Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Octombrie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Registrul donatorilor de celule stem lipseste cu desăvîrsire

• link-ul ce trebuie accesat pentru ca un donator să se înscrie nu functionează •

Cei care au auzit că a fost înfiintat de la începutul lunii septembrie Registrul Donatorilor de Celule Stem si ar fi vrut să devină voluntari vor trebui să mai astepte. Link-ul pus la dispozitie pe Ministerul Sănătătii pentru ca persoanele să se poată înscrie în acest registru nu poate fi accesat, orice încercare de deschidere arătînd că există o eroare. Asa că, oamenii cu suflet mare care voiau să facă o faptă bună si să doneze sînge celule periferice din sîngele lor trebuie să mai astepte ceva timp pînă cînd ministerul îsi va pune la punct problemele informatice. Acest registru a fost înfiintat la începutul lunii septembrie în urma unei campanii sustinute si foarte bine documentate sustinută de către un post de televiziune central. Concret, acest registru va reprezenta o bază de date cu toti românii care s-au arătat de acord să doneze celule hematopoetice în cazul în care se va dovedi că sîngele lor este compatibil cu al unui bolnav de leucemie de exemplu si care necesită un transplant de celule stem. Pînă acum, astfel de transplanuri nu se puteau face la noi mai ales pentru că nu existau donatori si nu exista o bază de date din care să fie făcută o selectie. Donatorii care doresc să îsi ajute semenii si să doneze sînge pot să se înscrie în acest registru accesînd site-ul Ministerului Sănătătii prin completarea unui formular medical si a unuia de consimtămînt. Înregistratea efectivă va avea loc după realizarea testelor medicale specifice, urmînd ca donarea să fie efectuată doar în momentul în care există o solicitare si se confirmă compatibilitatea cu pacientul. Donatorul trebuie să stie că în 90% dintre cazuri se donează celule stem hematopoietice din sîngele periferic, o procedura nechirurgicală, care de obicei nu necesită internare si care este similară cu donarea de plasmă sau trombocite. Doar în 10 % din cazuri este necesară interventia chirurgicală din măduva hematogenă, care se execută sub anestezie. Donatorii nu vor primi nici un ban si nu vor avea nici un alt avantaj, toată actiunea fiind una benevolă si bazată pe compasiunea fată de semenii bolnavi. Persoanele care doresc să devină donatori trebuie să acceseze acel link, apoi să completeze două chestionare iar apoi, persoana respectivă va fi contactată sau se poate prezenta din proprie initiativă la un centru de recrutare pentru efectuarea testelor si analizelor specifice, urmînd ca, ulterior, să fie înscrisă în baza de date a Registrului si să devină donator.
În momentul în care se probează compatibilitatea cu o persoană bolnavă din Romînia sau din străinătate, se va face reconfirmarea statutului de donator prin examen clinic si biologic. Donarea sau recoltarea efectivă are loc doar în momentul în care există un pacient care necesită tratament si se confirmă compatibilitatea între donator si pacient.

Articol afisat de 749 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective