Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Registrul donatorilor de celule stem lipseste cu desãvîrsire

• link-ul ce trebuie accesat pentru ca un donator sã se înscrie nu functioneazã •

Cei care au auzit cã a fost înfiintat de la începutul lunii septembrie Registrul Donatorilor de Celule Stem si ar fi vrut sã devinã voluntari vor trebui sã mai astepte. Link-ul pus la dispozitie pe Ministerul Sãnãtãtii pentru ca persoanele sã se poatã înscrie în acest registru nu poate fi accesat, orice încercare de deschidere arãtînd cã existã o eroare. Asa cã, oamenii cu suflet mare care voiau sã facã o faptã bunã si sã doneze sînge celule periferice din sîngele lor trebuie sã mai astepte ceva timp pînã cînd ministerul îsi va pune la punct problemele informatice. Acest registru a fost înfiintat la începutul lunii septembrie în urma unei campanii sustinute si foarte bine documentate sustinutã de cãtre un post de televiziune central. Concret, acest registru va reprezenta o bazã de date cu toti românii care s-au arãtat de acord sã doneze celule hematopoetice în cazul în care se va dovedi cã sîngele lor este compatibil cu al unui bolnav de leucemie de exemplu si care necesitã un transplant de celule stem. Pînã acum, astfel de transplanuri nu se puteau face la noi mai ales pentru cã nu existau donatori si nu exista o bazã de date din care sã fie fãcutã o selectie. Donatorii care doresc sã îsi ajute semenii si sã doneze sînge pot sã se înscrie în acest registru accesînd site-ul Ministerului Sãnãtãtii prin completarea unui formular medical si a unuia de consimtãmînt. Înregistratea efectivã va avea loc dupã realizarea testelor medicale specifice, urmînd ca donarea sã fie efectuatã doar în momentul în care existã o solicitare si se confirmã compatibilitatea cu pacientul. Donatorul trebuie sã stie cã în 90% dintre cazuri se doneazã celule stem hematopoietice din sîngele periferic, o procedura nechirurgicalã, care de obicei nu necesitã internare si care este similarã cu donarea de plasmã sau trombocite. Doar în 10 % din cazuri este necesarã interventia chirurgicalã din mãduva hematogenã, care se executã sub anestezie. Donatorii nu vor primi nici un ban si nu vor avea nici un alt avantaj, toatã actiunea fiind una benevolã si bazatã pe compasiunea fatã de semenii bolnavi. Persoanele care doresc sã devinã donatori trebuie sã acceseze acel link, apoi sã completeze douã chestionare iar apoi, persoana respectivã va fi contactatã sau se poate prezenta din proprie initiativã la un centru de recrutare pentru efectuarea testelor si analizelor specifice, urmînd ca, ulterior, sã fie înscrisã în baza de date a Registrului si sã devinã donator.
În momentul în care se probeazã compatibilitatea cu o persoanã bolnavã din Romînia sau din strãinãtate, se va face reconfirmarea statutului de donator prin examen clinic si biologic. Donarea sau recoltarea efectivã are loc doar în momentul în care existã un pacient care necesitã tratament si se confirmã compatibilitatea între donator si pacient.

Articol afisat de 1064 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective