Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gripa, cacealma sau inconstientã?

Gripa, cacealma sau inconstientã?

• toti bolnavii diagnosticati cu AH1N1 nu vor mai primi Tamiflu decît dacã sînt în stare gravã • de asemenea, nu se vor mai face teste pentru depistarea virusului decît la cazurile grave, internate în spital • ori gripa este mai simplã decît s-a lãsat sã se înteleagã ori autoritãtile sanitare sînt inconstiente • medicii au recoltat probe de la alte sase persoane • una dintre acestea este colegã de clasã cu eleva de la Asachi • elevii unei clase de la Scoala Ghindãoani au fost trimisi acasã •

Începînd de sãptãmîna aceasta, nemtenii au fost abandonati cu totul de autoritãtile sanitare, fiind lãsati singuri în lupta cu gripa porcinã. Practic este vorba despre o nouã reglementare dispusã de Ministerul Sãnãtãtii prin care se precizeazã cã nu se vor mai preleva teste si nu se vor mai face analize de depistare a virusului gripal AH1N1 decît în cazul persoanelor aflate în stare gravã, internate în spital. De asemenea, nu vor mai fi tratati cu medicamentul antiviral Tamiflu decît cei care se aflã în stare gravã, spitalizati, si la care existã o confirmare a virusului. În cazul celorlalte persoane, care pot sã contacteze gripa porcinã, nici mãcar nu se va mai sti dacã au aceastã boalã sau au gripã sezonierã sau doar o banalã virozã pentru cã nu vor mai fi fãcute teste. În plus, indiferent de boala pe care o au, cã-i AH1N1 sau virozã, oamenii trebuie sã stea acasã si sã se trateze cu ce au la îndemînã, un ceai, o aspirinã. Ceva... sã fie acolo. Atitudinea mai-marilor Sãnãtãtii este mai mult decît ciudatã în conditiile în care în acest fel virusul noii gripe se va putea rãspîndi cu mare repeziciune mai ales în comunitãti precum scoli, grãdinite etc., fãrã ca vreo autoritate sã mai dispunã închiderea scolilor sau dezinfectarea sãlilor de curs. Nimeni nu va mai avea o evidentã a numãrului de bolnavi iar mãsurile preventive vor fi nule si neavenite. În aceste conditii se pune întrebarea dacã nu cumva toatã tevatura gripei porcine nu a avut alt scop decît sã distragã atentia de la alte probleme grave si sã aducã profituri uriase unor companii producãtoare de medicamente, în fond boala fiind inofensivã.

Ce-i de fãcut?

Reprezentantii DSP Neamt sustin însã cã mãsurile sînt firesti întrucît s-a trecut la etapa a doua a epidemiei, cînd rãspîndirea se face comunitar, adicã în aglomeratii. „Potrivit noilor mãsuri dispuse de Comitetul de Coordonare a gripei, se vor recolta probe, selectat, doar de la cazurile severe internate în unitãtile sanitare. Numai acestea vor primi tratament de specialitate cu antivirale, celelalte tratîndu-se cu medicatia specificã virozelor. ÃŽn schimb, rãmîn valabile toate celelalte mãsuri de igienã precum spãlatul pe mîini si suflatul nasului în batistã precum si evitarea aglomeratiilor. De asemenea, se recomandã limitarea la maximum a activitãtilor scolare si extra-scolare, care implicã deplasarea în afara unitãtilor de învãtãmînt precum vizitele de studiu din si în tãri precum Ucraina, Bulgaria, Moldova etc. ÃŽn plus, toate persoanele care prezintã simptomele unor afectiuni respiratorii trebuie sã se prezinte la medicul de familie si, în functie de diagnostic, trebuie sã rãmînã izolati la domiciliu pentru a preveni rãspîndirea bolii. Toate aceste noi mãsuri sînt firesti avînd în vedere cã s-a trecut practic la etapa a doua a epidemiei, cînd virusul se transmite comunitar, fiind mai greu de identificat întregul lant de contacti“, a precizat medicul Roxana Pipirigeanu, sefa Compartimentului Epidemiologic din cadrul Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt. ÃŽn aceste conditii, singura mãsurã eficientã de prevenire a bolii este doar vaccinul împotriva acestui virus gripal. Vaccinarea va începe, teoretic, pe 26 noiembrie, si se va face în prima etapã personalului medical, elevilor de liceu si studentilor. Este posibil ca de la 1 decembrie sã înceapã si vaccinarea copiilor cu un vaccin achizitionat din strãinãtate pentru cã dozele produse de Institutul Cantacuzino nu au fost testate suficient în cazul copiilor. Cei care nu mai au rãbdare sã astepte aceste vaccinuri, pot da o fugã în Ungaria de unde pot cumpãra vaccinurile din farmacii, la liber, doar pe baza unei trimiteri de la medicul de familie.

Alte suspiciuni

Medicii epidemiologi asteaptã sã primeascã de la Institutul Cantacuzino din Bucuresti rezultatele pentru sase probe prelevate de la persoane din judetul Neamt care erau suspecte de infectare cu noul virus gripal. Aceste probe au fost trimise cãtre Bucuresti luni, 9 noiembrie iar rezultatele erau asteptate marti seara sau în aceastã dimineatã. Cele sase posibile noi cazuri de infectare cu gripã AH1N1 sînt din mai multe zone ale judetului si este vorba si despre elevi dar si de adulti. Conducerea DSP a evitat sã dea prea multe amãnunte despre aceste persoane pe motiv cã oricum nu sînt relevante si de luni, oricum s-au modificat protocoalele de combatere si tratare a cazurilor de îmbolnãvire cu noul virus gripal. Cert este cã unul dintre suspectii de contactare a gripei porcine este o elevã de la Liceul Asachi din Piatra Neamt, colegã de clasã cu fata din clasa a XII-a la care s-a confirmat îmbolnãvirea la sfîrsitul sãptãmînii trecute. Eleva prezenta unele simptome care i-au dus pe medici cu gîndul la noua gripã si de aceea au cerut analize de specialitate. O altã persoanã în cazul cãreia existau unele suspiciuni tocmai s-a întors din Statele Unite iar în celelalte patru cazuri este vorba despre persoane din judet care ar fi putut contacta boala comunitar, adicã din aglomeratii, pe stradã etc. ÃŽn afara celor sase suspiciuni mai existã în judetul Neamt cinci cazuri de gripã AH1N1 confirmate, douã la Roman si trei la Piatra Neamt. „A fost ultima serie de analize prelevate conform vechilor protocoale. ÃŽncepînd de luni, Comitetul de Coordonare a gripei a dispus noi mãsuri astfel încît de acum încolo nu vom mai preleva nici un fel de probe în cazul suspiciunilor decît în cazurile grave, spitalizate. Ideea ar fi ca oamenii sã trateze cu seriozitate aceastã boalã dar sã nu intre în panicã. Trebuie mentinute mãsurile de igienã strictã, evitate aglomeratiile si, la primele semne de boalã este de preferat izolarea la domiciliu“, a mai precizat medicul Roxana Pipirigeanu, sefa Compartimentului Epidemiologic din cadrul DSP Neamt.

Situatie incertã si la Scoala Ghindãoani

Elevii unei clase a opta de la Scoala Ghindãoani au fost trimisi spre izolare la domiciliu dupã ce mai multi dintre ei s-au prezentat vineri si luni la cabinetul scolar sustinînd cã se simt rãu. Absenteismul mare i-a alertat pe lucrãtorii Compartimentului Teritorial de Sãnãtate Publicã (CTSP) Tîrgu Neamt, care au intervenit pentru a stabili dacã îmbolnãvirile sînt cumva cauzate de virusul AH1N1. Medicul epidemiolog Cãtãlin Herghelegiu, seful CTSP Tîrgu Neamt, a declarat cã a trimis la Bucuresti probele recoltate de la cîtiva elevi bolnavi, si se asteaptã rezultatele, care ar trebui sã aparã pînã joi, 12 noiembrie. Deocamdatã în zona Tîrgu Neamt nu s-a confirmat nici un caz de gripã nouã, si doctorul Herghelegiu crede cã si la Ghindãoani este vorba, cel mai probabil de o gripã sezonierã, dupã simptomele prezentate de copii. Dar, pentru mai multã sigurantã, s- au luat toate mãsurile necesare în astfel de situatii. Fiecare scoalã din zona Tîrgu Neamt efectueazã zilnic triaje epidemiologice, avînd în vedere cã si în judetul nostru au fost confirmate deja cîteva cazuri la Piatra Neamt si Roman. Primãria Tîrgu Neamt a cerut fiecãrei unitãti de învãtãmînt din oras sã respecte mãsurile stabilite în cadrul Comitetului Local pentru Situatii de Urgentã, întrunit la sfîrsitul sãptãmînii trecute. S-a vorbit atunci si despre aprovizionarea cu mãsti, care ar trebui dimensionatã în functie de numãrul de elevi din institutie, si despre necesitatea unei aerisiri corespunzãtoare a claselor. Toate institutiile scolare si-au asigurat stocul obligatoriu de 200 de mãsti, dar în general acestea sînt purtate mai mult de elevii bolnavi, care sînt de regulã trimisi acasã de asistentele medicale. Doar la Grãdinita de la Scoala nr. 3 din Humulesti copiii au început de luni sã poarte mãsti în fiecare zi, si educatoarele spun cã micutii s-au obisnuit deja cu ele. La celelalte douã grãdinite cu program prelungit din centrul urbei se merge mai mult pe celelalte mãsuri de prevenire a îmbolnãvirilor, care încep cu triajul efectuat dimineata la intrarea copiilor în grãdinite, cei cu afectiuni respiratorii nefiind primiti în colectivitate.

Articol afisat de 2729 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M, VASILACHE, R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective