Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
RÃZBOI ÎNTRE PRIMAR SI MEDIC

RÃZBOI ÎNTRE PRIMAR SI MEDIC

• unul dintre medicii din comuna Zãnesti este în rãzboi cu primarul • alesul vrea ca doctorul sã plãteascã chirie si impozit pe dispensar, iar acesta a dat în judecatã primãria • scandalul a culminat marti dimineatã, cu interzicerea accesului medicului în dispensar • mai mult, în cabinet nu s-a mai fãcut focul, iar zeci de pacienti erau consultati mai rãu ca afarã •

Un rãzboi al orgoliilor stîrnit între primarul comunei Zãnesti, Gheorghe Andrei, si unul dintre medicii din comunã, Venera Pavel, are repercusiuni neasteptate si nedorite în special pentru pacienti. Din cauza conflictului apãrut între cele douã pãrti, marti dimineatã, cînd afarã erau în jur de -10 grade, zeci de pacienti din satul Traian erau consultati într-un dispensar neîncãlzit si în care temperatura era doar cu un grad-douã mai ridicatã decît afarã. Mai mult, medicul si pacientii nu au fost lãsati sã intre în dispensar si doar la interventia unui consilier local a fost adusã cheia pentru a descuia cabinetul. Oamenii care înghetaserã de frig erau la un pas de a se revolta si erau hotãrîti sã spargã lacãtul magaziei cu lemne pentru a face focul în sobã. Scandalul de la care s-a ajuns în aceastã situatie a început la sfîrsitul anului trecut. Venera Pavel, singurul medic din localitate pînã acum putin timp, a fost obligatã de primãrie sã plãteascã chirie de 1 euro pe metru pãtrat si impozit pe cabinetele din dispensarele din Zãnesti si din Traian în care dãdea consultatii. Aceasta a refuzat pe motiv cã nu este proprietar pe clãdire iar primãria i-a poprit conturile. Ca sã poatã plãti salariile, medicul a fost nevoit sã achite chiria si impozitele dar a dat în judecatã administratia localã.

Un ordin...

Conflictul a continuat si marti, 2 februarie, a ajuns într-un impas. Dis de dimineatã, din ordinul primarului, al viceprimarului sau al noului medic, (aici lucrurile se complicã si nimeni nu mai recunoaste cine a decis), butucul yalei usii dispensarului din Traian a fost schimbat iar de pe usã a fost luat programul de lucru al medicului Pavel. Aceasta, cînd a venit la consultatii marti a constat cã nu putea intra în dispensar desi cîteva zeci de oameni o asteptau. „Nu stiu cine a schimbat butucul dar mie nu mi-a dat nimeni cheie. La interventia unui consilier, am obtinut de la paznic o cheie si am reusit sã intru în cabinet. Am constat cã nu fusese fãcut focul, asa cum se întîmpla de obicei, iar în dispensar este un frig ca-n pesterã. Cînd am întrebat, paznicul mi-a spus cã nu mai sînt lemne pentru mine si cã trebuie sã-mi cumpãr. ÃŽnsã în cabinetul celeilalte doctorite, este cald si bine. Nu am cumpãrat niciodatã lemne de cînd lucrez aici si sînt medic în Zãnesti de 20 de ani. Este pãcat cã s-a ajuns în aceastã situatie si mai ales este trist cã primarul mã obligã sã tin astãzi (n.r. - ieri) consultatiile în frig cumplit“ a declarat medicul Venera Pavel.

„Dispensarul noi l-am construit, nu primarul“


La usa cabinetului se adunaserã peste 30 de oameni care aveau nevoie de consultatii. ÃŽn momentul în care au aflat cã trebuie sã se dezbrace în frig, oamenii au început sã vocifereze si chiar vroiau sã spargã magazia de lemne. „Dispensarul ãsta l-am construit noi, cu mîinile noastre si cu banii nostri, n-a muncit primarul aici. Hai sã spargem magazia cu lemne si sã facem focul, cã nu putem sã ne dezbrãcãm aici, în frig. E mai rãu ca afarã. Aici parcã e în beci“, spuneau oamenii în cor. O mãmicã cu un copil de 3-4 ani, care venise pentru o consultatie, a fãcut cale întoarsã pentru cã nu a îndrãznit sã dezbrace copilul. „Fetita este rãcitã si as fi vrut s-o consulte doamna doctor, cã are febrã si o doare gîtul. Dar aici e mai frig decît afarã, nu îndrãznesc sã dezbrac copilul cã se îmbolnãveste mai rãu. Am sã o chem pe doamna doctor acasã sau vin altã datã, poate o fi cald si bine, dar acum este bãtaie de joc“ a declarat Mariana Mihut. Situatia a ajuns si la urechile conducerii Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamt care le-a chemat pe cele douã doctorite din comunã la Piatra Neamt pentru explicatii.

„Eu lemne nu-i dau, sã-si cumpere“

Conducerea primãriei din Zãnesti avea cunostintã de aceastã situatie tensionatã din satul Traian dar nu pãrea prea impresionatã de amploarea scandalului. Primarul Gheorghe Andrei a declarat cã nu este de datoria lui sã încãlzeascã dispensarul ci medicul trebuie sã se ocupe de acest lucru. Si cã pacientii au stat în frig a fost considerat un lucru datorat doctoritei. „Am avut într-adevãr mai multe conflicte cu doctorita Pavel pe motiv cã a refuzat sã-si plãteascã chiria si impozitul pentru cabinetele din dispensar pe care le foloseste, lucru care nu este firesc. Cît despre situatia de astãzi (n.r. - ieri), cred cã viceprimarul a decis sã schimbe butucul yalei iar lemne de foc n-are decît sã-si cumpere doamna doctor. ÃŽn contractul de concesiune pe care l-am încheiat nu scrie clar cã eu trebuie sã-i asigur lemnele. Ea are salariu, cîstigã bani de pe urma pacientilor. Sã-si cumpere lemne. Eu nu-i mai dau nimic. Dacã o sã aprobe Consiliul Local sã-i dãm lemne, o sã-i dãm, dacã nu sã-si cumpere singurã. Cînd am avut lemne, i-am dat. Acum nu mai sînt“, a spus alesul local din Zãnesti.

Legea si lemnele

Potrivit legii, primãria nu are nici o obligatie legalã sã asigure încãlzirea dispensarelor, de acest lucru trebuind sã se ocupe medicul de familie. „ÃŽn cazul în care dispensarele nu sînt cumpãrate de cãtre medici, ele sînt închiriate sau concesionate acestora. Conform legii, primãria nu are nici o obligatie legalã sã acopere costul utilitãtilor, medicul fiind cel care trebuie sã facã asta si pentru care el primeste un buget. Din acel buget, medicul de familie trebuie sã-si plãteascã angajatii dar si curentul, cãldura, lemnele sau ce-o mai fi. Noi, Casa de Asigurãri, nu facem decît sã plãtim acei bani cãtre medicii de familie si nu avem nici un drept sã intervenim în astfel de dispute. Cu sigurantã se va ajunge la o întelegere pentru a nu avea de suferit pacientii“, a precizat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt.

Articol afisat de 2019 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective