Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Februarie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
RĂZBOI ÎNTRE PRIMAR SI MEDIC

RĂZBOI ÎNTRE PRIMAR SI MEDIC

• unul dintre medicii din comuna Zănesti este în război cu primarul • alesul vrea ca doctorul să plătească chirie si impozit pe dispensar, iar acesta a dat în judecată primăria • scandalul a culminat marti dimineată, cu interzicerea accesului medicului în dispensar • mai mult, în cabinet nu s-a mai făcut focul, iar zeci de pacienti erau consultati mai rău ca afară •

Un război al orgoliilor stîrnit între primarul comunei Zănesti, Gheorghe Andrei, si unul dintre medicii din comună, Venera Pavel, are repercusiuni neasteptate si nedorite în special pentru pacienti. Din cauza conflictului apărut între cele două părti, marti dimineată, cînd afară erau în jur de -10 grade, zeci de pacienti din satul Traian erau consultati într-un dispensar neîncălzit si în care temperatura era doar cu un grad-două mai ridicată decît afară. Mai mult, medicul si pacientii nu au fost lăsati să intre în dispensar si doar la interventia unui consilier local a fost adusă cheia pentru a descuia cabinetul. Oamenii care înghetaseră de frig erau la un pas de a se revolta si erau hotărîti să spargă lacătul magaziei cu lemne pentru a face focul în sobă. Scandalul de la care s-a ajuns în această situatie a început la sfîrsitul anului trecut. Venera Pavel, singurul medic din localitate pînă acum putin timp, a fost obligată de primărie să plătească chirie de 1 euro pe metru pătrat si impozit pe cabinetele din dispensarele din Zănesti si din Traian în care dădea consultatii. Aceasta a refuzat pe motiv că nu este proprietar pe clădire iar primăria i-a poprit conturile. Ca să poată plăti salariile, medicul a fost nevoit să achite chiria si impozitele dar a dat în judecată administratia locală.

Un ordin...

Conflictul a continuat si marti, 2 februarie, a ajuns într-un impas. Dis de dimineată, din ordinul primarului, al viceprimarului sau al noului medic, (aici lucrurile se complică si nimeni nu mai recunoaste cine a decis), butucul yalei usii dispensarului din Traian a fost schimbat iar de pe usă a fost luat programul de lucru al medicului Pavel. Aceasta, cînd a venit la consultatii marti a constat că nu putea intra în dispensar desi cîteva zeci de oameni o asteptau. „Nu stiu cine a schimbat butucul dar mie nu mi-a dat nimeni cheie. La interventia unui consilier, am obtinut de la paznic o cheie si am reusit să intru în cabinet. Am constat că nu fusese făcut focul, asa cum se întîmpla de obicei, iar în dispensar este un frig ca-n pesteră. Cînd am întrebat, paznicul mi-a spus că nu mai sînt lemne pentru mine si că trebuie să-mi cumpăr. Însă în cabinetul celeilalte doctorite, este cald si bine. Nu am cumpărat niciodată lemne de cînd lucrez aici si sînt medic în Zănesti de 20 de ani. Este păcat că s-a ajuns în această situatie si mai ales este trist că primarul mă obligă să tin astăzi (n.r. - ieri) consultatiile în frig cumplit“ a declarat medicul Venera Pavel.

„Dispensarul noi l-am construit, nu primarul“


La usa cabinetului se adunaseră peste 30 de oameni care aveau nevoie de consultatii. În momentul în care au aflat că trebuie să se dezbrace în frig, oamenii au început să vocifereze si chiar vroiau să spargă magazia de lemne. „Dispensarul ăsta l-am construit noi, cu mîinile noastre si cu banii nostri, n-a muncit primarul aici. Hai să spargem magazia cu lemne si să facem focul, că nu putem să ne dezbrăcăm aici, în frig. E mai rău ca afară. Aici parcă e în beci“, spuneau oamenii în cor. O mămică cu un copil de 3-4 ani, care venise pentru o consultatie, a făcut cale întoarsă pentru că nu a îndrăznit să dezbrace copilul. „Fetita este răcită si as fi vrut s-o consulte doamna doctor, că are febră si o doare gîtul. Dar aici e mai frig decît afară, nu îndrăznesc să dezbrac copilul că se îmbolnăveste mai rău. Am să o chem pe doamna doctor acasă sau vin altă dată, poate o fi cald si bine, dar acum este bătaie de joc“ a declarat Mariana Mihut. Situatia a ajuns si la urechile conducerii Casei de Asigurări de Sănătate Neamt care le-a chemat pe cele două doctorite din comună la Piatra Neamt pentru explicatii.

„Eu lemne nu-i dau, să-si cumpere“

Conducerea primăriei din Zănesti avea cunostintă de această situatie tensionată din satul Traian dar nu părea prea impresionată de amploarea scandalului. Primarul Gheorghe Andrei a declarat că nu este de datoria lui să încălzească dispensarul ci medicul trebuie să se ocupe de acest lucru. Si că pacientii au stat în frig a fost considerat un lucru datorat doctoritei. „Am avut într-adevăr mai multe conflicte cu doctorita Pavel pe motiv că a refuzat să-si plătească chiria si impozitul pentru cabinetele din dispensar pe care le foloseste, lucru care nu este firesc. Cît despre situatia de astăzi (n.r. - ieri), cred că viceprimarul a decis să schimbe butucul yalei iar lemne de foc n-are decît să-si cumpere doamna doctor. În contractul de concesiune pe care l-am încheiat nu scrie clar că eu trebuie să-i asigur lemnele. Ea are salariu, cîstigă bani de pe urma pacientilor. Să-si cumpere lemne. Eu nu-i mai dau nimic. Dacă o să aprobe Consiliul Local să-i dăm lemne, o să-i dăm, dacă nu să-si cumpere singură. Cînd am avut lemne, i-am dat. Acum nu mai sînt“, a spus alesul local din Zănesti.

Legea si lemnele

Potrivit legii, primăria nu are nici o obligatie legală să asigure încălzirea dispensarelor, de acest lucru trebuind să se ocupe medicul de familie. „În cazul în care dispensarele nu sînt cumpărate de către medici, ele sînt închiriate sau concesionate acestora. Conform legii, primăria nu are nici o obligatie legală să acopere costul utilitătilor, medicul fiind cel care trebuie să facă asta si pentru care el primeste un buget. Din acel buget, medicul de familie trebuie să-si plătească angajatii dar si curentul, căldura, lemnele sau ce-o mai fi. Noi, Casa de Asigurări, nu facem decît să plătim acei bani către medicii de familie si nu avem nici un drept să intervenim în astfel de dispute. Cu sigurantă se va ajunge la o întelegere pentru a nu avea de suferit pacientii“, a precizat Valerică Frătilă, presedintele CJAS Neamt.

Articol afisat de 1618 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective