Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Martie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Doctor rãpus de stres

• chirurgul Stelian Corneliac a fost dus de urgentã cu elicopterul la Iasi dupã ce a suferit o fracturã a coloanei vertebrale • medicul, care suferea de hernie de disc, a cãzut chiar în timpul gãrzii • colegii cred cã de vinã este doar stresul si suprasolicitarea • este al doilea caz în ultimele luni cînd un chirurg este rãpus de sistemul medical, dar lista medicilor ucisi de profesie este lungã •

Lumea medicalã nemteanã este din nou socatã dupã ce un coleg, chirurgul Stelian Corneliac, a ajuns în stare gravã din cauza stresului, a oboselii si a suprasolicitãrii implicate de profesia pe care si-a ales-o. Chirurgul a fost transportat sîmbãtã pe la prînz cu un elicopter la un spital din Iasi dupã ce a suferit o fracturã a coloanei vertebrale cu sectionarea mãduvei osoase în zona cervicalã. Sîmbãtã seara medicul nemtean a si fost operat de o echipã complexã formatã din medici neurochirurgi si chirurgi ortopezi sub coordonarea profesorului Ion Poiatã iar starea sa este stabilã. Echipa care l-a operat sustine cã existã sanse ca medicul sã-si revinã si sã-si recapete functiile vitale ale membrelor care erau paralizate.
Tragedia s-a petrecut în noaptea de vineri spre sîmbãtã, dupã miezul noptii, chiar în Spitalul Judetean Neamt. Chirurgul Stelian Corneliac era de gardã în noaptea respectivã si, în jurul orei 1 a fost chemat la UPU pentru a consulta un pacient. Dupã ce a terminat consultul medicul se întorcea în sectia de chirurgie, aflatã la etajul doi al spitalului, pe scãri. La un moment dat a cãzut din picioare si, avînd în vedere cã suferea de o hernie de disc cãzãtura a fost extrem de gravã, sectionîndu-i mãduva spinãrii în zona cervicalã, adicã în zona gîtului. Medicul a rãmas paralizat atît de mîini cît si de picioare. Colegii sãi medici au intrat rapid în actiune si l-au supus pe chirurgul devenit pacient la nenumãrate investigatii medicale precum RMN si tomograf. Verdictul nu a arãtat nimic bun motiv pentru care s-a pus problema transferului de urgentã cãtre alte clinici universitare precum Bucuresti, Cluj sau Iasi. Datã fiind starea vremii, elicopterul chemat pentru transport nu putea ateriza la Bucuresti si atunci a fost preferat Iasiul, aceasta fiind si dorinta familiei medicului. Transferul a fost fãcut în jurul orei 14 si imediat cum a ajuns la Iasi, la Clinica de Neurochirurgie, chirurgul nemtean a si fost dus în sala de operatie unde a rãmas mai bine de 4 ore.

Medicii plãtesc pretul alegerii profesiei

Medicul chirurg Stelian Corneliac, în vîrstã de 62 de ani, lucreazã la Spitalul Judetean Neamt de peste 30 de ani si este un coleg iubit si apreciat. Este considerat un bun profesionist si o adevãratã enciclopedie ambulantã. „Am fost cu totii socati de cele întîmplate si nici acum nu putem crede cã omul deosebit si chirurgul desãvîrsit Corneliac a putut pãti acest lucru. Din pãcate, uzura, oboseala si stresul zilnic si-au pus amprenta asupra acestui mare om si a dus la acest tragic eveniment. Lumea ne blameazã foarte usor dar nimeni nu stie cît stres si cîtã uzurã se ascunde în spatele profesiei noastre. ÃŽn fiecare zi si în fiecare noapte asistãm la drame si oricît ai fi de cãlit nu poti rãmîne indiferent în totalitate. La fiecare operatie, pentru fiecare pacient, lasi si o pãrticicã din sufletul tãu iar în timp, acest tribut emotional nu poate sã nu te afecteze. Pe de altã parte, studii de specialitate au arãtat cã speranta cea mai micã de viatã printre medici o au chirurgii. Probabil acesta este pretul pe care trebuie sã-l plãtim pentru faptul cã ne-am ales aceastã specializare“, a declarat chirurgul Iosif Koszeghi, seful Sectiei de Chirurgie din cadrul spitalului nemtean. Anul 2010 a început trist pentru lumea medicalã nemteanã. Chirurgul Liviu Dobre a murit în luna ianuarie dupã ce în noiembrie anul trecut a suferit un atac vascular ischemic care s-a dovedit în final fatal. Medicul Dobre a fost dus cu elicopterul la Bucuresti unde a fost operat dar în ciuda tuturor eforturilor a decedat douã luni mai tîrziu. Doctorii nemteni îsi amintesc cã lista celor sacrificati pe altarul profesiei este foarte lungã. ÃŽn urmã cu circa 20 de ani, chirurgul George Vintea, seful sectiei de Ortopedie de atunci a murit chiar în sala de operatie. Un alt medic, internistul Vitalie Sauciuc a murit în liftul spitalului, în timpul unei gãrzi ca urmare a unui stop cardiac si lista celor rãpusi de profesia de medic ar putea continua.

Articol afisat de 2946 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective