Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Martie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
La „Carmen Saeculare“ JONGLERII CU PARALE

La „Carmen Saeculare“ JONGLERII CU PARALE

• pentru efectuarea reparatiilor la sediul Centrului, pe lîngã firma cu care s-a lucrat, au fost încheiate si douã conventii civile de prestãri servicii • una din conventii s-a semnat cu sotul economistei, Constantin Bîndilã • valoarea întelegerilor a fost de 24 milioane vechi • douã iesiri la o pensiune a costat Centrul „Saeculare“ 64 de milioane de lei vechi • deplasãrile în interes de serviciu au scos alte sume frumusele din bugetul institutiei • s-a reusit performanta ca într-o singurã zi sã se efectueze o deplasare de 595 km prin judet • în delegatie se pleca joi si vineri, întoarcerea la Piatra Neamt era sîmbãta si se pleca în acelasi loc luni si marti • asta pentru cã totul se deconta •

Sirul de nereguli constatate de organele de control la Centrul pentru Culturã si Artã „Carmen Saeculare“ pare a fi nesfîrsit. Toatã activitatea pare a se fi desfãsurat dupã reguli care n-au nimic de-a face cu cele dintr-o institutie care foloseste bani publici. Justificarea achizitilor s-a fãcut dupã ureche si unii ar putea spune, dupã interese ascunse. Contractele, devizele de lucrãri, modul de abordare a diferitilor prestatori de servicii s-a fãcut dupã principiul „îl cunosc pe cutare, cã mi-e prieten, are ãsta un spatiu de închiriat, îi dau o lucrare la centru si el mã scuteste de chirie sau hai sã vedem ce prieteni mai putem ajuta“.

Cînd sotul economistei sare în ajutorul Centrului

ÃŽn editia de ieri a cotidianului Monitorul arãtam cã, pe 9 iunie 2009, s-a decis semnarea unui contract cu firma Axa Imex prin care se parafa efectuarea unor reparatii la sediul Centrului „Carmen Saeculare“, din strada Stefan cel Mare nr. 3. ÃŽntelegerea a fost „pretuitã“ la 49.726 de lei (497 milioane de lei vechi), s-a purces la treabã si plata s-a efectuat pe 26 iunie cînd s-au achitat 474 de milioane vechi, dar fãrã ca factura emisã sã fie însotitã de situatii de lucrãri, iar devizul era semnat din partea Centrului de economistul Daniela Bîndilã. Intrînd putin în amãnunte trebuie sã precizãm cã pentru lucrãri de reparatii - altele? - la sediu s-au cumpãrat faiantã, gresie, boiler si var fãrã sã fie întocmit un referat de necesitate care sã fie aprobat de cineva. Valoarea acestor materiale: 1.867 de lei. Si apare o surprizã. Pentru executarea lucrãrilor, Centrul „Carmen Saeculare“ încheie douã conventii civile de prestãri servicii cu Petru Sava si... Constantin Bîndilã (actualmente angajat al institutiei), acesta din urmã nimeni altul decît sotul economistei Bîndilã!!! Si întelegerea a fost parafatã pentru 24 de milioane vechi. Si exemple despre cum s-au cheltuit banii la „Saeculare“ fãrã existenta vreunui referat de necesitate mai sînt. Si-apoi ce referat de necesitate cînd îti vine cheful de... vreo iesire la pensiune. Cãtre Complexul Troian, cu douã ordine de platã (192/30 iulie 2009 si 234/13 august 2009), s-au achitat 1.440 lei si 5.000 de lei) pentru prestãri servicii la Zilele Orasului, respectiv prestãri servicii la proiectul „Veniti la Neculai Popa“. ÃŽn ce au constat aceste servicii nu a fost precizat de cãtre cineva, ci doar au fost achitate. Si bãnuim cã a fost vorba despre repetitii la spectacole nu de vreo întrunire tovãrãseascã la un pahar de vorbã. Tot fãrã întocmirea si aprobarea unor referate de necesite au fost plãtite abonamente la diverse publicatii în valoare de 3.411 lei (Rentrop Straton abonamente 12 luni taxe si impozite, Salarizare de la A la Z, Ghid practic de salarizare, Rezon Media Grup - Revista actualizare muncã si asigurãri, Actualizare CD-ul angajatorului). Toate astea în conditiile în care Centrului Teritorial de Calcul Electronic i s-au achitat anul trecut 2.271 de lei pentru actualizare Legis.

Asta da eficientã: 600 de km/zi prin judet pentru promovare!

Si la capitolul „Deplasãri“, fie ele în tarã sau judet, Centrul „Saeculare“ stã strasnic. Drumuri au fost cu nemiluita, normal cã doar în interes de serviciu, cu decontarea cheltuielilor de deplasare, diurnã, uneori si cu masina personalã dacã interesul institutiei a cerut-o. Iar plãtile au fost pe mãsurã, fiind efectuate fãrã vreun document care sã explice necesitatea deplasãrilor. Se pare cã au fost situatii cînd s-au acordat avansuri supraevaluate pentru deplasãri, iar justificarea acestora a fost fãcutã cu mare întîrziere. Aici por fi enumerate Dispozitia de Platã din 12.06.2009 pentru suma de 2.000 lei, DP/07.07.2009 - 1.770 lei si Ordinul de Platã 332/12.10.2009 pentru suma de 2.000 lei. Si dacã tot era vorba de bani publici iatã cum se efectuau unele deplasãri: se pleca în delegatie sau cine stie pe unde si cu ce treburi în zilele de joi si vineri, întoarcerea la Piatra Neamt era sîmbãta si se pleca în acelasi loc luni si marti. Fireste cu decontarea cheltuielilor de rigoare. La „Saeculare“ culmea eficientei la locul de muncã pare sã fi fost atinsã. Asta pentru cã s-au decontat mai multe ordine de deplasare unor salariati care au mers prin localitãtile Neamtului cu masinile proprii. Scopul era promovarea ansamblului (credem cã e vorba de „Floricicã de la munte“), numai cã într-o singurã zi (pe 11 august 2009) s-au parcurs nici mai mult nici mai putin decît 595 de km. Si cînd într-o singurã zi faci atîtia km nu mai poate fi vorba de nici o promovare, ci de un drum pentru a admira frumusetile judetului de la volan sau pentru a vedea cum mai sînt drumurile nemtene. Si mai intervine si faptul cã Centrul „Carmen Saeculare“ este o institutie bugetarã, unde programul începe pe la 7.30 si ar trebui sã se termine pe la 16.30. Sau o fi fost vorba în situatia prezentatã mai sus de muncã patrioticã? De exemplu, Vasile Sebastian Coroi, dansator de profesie, a avut întocmite în perioada iunie - decembrie 2009 ordine de deplasare pentru 30 de zile, cu decontarea constantã si a diurnei. Dacã aceste deplasãri au fost în Neamt diurna nu prea avea de ce se acorda deoarece beneficiazã de ea salariatul care pãrãseste limitele judetului si dureazã mai mult de 12 ore.

Articol afisat de 2468 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. SOFRONIA, V. BÃLÃNESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Radu S la data 19.03.2010 07:46
Daca i-a suparat pe baroni....
Foarte bun articolul, dar nu complet.Domnul Cucoara a fost propus de dl. Vasile Pruteanu, caruia ii este si ruda.Firma AXA IMEX care a executat lucrarile e controlata de dl. Ivanov (PD-L), director APA -SERV .Probabil Cucoara nu a mai cotizat si asuparat baronii portocalii sau a refuzat sa spele bani prin asa-zise "actiuni culturale".Vedeti ce porcarie este in oras cu acele "reclame" pt partia de schi, de fapt spalare de bani publici prin firme de publicitate "prietene" ale PD-L si Pinalty.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective