Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Martie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
La „Carmen Saeculare“ JONGLERII CU PARALE

La „Carmen Saeculare“ JONGLERII CU PARALE

• pentru efectuarea reparatiilor la sediul Centrului, pe lîngă firma cu care s-a lucrat, au fost încheiate si două conventii civile de prestări servicii • una din conventii s-a semnat cu sotul economistei, Constantin Bîndilă • valoarea întelegerilor a fost de 24 milioane vechi • două iesiri la o pensiune a costat Centrul „Saeculare“ 64 de milioane de lei vechi • deplasările în interes de serviciu au scos alte sume frumusele din bugetul institutiei • s-a reusit performanta ca într-o singură zi să se efectueze o deplasare de 595 km prin judet • în delegatie se pleca joi si vineri, întoarcerea la Piatra Neamt era sîmbăta si se pleca în acelasi loc luni si marti • asta pentru că totul se deconta •

Sirul de nereguli constatate de organele de control la Centrul pentru Cultură si Artă „Carmen Saeculare“ pare a fi nesfîrsit. Toată activitatea pare a se fi desfăsurat după reguli care n-au nimic de-a face cu cele dintr-o institutie care foloseste bani publici. Justificarea achizitilor s-a făcut după ureche si unii ar putea spune, după interese ascunse. Contractele, devizele de lucrări, modul de abordare a diferitilor prestatori de servicii s-a făcut după principiul „îl cunosc pe cutare, că mi-e prieten, are ăsta un spatiu de închiriat, îi dau o lucrare la centru si el mă scuteste de chirie sau hai să vedem ce prieteni mai putem ajuta“.

Cînd sotul economistei sare în ajutorul Centrului

În editia de ieri a cotidianului Monitorul arătam că, pe 9 iunie 2009, s-a decis semnarea unui contract cu firma Axa Imex prin care se parafa efectuarea unor reparatii la sediul Centrului „Carmen Saeculare“, din strada Stefan cel Mare nr. 3. Întelegerea a fost „pretuită“ la 49.726 de lei (497 milioane de lei vechi), s-a purces la treabă si plata s-a efectuat pe 26 iunie cînd s-au achitat 474 de milioane vechi, dar fără ca factura emisă să fie însotită de situatii de lucrări, iar devizul era semnat din partea Centrului de economistul Daniela Bîndilă. Intrînd putin în amănunte trebuie să precizăm că pentru lucrări de reparatii - altele? - la sediu s-au cumpărat faiantă, gresie, boiler si var fără să fie întocmit un referat de necesitate care să fie aprobat de cineva. Valoarea acestor materiale: 1.867 de lei. Si apare o surpriză. Pentru executarea lucrărilor, Centrul „Carmen Saeculare“ încheie două conventii civile de prestări servicii cu Petru Sava si... Constantin Bîndilă (actualmente angajat al institutiei), acesta din urmă nimeni altul decît sotul economistei Bîndilă!!! Si întelegerea a fost parafată pentru 24 de milioane vechi. Si exemple despre cum s-au cheltuit banii la „Saeculare“ fără existenta vreunui referat de necesitate mai sînt. Si-apoi ce referat de necesitate cînd îti vine cheful de... vreo iesire la pensiune. Către Complexul Troian, cu două ordine de plată (192/30 iulie 2009 si 234/13 august 2009), s-au achitat 1.440 lei si 5.000 de lei) pentru prestări servicii la Zilele Orasului, respectiv prestări servicii la proiectul „Veniti la Neculai Popa“. În ce au constat aceste servicii nu a fost precizat de către cineva, ci doar au fost achitate. Si bănuim că a fost vorba despre repetitii la spectacole nu de vreo întrunire tovărăsească la un pahar de vorbă. Tot fără întocmirea si aprobarea unor referate de necesite au fost plătite abonamente la diverse publicatii în valoare de 3.411 lei (Rentrop Straton abonamente 12 luni taxe si impozite, Salarizare de la A la Z, Ghid practic de salarizare, Rezon Media Grup - Revista actualizare muncă si asigurări, Actualizare CD-ul angajatorului). Toate astea în conditiile în care Centrului Teritorial de Calcul Electronic i s-au achitat anul trecut 2.271 de lei pentru actualizare Legis.

Asta da eficientă: 600 de km/zi prin judet pentru promovare!

Si la capitolul „Deplasări“, fie ele în tară sau judet, Centrul „Saeculare“ stă strasnic. Drumuri au fost cu nemiluita, normal că doar în interes de serviciu, cu decontarea cheltuielilor de deplasare, diurnă, uneori si cu masina personală dacă interesul institutiei a cerut-o. Iar plătile au fost pe măsură, fiind efectuate fără vreun document care să explice necesitatea deplasărilor. Se pare că au fost situatii cînd s-au acordat avansuri supraevaluate pentru deplasări, iar justificarea acestora a fost făcută cu mare întîrziere. Aici por fi enumerate Dispozitia de Plată din 12.06.2009 pentru suma de 2.000 lei, DP/07.07.2009 - 1.770 lei si Ordinul de Plată 332/12.10.2009 pentru suma de 2.000 lei. Si dacă tot era vorba de bani publici iată cum se efectuau unele deplasări: se pleca în delegatie sau cine stie pe unde si cu ce treburi în zilele de joi si vineri, întoarcerea la Piatra Neamt era sîmbăta si se pleca în acelasi loc luni si marti. Fireste cu decontarea cheltuielilor de rigoare. La „Saeculare“ culmea eficientei la locul de muncă pare să fi fost atinsă. Asta pentru că s-au decontat mai multe ordine de deplasare unor salariati care au mers prin localitătile Neamtului cu masinile proprii. Scopul era promovarea ansamblului (credem că e vorba de „Floricică de la munte“), numai că într-o singură zi (pe 11 august 2009) s-au parcurs nici mai mult nici mai putin decît 595 de km. Si cînd într-o singură zi faci atîtia km nu mai poate fi vorba de nici o promovare, ci de un drum pentru a admira frumusetile judetului de la volan sau pentru a vedea cum mai sînt drumurile nemtene. Si mai intervine si faptul că Centrul „Carmen Saeculare“ este o institutie bugetară, unde programul începe pe la 7.30 si ar trebui să se termine pe la 16.30. Sau o fi fost vorba în situatia prezentată mai sus de muncă patriotică? De exemplu, Vasile Sebastian Coroi, dansator de profesie, a avut întocmite în perioada iunie - decembrie 2009 ordine de deplasare pentru 30 de zile, cu decontarea constantă si a diurnei. Dacă aceste deplasări au fost în Neamt diurna nu prea avea de ce se acorda deoarece beneficiază de ea salariatul care părăseste limitele judetului si durează mai mult de 12 ore.

Articol afisat de 2184 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. SOFRONIA, V. BĂLĂNESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Radu S la data 19.03.2010 07:46
Daca i-a suparat pe baroni....
Foarte bun articolul, dar nu complet.Domnul Cucoara a fost propus de dl. Vasile Pruteanu, caruia ii este si ruda.Firma AXA IMEX care a executat lucrarile e controlata de dl. Ivanov (PD-L), director APA -SERV .Probabil Cucoara nu a mai cotizat si asuparat baronii portocalii sau a refuzat sa spele bani prin asa-zise "actiuni culturale".Vedeti ce porcarie este in oras cu acele "reclame" pt partia de schi, de fapt spalare de bani publici prin firme de publicitate "prietene" ale PD-L si Pinalty.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective