Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Palatul Cnejilor, blestemul trecutului si nepãsarea prezentului

• monumentul istoric de la poalele Ceahlãului trece prin vremuri triste • secolele cãrora le-a dãinuit si-au pus amprenta, palatul fiind o ruinã • locul este plin de legende, amplificînd aura de mister ce vine din istoria de aproape patru veacuri a monumentului • se doreste reabilitarea palatului, dar cînd si cum nu se stie •

Curtea Palatului Cnejilor Cantacuzini de la poale de Ceahlãu a fost, de Duminica Rusaliilor, plinã de lume. Multimea de oameni de toate vîrstele a descins, încã de cu zori, între turnurile Domnitei si al Toderasului, la chemarea sunetului de bucium, slobozit de pe Culmea Schitului, si al dangãtului de clopote trase din turla bisericii Pogorîrea Duhului Sfînt. Motivul, hramul lãcasului de cult, ctitorit la 1639 de paharnicul Gheorghe Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu, care, ajuns atunci, nu întîmplãtor pe acele locuri, a rãmas impresionat de frumusetea zonei si de credinta slujitorilor lui Dumnezeu. La rîndu-ne, rãspunzînd acelorasi chemãri, aveam sã fim de Rusalii prezenti la momentul de prãznuire crestineascã al gospodarilor din Ceahlãu, încercînd, cu acest prilej, clipe de înãltare spiritualã si de retrãire a unor vremi istorice de mult apuse. Vremi însã, care prin vestigiile ce au rezistat pe alocuri încã semet vitregiilor naturii, te învãluie pe neobservate.

Blestemul

Si dacã a fost sã fie, dincolo de comuniunea spiritualiceascã cu Divinitatea, prin Sfînta Liturghie oficiatã de cãtre preotii Mihai Damian si Andrei Fabian, aveam sã aflãm si unele lucruri pe tema a ceea ce au însemnat din punct de vedere istoric, dar si legendar, locurile din vecinãtatea Ceahlãului. „Aceastã bisericã se aflã pe locul unui asezãmînt mai vechi, pe nume Schitul lui Silvestru. Silvestru a fost un monah venit din Transilvania, care, nemaiputînd suporta conditiile impuse de grofii unguri, s-a retras la poalele Ceahlãului. Aici, dintr-un frasin cu diametru foarte mare, a construit o bisericutã. Hatmanul Gheorghe, fratele voievodului Vasile Lupu, aflîndu-se în recunoastere în zona de granitã a Moldovei, a speculat pozitia geo-strategicã pe care o ocupa acest mic schit al Silvestrului si hotãrãste pe loc sã zideascã o bisericã, cum spune cronica vremii, din zid întãrit. Mai apoi, ginerele hatmanului Gheorghe, Alexandru Ruset Vodã cu doamna Anita, sotia sa, vor pune pentru prima datã zid de incintã, care nu era atît de gros precum vedem noi astãzi ruinele. Dar adevãrata înflorire a fortãretei avea sã aibã loc în timpul Cantacuzinilor, ei fiind aceia ce au încercat sã transforme acest loc, dintr-o bisericutã cu oarecare rol de apãrare într-o fortãreatã pentru servirea propriilor interese. Cantacuzinii, dîndu-i afarã pe cãlugãri din propria bisericã, si-au atras, conform spuselor vremii, groaznic blestem de care au fost urmãriti, neam de neam, pînã ce au pierdut mosiile, parte dintre ei sfîrsind prin morti cumplite“, a povestit pãrintele Fabian, preotul paroh al Bisericii Pogorîrea Duhului Sfînt din Ceahlãu.

Legende si sursã de inspiratie

Locul este plin de legende, care au circulat, în cele aproape patru veacuri de istorie, din om în om, fiecare adãugînd cîte ceva dupã propria fantezie. Asa aveam sã aflãm cã unul dintre cneji a pus, cînd se înãltau zidurile, sã fie mãsuratã umbra cîtorva robi, asezînd apoi sfara în temelia zidurilor. N-a apucat sã apunã soarele si viata bietilor oameni s-a stins pe vecie. O altã legendã, ce are legãturã cu Palatul Cnejilor, este cea a stîncii lui Budu de pe Ceahlãu. Unul dintre cãpitanii voievodului Alexandru cel Bun a murit într-o luptã, iar iubita l-a chemat de dincolo de moarte sub formã de strigoi, la cererea unei hîrce vrãjitoare. Ajuns deasupra Ceahlãului, Budu, cãlare pe un cal înaripat este surprins de primul cîntat al cocosului si transformat în stîncã. Nu întîmplãtor se spune cã, atunci cînd umbra stîncii lui Budu de pe Ceahlãu se lasã deasupra Palatului Cnejilor, cel care este surprins între zidurile palatului în noptile cu lunã plinã este transformat în strigoi, la fel ca Budu. Se vorbeste, de asemeni, despre asa-zisele comori ale palatului, care ard cu foc albastru, la fiecare sapte ani, dar fiind apãrate de blesteme, nimeni n-are curajul sã se apropie. Tãrîmul de vietuire trecãtoare al cnejilor Cantacuzini din Ceahlãu a fost cãlcat de-a lungul vremii de mari personalitãti culturale românesti si strãine, pe multe dintre acestea inspirîndu-le în creatiile de mai tîrziu. Se pare cã însusi marele poet Mihai Eminescu ar fi fost pe aceste locuri, poate chiar oaspete al castelului, poezia „Strigoii“ fiind inspiratã de legendele din zonã. Cît despre Alexandre Dumas tatãl, se povesteste cã actiunea romanului „Strigoiul Carpatilor“ s-ar baza pe legendele cunoscute din perioada în care a fost oaspetele castelului, si lista ar putea continua.

Ruina

Din nefericire, însã, fosta resedintã a Cantacuzinilor zace astãzi în ruinã. Doar fantezia de muntean sadea te mai ajutã în a-ti imagina lumea de odinioarã. Sã fie oare vorba despre acel blestem, la care a fãcut referire preotul Fabian? Sau nepãsarea contemporanilor, care trec mult prea usor pe lîngã ceea ce istoria ne dãruieste încã. Palatul Cnejilor este prins în rîndul monumentelor istorice de categoria A si ãsta-i un lucru bun. Numai cã, în atare situatie, pentru orice lucrare de reconstituire si reabilitare, trebuie avizul Comisiei Nationale de Patrimoniu. Si-apoi banii... Cui revine sarcina de a pune banii la bãtaie, pentru refacerea zidurilor si turnurilor si repunerea în circuitul turistic a unui asa monument istoric? „Ar fi cazul demarãrii unui proiect de restaurare prin finantare europeanã, dar birocratia mare din România ne dezarmeazã înainte de a porni la drum. Sîntem cuprinsi într-o lume a deznãdejdii, din care doar Dumnezeu ne mai poate scoate. Sperãm cã aceastã bisericutã si acest monument istoric vor avea parte de vremuri mai bune. Nãdejdea ne e doar la Dumnezeu“, avea sã ne spunã pãrintele Fabian. Proiectul la care s-a fãcut referire ar costa în jur de 2,5 milioane euro, asta în conceptia avizatã a specialistilor de la Complexul Muzeal Neamt. Pornirea unui asemenea demers ar trebui sã revinã administratiei locale, sprijinitã de Consiliul Judetean, Mitropolia Moldovei si, de ce nu, de unele organizatii nonguvernamentale. „Am încercat sã accesãm unele fonduri pentru reabilitarea acestui monument istoric, dar n-am reusit pînã-n prezent, desi promisiuni am avut din partea fiecãrui guvern. Si totusi, am reusit un lucru, sã intabulãm terenul pe care se aflã acest obiectiv. De-acum înainte, avînd si actul de proprietate asupra a ceea ce reprezintã acest tãrîm istoric pentru noi, cu ajutorul lui Dumnezeu, sper ca în aceastã varã sã demarãm un program de reabilitare. Cer însã oamenilor de afaceri din zonã sã ne ajute, fiecare în functie de posibilitãti, în a reusi sã facem pentru început un proiect de fezabilitate pe acest subiect“, a afirmat Constantin Schiopu, primarul comunei Ceahlãu, aflat la rîndu-i la hramul bisericutei din curtea Palatului Cnejilor. Pînã una alta, vestigiile seculare de la Ceahlãu, nãpãdite de buruieni si arbori, asteaptã cuminti vremuri mai bune. Parafrazînd, ne întrebãm firesc: cine va rupe blestemul trecutului?

Articol afisat de 2607 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI, Daniel DIEACONU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective