Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Prima televiziune prin satelit din Neamt

Investitiile în drumuri produc si imagine

• Ral Tv a obtinut de la CNA licentã audiovizualã prin satelit si vrea sã emitã din toamnã • solicitarea a venit din partea firmei Drum Construct SRL Horia • investitia depãseste 300.000 de euro si presupune montarea cîte unui receptor în fiecare localitate a judetului Neamt • vreo 20.000 de euro vor fi cheltuiti lunar pentru ridicarea semnalului tv la satelit • grila de programe a noii televiziuni se axeazã preponderent pe stiri locale si dezbateri, dupã cum a dezvãluit Ioan Onisei, vicepresedintele CNA • „Eu îl privesc ca pe un business si toate afacerile le faci ca sã cîstigi bani“, spune Andrei Rotaru, administratorul Drum Construct SRL •

Prima televiziune prin satelit se pregãteste sã aparã în peisajul media nemtean sub numele de Ral Tv Piatra Neamt. Consiliul National al Audiovizualului a acordat, miercuri, 7 iulie, licentã audiovizualã prin satelit cãtre societatea Drum Construct SRL Horia. Solicitarea firmei nemtene a întrunit 8 voturi pentru si unul împotrivã din partea CNA. Cum nu se întîmplã în fiecare zi ca o firmã cu experientã în constructii de drumuri (si autostrãzi, potrivit codului CAEN) sã se apuce de televiziune si mai cu seamã de una prin satelit, în premierã pe judet, am încercat sã aflãm cine este curajosul investitor în media. De la CNA, de la serviciul Licente Autorizãri, prin seful Rãzvan Frînculescu, am aflat cã pentru o asemenea pornire trebuie nu doar curaj, ci si foarte multi bani. „Televiziune prin satelit înseamnã cã se ridicã semnalul tv pînã la satelit, iar de aici e receptionat de retelele de cablu. Ei au estimat cã vor avea costuri mai mici dacã vor codifica semnalul, iar retelele de cablu vor primi apoi cartele de decodare. Sistemul de functionare e mult asemãnãtor GPS-ului. Ca desfãsurare tehnicã, ei au estimat costurile pe la 200 - 300 si ceva de mii de euro. Iar emisia ar urma sã înceapã în toamnã. ÃŽn primã fazã în cîteva localitãti, urmînd sã se dezvolte apoi în tot judetul. Este un post generalist destinat zonei Neamt“, a explicat Frînculescu. Din punctul de vedere al CNA, Ral Tv Piatra Neamt înseamnã douã etape: una de acordare a licentei (obtinutã deja), care permite începerea investitiilor si a amenajãrilor, obtinerea avizelor ANCOM, achizitii de echipamente etc, iar a doua etapã e obtinerea deciziei de autorizare, care permite începerea efectivã a emisiei.

80% stiri locale

Tot de la CNA, de data aceasta prin vicepresedintele Ioan Onisei, am aflat ce cuprinde grila de programe a Ral Tv: stiri si dezbateri pe teme locale. „Este prima televiziune prin satelit din judetul Neamt. O astfel de televiziune, nefiind terestrã si deci bun al statului, nu primeste licenta prin concurs, ci prin analiza dosarului depus de solicitant. Presupune o tehnologie specificã si costuri specifice, pentru cã semnalul se ridicã la satelit pe o frecventã si de aici se trimite cãtre retelele de cablu. Costurile sînt mai mari ca la o televiziune clasicã, terestrã, pentru cã depinde de satelit, de frecventa solicitatã. Poate ajunge pînã la 10 - 20 de mii de euro lunar. Nu stiu cu ce satelit vor lucra ei, cã asta nu e problema CNA. E problema societãtii comerciale respective. Noi aprobãm si urmãrim doar programul editorial. Ne-au transmis o grilã de programe si un desfãsurãtor de emisiuni din care a reiesit cã 80% va fi localism. Stiri si dezbateri. Iar din cîte au spus cei prezenti, în trei luni de zile vor sã porneascã emisia“, a declarat Ioan Onisei, adãugînd cã nu stie cine sînt investitorii, pentru cã nu-s obligati sã vinã personal la CNA. Dar a precizat cã „sustinerea cauzei a fost fãcutã de domnul George Harabagiu si de încã un domn, cãruia nu i-am retinut numele“. Rãzvan Frînculescu, de la Licente Autorizãri, avea dosarul mai la îndemînã si a putut detalia: „Actionari sînt Rotaru Andrei cu 50% si Munteanu Dorin Andrei, cu 50%. Persoana de conducere este Rotaru Andrei. Persoana de contact e George Harabagiu, care a si venit sã sustinã dosarul“. George Harabagiu, care a reprezentat Ral Tv Piatra Neamt (dacã nu cumva o fi coincidentã de nume si e altã persoanã), este cunoscut publicului nemtean în calitatea sa de fost director la alte televiziuni locale, 1 Tv si TvM, dupã ce o perioadã a fost reporter la cotidianul Realitatea.

„Faci afaceri ca sã cîstigi bani“

La societatea Drum Construct Horia ne-a rãspuns contabilul sef, care stia ceva cã s-a umblat pentru licentã la CNA, dar n-a putut oferi detalii, asa cã ne-a îndrumat spre administratorul firmei. Andrei Rotaru a fost cît se poate de disponibil sã ne împãrtãseascã viziunea sa. Mai putin detalii tehnice, de care are habar mai bine directorul editorial, pe care nu a dorit sã-l dezvãluie încã. „Din cîte stiu eu este prima televiziune prin satelit si din judet si din tarã“, a spus Andrei Rotaru. „Facem o televiziune care sã ajungã în toate colturile judetului. Va avea programe de divertisment, talkshow-uri, nimic iesit din comun. Acelasi format ca televiziunile deja existente în judet, numai cã noi vom avea echipament mai performant. Mai întîi trebuie sã montãm cîte un receptor în fiecare localitate din judetul Neamt. Sperãm ca pînã la sfîrsitul anului sã amplasãm mãcar în jumãtate din localitãti si sã-i dãm drumul. Nu am strîns încã echipa, dar cartierul general va fi la Piatra Neamt. De ce îmi trebuie televiziune? M-am gîndit cã nimeni în tarã nu are si cã e momentul sã fac eu. Toate afacerile le faci ca sã cîstigi bani, iar eu îl privesc ca pe un business“, a adãugat el. Numele Ral Tv nu are nici o însemnãtate deosebitã pentru el, a fost o idee pe care i-a oferit-o o cunostintã.

Articol afisat de 3798 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective