Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 August 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nuntiti la cerere sub arcada Curtii Domnesti

Nuntiti la cerere sub arcada Curtii Domnesti

• tot mai multi pietreni vor sã-si punã pirostriile în afara Stãrii Civile • oficialii primãriei spun cã legea interzice scoaterea registrului din institutie • „Cãsãtoria se poate încheia în afara biroului de Stare Civilã sau a primãriei numai dacã, din motive temeinice, unul din soti se aflã în imposibilitatea de a se deplasa la sediu“, zice purtãtorul de cuvînt al primãriei • motive temeinice s-au gãsit pentru cununii oficiate la bisericã, la restaurante si la Turnul lui Stefan •

Moda americanã a cãsãtoriilor fãcute pe unde pofteste inimioara de mireasã sau ginericã a prins strîns la pietreni. Ce-i drept, nu au fost situatii de cupluri care sã doreascã sã-si punã pirostriile prinse cu lanturi de zidurile unei clãdiri, în cosciuge sau în costume de Batman si Femeia-Minune, cum au fost prin alte pãrti, dar au si mirii din Piatra Neamt obsesiile lor, cu care au tinut sã înlocuiascã vechiul obicei al mersului la Starea Civilã. Cei mai multi doresc sã scuteascã timp, drum si energie si sã se cunune civil la biserica la care urma sã se oficieze si cãsãtoria religioasã. Iar aici este cea mai cãutatã biserica lui Stefan cel Mare, cu Turnul aferent, dar mai ales cu arcada Curtii Domnesti, care, înfrumusetatã cu voaluri si flori, transpune în realitate fanteziile de nuntã ca-n filme. Au mai fost pînã acum si cupluri care au vrut sã se cunune civil la crîsmã, înainte de a începe petrecerea cu nuntasii, dar au fost putine cazuri. Si mai putine sînt cazurile în care ofiterii Stãrii Civile acceptã astfel de initiative. Nu e pentru cã n-ar vrea, neapãrat, dar nu prea le dã voie legea. Singurele exceptii pe care le-au fãcut, dar si atunci tot cu ordin de la primar, au avut loc la diversele runde de alegeri, cînd în biroul de Stare Civilã de pe bulevardul Republicii se fãcea sectie de votare.

Legea-i lege

„ÃŽn rest, registrul de stare civilã nu se poate scoate din institutie. Potrivit legii 119/1996, privind actele de stare civilã, cãsãtoria se încheie de ofiterul Stãrii Civile, la sediul serviciului public comunitar local de Evidentã a Persoanei sau, dupã caz, al primãriei. Cãsãtoria se poate încheia în afara celor douã locuri numai cu aprobarea primarului si numai dacã, din motive temeinice, unul din soti se aflã în imposibilitatea de a se prezenta la sediu. Pentru asta, trebuie depusã o cerere tip odatã cu celelalte acte la biroul de Stare civilã“, spune Radu Tudor, purtãtorul de cuvînt al primãriei. Se pare cã unul din motive ar fi multitudinea de hîrtii oficiale care trebuie semnate la o astfel de ceremonie, de la registrul stãrii civile pînã la cotorul certificatului de cãsãtorie, livret de familie etc. E drept, prin alte localitãti, autoritãtile au fãcut concesii si trimit Starea Civilã unde vor mirii, care prin parcuri, care prin grãdini personale sau botanice, care pe maluri de lac sau pe alte coclauri. Numai cã, de cele mai multe ori, taxele percepute pentru acest moft se ridicã la cîteva sute spre o mie de lei. Primãria Piatra Neamt nu percepe taxã de oficiere, nici mãcar pentru cãsãtoriile încheiate în zi de sîmbãtã sau de sãrbãtoare. Desi ar putea regîndi acest lucru si chiar sã facã un ban grãmadã. Nu putini ar fi cei care s-au încumeta la o cãsãtorie la telegondolã, pe Cozla, pe malul Bistritei sau, de ce nu, chiar o nuntã ineditã în costume de baie, pe marginea piscinei VIP din strand. Ar putea fi chiar o nouã formã de turism. Radu Tudor spune însã cã nu s-a gîndit nimeni la transformarea ceremoniei în sursã de bani la bugetul local si nu existã acest pericol în viitorul apropiat. Deci cãsãtoriile se vor oficia în continuare în locurile prevãzute de lege.

Statistica pirostriilor

Asta nu e de naturã sã-i descurajeze pe îndrãgostiti. Dacã la mijlocul anului oficialitãtile se arãtau îngrijorate de statistica semestrialã a cãsãtoriilor, numãrul oficierilor fiind semnificativ mai mic fatã de perioada similarã a anului trecut, lunile estivale au linistit zbuciumul. ÃŽn iunie s-au încheiat numai 16 cãsãtorii, în timp ce în luna iulie au fost exact 138 de cupluri care au zis „da“ la Starea Civilã. Iar august a fost si el plin de evenimente fericite din aceasi linie: în primele douã sãptãmîni au fost oficiate 50 de cununii, în timp ce pentru ultima parte a lunii au fost programate alte 108. Socoteala ultimilor ani aratã cã, în ciuda crizei, 2010 a fost un an propice pentru întemeierea celulei de bazã a societãtii. ÃŽn 2008 au fost 310 cãsãtorii înregistrate la Piatra Neamt, anul trecut au fost numai 295, iar pe anul acesta prognozele pãreau a fi si mai slabe. Numai cã a venit vara si, celor 210 ceremonii oficiate în prima jumãtate a anului, li se adaugã aproape trei sute încheiate în numai douã luni. Iar anul încã nu s-a terminat.

Articol afisat de 1558 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective