 Nuntiti la cerere sub arcada Curtii Domnesti
• tot mai multi pietreni vor să-si pună pirostriile în afara Stării Civile • oficialii primăriei spun că legea interzice scoaterea registrului din institutie • „Căsătoria se poate încheia în afara biroului de Stare Civilă sau a primăriei numai dacă, din motive temeinice, unul din soti se află în imposibilitatea de a se deplasa la sediu“, zice purtătorul de cuvînt al primăriei • motive temeinice s-au găsit pentru cununii oficiate la biserică, la restaurante si la Turnul lui Stefan • Moda americană a căsătoriilor făcute pe unde pofteste inimioara de mireasă sau ginerică a prins strîns la pietreni. Ce-i drept, nu au fost situatii de cupluri care să dorească să-si pună pirostriile prinse cu lanturi de zidurile unei clădiri, în cosciuge sau în costume de Batman si Femeia-Minune, cum au fost prin alte părti, dar au si mirii din Piatra Neamt obsesiile lor, cu care au tinut să înlocuiască vechiul obicei al mersului la Starea Civilă. Cei mai multi doresc să scutească timp, drum si energie si să se cunune civil la biserica la care urma să se oficieze si căsătoria religioasă. Iar aici este cea mai căutată biserica lui Stefan cel Mare, cu Turnul aferent, dar mai ales cu arcada Curtii Domnesti, care, înfrumusetată cu voaluri si flori, transpune în realitate fanteziile de nuntă ca-n filme. Au mai fost pînă acum si cupluri care au vrut să se cunune civil la crîsmă, înainte de a începe petrecerea cu nuntasii, dar au fost putine cazuri. Si mai putine sînt cazurile în care ofiterii Stării Civile acceptă astfel de initiative. Nu e pentru că n-ar vrea, neapărat, dar nu prea le dă voie legea. Singurele exceptii pe care le-au făcut, dar si atunci tot cu ordin de la primar, au avut loc la diversele runde de alegeri, cînd în biroul de Stare Civilă de pe bulevardul Republicii se făcea sectie de votare.
Legea-i lege
„În rest, registrul de stare civilă nu se poate scoate din institutie. Potrivit legii 119/1996, privind actele de stare civilă, căsătoria se încheie de ofiterul Stării Civile, la sediul serviciului public comunitar local de Evidentă a Persoanei sau, după caz, al primăriei. Căsătoria se poate încheia în afara celor două locuri numai cu aprobarea primarului si numai dacă, din motive temeinice, unul din soti se află în imposibilitatea de a se prezenta la sediu. Pentru asta, trebuie depusă o cerere tip odată cu celelalte acte la biroul de Stare civilă“, spune Radu Tudor, purtătorul de cuvînt al primăriei. Se pare că unul din motive ar fi multitudinea de hîrtii oficiale care trebuie semnate la o astfel de ceremonie, de la registrul stării civile pînă la cotorul certificatului de căsătorie, livret de familie etc. E drept, prin alte localităti, autoritătile au făcut concesii si trimit Starea Civilă unde vor mirii, care prin parcuri, care prin grădini personale sau botanice, care pe maluri de lac sau pe alte coclauri. Numai că, de cele mai multe ori, taxele percepute pentru acest moft se ridică la cîteva sute spre o mie de lei. Primăria Piatra Neamt nu percepe taxă de oficiere, nici măcar pentru căsătoriile încheiate în zi de sîmbătă sau de sărbătoare. Desi ar putea regîndi acest lucru si chiar să facă un ban grămadă. Nu putini ar fi cei care s-au încumeta la o căsătorie la telegondolă, pe Cozla, pe malul Bistritei sau, de ce nu, chiar o nuntă inedită în costume de baie, pe marginea piscinei VIP din strand. Ar putea fi chiar o nouă formă de turism. Radu Tudor spune însă că nu s-a gîndit nimeni la transformarea ceremoniei în sursă de bani la bugetul local si nu există acest pericol în viitorul apropiat. Deci căsătoriile se vor oficia în continuare în locurile prevăzute de lege.
Statistica pirostriilor
Asta nu e de natură să-i descurajeze pe îndrăgostiti. Dacă la mijlocul anului oficialitătile se arătau îngrijorate de statistica semestrială a căsătoriilor, numărul oficierilor fiind semnificativ mai mic fată de perioada similară a anului trecut, lunile estivale au linistit zbuciumul. În iunie s-au încheiat numai 16 căsătorii, în timp ce în luna iulie au fost exact 138 de cupluri care au zis „da“ la Starea Civilă. Iar august a fost si el plin de evenimente fericite din aceasi linie: în primele două săptămîni au fost oficiate 50 de cununii, în timp ce pentru ultima parte a lunii au fost programate alte 108. Socoteala ultimilor ani arată că, în ciuda crizei, 2010 a fost un an propice pentru întemeierea celulei de bază a societătii. În 2008 au fost 310 căsătorii înregistrate la Piatra Neamt, anul trecut au fost numai 295, iar pe anul acesta prognozele păreau a fi si mai slabe. Numai că a venit vara si, celor 210 ceremonii oficiate în prima jumătate a anului, li se adaugă aproape trei sute încheiate în numai două luni. Iar anul încă nu s-a terminat.
|