Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Septembrie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ciorba

Ciorba

La vita e bella

Mănîncă încet, cu grijă si cu o gravitate aproape ritualică. Duce lingura cu mîna tremurîndă la gura care, se vede, n-a cunoscut binefacerile ortodentitiei, iar cu mîna stîngă rupe în bucătele cît mai mici chifla proaspătă pe care tronează îndestulător semintele de mac. Poartă asupră-i, negresit, mai multe boli ale bătrînetii si, de bună seamă se învredniceste să umble zilnic prin soare sau prin zloată, la medic, la farmacie, la spital sau, evident, la piată. De cele mai multe ori pentru a fi doar la curent cu preturile; care, conform unui bun obicei românesc, cresc într-o zi cît altele-ntr-un an.
E un soare cald, de vară îmbătrînită, si lumina se prelinge ca mierea preste toate ale lumii acesteia. De undeva, din centru, prin smiorcăiala fîntînii arteziene se aude slab ceva ce ar putea fi acordurile concertului de vioară beethovenian. E îmbrăcată curat, desi cam „vintage“ si, culmea cochetăriei, poartă pe cap o pălărioară rotundă. Nu are nimic din alura cersetorilor; dimpotrivă, un soi de semetie răzletită si uzată de timp si vitregii mai răzbate pe chipul trist. Ceva ce probabil cîndva a fost o geantă rezonabilă e asezat lîngă piciorul mesei. Pe trotuare a început foiala liceenilor scăpati pentru o zi de grija cursurilor. Remarc, în treacăt, că cel putin nouăzeci la sută dintre ei poartă blugi. Si, în consecintă, totul pentru ei este, cel putin deocamdată, „ochei!“ Din difuzoarele restaurantului răsună americăneste „mousăn... bousăn... lousăn...“. Bătrîna stă aplecată asupra castronului si savurează în continuare gustul lichidului fierbinte. Bucătelele de carne le lasă la urmă si observ cum caută din ochi solnita; de care, totusi, nu se atinge. Un motociclist, pe cît de teribilist pe atît de penibil, cerseste admiratia liceenelor ce asteaptă în statie, răbdătoare, microbuzul, acoperind totul cu urletul motorului ambalat la maximum. Ca să-l auzim si noi mai bine se dă muzica mai încet. Tînărul nelinistit trece ca o săgeată. Bătrîna îsi vede linistită de frugalul prînz. Doar că, la un moment dat, temătoare si oarecum panicată, se apleacă la geanta gălbuie, scoate dintr-un portofel de pînză niste bani si vrea să stie, înainte de a termina prînzul, dacă-i ajung să plătească. Nu-i ajung, evident. TVA-ul face... nu-i asa, diferenta. Chelnerita o asigură că nu e nici o problemă, dar bătrîna este evident răvăsită. Lîngă trotuarul din fată parchează silentios o limuzină. O tipă blondă, sigură pe sine, chinuieste aparatul de taxat. Si la ea actionează criza. Îi mai trebuie, după noile tarife, doi bani jumate si nu are mărunt. Pleacă furioasă să schimbe o bancnotă de o sută de lei. Bătrîna, descumpănită, face greva foamei lîngă ciorba neterminată. Visul ei frumos, de a-si oferi o plăcere primară, riscă să rămînă, din păcate, neterminat. În parcul de peste drum, pe o bancă, o pereche de tineri se priveste în ochi.
Ochii bătrînei, afectati de semnele unei inevitabile cataracte, privesc panicati în jur. La o masă, un ins ce vorbise pînă atunci încontinuu la telefon, sesizează situatia, cheamă chelnerita si, într-un acces de generozitate, preia asupră-i nota. Bătrîna, coplesită, cu ochii în farfurie încearcă să termine dejunul. Strînge apoi jumătatea de chiflă rămasă, o pune într-un servetel si o ascunde în fundul gentii. Încearcă să multumească stîngaci si pleacă; pe trotuar, pe unde tocmai atunci trece zîmbitor un grup de turisti străini. Cam de acelasi leat, cum s-ar spune, cu bătrîna care se prelinge încet de-a lungul zidurilor. Blond-roscovani, cu chipuri amuzate, în haine lejere de bumbac sau, pur si simplu, în pantaloni scurti, cu video-pocket-uri atîrnate la gît, privesc curiosi la cîtiva puradei autohtoni ce le dau tîrcoale si ne aruncă si nouă, celor ce ne înfruptăm, o privire fugară. Simt nevoia să-i compătimesc. Cum altfel, cînd nici măcar nu-si permit o ciorbă?!

Articol afisat de 1732 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective