Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Septembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Jos Piticu’!“

„Jos Piticu’!“

• ploaia nu i-a tinut pe loc pe sindicalistii afiliati Confederatiei Cartel Alfa, care ieri si-au spus durerile în fata Prefecturii • „Jos guvernul!“, „Jos Piticu!“, „Codul muncii nu trebuie modificat!“, „Sãrãcind Politia încurajati coruptia!“, au fost cîteva din „lozicile verbale ale protestarilor“ • ca de obicei, problemele oamenilor nu îsi gãsesc rezolvare pe plan local •

Grija zilei de mîine, munca tot mai prost plãtitã si viitorul sumbru al angajatilor i-au fãcut pe sindicalistii afiliati Cartel Alfa Filiala Neamt sã protesteze luni, 20 septembrie, în fata Prefecturii. Desi vremea a fost potrivnicã unei astfel de actiuni, circa 80-100 de oameni tot s-au adunat pentru a scanda lozinci împotriva actualei guvernãri si pentru a se solidariza cu colegii din tarã.

Tresele, primele la protest

Ora pentru care se anuntase greva în fata Prefecturii era 10. Cu circa un sfert de orã înainte, politistii deja ajunseserã în fata Institutiei prefectului, asteptînd ora fixã pentru a începe sã scandeze si sã fluture pancarte. Erau circa 30 la numãr. ÃŽn urmãtoarele minute au apãrut si ceilalti protestatari, de la Roman, de la fostul Fibrex, Primãria Piatra Neamt etc. S-a dat startul fluierãturilor si cei 80-100 de protestatari si-au fãcut cunoscutã prezenta. ÃŽn principal s-a strigat: „Jos Guvernul!“, „Jos cu piticu!“, „Codul muncii nu trebuie modificat!“, „Sãrãcind Politia încurajati coruptia!“ etc. Zeci de pancarte erau fluturate, în ciuda picãturilor reci de ploaie, care le udau si pe ele, dar si pe cei care le purtau. Ici colo, unii dintre grevisti s-au acoperit cu umbrele. Ca si la protestul anterior, cei mai dotati în bannere erau politistii, care pe una dintre pancarte scriseserã: „Anul trecut ne-ati mãrit dobînzile, acum ne luati salariile“.

Lunga listã a revendicãrilor

Conform obiceiului, dupã ce sindicalistii s-au adunat în fata Prefecturii, o delegatie formatã din liderii participantilor a fost invitatã la discutii cu reprezentantul Guvernului în teritoriu. „Vã rog sã spuneti care vã sînt doleantele, ce pot eu sã fac, ce trebuie sã fac...“, a zis prefectul deschizînd discutiile. Valeriu Cozonac, vicepresedinte Cartel Alfa Filiala Neamt, si-a prezentat regretul cã scopul întîlnirii nu este unul tocmai plãcut, dupã care au decurs plîngerile sindicalistilor. „Sîntem în stradã din cauza lipsei de reactie a guvernantilor, dupã protestele din mai si iunie. Nu vrem sã se modifice Codul Muncii, sã se promulge Legea pensiilor si avem de obiectat la Legea salarizãrii unitare. Se spune cã oamenii s-ar teme de proteste, dar nu e deloc asa. Oamenii nu ies de bine în stradã, sã stea în ploaie“, a spus vicele Cartel Alfa, Valeriu Cozonac. Neculai Isache, lider de sindicat al politistilor nemteni, a prezentat problemele cu care se confruntã angajatii MAI de ani de zile: „Am ajuns la limita suportabilitãtii. Politistii au obligatii, dar au si drepturi. Printre acestea din urmã se numãrã dreptul de a avea o locuintã de serviciu. 300-400 de politisti stau cu chirie la tarã, fãrã sursã de cãldurã, apã curentã sau alte conditii civilizate. Circa 98% dintre noi avem credite la bãnci, pentru cã am fost nevoiti sã ne luãm o locuintã. Venim la serviciu cu pix, hîrtie de scris, tonner, calculatoare. Din 500 de computere la IPJ, 210 sînt ale noastre. Am decis sã ni le luãm acasã, sã vedem cum se va face treaba de acum înainte. Prin mãsurile de protest pe care le vom pune în aplicare nu vom încãlca statutul. La Tîrgu Neamt, unde profesez eu, de doi ani nu s-a dat un leu pentru cheltuieli materiale. De 20 de ani nu s-a alocat nimic pentru reparatii. Am fãcut doar din buzunarul nostru. Ni s-au tãiat salariile, dar nu s-a stabilit si o mãsurã socialã, ca sã putem rezista“.

„Trebuie recuperati banii din economia subteranã“

Iulia Pristavu, lidel al sindicalistilor din administratia publicã, a precizat cã functionarii au devenit „carnea de tun“ a guvernantilor: „Multi dintre noi, oameni cu studii superioare, cu masterate, au plecat acasã în august si septembrie cu 400-500 de lei. Avem copii, rate... este inadmisibil ce ni se întîmplã. Am fost momiti cã reducerea cu 25% a salariilor este o mãsurã temporarã, dar din ianuarie 2011 ni se pregãteste Legea salarizãrii unice, o altã mãsurã în defavoarea noastrã. Niciodatã criza nu se va rezolva prin reducerile salariale si neîncurajarea mediului de afaceri. Trebuie recuperati banii din economia subteranã. Sîntem tratati cu o lipsã de respect nemaiîntîlnitã. Sîntem mai desconsiderati ca pe vremea lui Ceausescu“. Vasile Tudosia, liderul celor care muncesc la fostul Fibrex, a spus: „Se vrea desfiintarea contractului de muncã pe ramurã si înlocuirea cu unul pe unitate sau individual, ceea ce nu e drept. E vorba despre salariile pe care le vor da patronii. Li se dã frîu liber, sã facã ce vor. Ar trebui modificatã Legea inspectiei muncii, sã se dea amenzi usturãtoare, pînã la decizia de închidere a unitãtii în cazul gãsirii de muncã la negru, ceea ce se întîmplã în special în lemn si textile“. Dãnut Radu, de la Petrotub, a vorbit despre indiferenta prezentatã de guvernanti cînd au formulat proiectul pentru Legea pensiilor, netinînd cont de vreo propunere a sindicalistilor: „E grav cã nu existã nici o grijã a guvernantilor fatã de cei pe care îi pãstoresc. Cerem ca Legea pensiilor sã nu fie promulgatã“. Mircea Nacu, reprezentant al Asociatiei Pensionarilor „Primãvara 2006“, a pus accent pe nedreptatea care li se va face femeilor care vor iesi la pensie la 65 de ani, dupã o viatã de muncã în casã, pentru propria familie, si la serviciu. Prefectului i-au fost prezentate si problemele „Solidaritãtii Sanitare Neamt“, liderul Valerian Chelariu scotînd în evidentã lipsurile majore din sistem.

Prefectul, împãciuitor

Dupã ce i-a ascultat pe toti cei care au vrut sã ia cuvîntul, notîndu-si constiincios spusele protestatarilor, prefectul Mihai Archip a declarat: „Consecintele mãsurilor de austeritate sînt greu de suportat si vã asigur cã nimãnui nu i-a fãcut plãcere sã le elaboreze si sã le aplice. Nimeni nu contestã nemultumirile si solicitãrile dumneavoastrã, dar din pãcate avem constrîngeri bugetare, puterea economicã a tãrii fiind acum foarte micã. Sumele care provin din aceastã economie care se realizeazã prin reducerea din sectorul bugetar, precum si împrumuturile care se fac, cu sigurantã vor fi directionate spre mãsuri de dezvoltare economicã. Cîteva din propuneri mi s-au pãrut demne de luat în seamã pentru viitor, ca de exemplu indexarea cu o sumã fixã a salariilor si pensiilor, si nu procentual. De asemenea, ar fi de vãzut dacã este posibilã o discutie cu bãncile pentru reesalonarea creditelor pentru bugetari. Insist pe ideea cã prin dialog între toate pãrtile implicate - sindicate, patronate, administratie - se vor gãsi amendamente care sã corecteze unele mãsuri“, le-a spus prefectul reprezentantilor protestatarilor, asigurîndu-i cã problemele lor vor fi trimise, ca de obicei, la Guvern.

Articol afisat de 2157 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective