Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Septembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SE CAM FURÃ ÎN CODRII MÃNÃSTIRII

SE CAM FURÃ ÎN CODRII MÃNÃSTIRII

• verificãrile efectuate la Ocolul Silvic Bisericesc Neamt au scos la ivealã mai multe ilegalitãti • politistii au constatat cã existã suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos exploatatã • de asemenea, în urma unui simplu control pe teren au fost gãsite 297 de cioate provenite din tãieri ilegale • s-a întocmit un dosar penal pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, tãiere ilegalã de arbori si sustragere de material lemnos • 1.350 metri cubi de lemn, în valoare de peste 2,5 miliarde de lei vechi, urmeazã a fi confiscat •

Suspiciunile Patriarhului Daniel cu privire la jaful care s-ar comite în pãdurile administrate de Ocolul Bisericesc Neamt au fost confirmate de controlul efectuat de autoritãti în cursul sãptãmînii trecute. Echipa de anchetã, care a a ajuns în ziua de 21 septembrie la sediul Ocolului Silvic Bisericesc, a constatat cã cei pusi sã administreze bunul Bisericii nu prea au fricã de Dumnezeu si se gîndesc mai mult la propriile buzunare. Astfel, în urma controlului efectuat la respectivul ocol, din documentele prezentate politistilor a reiesit faptul cã acestea prezentau suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos exploatatã din fondul forestier administrat de acest ocol. În plus, au fost controlate douã partitii, ocazie cu care au fost identificate si marcate 296 cioate provenite din tãieri ilegale de arbori, de esentã foioase, volumul lemnului tãiat ilegal fiind de 476,4 metri cubi. Ca urmare a celor constatate, politistii au întocmit un dosar penal, cercetãrile fiind efectuate sub aspectul sãvîrsirii infractiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijentã în serviciu, tãiere ilegalã de arbori si sustragere de material lemnos.
Cele constatate în urma acestui control întãreste ideea cã în pãdurile administrate de biserici se comit si infractiuni. ÃŽn ceea ce priveste Ocolul Silvic Bisericesc Neamt, patriahul Daniel ar fi cerut în nenumãrate rînduri autoritãtilor statului sã facã verificãri. Solicitãrile au venit ca urmare a nenumãratelor sesizãri si zvonuri conform cãrora silvicultorii aflati în slujba bisericii îsi umplu buzunarele din exploatarea ilegalã a materialului lemnos. Acest lucru a fost confirmat pentru cotidianul „Monitorul“ de o importantã fatã bisericeascã. „ÃŽnalt Prea Sfintitul Daniel încearcã de doi ani sã afle ce se întîmplã acolo. A solicitat de mai multe ori autoritãtilor sã facã verificãri la acest ocol, pentru cã dacã nu ai probe nu poti sã tragi pe nimeni la rãspundere. Profitul obtinut la acest ocol este destul de mic, iar zvonurile cã sînt lucruri necurate sînt numeroase. Asteptãm cu nerãbdare sã se facã luminã acolo, pentru cã existã multe semne de întrebare. Biserica nu poate sã-i verifice, pentru cã nu are oameni de specialitate. Oricum, ÃŽnalt Prea Sfintitul Daniel intentioneazã sã aducã oameni duhovnicesti care tin la bisericã, nu indivizi pusi pe cãpãtuialã“, declara sãptãmîna trecutã înaltul prelat. ÃŽn cursul zilei de ieri am încercat fãrã succes sã-l contactãm, pentru a obtine o declaratie oficialã, pe pãrintele Benedict Sauciuc, staretul Mãnãstirii Neamt.

Un munte de infractiuni silvice

Echipele de control, venite în Neamt la începutul sãptãmînii trecute, nu au verificat numai activitatea Ocolului Silvic Bisericesc Neamt. Au fost în total 28 de controale, în urma cãrora s-au constatat 19 infractiuni. A fost ridicatã în vederea confiscãrii cantitatea de 1.350 metri cubi de lemn, în valoare totalã de peste 2,5 miliarde de lei vechi. Controalele au fost realizate în perioada 21-24 septembrie initiativa apartinînd Directiei de Ordine Publicã din cadrul IGPR. La actiune au participat ofiteri din cadrul IGPR, dar si politisti de la Inspectoratele de Politie ale Judetelor Harghita, Covasna si Neamt, specialisti silvici de la Ministerul Mediului si Pãdurilor, precum si reprezentanti ai Regiei Nationale a Pãdurilor-Romsilva. În urma celor 28 de controale efectuate la instalatii de debitat lemn rotund, ocoale silvice de stat si private, au fost constatate 10 infractiuni de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice si neglijentã în serviciu si 9 la Legea 46/2008 privind Codul Silvic, respectiv tãiere ilegalã de arbori si sustragere de material lemnos. 37 de persoane care nu au respectat prevederile legale referitoare la legislatia în domeniu au fost sanctionate contraventional. În ziua de 23 septembrie, echipele de control au poposit la un ocol silvic ce apartine de Directia Silvicã Neamt. În urma verificãrilor efectuate aici au fost identificate si marcate 126 cioate provenite din tãieri ilegale de arbori si 56 de arbori marcati prin folosirea fãrã drept sau contrar reglementãrilor specifice în vigoare a dispozitivelor speciale de marcat. În aceste conditii, s-a întocmit un dosar penal, cercetãrile continuînd sub aspectul comiterii infractiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijentã în serviciu, tãiere ilegalã de arbori, sustragere de material lemnos, folosirea fãrã drept sau contrar reglementãrilor specifice în vigoare a dispozitivelor speciale de marcat si falsificarea dispozitivelor speciale de marcat. Politistii au mai efectuat un control la o societate comercialã din Bicaz Chei, unde au inventariat un stoc de 820 metri cubi de lemn. Din verificarea documentelor firmei si compararea stocului a reiesit o diferentã de 154,12 metri cubi. Ca urmare a celor descoperite, administratorul societãtii a fost sanctionat contraventional.

Articol afisat de 3045 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective