Mîncare mai scumpã doar de dragul tîrgovetilor
• desi fermierii spun cã a fost un an agricol bun spre foarte bun, se anuntã scumpiri cu pînã la 30% la alimente • „Marfa noastrã din cîmp pleacã în altã tarã, iar noi plãtim importurile“, spune deputatul Ioan Munteanu n
Mîncarea se scumpeste. A fost una din vestile „bune“ pe care ministrul Agriculturii le-a dat-o românilor, taman cînd acestia se întrebau cum o sã treacã de frigul iernii. Patronatele din sectorul agro-alimentar au anuntat scumpiri cu pînã la 30% la alimentele de bazã si nu numai. Nejustificat, zic unii care se mai pricep. Deputatul Ioan Munteanu, de exemplu, sustine cã nu existã nici un temei pentru scumpirea alimentelor, în afarã de pãmîntul rãmas pîrloagã în tarã. Fermierii recunosc cã a fost un an agricol bun. Productiile sînt peste asteptãri. Si totusi cresc preturile. „E relativã constatarea cã a fost un an agricol bun. Cantitativ da, dar calitativ... la un moment dat s-a pierdut din calitate pentru cã necazul a fãcut ca ploile sã strice productia. S-o declaseze. ÃŽnsã preturile au fost foarte bune anul acesta la bursa mondialã. Nu tara ridicã preturile. Nimeni în România nu ridicã preturile. Parametrii burselor de la Paris, New York, Shanghai. Acolo sînt preturi foarte bune. Toatã lumea amenintã cu scumpirea produselor agricole. Si chiar dacã nu ne amenintã, ele tot se scumpesc. Pentru cã sînt suprafete mari nelucrate, sute de hectare, cã efectivele de animale s-au redus la 20-30% fatã de ceea ce avea tara. Acum cîtiva ani, nu în ‘89. Si atunci singura solutie pentru tarã sînt importurile. Marfa noastrã din cîmp pleacã în altã tarã pentru cã aici n-au posibilitatea sã o plãteascã la nivelul bursei. E clar cã acest an produsele agro-alimentare n-ar trebui sã se scumpeascã în România. De altfel, niciodatã noi nu îi vom ajunge pe altii, pentru cã noi facem exact invers de cum ar trebui. Pe perioadã de recesiune sau de crizã în loc sã scadã preturile si sã creascã astfel consumurile, noi facem taman invers: crestem preturile si omorîm consumul“, a spus Ioan Munteanu (în imagine). Cine e de vinã pentru cresterea preturilor la mîncare? Nimeni si toatã lumea. Pe de o parte, producãtorii se plîng cã materia primã care intrã în componenta alimentelor va fi cu 5 pînã la 25% mai scumpã pînã la sfîrsitul anului. Asta înseamnã implicit mai multi bani pentru pîine, legume, fructe, lactate, ulei si carne de pui. Pe de altã parte, ministeriabilii zic cã scumpirile nu pot depãsi rata inflatiei - adicã vreo 7-8%. Dupã cum spune Ioan Munteanu, singurele care vor iesi nesifonate (sau nefalimentate) din crizã vor fi firmele care asigurã tot fluxul alimentar, de la producerea materiei prime pînã la produsul finit care ajunge la raft.
|