Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Octombrie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mesterul Nicolae Popa a trecut la cele vesnice

Mesterul Nicolae Popa a trecut la cele vesnice

• „A murit cerîndu-ne să păstrăm ce a făcut el pentru folclor si să îi continuăm traditia. I-am promis asta“, a spus ginerele celui care a fost Neculai Popa, din Tîrpesti • mesterul popular a murit ieri dimineată, la ora 4 •Judetul si tara suferă o mare pierdere, prin trecerea la cele vesnice a mesterului popular Neculai Popa din Tîrpesti, comuna Petricani, Neamt. La 91 de ani si două luni bătrînul s-a dus la cele vesnice, rugîndu-i pe cei din familie să aibă grijă de munca lui de-o viată, cunoscută în toată lumea, si să îi păstreze traditia de a respecta dragostea pentru folclorul românesc. „A murit cerîndu-ne să îi păstrăm ce a făcut el pentru folclor si să îi continuăm traditia. I-am promis asta si asa vom face. A murit fără să se chinuie, fără să sufere. La ora 4 dimineata, în cîntecul cocosilor, s-a stins din viată. Este o pierdere cumplită pentru noi, familie, neam. Am pierdut un om care nu se găseste la tot pasul. Din respect pentru munca depusă de-a lungul vietii pentru a păstra nealterat folclorul românesc, vom face tot ce ne va sta în putere să îi îndeplinim ultima sa dorintă, aceea de a-i purta de grijă avutiei sale, care înseamnă sculpturi, măsti, zeci de arme si obiecte folosite de popor de-a lungul timpului“, a spus, plîngînd, Petrică Rotaru Popa, ginere al răposatului si primar al comunei Petricani.

A plecat multumit de ce a făcut

Neculai Popa a împlinit 91 de ani pe 13 august. Cînd a împlinit nouă decenii de viată a făcut o evaluare a ceea ce a făcut pe acest pămînt si s-a declarat multumit de ce a lăsat în urmă, nu pentru ai lui, ci pentru întregul neam românesc, ca să nu-si uite traditiile si obiceiurile de altădată. „Si să nu-si piardă rădăcinile“, după cum a afirmat. O viată de om a tot adunat si a reusit să pună pe picioare cel mai mare muzeu particular din România, numărînd peste 3.000 de exponate. A însufletit piatra si lemnul, si a confectionat, alături de sotie, celebrele sale măsti care l-au făcut atît de cunoscut în tară si peste hotare. Pe lîngă lucrurile iesite din mîna sa, încăperile muzeului din curtea casei gem de obiecte vechi, dovedind si pasiunea de colectionar, arheolog si etnolog. A publicat si cărti. Talentul de versificator si l-a slefuit cu ocazia urăturilor de Anul Nou în care a zugrăvit viata satului, cu bune si rele, dar a făcut referire si la dezastre naturale ori evenimente politice importante care au influentat viata poporului. La casa sa, chiar de la portile monumentale, pline de chipuri sculptate, îti dai seama că pătrunzi într-o altă lume, a satului românesc de odinioară.

Front, partizan, puscărie, arheologie, idoli...

A avut o viată plină, a fost cîntăret de biserică, ca tatăl său, si a declarat că avea convingerea că a fost ajutat în toate pentru că a avut credintă în Dumnezeu. A luptat pe front, a rămas la vatră, rănit, apoi a urmat „întovărăsirea“, i s-a luat pămîntul, roadele lui, calul, căruta. Si-a spus că „nu e de trăit cu ăstia“ si a sustinut ideea rezistentei împotriva comunistilor, a luptat contra regimului, a stat ascuns prin păduri. A fost prins si condamnat si pentru apartenenta la Partidul Tărănesc, în detentie stînd între 1952 si 1957. Măsti începuse să facă pe la 10-11 ani si îi veneau încă de pe atunci „clienti“ de peste tot. De săpături arheologice s-a ocupat după ce a terminat scoala de cîntăreti bisericesti, la Piatra Neamt, unde învătase si arheologie de la părintele Constantin Mătasă, fondatorul Muzelui de Istorie din Piatra Neamt. A descoperit o multime de obiecte preistorice în Rîpa lui Bodai, în apropierea satului de bastină, unde s-a deschis pe urmă un santier arheologic. Culmea, comunistii care l-au prigonit, l-au închis si i-au confiscat averea, l-au si ajutat pînă la urmă. I-au adus lemn de plop si tei, si două camioane de piatră de carieră. Lucra cu spor, l-au introdus în circuitul turistilor străini, veneau o multime de autocare. I s-a făcut si un film documentar, „Acasă la Nicolae Popa - casa cu măsti“, s-a vîndut în afara tării, a avut expozitii în străinătate. De două ori i-a ars muzeul, o dată în urmă cu vreo 40 de ani, apoi iarăsi, după revolutie. A luat-o de la capăt de fiecare dată, familia l-a înteles si l-a sprijinit. Lucru care l-a promis si acum, la căpătîiul celui care si-a dedicat viata folclorului si traditiilor românesti. Înmormîntarea va avea loc sîmbătă, 23 octombrie, la ora 11, atunci cînd Neculai Popa îsi va lua rămas bun de la ce i-a fost mai drag în viată si se va duce pentru odihnă vesnică în cimitirul satului.

Articol afisat de 2107 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective