Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Octombrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mesterul Nicolae Popa a trecut la cele vesnice

Mesterul Nicolae Popa a trecut la cele vesnice

• „A murit cerîndu-ne sã pãstrãm ce a fãcut el pentru folclor si sã îi continuãm traditia. I-am promis asta“, a spus ginerele celui care a fost Neculai Popa, din Tîrpesti • mesterul popular a murit ieri dimineatã, la ora 4 •



Judetul si tara suferã o mare pierdere, prin trecerea la cele vesnice a mesterului popular Neculai Popa din Tîrpesti, comuna Petricani, Neamt. La 91 de ani si douã luni bãtrînul s-a dus la cele vesnice, rugîndu-i pe cei din familie sã aibã grijã de munca lui de-o viatã, cunoscutã în toatã lumea, si sã îi pãstreze traditia de a respecta dragostea pentru folclorul românesc. „A murit cerîndu-ne sã îi pãstrãm ce a fãcut el pentru folclor si sã îi continuãm traditia. I-am promis asta si asa vom face. A murit fãrã sã se chinuie, fãrã sã sufere. La ora 4 dimineata, în cîntecul cocosilor, s-a stins din viatã. Este o pierdere cumplitã pentru noi, familie, neam. Am pierdut un om care nu se gãseste la tot pasul. Din respect pentru munca depusã de-a lungul vietii pentru a pãstra nealterat folclorul românesc, vom face tot ce ne va sta în putere sã îi îndeplinim ultima sa dorintã, aceea de a-i purta de grijã avutiei sale, care înseamnã sculpturi, mãsti, zeci de arme si obiecte folosite de popor de-a lungul timpului“, a spus, plîngînd, Petricã Rotaru Popa, ginere al rãposatului si primar al comunei Petricani.

A plecat multumit de ce a fãcut

Neculai Popa a împlinit 91 de ani pe 13 august. Cînd a împlinit nouã decenii de viatã a fãcut o evaluare a ceea ce a fãcut pe acest pãmînt si s-a declarat multumit de ce a lãsat în urmã, nu pentru ai lui, ci pentru întregul neam românesc, ca sã nu-si uite traditiile si obiceiurile de altãdatã. „Si sã nu-si piardã rãdãcinile“, dupã cum a afirmat. O viatã de om a tot adunat si a reusit sã punã pe picioare cel mai mare muzeu particular din România, numãrînd peste 3.000 de exponate. A însufletit piatra si lemnul, si a confectionat, alãturi de sotie, celebrele sale mãsti care l-au fãcut atît de cunoscut în tarã si peste hotare. Pe lîngã lucrurile iesite din mîna sa, încãperile muzeului din curtea casei gem de obiecte vechi, dovedind si pasiunea de colectionar, arheolog si etnolog. A publicat si cãrti. Talentul de versificator si l-a slefuit cu ocazia urãturilor de Anul Nou în care a zugrãvit viata satului, cu bune si rele, dar a fãcut referire si la dezastre naturale ori evenimente politice importante care au influentat viata poporului. La casa sa, chiar de la portile monumentale, pline de chipuri sculptate, îti dai seama cã pãtrunzi într-o altã lume, a satului românesc de odinioarã.

Front, partizan, puscãrie, arheologie, idoli...

A avut o viatã plinã, a fost cîntãret de bisericã, ca tatãl sãu, si a declarat cã avea convingerea cã a fost ajutat în toate pentru cã a avut credintã în Dumnezeu. A luptat pe front, a rãmas la vatrã, rãnit, apoi a urmat „întovãrãsirea“, i s-a luat pãmîntul, roadele lui, calul, cãruta. Si-a spus cã „nu e de trãit cu ãstia“ si a sustinut ideea rezistentei împotriva comunistilor, a luptat contra regimului, a stat ascuns prin pãduri. A fost prins si condamnat si pentru apartenenta la Partidul Tãrãnesc, în detentie stînd între 1952 si 1957. Mãsti începuse sã facã pe la 10-11 ani si îi veneau încã de pe atunci „clienti“ de peste tot. De sãpãturi arheologice s-a ocupat dupã ce a terminat scoala de cîntãreti bisericesti, la Piatra Neamt, unde învãtase si arheologie de la pãrintele Constantin Mãtasã, fondatorul Muzelui de Istorie din Piatra Neamt. A descoperit o multime de obiecte preistorice în Rîpa lui Bodai, în apropierea satului de bastinã, unde s-a deschis pe urmã un santier arheologic. Culmea, comunistii care l-au prigonit, l-au închis si i-au confiscat averea, l-au si ajutat pînã la urmã. I-au adus lemn de plop si tei, si douã camioane de piatrã de carierã. Lucra cu spor, l-au introdus în circuitul turistilor strãini, veneau o multime de autocare. I s-a fãcut si un film documentar, „Acasã la Nicolae Popa - casa cu mãsti“, s-a vîndut în afara tãrii, a avut expozitii în strãinãtate. De douã ori i-a ars muzeul, o datã în urmã cu vreo 40 de ani, apoi iarãsi, dupã revolutie. A luat-o de la capãt de fiecare datã, familia l-a înteles si l-a sprijinit. Lucru care l-a promis si acum, la cãpãtîiul celui care si-a dedicat viata folclorului si traditiilor românesti. ÃŽnmormîntarea va avea loc sîmbãtã, 23 octombrie, la ora 11, atunci cînd Neculai Popa îsi va lua rãmas bun de la ce i-a fost mai drag în viatã si se va duce pentru odihnã vesnicã în cimitirul satului.

Articol afisat de 2467 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective