Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Ianuarie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

ÎNVĂTĂMÎNTUL ESTE SCHIMBAT RADICAL

• noua Lege a Educatiei aduce schimbări majore în învătămînt • sindicalistii sustin că reglementarea va reduce mii de posturi didactice începînd cu februarie • introducerea clasei pregătitoare la ciclul primar se va face din anul scolar 2012-2013 • elevii care sînt acum în clasa a IV-a vor intra la liceu pe bază de portofoliu •

Profesorii nemteni care pînă acum prestau 16 ore la catedră săptămînal, pentru că au vechime de peste 25 de ani si au obtinut gradul didactic I vor trece de acum la 18 ore în cele cinci zile lucrătoare. Învătătorii si educatoarele au scăpat de acest stres, pentru că ei sînt încadrati pe post si pot avea un număr variabil de ore. La nivel de tară, aplicarea Legii Educatiei Nationale va reduce mii de posturi didactice începînd cu luna februarie. Dascăli afectati vor fi si din Neamt si spre nenorocul lor se vor trezi, după zeci de ani de muncă la catedră si perfectare în meserie, că intră în restrîngere de activitate. Asta va presupune noi evaluări prin care să treacă, pentru a primi catedră. Sindicalistii afirmă că, prin articolul 361, alineatul 2, din Legea Educatiei Nationale, se abrogă Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, ceea ce înseamnă că profesorii cu peste 25 de ani vechime, grad didactic I, nu vor mai avea norma didactică redusă cu două ore. Mai exact, dacă pînă acum aveau o normă de predare de 16 ore, prin noua lege vor avea o normă de predare de 18 ore. Potrivit calculelor făcute de expertii FSLI, acest lucru înseamnă o reducere totală a 3.500 de posturi didactice din învătămîntul preuniversitar. „Nimic din Legea Educatiei nu este întîmplător. Această reducere a fost inclusă si în Legea bugetului pentru anul 2011, prin care sistemul de învătămînt a primit la cheltuielile cu personalul mai putin cu 25%, fată de 2010. În acest context sînt inevitabile disponibilizările în sistem, începînd cu cel de-al doilea semestru scolar. FSLI nu este de acord cu politica Guvernului, care încearcă să modernizeze învătămîntul aruncînd angajatii acestui sistem în stradă“, spune presedintele FSLI, Simion Hăncescu. Trebuie totusi făcută precizarea că nu toti profesorii cu experientă din judet îsi fac probleme cu locul de muncă, pentru că unii dintre ei au mai luat o oră, două sau chiar mai multe pe lîngă cele ce li se cuveneau conform catedrei didactice. În felul acesta ei îsi vor reconstitui norma, dar vor rămîne cu bani mai putini, pentru că nu vor mai încasa si sumele aferente orelor de la cumul. „E o mare problemă pentru colegii profesori această prevedere, care va intra în vigoare din februarie, adică la 30 de zile de la promulgarea legii. Cu certitudine vor dispărea catedre didactice si astfel se va face economie la bani, pentru că asta se urmăreste - să se reducă din cheltuieli prin orice mijloace, chiar dacă se distruge un sistem. Profesorii afectati de această prevedere vor intra în restrîngere de activitate si nimănui nu-i convine după ce a muncit peste 25 de ani si a luat si gradul I, să înceapă evaluările pentru un nou post. Noroc vor avea cei care au luat si ore la cumul, pentru că acum le vor trece în norma didactică. Vor pierde si ei banii care îi încasau pe aceste ore, dar rămîn cu catedra didactică!“, a declarat Gabriel Ploscă, presedinte al Sindicatului Liber din Învătămînt Neamt.

Ce si cum cu legea nouă

Legea Educatiei Nationale, în varianta propusă de ministrul Daniel Funeriu, a fost promulgată de presedinte după ce a fost întoarsă, fără vreun efect, pe toate părtile, si dezbătută vreme de un an. Contine prevederi si măsuri care au stîrnit reactii dure din partea sindicalistilor si a cadrelor didactice, dar totodată si aspecte considerate binevenite, atît de către profesori, cît si de către părinti si reprezentantii autoritătilor locale. Conducerea Inspectoratului Scolar Neamt consideră că atîta vreme cît părtile implicate în buna desfăsurare a procesului educational îsi vor da interesul să o aplice, iar cei pusi în functii pentru a rezolva problemele ce vor apărea „în teren“ îsi vor face treaba, nimeni nu ar trebui să se îngrijoreze. „Orice lucru este perfectibil, inclusiv această lege. Sigur vor mai apărea anumite lucruri care nu pot fi prevăzute atunci cînd elaborezi un text, dar important este că avem o lege a educatiei, că stim care este drumul pe care mergem. Nu e simplu pentru nimeni. Stiu asta, dar problema este să încercăm prin ceea ce facem noi să usurăm drumul aplicării ei. Legea are niste prevederi care e posibil ca în spatiul public să fie respinse, asta fiind aproape o reactie specifică a omului. Dar ea a fost gîndită pentru binele elevului si al sistemului educational. Pînă acum s-a tot dezbătut, s-a trecut prin analiza Curtii Constitutionale, s-au înregistrat bucurii si tristeti personale, acum e vremea ca toti cei implicati în sistem să facem ce tine de noi, oamenii scolii. Legea nu e o chestiune pe care o aplicăm sau nu, în functie dacă ne place sau nu! Ea trebuie pusă în aplicare si perfectată dacă este cazul“, a declarat inspectorul general Luminita Vîrlan.

Modificări pentru copiii mici

În sistemul de învătămînt preuniversitar, una dintre măsurile din noua lege, care urmează să se aplice din anul scolar 2012-2013, este legată de introducerea clasei pregătitoare la ciclul primar. Dacă vor fi probleme în ceea ce priveste această măsură, ele vor fi legate de spatiu. S-ar putea să rămînă la gradinită clasa pregătitoare, fiindcă în cea mai mare parte cadrele didactice au dublă specializare. Pentru a preda în învătămîntul primar, educatorii trebuie să aibă dublă specializare. Dacă nu au, e posibil să rămînă fără loc de muncă, fiindcă la grupele mică si mijlocie nu vin chiar atît de multi copii, cel putin în rural. Se asteaptă precizări din partea ministerului în legătură cu acest aspect. Potrivit legii, în clasa pregătitoare vor fi înscrisi copiii care împlinesc vîrsta de 6 ani pînă la data începerii anului scolar, adică pînă pe 1 septembrie 2012. „Noua lege îi priveste pe toti copiii mai mici de clasa a VII-a, ei fiind cei care vor suporta modificările aduse de acest act legislativ. Primele examene schimbate vor fi suferite peste cinci ani de către elevii care sînt acum în clasa a IV-a si care vor intra la liceu pe bază de portofoliul întocmit în perioada gimnaziului (70%) si examen de admitere (30%)”, a mai spus inspectorul Vîrlan.

BAC nou din 2015

În următoarele cinci veri absolventii de gimnaziu vor termina acest ciclu de studii ca si absolventii din anii anteriori, urmînd ca din 2015 să se introducă „Bacalaureatul transdisciplinar“. „Examenul de Bacalaureat va avea o conduită transdisciplinară începînd cu 2015. Elevii vor avea de rezolvat probleme folosindu-si cunostintele din mai multe discipline. De exemplu, la teza de la stiinte vor utiliza cunostinte din fizică, biologie si chimie. Liceul de trei ani va începe din anul scolar 2012-1013, atunci cînd si clasa pregătitoare va deveni obligatorie. Gimnaziul va fi si el modificat si va avea cinci ani - clasele V-IX, la fel ca învătămîntul primar, care va contine clasa pregătitoare si cele patru clase I-IV. Liceul va dura trei ani - clasele X-XII. Tot noutate este reducerea numărului de ore pe fiecare ciclu de învătămînt în medie cu cinci-sase, săptămînal. Astfel, învătămîntul primar se va reduce la 20 de ore pe săptămînă, gimnazial la 25, iar învătămîntul liceal, la 30 de ore“, a mai spus sefa învătămîntului nemtean. Dacă elevii se vor adapta noilor cerinte educationale, pentru că se vrea aerisirea programelor scolare, pentru cei care vor să intre în slujba învătămîntului lucrurile se vor complica destul de serios. Astfel, titularii vor avea nevoie de o pregătire mai riguroasă, în sensul că după terminarea studiilor universitare vor fi obligati să continue cu doi ani de master didactic si apoi un an de stagiatură, sub îndrumarea unui mentor. Dar pentru multe dintre aceste prevederi sînt asteptate cu interes completări ale legii, care se preconizează a fi în număr de 50 de hotărîri de Guvern, circa o sută de ordine de ministru si zeci si zeci de metodologii pentru implementarea propriu-zisă a legii.

Articol afisat de 2325 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective