Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Martie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Compensatele, mai putine din aprilie

• de la 1 aprilie, o serie de medicamente nu vor mai fi compensate si vor trebui plãtite integral

Bolnavii nemteni vor beneficia de mai putine medicamente compensate de la începutul lunii viitoare deoarece statul sustine cã nu mai poate suporta costuri atît de mari. Practic, Ministerul Sãnãtãtii a anuntat cã de la 1 aprilie lista medicamentelor gratuite si compensate va fi revizuitã si unele produse vor fi eliminate de pe listã deoarece fie nu se justificã compensarea, fie preturile sînt foarte mici si nu mai este necesarã aceastã subventie din partea statului. Cert este cã numãrul medicamentelor va scãdea, iar bolnavii vor fi obligati sã scoatã si mai multi bani din buzunar dacã vor sã-si mai trateze diversele afectiuni. Cîte medicamente si care anume vor fi eliminate de pe liste nimeni nu stie, iar farmacistii cred cã vor fi anuntati în ultimul moment. „Cred cã în mod normal ar trebui sã fim anuntati si noi dar si pacientii pentru a sti exact ce medicamente vor mai fi pe listele de compensare si ce nu. Probabil vom fi anuntati în ultimul moment, mizîndu-se pe elementul surprizã. Deocamdatã stim doar cã se doreste eliminarea unor medicamente dar ce anume si cîte tipuri habar n-am. Sper sã nu fie eliminate tratamente foarte scumpe pentru cã altfel multi bolnavi vor renunta la medicatie si starea lor se va agrava“, a declarat farmacistul Ilie Echim, presedintele Colegiului Farmacistilor Neamt.
În judet, peste 100.000 de persoane suferã de boli cronice si iau lunã de lunã tratamente costisitoare. Cum majoritatea medicamentelor sînt compensate doar în proprtie de 50%, pacientii dau bani grei pe acestea, iar pensionarii ajung sã-si lase jumãtate din venituri prin farmacii, cu toate compensãrile statului. Deja în ultimele luni tot mai multi bolnavi nu-si mai iau medicatia din cauza sãrãciei, iar eliminarea unor medicamente de pe lista compensatelor va agrava si mai mult situatia. Din pãcate, luna aprilie va aduce si alte vesti proaste bolnavilor. În afara faptului cã s-ar putea sã nu mai aibã medic de familie o perioadã (acestia anuntînd cã vor intra în grevã), pacientii vor avea dreptul la mai putine consultatii, la mai putine medicamente, iar accesul prin spitale va fi mult restrictionat. Unitãtile sanitare cu paturi vor avea bugete mai mici cu 10 procente, fapt pentru care vor fi obligate sã reducã internãrile, acolo unde va fi posibil.

Articol afisat de 1496 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective