Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 28 Martie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Chioară si datoare

La vita e bella

Justitia, se stie, e oarbă dar aude bine. Exersată prin truda interceptărilor. Modă funestă adusă de asa zisa libertate. Altădată, pe cînd natia asta mai avea si bun simt si elementară pudoare, îndeletnicirea ascultării pe la usi ar fi produs dezgust si oroare. Astăzi a ajuns aproape o virtute. Ca si delatiunea. Românii - se stie, se vede (unii mai si văd), si se simte - trăiesc într-o completă rătăcire. Mai ales institutional. Despre imbecilitatea, inertia si ineficienta sistemului aflăm cu stupoare în fiece zi. Si tot în fiece zi ne reprimăm revolta, multumiti, se pare, că încă mai trăim. Asa cum putem. Ca niste biete rîme înmatriculate. Actele de identitate si, mai ales, asa numitul cod numeric personal, fără de care în curînd n-ai să mai poti cumpăra o ceapă din piată, spun totul despre noi. Nu peste mult timp o să ni se bage cîte un cip în fund, nu numai pe pasaport, pentru a putea fi scanati cînd folosim veceurile ecologice dotate cu cititoare electronice. În societatea asta bolnavă de curiozitate, deja a devenit un fapt normal si banal ascultarea convorbirilor telefonice. Mai nou aflăm că în curînd serviciile secrete vor monitoriza siguranta alimentară. Putem să fim linistiti că, pe lîngă noi, vor fi ascultati - cum bine spunea cineva - si gogosarii sau pătlăgelele.

Între pragmatism si coercitie

În ciuda a ceea ce se spune, birocratia a atins culmi nebănuite. Dezvoltată si perfectionată subtil de un stat corupt si putred, birocratia ne drămuieste timpul si ne seacă putina energie rămasă. Constatăm asta zilnic, dar ne supunem cuminti pentru a ne trăi viata în liniste. Liniste mormîntală. Obedienta si disciplina liber (oare?) consimtită este răsplătită - ca în reclama cretină a unei institutii bancare - cu un sec „bravo!“. Dacă ai un spirit mai liber, mai rebel si întemeiat pe gîndire esti amendat cu promptitudine. Ascultător, trebuie să intri în ceată si să respecti regulile, de cele mai multe ori cretine, ale gintii. Pentru că alesii nostri, în vrednicia si hărnicia lor proverbială, subliniată de o inteligentă mediocră, ne-au procopsit cu mii de legi care, în cele mai multe cazuri, se dovedesc infirme si cel putin găunoase. E un fapt stiut si verificat că nici una nu functionează de la cap la coadă. Dar, cel putin, motivează ideea coercitiei. V-ati întrebat vreodată unde este viata noastră? Cum ne-o trăim? Între slujbă si hălăduiala pe la ghisee, între facturi si fisc, între politie si tribunal, între telefon si calculator, între xerox si primărie, între butic si supermarket, între cosmar si dementă. Cînd mai citim, fratilor? Oricum, această îndeletnicire a devenit, pentru foarte multi, inutilă. Astăzi se exersează pragmatismul.

Datorii si îndatoriri... îndatoritoare

Un îndemn publicitar, si ironic si cumplit de cinic în vremurile astea care fac a foamete: „Pentru o viată sănătoasă respectati mesele principale ale zilei“. Adică la Crăciun, la Paste si ori de cîte ori esti invitat în vizită la vreo familie mai înstărită. Azi se spune - aud tot mai des - potentă. Chestia asta cu potenta, fie ea si financiară, a ajuns un tic ce decopertează niste obsesii absconse. De aceea nu mă mai mir cînd o distinsă domnisoară întreabă candid într-o emisiune de televiziune: „Cum să faci bani dacă nu te dezbraci?“ Asa este. Venus desnuda e printre putinele posturi demne de stimă astăzi. Afacerile întemeiate pe arătarea chilotilor sînt printre cele mai mănoase în România. Unde, se stie, fiecare vrea să facă bani cu cît mai multă usurintă. De regulă cu efort minim. Plăvanii, e lucru stiut, caută întotdeauna cele mai facile moduri de supravietuire. Îndărătul unui ghiseu, de pildă. Nu stiu cum se face că, pe lîngă doamnele si domnisoarele gratioase de la tejghele se aciuează întotdeauna si cîte un domn în costum si cravată ce ar putea fi mult mai util pe un santier, de pildă. Pe mine - recunosc, chiar cu riscul de a fi malitios - lucrul acesta mă strepezeste. Asa cum mă strepezesc tăierile. Ti se taie apa rece, apa caldă, apa chioară, căldura, curentul electric, telefonul, ca să nu mai vorbim de salariu sau pensie. Numai lemnele nu ti le taie nimeni gratis. Si apendicele. În spatiul nostru national, atît de binecuvîntat - cine a spus asta a încercat o ironie amară - toată lumea e datoare. Cine nu are datorii e dator să-si respecte îndatoririle. Statul are datorii de miliarde de euro la firme, la farmacii, de pildă. Acestea au datorii corespunzătoare la furnizori. Spitalele asijderea. Primăriile încearcă să supravietuiască. Justitia are datorii la chirie si la plata avocatilor, dar, culmea ironiei, îi judecă pe datornici. Si, invariabil, dau cîstig de cauză băncilor. Si recuperatorilor, acesti spălători de bani cu acte în regulă. Dar care fac „lobby“. Chiar la urechea teafără si ascutită a justitiei.

Articol afisat de 3126 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective