Cu ochii pe comercianti
• în aceastã perioadã au loc ample verificãri la vînzãtorii de carne, peste, produse de patiserie, vin sau ouã • nemtenii trebuie sã fie atenti de unde iau cele necesare • ÃŽn casa fiecãrui crestin masa de Paste trebuie sã includã produse traditionale, cu tot ce este mai bun. Pentru ca nu cumva în aglomeratia din magazine sã achizitionati produse neconforme sau cu alte deficiente, specialistii vin cu o serie întreagã de recomandãri. ÃŽn acestã perioadã comisarii din cadrul Protectiei Consumatorului fac ample verificãrii la vînzãtorii de profil. „Perioada premergãtoare sãrbãtorilor reprezintã un moment de vîrf pentru activitatea comercialã, astfel cã s-au dispus actiuni de control la comercializarea produselor specifice. Sînt verificate produsele alimentare de post, peste si preparate din peste, carne preambalatã, în special miel, cozonac, produse de patiserie, ciocolatã si produse de cacao, vopsea de ouã sau vin“, a declarat Gelu Moldovanu, comisar sef al Protectiei Consumatorilor Neamt. Carnea de miel nu trebuie cumpãratã de la marginea drumului, ci doar din mãcelãrii sau piete. Aceasta trebuie sã aibã stampilã sanitar-veterinarã si sã aibã un aspect proaspãt. Aceleasi recomandãri sînt valabile si pentru peste, un produs extrem de perisabil. Nu cumpãrati ouã cu coaja crãpatã, murdarã sau spartã, iar la spargere albusul trebuie sã fie limpede. Trebuie verificatã si data durabilitãtii minimale, calitatea, categoria sau metoda de crestere a pãsãrilor. Vopseaua de ouã trebuie achizitionatã numai din locuri autorizate si trebuie sã fie în termenul de garantie. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta pericol pentru sãnãtate. Produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 de ore de la data fabricatiei. Nici vinul nu trebuie luat de la oricine, pentru cã puteti achizitiona pet-uri refolosite, cu capac neetans, sau vin impropriu consumului uman. Pe etichetã trebuie urmãrit numele si adresa fabricantului, data durabilitãtii minimale sau cantitatea ori volumul net. Nu trebuie omisã nici lista ingredientelor sau mentiunile privind lotul, data fabricatie sau data îmbutelierii. Elementele obligatorii de etichetare trebuie sã fie redactate în limba românã, fãrã a exclude prezentarea acestora si în alte limbi.
|