Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Mai 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
2 COMORI SI 2 COINCIDENTE

2 COMORI SI 2 COINCIDENTE

• în urmã cu 8 ani, pe 17 mai, un muncitor descoperea în curtea unui imobil din Piatra Neamt, doi saci care contineau 40.000 de bancnote de 100 de lei • se pare cã banii apartinuserã lui Gheorghe Stoiciu, tatãl lui Spiru Stoiciu, fost proprietar al picturilor furate pe 17 mai 2011 • politistii au întocmit potretul robot al suspectului din cazul tablourilor sustrase zilele trecute •

Data de 17 mai va rãmîne cu sigurantã în istoria familiei Stoiciu, cea care de curînd a fost tinta unui jaf în urma cãruia un individ necunoscut a sustras mai multe picturi, valoarea acestora depãsind suma de 200.000 de euro. Astfel, dacã jaful s-a înregistrat pe 17 mai 2011, la aceeasi datã, însã în urmã cu 8 ani, respectiv în 2003, în curtea unui imobil situat pe strada Stefan cel Mare din Piatra Neamt, un muncitor care lucra la fundatia unei case a descoperit doi saci în care se aflau 40.000 de bancnote de 100 de lei de pe vremea lui Ceausescu. Într-unul dintre saci au mai fost gãsite douã librete cec cu solduri de 150.000 si 124.000 lei, pe numele lui Spiru Stoiciu, nimeni altul decît sotul Victoriei Stoiciu, cea care a fost jefuitã în urmã cu 4 zile. Descoperirea a fãcut multã vîlvã la vremea respectivã, fiind prezentã în toatã presa centralã. În cele din urmã s-a stabilit cã cei doi saci contineau aproximativ 4 milioane de lei, în bancnote emise în 1966. În scurt timp a fost elucidat si misterul sacilor cu bani. Investigatiile jurnalistice au indicat faptul cã pãrintii lui Spiru Stoiciu, care a decedat în mai 2004, au locuit în imobilul de pe strada Stefan cel Mare, nr. 49, din anul 1959 si pînã în 1990. Nãscut în anul 1903, Gheorghe Stoiciu a murit în 1987, la vîrsta de 84 de ani. Fiul lui Stoiciu, Ariston, locuia în apropierea casei pãrintesti, la imobilul cu numãrul 63 de pe aceeasi stradã. Spiru declara la acea vreme cã nu a stiut despre comoara tatãlui sãu, relatiile dintre ei nefiind extraordinar de bune. Libretele de economii erau pe numele lui Spiru, iar la persoanã cu clauzã era trecutã fiica acestuia. Banii de pe livrete au fost recuperati în anul 1990 de Spiru Stoiciu, însã acesta habar nu avea cã în curtea casei pãrintesti se asundea, în doi saci, o adevãratã avere. Casa a fost vîndutã în anul 1990, dupã care a fost din nou înstrãinatã în anul 2000. Noul proprietar a demolat vechiul imobil pentru a construi o casã nouã. Pe 17 mai 2003, un muncitor care sãpa la fundatie a fost cel care a descoperit banii.

Un om care iubea arta

Familia Stoiciu a fost cunoscutã înainte de 1989, dar si dupã revolutie, ca fiind una avutã. Se spune cã Gheorghe Stoiciu era de loc din judetul Brãila, unde ar fi condus mai multe cîrciumi si unde ar fi avut afaceri cu peste. Dupã cel de-al doilea rãzboi mondial, fiind considerat chiabur, Stociu a fost deportat la Bicaz, iar ulterior s-a stabilit în Piatra Neamt. Aici a lucrat mai mult timp ca gestionar la diverse societãti din oras, ocupîndu-se în acelasi timp si de afacerea sa, confectionarea rochiilor de mireasã si de accesorii ale acestora. Aceastã activitate a fost continuatã de fiul sãu, Spiru. Din banii obtinuti, dar si din cei mosteniti de la tatãl sãu, Spiru a investit masiv în opere de artã, în special în picturi. „Cumpãra tot ce îi plãcea, însã prefera ca picturile sã apartinã pictorilor trecuti în nefiintã. Asa credea el, cã operele erau mult mai valoroase dacã pictorul nu mai trãia. ÃŽmi amintesc cã prin anii ‘80 a fãcut o expozitie la el acasã, la care au participat mai multi pictori din judet, dar si din tarã. A vãzut un tablou care i-a plãcut foarte mult, însã cînd a aflat cã cel care l-a fãcut trãieste, a renuntat. Asa era el, credea cã operele pictorilor morti sînt mult mai valoaroase. Si nu gresea cu nimic. Iubea tot ce însemna artã si ce era de calitate. A cumpãrat foarte multe tablouri de-a lungul timpului, iar colectia pe care o detinea era foarte valoroasã. Nu era interesat numai de picturã, îi plãceau si icoanele pictate pe lemn, statuetele, ceasurile, tot ce era vechi si de valoare“, ne-a declarat un vecin de-al familiei Stoiciu, care a dorit sã-si pãstreze anonimatul.

Ar fi un cerc de suspecti

Desi politistii au reusit sã preleveze probe importante din imobilul pãrãsit în care infractorul a stat o bunã perioadã de timp pentru a supraveghea imobilul familiei Stoiciu, investigatiile nu au dus încã la nici un rezultat concret. Pînã ieri dupã amiazã, anchetatorii nu reusiserã sã-l identifice încã pe autor, singura declaratie oficialã fiind aceea cã existã un cerc de suspecti. În continuare existã voci care afirmã cã tîlharul nu a actionat de unul singur, el avînd cel putin un complice. De asemenea, ipoteza conform cãreia infractorul a lucrat la comandã este cea mai plauzibilã. Singura noutate în acest caz este aceea cã politistii criminalisti ai Inspectoratului Neamt au realizat portretul robot al suspectului. Iatã care sînt semnalmentele tîlharului: vîrsta aproximativ 30 de ani, înãltime aproximativ 1,70 metri, constitutie atleticã, brunet, nas drept, ochi cãprui. La momentul comiterii faptei era îmbrãcat cu pantaloni de trening, o hainã de culoare închisã, posibil hanorac. Individul era încãltat cu pantofi tip sport si purta pe cap un fes de culoare neagrã.
Persoanele care detin informatii cu privire la suspect sau care recunosc persoana din fotografie sînt rugate sã contacteze cea mai apropiatã unitate de politie sau sã apeleze gratuit 112. Reamintim cã infractorul a pãtruns în dimineata zilei de 17 mai în vila familiei Stoiciu, iar dupã ce a imobilizat-o pe proprietarã si pe o vecinã a acesteia, a sustras 9 tablouri, semnate de pictori renumti Grigorescu, Tonitza, Bãncilã, Baba, mai multe statuete din fildes si un ceas din aur.

Articol afisat de 3033 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective