Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FRAUDÃ LA LICEU

FRAUDÃ LA LICEU

• fostul administrator de la Colegiul „Asachi“ este acuzat cã si-ar fi însusit din banii elevilor cazati în internat • actuala conducere spune cã ar fi vorba de aproximativ 1,5 miliarde de lei vechi • se pare cã sumele de pe chitantele date elevilor nu erau la fel cu cele ce rãmîneau la contabilitate • politistii ancheteazã cazul • administratorul sustine cã este o victimã •

Lipsa din contabilitate a unei sume considerabile a pus pe jar conducerea Colegiului „Gheorghe Asachi“. La mijloc este vorba de 1,5 miliarde de lei vechi, bani care în opinia membrilor Consiliului de Administratie a liceului nu se regãsesc în documente. „Gaura“ a fost descoperitã de o comisie constituitã la nivelul unitãtii scolare la sfîrsitul anului trecut. Mai exact, cei care au studiat actele contabile si au stat de vorbã cu elevii care au beneficiat de cazare si masã au ajuns la concluzia cã nu toti banii încasati de la liceeni au ajuns în casieria unitãtii. Confruntînd documentele contabile cu evidenta copiilor cazati în internat, cei patru membri ai Comisiei de Disciciplinã, formatã din directorul adjunct Daniel Sava, profesoarele Constanta Chelaru si Diana Olaru si economista Luminita Aparaschivei, au constatat o lipsã în gestiune în pentru anul scolar 2009-2010 în valoare de 96.642 de lei, iar în anul scolar 2008-2009 de 52.791 lei. Din declaratiile date de copii, dar si de cãtre pãrintii acestora, profesorii „anchetatori“ au aflat cã Maria Enache, fost administrator pînã în urmã cu cîteva luni, nu elibera chitante pentru sumele primite, sau sumele ce figurau pe chitantele de la cotor erau mai mici decît sumele date de plãtitori. Au fost identificate 15 astfel de chitante în care sumele diferã. De exemplu, pe douã chitante ce au acelasi numãr si serie, gãsim la cotor suma de 120 de lei, iar în chitanta elevului apare 366 lei. „Noi am pornit de la un referat întocmit de doamna contabil sef, Adela Hãrãbor, care ne fãcea cunoscut faptul cã la Trezorerie suma este de 0 lei, si cã avem de platã cãtre furnizori 13.034 lei. Aceastã sesizare a fost fãcutã pe 4 octombrie 2010. ÃŽn acel moment s-a întrunit Consiliul Profesoral si am dat decizia pentru numirea unei Comisii de Cercetare si Disciplinã. Si s-au constatat diferente“, a declarat profesoara Valentina Pavel, directorul Liceului Pedagogic „Asachi“.

Pãrintii au declarat cã au achitat integral masa si cazarea

Cei care au fãcut verificãri au constatat cã elevii si-au achitat integral sumele pentru masã si cazare. „ÃŽn momentul în care am început cercetarea, am spus sã procedãm logic, pentru cã primisem o listã cu eleve care ar fi fost datoare la internatul liceului si se spunea cã datoria ar proveni de la restantele respective. Am chemat prima datã copiii si am discutat cu ei. Asa am descoperit cã o singurã elevã avea restante. Chiar erau liceence care plãtiserã internatul si li se oprise pe varã si bursa, fãrã sã fie anuntate, în contul unor asa zise datorii. Am cerut de la pedagoga internatului lista elevilor prezenti în internat si de la contabilitate, dar si cuantumul zilnic pentru chirie si hranã. A rezultat o datorie numai pentru anul 2009-2010, în valoare de 96.642 lei, iar pentru 2008-2009 s-a gãsit o diferentã de 52.791 lei, bani care nu se regãsesc în contabilitate. Dupã ce am constatat aceste diferente am luat registrul de casã sã vedem restantele pentru fiecare elev în parte. I-am contactat si pe pãrintii lor, care au fost foarte surprinsi spunînd cã au achitat cãminul, însã fie nu au primit chitante, fie au chitante acasã care nu corespund sumelor pe care le-au dat. I-am rugat sã vinã cu chitantele la scoalã sã vedem despre ce este vorba. Multi dintre ei nu au mai avut chitante, asa cã ne-am multumit cu cele pe care le-am primit. Acesti pãrinti ne-au spus cã nu au nici o restantã si cã s-au interesat si la scoalã, de unde li s-a comunicat cã nu au asa ceva. Nici nu avea cum sã fie altfel, pentru cã elevele riscau sã rãmînã cu situatia scolarã neîncheiatã. Deci, toti elevii care au situatia scolarã încheiatã înseamnã cã au plãtit cãminul si hrana. Dacã elevul nu plãtea, nu putea sã stea în internat. Am confruntat chitantele pãrintilor cu cele din contabilitate si am descoperit cã aceeasi chitantã cu acelasi numãr si cu aceeasi serie avea la ei o sumã, iar în contabilitate o alta. I-am întrebat pe copii si ne-au spus cã li se elibera chitanta lor separat de cotorul chitantierului. Nu se completau amîndouã odatã. Mai sînt si sume achitate, pentru care nu s-au eliberat deloc chitante. Diferenta este mult mai mare decît contravaloarea facturilor neachitate, pentru cã nu s-a tinut o evidentã a încasãrilor, nici mãcar paralel cu cea din contabilitatea scolii si atunci s-a pierdut sirul“, a declarat profesoara Constanta Chelaru, care a fãcut parte din Comisia de Cercetare si Disciplinã.
Conducerea afirmã cã „descoperirile“ au fost aduse la cunostinta Inspectoratului Sccolar. „Noi am anuntat si Inspectoratul Scolar, iar doamna inspector general Luminita Vîrlan ne-a cerut sã facem ce trebuie fãcut legal - sã anuntãm organele competente, pentru cã asemnea lucruri nu trebuie acoperite de nimeni“, a mai sustinut Valentina Pavel.

„M-am sãturat de atîtea mizerii“

Maria Enache, care a detinut functia de administrator la Colegiul „Asachi“ timp de 5 ani, respinge acuzatiile care i se aduc. „Contractul de muncã mi-a fost desfãcut în perioada cît eram în concediu medical. Nu am fost lãsatã sã intru în institutie, iar patrimoniul nu l-am predat nici acum. Nu mi s-a permis accesul pentru cã mi s-a desfãcut, din cîte am înteles, contractul disciplinar. Am depus memorii si la Prefecturã si La Consiliul Judetean, însã nu am primit nici un rãspuns. Am fãcut o adresã cãtre domnul prefect rugîndu-l sã-mi punã la dispozitie rãspunsul, însã probabil cã nici dînsul nu l-a primit de la Inspectoratul Scolar. Despre plîngerea penalã nu am ce zice decît cã se fac cercetãri. Sã asteptãm rezultatul acestora. Cît priveste chitantele, solicitati fisa postului sã vedeti cã nu intra în atributiile mele. Acele chitante nu au fost completate de mine. ÃŽn perioada februarie-martie si aprilie am fost în concediu medical, perioadã cînd în magazie au intrat alimente neachitate. Restanta de 13.000 de lei cãtre furnizori a fost achitatã dupã recuperarea restantelor de la copii. Am gãsit elevi cazati în internat care nu plãtiserã, asa se explicã diferenta. Am fost acuzatã cã mi-am luat apartament din banii copiilor. Am dus la procuror toate documentele necesare, documentele casei, graficul de rambursare...“, a declarat Maria Enache. Profesorul Vasile Purice, fost director pînã în toama anului 2010, este de pãrere cã toatã povestea este comandatã si cã cele reclamate nu sînt adevãrate. „Am auzit cã existã o plîngere penalã, însã mai multe nu stiu. Au fost pusi mai multi elevi sã dea declaratii, s-a încercat si cu pãrintii... Cît despre suma care ar lipsi ea este mai mare decît s-ar fi încasat într-un an de la elevii cazati în internat. Valoarea sumei care se încaseazã într-un an de la elevi este sub valoarea sumei despre care se spune cã ar fi fost fraudatã. Dacã ar fi asa cum spun ei ar însemna cã acei copii nu au mîncat, cã nu s-au plãtit utilitãti, ceea ce nu este adevãrat. Ar trebui vãzut cã cei de la contabilitate nu confirmã aceste lucruri“, a declarat profesorul Purice. Vom reveni cu noi amãnunte despre acest caz.

Articol afisat de 2302 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective