Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iulie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
FALĂU, 19 ANI SI   DAUNE URIASE

FALĂU, 19 ANI SI DAUNE URIASE

• sentinta în procesul lui Cristian Chilat s-a dat ieri, pietreanul fiind condamnat la 19 ani de detentie • instanta l-a obligat la plata unor daune de 780.000 euro si 1,28 miliarde • Falău va mai achita lunar cîte 15 miloane lei vechi pentru cei doi copii minori ai victimei •

Judecătorii de la Tribunal Neamt s-au pronuntat ieri, 27 iulie 2011, în dosarul lui Cristian Chilat, zis „Falău“, acuzat de uciderea lui Gheorge Mararu si rănirea lui Bogdan Mararu, în atacul de anul trecut de la Caffe Latino. Chilat a fost condamnat la un total de 19 ani de detentie si a fost obligat la plata despăgubirilor civile exact asa cum au fost cerute de părtile vătămate. În total, inculpatul ar trebui să plătească cam un milion de euro cu titlu de despăgubiri morale si materiale pentru Alina Mararu, cei doi copii minori ai victimei si către Bogdan Mararu. În acesti bani intră si plata datoriilor victimei către Fisc, 1,28 miliarde de lei vechi. Pentru ambii copii minori ai decedatului ucigasul ar trebui să achite lunar, pînă la data majoratului cîte 15 milioane de lei vechi. Plătile ar trebui să curgă pînă în anul 2021 pentru unul din copii, respectiv pînă în 2023 în celălalt caz. Defalcat, pentru uciderea lui Gheorghe Mararu, Falău a fost condamnat la 16 ani de detentie si 8 ani pentru tentativă de omor asupra lui Bogdan Mararu. Pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor pedeapsa a fost de 6 ani. Sentintele au fost contopite si s-a mai adăugat restul neexecutat din ultima pedeapsă cu închisoare, 189 de zile. Instanta a mai decis un spor de 3 ani de închisoare ce s-a adunat matematic la cei 16 ani, rezultînd o sanctiune finală de 19 ani de detentie. Alina Mararu are de încasat de la ucigasul sotului ei 30.000 euro sau echivalent în lei si 1,28 miliarde de lei cu titlu de daune materiale, plus 150.000 euro, daune morale. Inculpatul a mai fost obligat la plata sumei de 300.000 lei către Bogdan Mararu, cu titlu de daune morale. Pentru cei doi minori Alina Mararu are de încasat de la Falău cîte 150.000 de euro, si prestatia periodică lunară pînă la majorat. Practic despăgubirile acordate sînt exact cele cerute de părtile civile în timpul procesului. Sentinta nu este definitivă si poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Probabil că Falău îsi va ispăsi pedeapsa, cît despre despăgubiri, ar trebui să si aibă si resurse materiale pentru a le achita. Altfel, de unde nu-i, nici Dumnezeu cere!

Crima din buricul tîrgului

Omorul a avut loc pe 14 noiembrie anul trecut, în localul Caffe Latino, din Piatra Neamt. La ora 12.09 a intrat Cristian Chilat, care avea asupra lui un pistol Colt, cu sapte cartuse de calibrul 45, echivalentul a 11,45 milimetri, cu intentia de a-l ucide pe Gheorghe Mararu. Procurorii au spus că, avînd în vedere relatiile de dusmănie dintre inculpat si victimă, precum si antecedentele din comportamentul agresiv al lui Chilat, Gheorghe Mararu s-a ridicat de pe scaun si s-a îndreptat către Falău. Atunci Chilat a scos pistolul de sub haină si a tras trei focuri de la doi metri distantă, în zona toracică, ferit fiind de un stîlp de sustinere din local. Victima s-a dezechilibrat si s-a sprijinit de tejghea, moment în care Chilat a văzut că nu a murit si a mai tras asupra sa un foc. Apoi s-a ascuns după stîlp pentru a nu fi lovit de un scaun aruncat de Bogdan Mararu către el. Numai că Chilat a parat lovitura cu mîna în care avea arma, timp în care aceasta s-a descărcat. Imediat ce si-a revenit Chilat a mai tras un foc asupra lui Bogdan Mararu, nimerindu-l în abdomen. Ultimul glont l-a păstrat pentru Gheorghe Mararu si l-a mai împuscat o dată, cînd victima era căzută lîngă tejghea. După ce a descărcat întreg încărcătorul a plecat, Bogdan Mararu aruncînd cu o scrumieră după el. În momentul comiterii faptei aproape toate mesele din local erau ocupate, fiind prezenti si minori. Imediat ce ucigasul a plecat au fost anuntate autoritătile, dar pentru Gheorghe Mararu a fost prea tîrziu si nu a mai putut fi salvat. Numai Bogdan a ajuns la spital, cu leziuni la abdomen, două plăgi, una de intrare si alta de iesire a glontului. Medicii au concluzionat că pentru vindecarea completă Bogdan Mararu a avut nevoie de 11-12 zile de îngrijiri medicale. În actul de inculpare anchetatorii mai arătau că după comiterea crimei Chilat a plecat la Bîrgăuani, în localitatea Dîrloaia si s-a ascuns la o cunostintă, Ion Chilat. Între cei doi nu sînt relatii de rudenie. Cît a stat acolo, Ion Chilat si mama sa, Natalia, l-ar fi sfătuit în mod repetat pe Falău să se predea. Pe 15 noiembrie 2011 a fost găsit de oamenii legii. Despre armă Chilat a spus că a pierdut-o pe drum.

Cu si fără regrete

Chilat nu a colaborat cu anchetatorii si nu a dat declaratii la urmărirea penală. Discutiile lui de după arestare au fost interceptate si prezentate de procurori ca probă. Din afirmatiile lui reiesea că nu regretă nici o clipă omorul si că dacă victima ar fi în viată nu ar ezita să-l împuste din nou.
Domn: Dacă ar fi s-o mai repeti acuma, ai mai face lucrul ăsta?
Cristian Chilat: Dacă ar fi el?
D.: Da.
C.C: Dacă ar fi el în viată?
D.: Da.
C.C.: Da, de o mie de ori, de o mie de ori , da.
D: Nu, mă gîndeam că îsi merită soarta după ce mi-ai...
C.C.: Mă, nu pot, eu toată viata n-am cum să-l iert.
Ulterior la toate termenele de judecată care au avut loc la Tribunalul Neamt, Chilat a declarat de fiecare dată că vrea să rămînă după gratii, ceea ce s-a si întîmplat. Cam de fiecare dată si-a exprimat regretul pentru ce a făcut, dar a lăsat să se înteleagă că a fost o luptă care pe care, si dacă nu ar fi atacat, ar fi fost ucis. „Îmi pare rău, dacă nu era el (Gheorghe Mararu, nr), eram eu“, a spus Chilat la unul din termene. A fost audiat în sedinta de pe 20 iulie, ocazie cu care a spus că dacă ar fi stiut că sînt copii în local, tragedia nu ar fi avut loc, cel putin nu atunci si nu acolo. Apoi a povestit cum s-a făcut de avea arma la el, si cum a văzut masina victimei în fata localului si a stiut că este acolo. A mai adăugat că nu a premeditat nimic pur si simplu i s-a pus pata, nu a mai gîndit ci a intrat si a atacat. „Am pus mîna în buzunarul unde aveam arma, am intrat în local si masa lui era plină. Dacă stiam că sînt copiii victimei acolo nu se întîmpla asa ceva. Eu nu-l vedeam decît pe el. Dacă îmi băga cineva un cutit în spate, eu tot la el mă duceam“, a spus Falău judecătorilor. El a mai povestit cum a fost terorizat de Mararu si supus unei presiuni psihice la care nu a mai putut rezista, cum a tras pentru a-l ucide pe Gheorghe si cum l-a rănit pe Bogdan accidental. „Nici nu am stiut că l-am lovit pe Bogdan, am aflat abia seara de la televizor. L-am văzut pe Gheorghe în picioare si m-am gîndit: «Ce fel de armă am eu dacă am tras atîta si nu l-am omorît?». Asa că am tras si ultimul glont, iar el a căzut. Am alergat pînă pe variantă, iar în cartier haina mi s-a agătat de un stîlp, cred că atunci am pierdut arma. Regret că s-a ajuns la această tragedie“, a mai spus Chilat. Formale sau nu, regretele nu i-au fost de nici un ajutor lui Falău care-si va petrece după gratii aproape două decenii.
De mentionat este faptul că în această cauză este cercetat si Puiu Mironescu, despre care anchetatorii spun că ar fi cel care i-ar fi indicat lui Falău unde se aflau fratii Mararu în ziua crimei. La inculparea lui Chilat cauza împotriva lui Mironescu a fost disjunsă. Cercetările se fac de către magistratii din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Articol afisat de 2329 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective