Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iulie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FALÃU, 19 ANI SI   DAUNE URIASE

FALÃU, 19 ANI SI DAUNE URIASE

• sentinta în procesul lui Cristian Chilat s-a dat ieri, pietreanul fiind condamnat la 19 ani de detentie • instanta l-a obligat la plata unor daune de 780.000 euro si 1,28 miliarde • Falãu va mai achita lunar cîte 15 miloane lei vechi pentru cei doi copii minori ai victimei •

Judecãtorii de la Tribunal Neamt s-au pronuntat ieri, 27 iulie 2011, în dosarul lui Cristian Chilat, zis „Falãu“, acuzat de uciderea lui Gheorge Mararu si rãnirea lui Bogdan Mararu, în atacul de anul trecut de la Caffe Latino. Chilat a fost condamnat la un total de 19 ani de detentie si a fost obligat la plata despãgubirilor civile exact asa cum au fost cerute de pãrtile vãtãmate. ÃŽn total, inculpatul ar trebui sã plãteascã cam un milion de euro cu titlu de despãgubiri morale si materiale pentru Alina Mararu, cei doi copii minori ai victimei si cãtre Bogdan Mararu. ÃŽn acesti bani intrã si plata datoriilor victimei cãtre Fisc, 1,28 miliarde de lei vechi. Pentru ambii copii minori ai decedatului ucigasul ar trebui sã achite lunar, pînã la data majoratului cîte 15 milioane de lei vechi. Plãtile ar trebui sã curgã pînã în anul 2021 pentru unul din copii, respectiv pînã în 2023 în celãlalt caz. Defalcat, pentru uciderea lui Gheorghe Mararu, Falãu a fost condamnat la 16 ani de detentie si 8 ani pentru tentativã de omor asupra lui Bogdan Mararu. Pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor pedeapsa a fost de 6 ani. Sentintele au fost contopite si s-a mai adãugat restul neexecutat din ultima pedeapsã cu închisoare, 189 de zile. Instanta a mai decis un spor de 3 ani de închisoare ce s-a adunat matematic la cei 16 ani, rezultînd o sanctiune finalã de 19 ani de detentie. Alina Mararu are de încasat de la ucigasul sotului ei 30.000 euro sau echivalent în lei si 1,28 miliarde de lei cu titlu de daune materiale, plus 150.000 euro, daune morale. Inculpatul a mai fost obligat la plata sumei de 300.000 lei cãtre Bogdan Mararu, cu titlu de daune morale. Pentru cei doi minori Alina Mararu are de încasat de la Falãu cîte 150.000 de euro, si prestatia periodicã lunarã pînã la majorat. Practic despãgubirile acordate sînt exact cele cerute de pãrtile civile în timpul procesului. Sentinta nu este definitivã si poate fi atacatã la Curtea de Apel Bacãu. Probabil cã Falãu îsi va ispãsi pedeapsa, cît despre despãgubiri, ar trebui sã si aibã si resurse materiale pentru a le achita. Altfel, de unde nu-i, nici Dumnezeu cere!

Crima din buricul tîrgului

Omorul a avut loc pe 14 noiembrie anul trecut, în localul Caffe Latino, din Piatra Neamt. La ora 12.09 a intrat Cristian Chilat, care avea asupra lui un pistol Colt, cu sapte cartuse de calibrul 45, echivalentul a 11,45 milimetri, cu intentia de a-l ucide pe Gheorghe Mararu. Procurorii au spus cã, avînd în vedere relatiile de dusmãnie dintre inculpat si victimã, precum si antecedentele din comportamentul agresiv al lui Chilat, Gheorghe Mararu s-a ridicat de pe scaun si s-a îndreptat cãtre Falãu. Atunci Chilat a scos pistolul de sub hainã si a tras trei focuri de la doi metri distantã, în zona toracicã, ferit fiind de un stîlp de sustinere din local. Victima s-a dezechilibrat si s-a sprijinit de tejghea, moment în care Chilat a vãzut cã nu a murit si a mai tras asupra sa un foc. Apoi s-a ascuns dupã stîlp pentru a nu fi lovit de un scaun aruncat de Bogdan Mararu cãtre el. Numai cã Chilat a parat lovitura cu mîna în care avea arma, timp în care aceasta s-a descãrcat. Imediat ce si-a revenit Chilat a mai tras un foc asupra lui Bogdan Mararu, nimerindu-l în abdomen. Ultimul glont l-a pãstrat pentru Gheorghe Mararu si l-a mai împuscat o datã, cînd victima era cãzutã lîngã tejghea. Dupã ce a descãrcat întreg încãrcãtorul a plecat, Bogdan Mararu aruncînd cu o scrumierã dupã el. În momentul comiterii faptei aproape toate mesele din local erau ocupate, fiind prezenti si minori. Imediat ce ucigasul a plecat au fost anuntate autoritãtile, dar pentru Gheorghe Mararu a fost prea tîrziu si nu a mai putut fi salvat. Numai Bogdan a ajuns la spital, cu leziuni la abdomen, douã plãgi, una de intrare si alta de iesire a glontului. Medicii au concluzionat cã pentru vindecarea completã Bogdan Mararu a avut nevoie de 11-12 zile de îngrijiri medicale. În actul de inculpare anchetatorii mai arãtau cã dupã comiterea crimei Chilat a plecat la Bîrgãuani, în localitatea Dîrloaia si s-a ascuns la o cunostintã, Ion Chilat. Între cei doi nu sînt relatii de rudenie. Cît a stat acolo, Ion Chilat si mama sa, Natalia, l-ar fi sfãtuit în mod repetat pe Falãu sã se predea. Pe 15 noiembrie 2011 a fost gãsit de oamenii legii. Despre armã Chilat a spus cã a pierdut-o pe drum.

Cu si fãrã regrete

Chilat nu a colaborat cu anchetatorii si nu a dat declaratii la urmãrirea penalã. Discutiile lui de dupã arestare au fost interceptate si prezentate de procurori ca probã. Din afirmatiile lui reiesea cã nu regretã nici o clipã omorul si cã dacã victima ar fi în viatã nu ar ezita sã-l împuste din nou.
Domn: Dacã ar fi s-o mai repeti acuma, ai mai face lucrul ãsta?
Cristian Chilat: Dacã ar fi el?
D.: Da.
C.C: Dacã ar fi el în viatã?
D.: Da.
C.C.: Da, de o mie de ori, de o mie de ori , da.
D: Nu, mã gîndeam cã îsi meritã soarta dupã ce mi-ai...
C.C.: Mã, nu pot, eu toatã viata n-am cum sã-l iert.
Ulterior la toate termenele de judecatã care au avut loc la Tribunalul Neamt, Chilat a declarat de fiecare datã cã vrea sã rãmînã dupã gratii, ceea ce s-a si întîmplat. Cam de fiecare datã si-a exprimat regretul pentru ce a fãcut, dar a lãsat sã se înteleagã cã a fost o luptã care pe care, si dacã nu ar fi atacat, ar fi fost ucis. „ÃŽmi pare rãu, dacã nu era el (Gheorghe Mararu, nr), eram eu“, a spus Chilat la unul din termene. A fost audiat în sedinta de pe 20 iulie, ocazie cu care a spus cã dacã ar fi stiut cã sînt copii în local, tragedia nu ar fi avut loc, cel putin nu atunci si nu acolo. Apoi a povestit cum s-a fãcut de avea arma la el, si cum a vãzut masina victimei în fata localului si a stiut cã este acolo. A mai adãugat cã nu a premeditat nimic pur si simplu i s-a pus pata, nu a mai gîndit ci a intrat si a atacat. „Am pus mîna în buzunarul unde aveam arma, am intrat în local si masa lui era plinã. Dacã stiam cã sînt copiii victimei acolo nu se întîmpla asa ceva. Eu nu-l vedeam decît pe el. Dacã îmi bãga cineva un cutit în spate, eu tot la el mã duceam“, a spus Falãu judecãtorilor. El a mai povestit cum a fost terorizat de Mararu si supus unei presiuni psihice la care nu a mai putut rezista, cum a tras pentru a-l ucide pe Gheorghe si cum l-a rãnit pe Bogdan accidental. „Nici nu am stiut cã l-am lovit pe Bogdan, am aflat abia seara de la televizor. L-am vãzut pe Gheorghe în picioare si m-am gîndit: «Ce fel de armã am eu dacã am tras atîta si nu l-am omorît?». Asa cã am tras si ultimul glont, iar el a cãzut. Am alergat pînã pe variantã, iar în cartier haina mi s-a agãtat de un stîlp, cred cã atunci am pierdut arma. Regret cã s-a ajuns la aceastã tragedie“, a mai spus Chilat. Formale sau nu, regretele nu i-au fost de nici un ajutor lui Falãu care-si va petrece dupã gratii aproape douã decenii.
De mentionat este faptul cã în aceastã cauzã este cercetat si Puiu Mironescu, despre care anchetatorii spun cã ar fi cel care i-ar fi indicat lui Falãu unde se aflau fratii Mararu în ziua crimei. La inculparea lui Chilat cauza împotriva lui Mironescu a fost disjunsã. Cercetãrile se fac de cãtre magistratii din cadrul Parchetului de pe lîngã Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Articol afisat de 2493 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective