Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Coplata repusã pe tapet

• un proiect de lege prevede introducerea coplãtii de la 1 ianuarie 2012 • asta va însemna cã vom plãti în plus pentru fiecare serviciu medical •

Coplata în Sãnãtate a tot fost discutatã în ultimii doi ani si a fost consideratã drept o solutie pentru problemele sistemului nostru sanitar. De fiecare datã cînd s-a pus însã problema introducerii acestor taxe, s-a renuntat din diverse motive. Iatã cã acum a fost repusã pe tapet aceastã problemã, iar actul normativ care reglementeazã introducerea coplãtii a primit deja avizul Camerei Deputatilor la finele lunii iunie iar în toamnã mai necesitã doar cîteva avize consultative pentru a putea fi gata de tipar în „Monitorul Oficial“.
Pe de altã parte, coplata a fost luatã din nou în discutie acum si ca urmare a sugestiilor fãcute de reprezentantii Fondului Monetar International care considerã cã avem nevoie de aceastã taxã suplimentarã pentru a aduce sistemul medical pe linia de plutire.
Potrivit acestui proiect de lege, taxele în Sãnãtate ar putea fi aplicate de la 1 ianuarie anul viitor, dacã nu intervine vreo altã amînare. Desi coplata ar putea fi beneficã pentru sistemul sanitar, care ar aduna astfel mai multi bani, ar fi destul de greu de suportat pentru foarte multi dintre pacienti care, avînd boli multiple si venituri foarte mici, s-ar trezi cã vor avea de plãtit medicilor pensiile întregi. Conform acestor viitoare reglementãri, un pacient va plãti maximum 6 milioane de lei vechi anual pentru o listã de servicii care au fost considerate în viziunea legiuitorilor drept posibile pentru un bolnav fãrã probleme majore de sãnãtate. În acesti bani vor intra vizite la medicii de familie, cîteva consultatii la specialist, un episod de spitalizare de minimum 7 zile pentru care pacientul va plãti 1 milion de lei, o parte dintre analizele medicale etc. Dacã se va depãsi aceastã sumã anualã, pacientul nu va mai plãti nimic. Astfel, o vizitã la medicul de familie va costa 5 lei, una în afara programului, 20 de lei si tot atît o consultatie la un medic specialist. Fiecare analizã medicalã va costa 1 leu, iar o radiografie, 5 lei. Lista tarifelor ce vor fi percepute este foarte lungã si probabil urmeazã sã mai fie revizuitã înainte de publicarea în Monitorul Oficial. De la aceste taxe vor fi exceptate o serie de categorii sociale, precum copiii cu vîrste pînã în 18 ani, elevii si studentii pînã în 26 de ani, pensionarii cu venituri mai mici de 7 milioane de lei vechi, somerii, gravidele etc. De asemenea, cazurile medicale urgente vor fi exceptate de la orice fel de plãti. Cert este cã fiecare pacient, asigurat medical obligatoriu, va plãti în plus diverse sume de bani pentru aproape orice serviciu. Din pãcate, dacã spaga si lipsurile de prin spitale nu vor dispãrea, coplata nu va însemna decît încã un bir apãsãtor în plus pe capul bolnavilor, care si asa acum îsi dau aproape toti banii pe sãnãtate.

Articol afisat de 1454 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective