Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Coplata repusă pe tapet

• un proiect de lege prevede introducerea coplătii de la 1 ianuarie 2012 • asta va însemna că vom plăti în plus pentru fiecare serviciu medical •

Coplata în Sănătate a tot fost discutată în ultimii doi ani si a fost considerată drept o solutie pentru problemele sistemului nostru sanitar. De fiecare dată cînd s-a pus însă problema introducerii acestor taxe, s-a renuntat din diverse motive. Iată că acum a fost repusă pe tapet această problemă, iar actul normativ care reglementează introducerea coplătii a primit deja avizul Camerei Deputatilor la finele lunii iunie iar în toamnă mai necesită doar cîteva avize consultative pentru a putea fi gata de tipar în „Monitorul Oficial“.
Pe de altă parte, coplata a fost luată din nou în discutie acum si ca urmare a sugestiilor făcute de reprezentantii Fondului Monetar International care consideră că avem nevoie de această taxă suplimentară pentru a aduce sistemul medical pe linia de plutire.
Potrivit acestui proiect de lege, taxele în Sănătate ar putea fi aplicate de la 1 ianuarie anul viitor, dacă nu intervine vreo altă amînare. Desi coplata ar putea fi benefică pentru sistemul sanitar, care ar aduna astfel mai multi bani, ar fi destul de greu de suportat pentru foarte multi dintre pacienti care, avînd boli multiple si venituri foarte mici, s-ar trezi că vor avea de plătit medicilor pensiile întregi. Conform acestor viitoare reglementări, un pacient va plăti maximum 6 milioane de lei vechi anual pentru o listă de servicii care au fost considerate în viziunea legiuitorilor drept posibile pentru un bolnav fără probleme majore de sănătate. În acesti bani vor intra vizite la medicii de familie, cîteva consultatii la specialist, un episod de spitalizare de minimum 7 zile pentru care pacientul va plăti 1 milion de lei, o parte dintre analizele medicale etc. Dacă se va depăsi această sumă anuală, pacientul nu va mai plăti nimic. Astfel, o vizită la medicul de familie va costa 5 lei, una în afara programului, 20 de lei si tot atît o consultatie la un medic specialist. Fiecare analiză medicală va costa 1 leu, iar o radiografie, 5 lei. Lista tarifelor ce vor fi percepute este foarte lungă si probabil urmează să mai fie revizuită înainte de publicarea în Monitorul Oficial. De la aceste taxe vor fi exceptate o serie de categorii sociale, precum copiii cu vîrste pînă în 18 ani, elevii si studentii pînă în 26 de ani, pensionarii cu venituri mai mici de 7 milioane de lei vechi, somerii, gravidele etc. De asemenea, cazurile medicale urgente vor fi exceptate de la orice fel de plăti. Cert este că fiecare pacient, asigurat medical obligatoriu, va plăti în plus diverse sume de bani pentru aproape orice serviciu. Din păcate, dacă spaga si lipsurile de prin spitale nu vor dispărea, coplata nu va însemna decît încă un bir apăsător în plus pe capul bolnavilor, care si asa acum îsi dau aproape toti banii pe sănătate.

Articol afisat de 1164 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective