Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 August 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
75 DE MILIARDE RÃTÃCITE ÎN SÃNÃTATE

75 DE MILIARDE RÃTÃCITE ÎN SÃNÃTATE

• aceasta era valoarea de inventar a Spitalului Bicaz anul trecut, la preluarea de cãtre autoritãtile locale • acum, aparaturã de sute de mii de euro zace nefolositã, iar investitii de multe miliarde se pãrãginesc • primãria din Bicaz nu se îndurã sã dea aparatele din dotare altora, în speranta cã ar putea redeschide cîndva spitalul •

În timp ce întreg sistemul sanitar din România este într-o cumplitã foame de bani, pe de altã parte, zeci sau sute de miliarde de lei vechi cheltuiti în modernizarea unor spitale s-au dus pe apa Sîmbetei. La nivelul judetului Neamt, circa 75 de miliarde de lei, bani ce reprezentau valoarea de inventar a spitalului Bicaz, s-au pierdut printr-o simplã semnãturã a ministrului Attila. Acesta si-a dorit reorganizare cu orice pret, dar nu a mai gîndit si mai departe, ce se va întîmpla cu echipamentele si aparatura medicalã existente în aceste unitãti sau ce se va întîmpla cu laboratoarele de radiologie ori de analize medicale. În lipsa unei strategii, pe aparate se asterne praful, iar clãdirile se pãrãginesc de la o zi la alta. La fel stau lucrurile si la Spitalul Bicaz, care are sanse ca încet-încet sã devinã o ruinã, ca multe altele. La 1 iulie 2010, Directia de Sãnãtate Publicã Neamt, ca reprezentant al ministerului în teritoriu, a fãcut un inventar al unitãtii sanitare de la Bicaz în vederea predãrii cãtre primãrie, dupã cum era ordinul. Asa se face cã, la acea datã, valoarea spitalului a fost stabilitã la 75,77 miliarde de lei vechi, din care aproape 9 miliarde de lei reprezentau instalatii tehnice, mijloace de transport, mobilier, iar terenurile si clãdirile unitãtii erau evaluate la 67 de miliarde de lei vechi. În afara acestor bunuri, spitalul mai avea în dotare si echipamente medicale de sute de mii de euro, multe achizitionate în ultimii 2-3 ani, chiar de cãtre Ministerul Sãnãtãtii. Culmea este cã s-au cumpãrat aceste aparate pe datorie si, cel putin pentru aparatura de la Bicaz, Ministerul va plãti rate si dobînzi pînã în 2024.

Primãria nu vrea sã doneze aparatele

Imediat dupã închiderea unitãtii sanitare din Bicaz, sefii altor spitale si-au dat seama de potentialul acestuia astfel încît au solicitat sã le fie directionate lor anumite echipamente. Astfel, si Spitalul Neamt, dar si cel de la Tîrgu Neamt au cerut sã primeascã aparatura de la OG si Cardiologie, dar si de la Centrul de Primiri Urgente. DSP a sustinut demersul acestora si a trimis memorii la Minister, dar de acolo i s-a rãspuns cã aparatura se aflã în custodia primãriei si ea decide ce va face cu ea. ÃŽn aceste conditii, echipamentele medicale de sute de mii de euro zac în continuare la Bicaz, sub lacãt, fãrã a fi utile cuiva, dar si fãrã ca statul sã se mai intereseze de soarta acestora, desi a plãtit si încã plãteste pentru ele. Primarul orasului Bicaz sustine cã nu vrea sã doneze aparatura pentru cã sperã din tot sufletul sã deschidã mãcar niste cabinete medicale ori un centru de sãnãtate. „ÃŽnchiderea spitalului a fost pentru noi o loviturã mai ales cã aveam planuri mari dupã ce ni-l dãduserã în administrare. Astfel, în mai putin de un an de cînd îl preluasem, am investit peste 12 miliarde de lei în modernizarea sistemului de încãlzire, în reabilitarea maternitãtii, în modernizarea spãlãtoriei etc. Acum, dacã tot am dat acesti bani, noi sperãm sã nu fie aruncati pe apa Sîmbetei si ne dorim din tot sufletul sã deschidem mãcar cîteva cabinete sau chiar maternitatea. Intentionãm sã facem si un centru de sãnãtate, dar este foarte greu de rãzbit, mai ales în lipsa unui contract cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate care sã ne plãteascã serviciile medicale. Cert este cã încercãm pe toate cãile sã rezolvãm ceva si tocmai de aceea nu vrem sã dãm aparatura pe care o avem în custodie altor spitale. Odatã cedatã, nu ne va mai da nimeni bani ca sã cumpãrãm alta dacã, peste o lunã sau peste un an redeschidem spitalul sau mãcar o parte din el. Partea cea mai proastã este cã timpul trece în defavoarea noastrã, iar o clãdire nefolositã se nãruie încet, dar sigur. Uneori îmi vine sã plîng cînd vãd ditamai clãdirea spitalului cã zace nefolositã, cu lacãt pe usã. Dintr-un simplu condei, investitii de zeci de miliarde au fost trase pe linie moarte si este foarte greu sã învii ceva ce-a fost omorît odatã“, a declarat primarul Constantin Catrinoiu, primarul orasului Bicaz.

A rezistat comunismului, dar l-a distrus democratia

Unitatea sanitarã de la Bicaz a fost înfiintatã în 1956 si avea 300 de paturi. În timp, ministrii sãnãtãtii au tot tãiat paturi pentru ca în 2010 sã aibã doar 102. Si iatã cã, în 2011, dupã 55 de ani de la înfiintare, acest spital a cãzut victimã pe frontul reformei sanitare a lui Attila, dupã ce ani de zile a supravietuit comunismului, dar si lipsurilor din democratia post revolutionarã. Decizia de a-l închide a fost luatã dupã ce oficialii de la Bucuresti, cãrora nu le-a cãlcat piciorul prin Neamt, au concluzionat cã acest spital nu-si justificã existenta, cheltuielile fiind prea mari. Autoritãtile locale nu au contestat foarte tare închiderea acestuia, cît mai ales faptul cã nu s-a fãcut nimic în loc. Ar fi trebuit deschis înainte de desfiintarea spitalului un centru de primiri urgente sau mãcar un centru de permanentã. Nici una dintre aceste solutii nu a putut fi pusã în practicã, astfel încît mii de oameni de pe Valea Muntelui fac de cîteva luni bune zeci de kilometri pînã la Piatra Neamt pentru orice afectiune banalã.

Articol afisat de 1803 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective