Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 August 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
SOMNUL ELECTORAL

SOMNUL ELECTORAL

• alegătorii din cele 19 comune ce compun Colegiul 6 nu s-au îngrămădit la urne • prezenta la vot, ieri la ora 14, era de 32% • sătenii din Bîrgăoani au fost cei mai harnici, procentul în această zonă fiind de peste 20% înainte de ora 11 • la Bodesti, oamenii s-au arătat dezinteresati de procesul electoral • „Chiar dacă nu se schimbă nimic, am fost si am votat“, a spus un sătean care vede asfaltul numai cînd merge la oras • la sectia de votare 432 din Trifesti, un cetătean a fost validat, chiar dacă avea buletinul expirat • la Secuieni, cel mai vîrstnic elector a avut 85 de ani •

Alegătorii din cele 19 comune ce compun Colegiul 6, au tratat alegerile de ieri pentru alegerea functiei de deputat, rămasă vacantă în urma decesului lui Victor Surdu, cu indiferentă. Asta a fost concluzia reporterilor de la „Monitorul“ care au luat, ieri dimineată, la pas comunele în care cetătenii au fost chemati la vot. Cei mai harnici s-au dovedit a fi alegătorii din Bîrgăoani, unde am ajuns putin după ora 11. Secretosi, oamenii nu prea au chef de discutii si răspund sec la întrebări, cu cîte un da sau nu. Procentul celor care se prezentase la vot, ieri la ora 11,15, era de peste 22% la sectia de votare nr. 170 si de peste 18% la sectia nr. 171. La prima sectie se prezentaseră 105 alegători din cei 475 înscrisi pe listă, iar la cea de-a doua sectie mentionată doar 100 de persoane din cele 539 ce figurează în listele electorale. La nici una dintre cele două sectii nu se înregistrase vreo problemă, cei doi presedinti caracterizînd atmosfera ca fiind una calmă. Am făcut cale întoarsă din Bîrgăoani spre satul Baratca. Aici am aflat că alegătorii nu au o sectie de votare, fiind arondati la sectia din satul Dîrloaia, undeva la 2-3 kilometri distantă. Am mers mai departe spre satul Vlădiceni, parte din comuna Bîrgăoani. După mai bine de 3 kilometri, parcursi pe un drum de tară, timp în care am înghitit din plin praful de august, am ajuns la sectia de votare 179, unde erau asteptate la urne 359 de persoane. Înainte de a intra în sectia de votare stăm de vorbă Mihai Floria, un vlădiscean de 63 de ani, care vede asfaltul numai la televizor sau doar atunci cînd merge la oras să mai cumpere cîte ceva. „Drumuri mai proaste ca la noi nu o să mai găsiti. Vă garantez asta! Desi nu merită să mai votezi, pentru că oricum nu se schimbă nimic, am fost si mi-am făcut datoria de cetătean. De fiecare dată, la alegeri, candidatii ne vizitează si ne cer să-i alegem, promitînd marea cu sarea, după care ne uită. Eu, după 20 de ani de democratie, m-am convins că nu se va face nimic niciodată. Asta este clar“, ne-a spus bărbatul, dînd din mînă a lehamite. De la Liliana Cozma, presedinta sectiei de votare nr. 179 Vlădiceni, aflam cîteva minute mai tîrziu, si anume în jurul orei 12, că s-au prezentat la urne 112 persoane din cele 359 înscrise pe liste. Peste putin timp, ajunsi în Bodesti, aveam să aflăm că se poate si mai rău. La sectia 180, din centrul comunei, se prezentaseră la vot doar 139 de persoane din cele 989 existente pe listă, iar la sectia vecină, nr 181, doar 120 de cetăteni îsi exprimaseră dreptul de vot din cei 919 asteptati la urne. Ieri, la ora 14, procentul celor care se prezentaseră la vot era de 32%.

Interzis fotografiatul!

Alegerile în cîteva comune înscrise în Colegiul nr. 6 Neamt s-au derulat fără probleme deosebite, ce-i drept în ritmul „melcului“, dat fiind că pînă la prînz doar sătenii cu spirit civic s-au prezentat la urne de la primele ore ale diminetii. O zi obisnuită, de duminică, pe ulitele satelor fiind prea putini săteni. Prea devreme însă pentru ca bătrînii satului să se adune la sfat pe la porti, sau în centrul satului. Majoritatea localnicilor au fost la Biserică, iar tinerii s-au dovedit prea putin interesati de exercitarea votului, pînă la orele amiezei. Soselele erau însă „blindate“ de masinile stranierilor, veniti acasă în concedii. Astfel, la Sectia de votare 300, din Horia, din cei 1.671 de cetăteni cu drept de vot, înscrisi pe listele permanente, au votat 340 pînă la ora 11.30. Media de vîrstă a fost cuprinsă între 30-60 de ani. Vasile Leonatu, presedintele Sectiei de votare 300 a declarat că nu au fot înregistrate incidente legate de consumul de alcool sau dispute electorale pe tema alegerilor. La Ruginoasa, un afis mare trona în sectia de votare 385, în care era mentionat că este interzis filmatul sau folosirea camerelor foto. Desi reporterul „Monitorului“ s-a legitimat si a prezentat acreditările, acceptul pentru fotografiere a fost interzis cu cerbicie de presedinta circumpscriptiei electorale, Adriana Cazacu. În mod cert, afisul era valabil pentru locuitori, mai putin pentru ziaristii acreditati să tină electoratul la curent cu situatia exercitării dreptului de vot. La ora 12, dintre cei 677 de cetăteni ai comunei, înscrisi pe listele de vot, 280 deja votaseră. Cei mai multi dintre electori aveau peste 50 de ani. Interesate de deputatul care le va reprezenta interesele în Colegiul nr. 6, cîteva persoane au venit la vot la cîteva minute după ora sapte, înainte de a merge la serviciu. Tot la Ruginoasa s-a conturat si posibilitatea unei contestatatii, vizavi de faptul că reprezentantii USL au observat masini la poarta scolii. „Nu vă pot relata ce s-a întîmplat, decît în momentul în care vom depune o contestatie la Biroul Electoral Judetean Neamt. Pînă atunci nu pot face nici un comentariu, în acest sens“, a mentionat Adriana Cazacu. În curtea scolii, erau adunate cîteva grupuri care asteptau probabil să intre în sectiile de votare, sau pur si simplu erau preocupate de soarta comunitătii. La peste un kilometru distantă de scoală, la orele prînzului, cîtiva localnici stăteau „la un pahar de vorbă“, spiritele fiind însă potolite.

La vot cu buletinul expirat

La Sectia de votare nr. 432 Trifesti, din cei 1.897 de locuitori ai comunei care figurau în listele de permanentă, 433 si-au exercitat dreptul de vot pînă la ora 12.20. Prezenta a fost apreciată de către presedintele Sectiei de votare, Mihai Bîrjoveanu, drept una slabă, comparativ cu celelalte scrutinuri de pînă atunci. Un bărbat s-a prezentat la vot, avînd asupra sa buletinul expirat. Cu toate acestea, votantul figura în listele permanente, fiind validat în urma aplicatiei pe care membrii comisiei de votare au efectuat-o în acest scop. Trei persoane s-au prezentat la sectia de votare Trifesti, însă acestea au fost îndrumate la circumscriptia de la Sofrăcesti, unde acestia figurau pe listele de permanentă. La sectia de votare 402, de la Secuieni, din cei 995 de votanti înscrisi pe liste, pînă la ora 13, au votat 260 de persoane. Presedinta sectiei de votare 402, Carmen Stanciu nu a semnalat nici un incident care să perturbe bunul mers al alegerilor. Cel mai vîrstnic alegător a fost un bătrîn în vîrstă de 85 de ani, din Secuieni care a constientizat importanta votului său pentru binele comunitătii, sperînd într-o pensie mai măricică si o viată tihnită.

Nereguli la vot

Pe parcursul zilei de ieri, dar si celei premergătoare, politistii au primit mai multe sesizări privind presupuse nereguli, dar si alte fapte legate tot de procesul electoral. Sîmbătă, în jurul orei 10,10, politistii din Botesti au fost sesizati cu privire la faptul că Cristian B., de 32 de ani si Marcelin M., de 35 de ani, ambii din localitate, au fost agresati de Liviu H., de 49 de ani, din Piatra Neamt si Dan M., de 49 de ani, din Roman. Politistii au înregistrat plîngerea, cercetările fiind efectuate sub aspectul comiterii infractiunilor de lovire sau alte violente. Ieri dimineată, în jurul orei 4, politistii din Grumăzesti au primit o reclamatie că mai multe persoane lipesc afise electorale. Oamenii legii au identificat 14 tineri care, folosind 4 autoturisme, se deplasau prin comună lipind afise. În portbagajele autovehiculelor au fost găsite afise si solutie folosită la lipit. Indivizii au fost sanctionati contraventional cu amendă. O altă sesizare s-a referit la faptul că în Grumăzesti si Petricani ar fi deschise mai multe baruri în apropierea unor sectii de votare. Verificările efectuate nu au confirmat reclamatiile, barurile fiind închise. Ieri după amiază politistii din Păstrăveni au fost sesizati cu privire la faptul că o persoană împarte buletine de vot stampilate. Ajunsi la locul indicat, politistii au identificat un bărbat care-i explica unei bătrîne, folosind un specimen, cum să voteze. Desi bătrîna le-a spus oamenilor legii că individul nu-i sugera pe cine să voteze, ci îi explica cum se votează, politistii l-au sanctionat pe bărbat cu amendă.

Articol afisat de 2426 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective