Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Septembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pãduchii si rîia încã mai merg la scoalã

• triajul epidemiologic fãcut copiilor la început de an scolar a arãtat cã încã mai sînt probleme de igienã • 316 copii aveau pãduchi si 14 rîie •

Peste 800 de copii din Neamt au început anul scolar cu diverse boli ori cu grave deficiente de igienã, fapt demonstrat de pãduchii si de rîia care încã sînt depistate de medici, desi sîntem în secolul XXI.
Aceastã situatie este evidentiatã de triajul epidemiologic fãcut de medicii de familie precum si de specialistii în medicinã scolarã la începutul noului an de învãtãmînt. Existenta cazurilor de pediculozã (pãduchi) si de scabie (rîie) este semnul cã unii copii nu vãd prea des apa si sãpunul. Au fost fãcute astfel de controale în crese, grãdinite, scoli generale, licee ori scoli profesionale, în aceste unitãti de învãtãmînt fiind înscrisi în total 70.655 de copii. Cadrele medicale au reusit sã verifice putin peste 68.000 de scolari si prescolari, restul nefiind prezenti în momentul efectuãrii acestui triaj. Dupã ce au fost verificati, medicii au stabilit cã 874 de copii au început noul an scolar bolnavi, suferind de diverse afectiuni sau aveau probleme dermatologice ori de igienã. Astfel, dintre acestia, peste 360 au fost depistati cu angine, adicã aveau amigdalite în diverse stadii, la 5 dintre ei stabilindu-se cã au fãcut boala ca urmare a infectãrii cu streptococul beta hemolitic. Un copil a fost diagnosticat cu oreion, alti 35 cu boli diareice acute iar 81 sufereau de alte boli infectioase dar nici una dintre acestea nu era contagioasã si nu-i punea în pericol pe colegi. Din pãcate, medicii au descoperit în scolile din judet si 14 copii care aveau scabie, 6 dintre ei fiind copii de grãdinitã, iar restul de 8 fiind elevi la diverse scoli generale. Cu totii proveneau din mediul rural. Alti 316 copii nemteni erau plini de pãduchi la începerea scolii, cei mai multi, 249, fiind elevi la scoli generale. Alti 51 erau prescolari iar restul erau liceeni ori elevi pe la diverse scoli speciale sau profesionale. Majoritatea elevilor cu pãduchi erau de la tarã, dar nici orãsenii nu au fost scutiti de o astfel de rusine, sase liceeni pietreni avînd capul plin de insecte.
Medicii epidemiologi cred cã sîntem pe drumul cel bun, numãrul cazurilor de pediculozã si scabie fiind în scãdere fatã de anii trecuti, cînd numãrul copiilor depistati cu astfel de probleme era dublu sau chiar triplu. „Dacã anii trecuti aveam peste 2.000 de copii cu diverse probleme de sãnãtate, numãrul acestora a scãzut foarte mult acum. Ideal ar fi sã nu existe deloc situatii de acest gen dar cred totusi cã ne aflãm pe drumul cel bun“, a declarat medicul Roxana Pipirigeanu, sefa Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP.

Articol afisat de 1289 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective