Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Septembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„NI S-A FÃCUT O NEDREPTATE“

„NI S-A FÃCUT O NEDREPTATE“

• declaratia apartine managerului SJU Neamt, economist Gabriela Zamfir • aceasta considerã cã s-a ajuns la eliminarea bonurilor de masã pentru salariati din cauza deciziilor nefericite ale Ministerului Sãnãtãtii • tãierea tichetelor este rãul cel mai mic ales de conducere • alternativa ar fi fost disponibilizarea angajatilor •

Spitalul Judetean Neamt traverseazã una dintre cele mai negre perioade ale sale. Fortat de Ministerul Sãnãtãtii sã preia din personalul spitalelor desfiintate, nevoit sã accepte mult mai multi pacienti si, în acelasi timp, „pedepsit“ de oficiali cu tãierea paturilor si cu reducerea numãrului de internãri, unitatea sanitarã nemteanã se zbate sã supravietuiascã. Una dintre consecintele acestei situatii dezastruoase este eliminarea bonurilor de masã pentru angajati. Din aceastã cauzã sindicalistii au trecut la amenintãri cu greva generalã si intentarea de procese. Managerul Spitalui Neamt a tinut sã explice cum de s-a ajuns aici.

Reporter: Domna manager, în ultima perioadã angajatii spitalului au fost mereu pe picior de rãzboi, amenintînd cu greva si procesele din cauza tãierii bonurilor. Care au fost motivele ce au dus la aceastã decizie a echipei manageriale?
Gabriela Zamfir: Toatã aceastã situatie a fost generatã de o mare nedreptate care i s-a fãcut Spitalului Judetean, care este totusi un spital de urgentã, cel mai mare din judet. Ministerul Sãnãtãtii ne-a fortat sã preluãm personalul spitalelor din Bicaz si Roznov si a promis finantare pentru acest lucru, fapt care s-a petrecut doar douã luni, aprilie si mai, dupã care a uitat de asta. De asemenea, prin desfiintarea celor douã unitãti sanitare, am preluat si mult mai multi pacienti. Drept „recompensã“, Ministerul ne-a tãiat un numãr semnificativ de paturi si ne-a redus finantarea ajungînd astfel la doar 77% din bugetul lunii mai, de exemplu. Tãierile de paturi si reducerea finantãrilor s-au fãcut otova, dupã calcule matematice, fãrã exceptie. Dupã pãrerea mea, ar fi trebuit sã existe derogãri pentru spitale aflate în aceeasi situatie cu noi sau mãcar sã se permitã finantarea la nivelul maxim permis de lege si nu la cel minim, cum se întîmplã acum.
Rep.: Concret, ce buget aveti acum si care sînt cheltuielile?
G.F.: De la 1 iunie bugetul lunar pe care-l primim prin contractul cu Casa de Asigurãri este de 4.082.000 de lei. Din acesti bani, potrivit legii, noi trebuie sã asigurãm cheltuielile de personal, ce nu pot fi mai mari de 70%, iar restul sã meargã pentru achizitiile de medicamente, materiale sanitare, alimente, dezinfectanti, reactivi. Potrivit legii, ar trebui sã dãm pe salarii maximum 2.857.000 de lei. Din pãcate, noi dãm dupã eliminarea bonurilor de masã 3.280.000 de lei, iar cu bonuri dãdeam peste 3,4 milioane de lei. Pentru a ne încadra în limita impusã de legiuitori, de la 1 iulie am fost nevoiti sã eliminãm bonurile de masã si astfel am reusit sã scãdem cheltuielile de personal la 78% din buget. Tot e prea mult dar totusi, cum acest procent se calculeazã anual, estimãm cã pentru 2011 vom avea cheltuieli de personal de 73,84%, asta cu conditia sã primim finantare suplimentarã de la Casã pentru ultima lunã si jumãtate din an.

„Sperãm ca anul viitor sã obtinem o finantare mai bunã de la Casã“

Rep.: Ce se întîmpla dacã se acordau bonurile?
G.F.: Eliminarea bonurilor de masã a fost absolut necesarã si a reprezentat rãul cel mai mic, pentru cã alternativa ar fi fost disponibilizarea angajatilor. Am considerat cã este mai bine ca oamenii sã aibã un serviciu, chiar asa prost plãtit, decît nimic. Stiu cã salariile cadrelor medicale sînt foarte mici, eu semnez statele de platã si sînt perfect constientã ce venituri au. Repet, am fost obligati sã tãiem aceste tichete, care erau importante pentru angajati, în speranta cã astfel vom depãsi cu bine acest impas în care ne aflãm cu totii.
Rep.: Vor urma si alte mãsuri drastice?
G.F.: Eliminarea bonurilor a fost singura mãsurã luatã împotriva salariatilor spitalului. S-a revenit si asupra deciziei de reducere a salariilor cadrelor medicale de la Roznov si Bicaz si categoric nu vor exista disponibilizãri. Vom vedea ce se va decide cu externalizãrile, iar dacã se vor face, personalul va fi preluat de firmele cîstigãtoare ale licitatiilor, aceasta fiind o conditie strict impusã în caietul de sarcini. Nu vrem sã disponibilizãm, mai ales cã sperãm ca anul viitor sã obtinem o finantare mai bunã de la Casã pentru cã încercãm sã oferim noi servicii ce ar putea atrage finantãri suplimentare. Pe de altã parte, vrem ca pacientii sã nu aibã de suferit, motiv pentru care alocãm sume importante pentru achizitiile de medicamente, materiale sanitare etc.
Rep.: Cît de mult vã ajutã Consiliul Judetean, cel care vã are în administrare de un an si ceva?
G.F.: Enorm. Cea mai bunã decizie luatã de minister în ultima vreme a fost aceastã descentralizare. Dacã nu ar fi existat Consiliul Judetean cu sigurantã cã nu ne-am fi descurcat. Ei au preluat o parte din cheltuieli, cele cu utilitãtile si s-au preocupat constant de investitii, pe care nu le-am fi fãcut niciodatã fãrã ei.
Rep.: Sindicalistii vorbeau la un moment dat de faptul cã ati plãtit datoriile spitalului din banii de salarii. Cît adevãr este în spusele lor?
G.F.: Nu este adevãrat nimic. Datoriile spitalului au fost plãtite din alte fonduri decît din cele destinate salariilor lor care nu pot fi deturnate sub nici o formã. Este foarte important sã achitãm aceste restante pentru cã altfel riscãm executãri silite ori penalitãti împovãrãtoare care se rãsfrîng pînã la urmã asupra noastrã, a tuturor. Dar nu este deloc usor si oamenii ar trebui sã înteleagã cã este o situatie foarte grea si trebuie sã facem cu totii sacrificii pentru a iesi la liman.

Articol afisat de 1609 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective