Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Noiembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VOLUNTAR ÃŽN PEACE CORPS

VOLUNTAR ÃŽN PEACE CORPS

• Ellie Vaughter, voluntar al Corpului Pãcii, va sta doi ani în localitatea nemteanã • „Este foarte frumos. Munti, liniste, oameni deschisi si deosebit de prietenosi. Trãiesc, de cînd mã aflu aici, eu descinzînd dintr-o zonã a Americii asemãnãtoare, o a doua copilãrie“, ne-a spus profesoara • ea se implicã în aprofundarea limbii engleze si familiarizarea cu cultura americanã a elevilor comunitãtii • „Ospitalitatea româneascã existã cu adevãrat“, ne-a mai destãinuit voluntarul american •

Corpul profesoral al Scolii „Vasile Mitru“ Tasca are, începînd din acest scolar, un coleg nou. Este vorba despre Ellie Vaughter din America, voluntar al Corpului Pãcii, care se va implica, pe parcursul a doi ani de învãtãmînt, în aprofundarea studiului limbii engleze si familiarizarea cu cultura americanã în rîndul scolarilor comunitãtii. Descinsã în Tasca încã din varã, Ellie, cum i se adreseazã cu familiaritate copiii, s-a deprins deja cu ceea înseamnã Tasca, o localitate din zona de munte, si cu oamenii locului. Primul contact cu civilizatia si cultura localã l-a avut pe 15 august, de ziua comunei, cînd Ellie a fãcut cunostintã cu o parte din traditiile, obiceiurile si folclorul românesc, precum si cu modul de manifestare a tãscanilor la vreme de petrecere. „A fost numai bine sã vãd cum petrec oamenii. Impresionant. Mi-am amintit cã si-n America oamenii ies la picnic, dar aici am observat mai multã naturalete si sinceritate. De altfel, înainte sã vin în România, am citit tot ce-am gãsit despre aceastã tarã est-europeanã. M-am informat. Si n-am avut nici o surprizã neplãcutã pe aceastã temã. Este asa cum mi-am închipuit. Cît priveste localitatea Tasca, nu eu am ales, ci Corpul Pãcii. Dar, este foarte frumos. Munti, liniste, oameni deschisi si deosebit de prietenosi. Trãiesc, de cînd mã aflu aici, eu descinzînd dintr-o zonã a Americii asemãnãtoare, o a doua copilãrie“, a povestit Ellie, o femeie foarte veselã, cu un chip luminos, ce nu trãdeazã nici pe departe cei peste 70 de ani ai sãi. La rîndu-le, elevii din Scoala Tasca, de educatia cãrora se ocupã în prezent, s-au acomodat cu stilul sãu de abordare a relatiilor profesor - elev, mult mai elastic decît cel autohton. Pentru ca dialogul cu acestia sã fie benefic si antrenant, profesoara din America, de comun acord cu directiunea scolii, a acceptat ideea împãrtirii claselor în douã, pentru orele de englezã, cu una din pãrti ora fiind fãcutã cu profesoara de englezã a scolii, Cecilia Amarinei, iar cu cealaltã parte, cu voluntarul Corpului Pãcii. „Sînt copii multi, clase mari, asa cã lucrez împreunã cu profesoara de englezã, împãrtind elevii în douã. Urmãtoarea orã, schimbãm. De fapt, aceastã formulã este sugeratã prin regulament de Corpul Pãcii“, ne-a declarat Ellie Vaughter.

„Zidul în relatia profesor - elev a fost spart si mã bucur foarte mult“

Aveam sã mai aflãm cã la lectii dã posibilitatea elevilor de a vorbi mult, liber si de a rãspunde prompt, pentru ca micutii sã prindã curaj atunci cînd lucreazã si discutã cu adultii. „ÃŽntr-o comunitate micã, asa cum este Tasca, elevii sînt cuminti, timizi si se comportã mult mai civilizat ca în America. Ãsta-i un lucru bun, dar eu doresc sã-i determin în a avea mai mult curaj. Primii pasi au fost fãcuti deja si aceasta se vede dupã modul cum mã salutã pe stradã: «Hi, Ellie!». Sînt fericitã din acest punct de vedere. Zidul în relatia profesor - elev a fost spart si mã bucur foarte mult“, ne-a destãinuit americanca. Referitor la integrarea în corpul profesoral, colegii din Tasca îi poartã un mare respect. Un fapt concludent pe aceastã temã s-a consumat recent, cu prilejul zilei de nastere a profesoarei Ellie, cînd spre surprinderea sa, i-au fost oferite flori, i s-a cîntat multi ani trãiascã si a fost felicitatã de cãtre întreg colectivul. „Asta nu se prea întîmplã în America. Românii sînt tare pupãciosi. Dar a fost frumos“, a mai afirmat înterlocutoarea noastrã. Cît priveste gastronomia româneascã, nu este o gurmandã, ba dimpotrivã. Nu se bate pe sarmale si nu-i place brînza. Totusi, agreazã borsul moldovenesc, pe care doreste sã-l poatã executa cît mai aproape de cel original, întelegînd prin asta cel fãcut de gazda sa, o femeie din Tasca, al cãrei comportament prietenos a marcat-o încã din prima clipã. „Cînd am intrat în casã m-a condus prin toate camerele si mi-a arãtat tot, acordîndu-mi libertatea de a face ce vreau. Am rãmas surprinsã. Nu mã cunostea si nu stia ce fel de om sînt. Dar mi-am dat seama imediat cã citisem ceva despre ospitalitatea româneascã. Ea existã cu adevãrat“, a spus Ellie Vaughter, care prin toti porii emanã optimism. „Dacã sîntem optimisti, chemãm binele si reusim în viatã. Cel mai în vîrstã voluntar al Corpului Pãcii a avut 80 de ani. Eu sper sã fac o sutã“, a afirmat, afisînd un zîmbet larg, madam Ellie, voluntarul Peace Corps of America, prezentã pentru doi ani la Scoala „Vasile Mitru“ Tasca, întru familiarizarea elevilor locului cu principalele repere ale culturii americane si învãtarea limbii engleze.

Corpul Pãcii, o initiativã a presedintelui Kennedy

Corpul Pãcii a luat fiintã la initiativa presedintelui John F. Kennedy la 1 martie 1961 pentru a promova pacea mondialã si prietenia între popoare. Pînã acum, peste 200.000 de americani au lucrat pentru Corpul Pacii în scopul promovãrii întelegerii interculturale dintre americani si cetãtenii altor 139 de tãri. Din pãcate, anul acesta, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiintarea organizatiei, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, l-a înstiintat pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, cu privire la decizia Corpului Pãcii de a închide treptat programul din România. Acest lucru se va petrece în 2013. „ÃŽn ultimele douã decenii, Corpul Pãcii a adus în Romania resursa cea mai de pret a Americii, oamenii sãi. ÃŽn cei 20 de ani de activitate în România, Corpul Pãcii a creat peste 1.000 de parteneriate de succes între voluntarii americani si diverse organizatii din România“, se aratã într-un comunicat al ambasadei americane. „Corpul Pãcii România îsi ia angajamentul de a asigura eficienta programului sãu si pe parcursul urmãtorilor doi ani. Voluntarii nostri vor continua sã fie profesori bine instruiti si eficienti de limba englezã, ambasadori ai pãcii si prieteniei si reprezentanti model ai voluntariatului“, evidentia la rîndul sãu Sheila Crowley, directorul Corpului Pãcii în România.

Articol afisat de 1419 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective