Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Noiembrie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
VOLUNTAR ÎN PEACE CORPS

VOLUNTAR ÎN PEACE CORPS

• Ellie Vaughter, voluntar al Corpului Păcii, va sta doi ani în localitatea nemteană • „Este foarte frumos. Munti, liniste, oameni deschisi si deosebit de prietenosi. Trăiesc, de cînd mă aflu aici, eu descinzînd dintr-o zonă a Americii asemănătoare, o a doua copilărie“, ne-a spus profesoara • ea se implică în aprofundarea limbii engleze si familiarizarea cu cultura americană a elevilor comunitătii • „Ospitalitatea românească există cu adevărat“, ne-a mai destăinuit voluntarul american •

Corpul profesoral al Scolii „Vasile Mitru“ Tasca are, începînd din acest scolar, un coleg nou. Este vorba despre Ellie Vaughter din America, voluntar al Corpului Păcii, care se va implica, pe parcursul a doi ani de învătămînt, în aprofundarea studiului limbii engleze si familiarizarea cu cultura americană în rîndul scolarilor comunitătii. Descinsă în Tasca încă din vară, Ellie, cum i se adresează cu familiaritate copiii, s-a deprins deja cu ceea înseamnă Tasca, o localitate din zona de munte, si cu oamenii locului. Primul contact cu civilizatia si cultura locală l-a avut pe 15 august, de ziua comunei, cînd Ellie a făcut cunostintă cu o parte din traditiile, obiceiurile si folclorul românesc, precum si cu modul de manifestare a tăscanilor la vreme de petrecere. „A fost numai bine să văd cum petrec oamenii. Impresionant. Mi-am amintit că si-n America oamenii ies la picnic, dar aici am observat mai multă naturalete si sinceritate. De altfel, înainte să vin în România, am citit tot ce-am găsit despre această tară est-europeană. M-am informat. Si n-am avut nici o surpriză neplăcută pe această temă. Este asa cum mi-am închipuit. Cît priveste localitatea Tasca, nu eu am ales, ci Corpul Păcii. Dar, este foarte frumos. Munti, liniste, oameni deschisi si deosebit de prietenosi. Trăiesc, de cînd mă aflu aici, eu descinzînd dintr-o zonă a Americii asemănătoare, o a doua copilărie“, a povestit Ellie, o femeie foarte veselă, cu un chip luminos, ce nu trădează nici pe departe cei peste 70 de ani ai săi. La rîndu-le, elevii din Scoala Tasca, de educatia cărora se ocupă în prezent, s-au acomodat cu stilul său de abordare a relatiilor profesor - elev, mult mai elastic decît cel autohton. Pentru ca dialogul cu acestia să fie benefic si antrenant, profesoara din America, de comun acord cu directiunea scolii, a acceptat ideea împărtirii claselor în două, pentru orele de engleză, cu una din părti ora fiind făcută cu profesoara de engleză a scolii, Cecilia Amarinei, iar cu cealaltă parte, cu voluntarul Corpului Păcii. „Sînt copii multi, clase mari, asa că lucrez împreună cu profesoara de engleză, împărtind elevii în două. Următoarea oră, schimbăm. De fapt, această formulă este sugerată prin regulament de Corpul Păcii“, ne-a declarat Ellie Vaughter.

„Zidul în relatia profesor - elev a fost spart si mă bucur foarte mult“

Aveam să mai aflăm că la lectii dă posibilitatea elevilor de a vorbi mult, liber si de a răspunde prompt, pentru ca micutii să prindă curaj atunci cînd lucrează si discută cu adultii. „Într-o comunitate mică, asa cum este Tasca, elevii sînt cuminti, timizi si se comportă mult mai civilizat ca în America. Ăsta-i un lucru bun, dar eu doresc să-i determin în a avea mai mult curaj. Primii pasi au fost făcuti deja si aceasta se vede după modul cum mă salută pe stradă: «Hi, Ellie!». Sînt fericită din acest punct de vedere. Zidul în relatia profesor - elev a fost spart si mă bucur foarte mult“, ne-a destăinuit americanca. Referitor la integrarea în corpul profesoral, colegii din Tasca îi poartă un mare respect. Un fapt concludent pe această temă s-a consumat recent, cu prilejul zilei de nastere a profesoarei Ellie, cînd spre surprinderea sa, i-au fost oferite flori, i s-a cîntat multi ani trăiască si a fost felicitată de către întreg colectivul. „Asta nu se prea întîmplă în America. Românii sînt tare pupăciosi. Dar a fost frumos“, a mai afirmat înterlocutoarea noastră. Cît priveste gastronomia românească, nu este o gurmandă, ba dimpotrivă. Nu se bate pe sarmale si nu-i place brînza. Totusi, agrează borsul moldovenesc, pe care doreste să-l poată executa cît mai aproape de cel original, întelegînd prin asta cel făcut de gazda sa, o femeie din Tasca, al cărei comportament prietenos a marcat-o încă din prima clipă. „Cînd am intrat în casă m-a condus prin toate camerele si mi-a arătat tot, acordîndu-mi libertatea de a face ce vreau. Am rămas surprinsă. Nu mă cunostea si nu stia ce fel de om sînt. Dar mi-am dat seama imediat că citisem ceva despre ospitalitatea românească. Ea există cu adevărat“, a spus Ellie Vaughter, care prin toti porii emană optimism. „Dacă sîntem optimisti, chemăm binele si reusim în viată. Cel mai în vîrstă voluntar al Corpului Păcii a avut 80 de ani. Eu sper să fac o sută“, a afirmat, afisînd un zîmbet larg, madam Ellie, voluntarul Peace Corps of America, prezentă pentru doi ani la Scoala „Vasile Mitru“ Tasca, întru familiarizarea elevilor locului cu principalele repere ale culturii americane si învătarea limbii engleze.

Corpul Păcii, o initiativă a presedintelui Kennedy

Corpul Păcii a luat fiintă la initiativa presedintelui John F. Kennedy la 1 martie 1961 pentru a promova pacea mondială si prietenia între popoare. Pînă acum, peste 200.000 de americani au lucrat pentru Corpul Pacii în scopul promovării întelegerii interculturale dintre americani si cetătenii altor 139 de tări. Din păcate, anul acesta, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiintarea organizatiei, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, l-a înstiintat pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, cu privire la decizia Corpului Păcii de a închide treptat programul din România. Acest lucru se va petrece în 2013. „În ultimele două decenii, Corpul Păcii a adus în Romania resursa cea mai de pret a Americii, oamenii săi. În cei 20 de ani de activitate în România, Corpul Păcii a creat peste 1.000 de parteneriate de succes între voluntarii americani si diverse organizatii din România“, se arată într-un comunicat al ambasadei americane. „Corpul Păcii România îsi ia angajamentul de a asigura eficienta programului său si pe parcursul următorilor doi ani. Voluntarii nostri vor continua să fie profesori bine instruiti si eficienti de limba engleză, ambasadori ai păcii si prieteniei si reprezentanti model ai voluntariatului“, evidentia la rîndul său Sheila Crowley, directorul Corpului Păcii în România.

Articol afisat de 1258 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective