Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Noiembrie 2011
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
MONUMENT RUIN├,NICI UN VINOVAT

MONUMENT RUIN´┐Ż,NICI UN VINOVAT

• procurorii au dispus scoaterea de sub urm´┐Żrire penal´┐Ż a doi fosti primari din Tupilati acuzati de neglijent´┐Ż ´┐Żn serviciu • anchetorii si-au justificat solutia spun´┐Żnd c´┐Ż fapta nu exist´┐Ż • conacul Catargi este ´┐Żnscris ´┐Żn lista monumentelor istorice •


Nu mai constituie nici un secret pentru nimeni c´┐Ż nep´┐Żsarea autorit´┐Żtilor, fie ele locale sau judetene, au dus la degradarea conacului Catargi, din Tupilati, un obiectiv aflat pe lista monumentelor istorice din Rom´┐Żnia. Starea deplorabil´┐Ż a cl´┐Żdirii a constituit punctul de plecare ´┐Żntr-o anchet´┐Ż a politistilor de la Compartimentul Protectia Patrimoniului Cultural, din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, intentia fiind pedepsirea celor vinovati. Timp de doi ani, ofiterii au f´┐Żcut investigatii si au audiat zeci de persoane, concluzia final´┐Ż fiind c´┐Ż doi fosti primari ai comunei ar fi gresit pentru c´┐Ż nu s-au ´┐Żngrijit de monumentul istoric. Ancheta politistilor a fost finalizat´┐Ż cu propunere de trimitere ´┐Żn judecat´┐Ż pentru neglijent´┐Ż ´┐Żn serviciu a lui Gheorghe Bobu, primar al Tupilatiului ´┐Żn perioada 1989-2000 si responsabil cu urbanismul si amenajarea teritoriului, ´┐Żncep´┐Żnd cu anul 2000 si a lui Petru Gherghel, primar ´┐Żn perioada 2000-2008. ´┐Żn opinia anchetatorilor, primarii aveau printre atributii si obligatia s´┐Ż ´┐Żngrijeasc´┐Ż monumentul istoric. ´┐Żn timpul audierilor, cei doi s-au ap´┐Żrat spun´┐Żnd c´┐Ż imobilul nu se afla ´┐Żn proprietatea prim´┐Żriei. ´┐Żns´┐Ż, legea stipuleaz´┐Ż c´┐Ż administratiile locale s´┐Żnt obligate s´┐Ż ´┐Żngrijeasc´┐Ż monumentele istorice. Ancheta a beneficiat si de o expertiz´┐Ż, specialistul ar´┐Żt´┐Żnd c´┐Ż este singurul imobil construit ´┐Żn stil neoclasic din mediul rural ´┐Żn zona Moldovei. Sub straturile de zid´┐Żrie mai noi se afl´┐Ż fresce de o important´┐Ż deosebit´┐Ż, unice ´┐Żn Moldova, iar zidul de fortificatie este cel mai bine p´┐Żstrat al unei resedinte boieresti de pe teritoriul moldav.

Conacul Catargi, de la sediu de CAP la grajd s´┐Żtesc

Dosarul a fost ´┐Żnaintat procurorilor de la Parchetul de pe l´┐Żng´┐Ż Judec´┐Żtoria Piatra Neamt, care au dispus ne´┐Żnceperea urm´┐Żririi penale pe motiv c´┐Ż fapta nu exist´┐Ż. ´┐Żn plus, la unul din capetele de acuzare ´┐Żmpotriva lui Gherghel s-a adoptat aceeasi solutie pentru c´┐Ż fapta nu ´┐Żntruneste elementele constitutive ale infractiunii.
Contactat telefonic, Petru Gherghel spune c´┐Ż solutia procurorilor a fost absolut normal´┐Ż ´┐Żntruc´┐Żt el nu a a vut nici o vin´┐Ż ´┐Żn povestea conacului. „Conacul a fost retrocedat mostenitorilor de drept ´┐Żn anul 2005, ´┐Żn baza Legii 247. Conacul a fost cerut de mostenitori ´┐Żnc´┐Ż din 1991, dup´┐Ż care au urmat mai multe procese ´┐Żn instant´┐Ż, iar ´┐Żn 2005 le-a fost retrocedat. De atunci, prim´┐Żria nu a mai avut nici o treab´┐Ż acolo. Acum au doi administratori care se ocup´┐Ż de conac. Din c´┐Żte am ´┐Żnteles, mostenitorii intentioneaz´┐Ż s´┐Ż-l reabiliteze cu fonduri europene. Procurorii si-au dat seama c´┐Ż nimeni nu a dorit sau a contribuit la degradarea acestui monument istoric. Pentru mine este un subiect ´┐Żnchis“, a declarat Petru Gherghel. P´┐Żn´┐Ż ´┐Żn anul 1989, Conacul Catargi a ad´┐Żpostit sediul Cooperativei Agricole de Productie Tupilati si a fost folosit chiar ca grajd s´┐Żtesc. Dup´┐Ż 1990, constructia a r´┐Żmas ´┐Żn paragin´┐Ż. Zidurile s-au n´┐Żruit si cu ajutorul localnicilor care au furat piatra din ziduri. Acoperisul s-a pr´┐Żbusit si nimeni nu a miscat un deget pentru a remedia problema. ´┐Żn virtutea legii privind retrocedarea bunurilor conficate de comunisti ´┐Żn perioada 1945 -1989, mostenitorii familiei Str´┐Żmbeanu au revendicat ceea ce a mai r´┐Żmas din vechile imobile si p´┐Żm´┐Żntul aferent. Conacul din Tupilati a fost construit de c´┐Żtre familia marelui logof´┐Żt Stefan Catargiu ´┐Żn anul 1842, pe locul unuia mai vechi. Ansamblul de cl´┐Żdiri avea o suprafat´┐Ż de 10.400 metri p´┐Żtrati si cuprindea pe l´┐Żng´┐Ż conacul propriu-zis si o serie de dependinte, respectiv locuinte pentru ´┐Żngrijitori, grajduri, beciuri si hambare. Conacul era ´┐Żnconjurat dup´┐Ż modelul fortificatiilor marilor resedinte feudale de un zid din piatr´┐Ż nefasonat´┐Ż cu turnuri circulare de ap´┐Żrare la colturi. Localnicii atribuie at´┐Żt turnurile de la colturile zidului de piatr´┐Ż ´┐Żmprejmuitor, c´┐Żt si stejarul secular de l´┐Żng´┐Ż conac perioadei de domnie a lui Stefan cel Mare. Conacul si dependintele fac parte dintr-un ansamblu arhitectural unitar ´┐Żmpreun´┐Ż cu Biserica Sfintii Voievozi, care se afl´┐Ż ´┐Żn acelasi sat, fiind ctitorit´┐Ż ´┐Żn 1811 de boierul Stefan Catargiu, mare logof´┐Żt si caimacam al Principatului Moldovei. Dup´┐Ż venirea comunistilor la putere, ´┐Żn anul 1948, conacul a fost expropriat de stat si transformat ´┐Żn sediu de cooperativ´┐Ż agricol´┐Ż de productie. A fost folosit multi ani, f´┐Żr´┐Ż s´┐Ż fie ´┐Żntretinut.

Articol afisat de 2041 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective