Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Noiembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MONUMENT RUINÃ,NICI UN VINOVAT

MONUMENT RUINÃ,NICI UN VINOVAT

• procurorii au dispus scoaterea de sub urmãrire penalã a doi fosti primari din Tupilati acuzati de neglijentã în serviciu • anchetorii si-au justificat solutia spunînd cã fapta nu existã • conacul Catargi este înscris în lista monumentelor istorice •


Nu mai constituie nici un secret pentru nimeni cã nepãsarea autoritãtilor, fie ele locale sau judetene, au dus la degradarea conacului Catargi, din Tupilati, un obiectiv aflat pe lista monumentelor istorice din România. Starea deplorabilã a clãdirii a constituit punctul de plecare într-o anchetã a politistilor de la Compartimentul Protectia Patrimoniului Cultural, din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, intentia fiind pedepsirea celor vinovati. Timp de doi ani, ofiterii au fãcut investigatii si au audiat zeci de persoane, concluzia finalã fiind cã doi fosti primari ai comunei ar fi gresit pentru cã nu s-au îngrijit de monumentul istoric. Ancheta politistilor a fost finalizatã cu propunere de trimitere în judecatã pentru neglijentã în serviciu a lui Gheorghe Bobu, primar al Tupilatiului în perioada 1989-2000 si responsabil cu urbanismul si amenajarea teritoriului, începînd cu anul 2000 si a lui Petru Gherghel, primar în perioada 2000-2008. În opinia anchetatorilor, primarii aveau printre atributii si obligatia sã îngrijeascã monumentul istoric. În timpul audierilor, cei doi s-au apãrat spunînd cã imobilul nu se afla în proprietatea primãriei. Însã, legea stipuleazã cã administratiile locale sînt obligate sã îngrijeascã monumentele istorice. Ancheta a beneficiat si de o expertizã, specialistul arãtînd cã este singurul imobil construit în stil neoclasic din mediul rural în zona Moldovei. Sub straturile de zidãrie mai noi se aflã fresce de o importantã deosebitã, unice în Moldova, iar zidul de fortificatie este cel mai bine pãstrat al unei resedinte boieresti de pe teritoriul moldav.

Conacul Catargi, de la sediu de CAP la grajd sãtesc

Dosarul a fost înaintat procurorilor de la Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Piatra Neamt, care au dispus neînceperea urmãririi penale pe motiv cã fapta nu existã. În plus, la unul din capetele de acuzare împotriva lui Gherghel s-a adoptat aceeasi solutie pentru cã fapta nu întruneste elementele constitutive ale infractiunii.
Contactat telefonic, Petru Gherghel spune cã solutia procurorilor a fost absolut normalã întrucît el nu a a vut nici o vinã în povestea conacului. „Conacul a fost retrocedat mostenitorilor de drept în anul 2005, în baza Legii 247. Conacul a fost cerut de mostenitori încã din 1991, dupã care au urmat mai multe procese în instantã, iar în 2005 le-a fost retrocedat. De atunci, primãria nu a mai avut nici o treabã acolo. Acum au doi administratori care se ocupã de conac. Din cîte am înteles, mostenitorii intentioneazã sã-l reabiliteze cu fonduri europene. Procurorii si-au dat seama cã nimeni nu a dorit sau a contribuit la degradarea acestui monument istoric. Pentru mine este un subiect închis“, a declarat Petru Gherghel. Pînã în anul 1989, Conacul Catargi a adãpostit sediul Cooperativei Agricole de Productie Tupilati si a fost folosit chiar ca grajd sãtesc. Dupã 1990, constructia a rãmas în paraginã. Zidurile s-au nãruit si cu ajutorul localnicilor care au furat piatra din ziduri. Acoperisul s-a prãbusit si nimeni nu a miscat un deget pentru a remedia problema. ÃŽn virtutea legii privind retrocedarea bunurilor conficate de comunisti în perioada 1945 -1989, mostenitorii familiei Strîmbeanu au revendicat ceea ce a mai rãmas din vechile imobile si pãmîntul aferent. Conacul din Tupilati a fost construit de cãtre familia marelui logofãt Stefan Catargiu în anul 1842, pe locul unuia mai vechi. Ansamblul de clãdiri avea o suprafatã de 10.400 metri pãtrati si cuprindea pe lîngã conacul propriu-zis si o serie de dependinte, respectiv locuinte pentru îngrijitori, grajduri, beciuri si hambare. Conacul era înconjurat dupã modelul fortificatiilor marilor resedinte feudale de un zid din piatrã nefasonatã cu turnuri circulare de apãrare la colturi. Localnicii atribuie atît turnurile de la colturile zidului de piatrã împrejmuitor, cît si stejarul secular de lîngã conac perioadei de domnie a lui Stefan cel Mare. Conacul si dependintele fac parte dintr-un ansamblu arhitectural unitar împreunã cu Biserica Sfintii Voievozi, care se aflã în acelasi sat, fiind ctitoritã în 1811 de boierul Stefan Catargiu, mare logofãt si caimacam al Principatului Moldovei. Dupã venirea comunistilor la putere, în anul 1948, conacul a fost expropriat de stat si transformat în sediu de cooperativã agricolã de productie. A fost folosit multi ani, fãrã sã fie întretinut.

Articol afisat de 2020 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective