Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2011
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Decembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Paraginã peste o investitie de 12.000.000 de euro

Paraginã peste o investitie de 12.000.000 de euro

• o investitie de anvergurã, finantatã cu bani de la Guvern, a fost lãsatã în paraginã din cauza lipsei banilor • lucrãrile la proiectul „Campus scolar Vînãtori“ au fost licitate pentru 54.659.258 lei • constructorii au luat o mare teapã, primind de la Guvern doar o micã sumã din valoarea lucrãrilor prestate • deputatii Ioan Munteanu si Culitã Tãrîtã se chinuie de un an sã deblocheze situatia • „Am vorbit si eu si colegul Tãrîtã cu premierul Boc si cu ministrul Funeriu, însã am primit numai promisiuni“, spune deputatul Munteanu •

Situatie fãrã precedent în comuna Vînãtori Neamt, acolo unde peste cîteva luni ar fi trebuit sã fie datã în folosintã o investitie de anvergurã ridicatã cu bani de la Guvernul României. Din pãcate proiectul, intitulat „Campus scolar Vînãtori-Neamt“, în valoare de peste 12 milioane de euro, nu numai cã nu va fi finalizat, dar a fost lãsat de izbeliste. Mai grav este faptul cã cele douã firme care au lucrat la proiect nu si-au primit banii, iar suma nu este deloc de neglijat, la mijloc fiind vorba de 63 de miliarde de lei vechi. Pentru a executa lucrãrile, cele douã societãti au accesat credite bancare, iar acum au mari probleme cu institutiile care le-au creditat. Deja una dintre societãtile în cauzã a fost actionatã în instantã pentru returnarea creditului, iar în horã a fost atrasã si Primãria Vînãtori-Neamt în calitate de tert-poprit. O altã problemã gravã este aceea cã ceea ce s-a construit pînã acum pe bani grei riscã sã se degradeze, întrucît lucrarea nu a fost conservatã. „Este o clãdire mare, pe douã nivele si fãrã acoperis. Nu se mai lucreazã de mult acolo, iar cu trecerea vremii totul o sã se transforme în ruinã. Pãcat de banii bãgati. Stiu cã doamna primar face tot ce poate ca sã facã rost de bani, însã slabe sperante cu criza asta. Mai bine nu se apucau de lucrãri“, ne-a spus un sãtean din comuna Vînãtori. Situatia este foart bine cunoscutã la nivelul Primãriei Vînãtori, cea care a contractat lucrarea cu bani ce ar trebui sã vinã de la Guvernul României prin Ministerului Educatiei Cercetãrii si Sportului. Din pãcate, Primãria Vînãtori în calitatea sa de autoritate contractantã nu face altceva decît sã tragã ponoasele guvernantilor. Dacã lucrurile vor merge asa, primãria riscã sã fie executatã de bãnci pentru datoriile pe care le are fatã de cele douã firme de constructii.

Ministerul uitã cã s-a angajat sã finanteze proiectul

Situatia acestui proiect nu este de ieri de azi, problemele apãrînd încã de la sfîrsitul anului 2009, începutul lui 2010. Constructorii s-au apucat de treabã în vara anului 2008, la putin timp dupã organizarea licitatiei. ÃŽn primãvara anului 2010, Maria Petrariu, primarul comunei Vînãtori a adus situatia la cunostinta deputatului Ioan Munteanu. ÃŽn februarie 2010, parlamentarul a fãcut o interpelare în Camera Deputatilor, solicitînd premierului deblocarea fondurilor pentru plata datoriilor, dar si pentru continuarea lucrãrilor. „Administratia publicã localã, prin primar Maria Petrariu, vã cere sprijin pentru finalizarea investitiei Campus scolar Vînãtori Neamt(...) Durata contractului se întinde pe 36 de luni, începînd cu data de 19.05.2008 si a fost licitat cu suma de 44.080.047,43 lei, fãrã TVA, fatã de valoarea, estimatã prin studiu de fezabilitate, de 51.622.608 lei, fãrã TVA. Valoarea lucrãrilor executate si nedecontate este de 6.261.863 lei, fãrã TVA. Constructorul a contractat credite, care astãzi nu pot fi achitate, ceea ce-l duce spre insolventã. Grav este faptul cã el se poate îndrepta în instantã pentru recuperarea sumei de cãtre Consiliul Local, iar acesta este obligat sã o facã cãtre Guvernul României. Vã rog sã dispuneti mãsurile ce se impun, privind plata lucrãrilor efectuate si modul în care se deruleazã investitia în continuare“, se aratã în interpelarea deputaului nemtean. Rãspunsul oferit de Ministerul Educatiei este abracadabrant, sugerîndu-se autoritãtilor locale sã identifice si alte surse de finantare. „(...) Lucrãrile efectuate pînã în prezent la obiectivele-cãmin internat, garsoniere profesori, scoala cu 24 sãli de clasã, perna balast, adãpost de porci si cai, remizã utilaje - se aflã în diferite faze de executie. Inspectoratul Scolar Judetean a cerut conducerii Scolii de Arte si Meserii si autoritãtilor locale Vînãtori-Neamt redimensionarea clãdirilor din componenta campusului (renuntarea la o parte dintre ele, micsorarea capacitãtii acestora etc), avînd în vedere perspectiva scolarã estimatã, precum si insuficienta fondurilor, comparativ cu valoarea foarte mare a lucrãrilor contractate. Avînd în vedere cã lucrãrile sînt de mare anvergurã, iar prin Hotãrîrile de Guvern aprobate s-a reusit doar achitarea sumei de 1611 mii lei din totalul valorii de lucrãri executate pînã în prezent, considerãm cã ar fi necesar un efort sustinut din partea autoritãtilor locale, de a sprijini financiar ceea ce s-a executat si din alte fonduri decît cele ale ministerului“, se aratã în rãspunsul celor de la MECT. Cu alte cuvinte, ministerul s-a angajat sã finanteze acest proiect, dupã care se rãzgîndeste si uitã sã plãteascã si lucrãrile care au fost deja realizate.

Deputatii Munteanu si Tãrîtã încearcã sã se implice

Cei de la MECT au întors-o ca la Ploiesti, solicitînd autoritãtilor locale din Vînãtori sã identifice si alte surse de finantare pentru achitarea lucrãrilor si continuarea proiectului. Datã fiind valoarea investitiei este putin probabil cã bugetul Primãriei Vînãtori va reusi sã achite datoriile, fãrã a mai pune la socotealã continuarea investitiei. „Situatia de la Vînãtori-Neamt este într-adevãr complicatã. Atît eu, cît si domnul deputat Culitã Tãrîtã am încercat sã facem ceva. Personal, m-am întîlnit cu premierul Emil Boc, dar si cu ministrul Funeriu, iar amîndoi au promis cã o sã se rezolve. Nici unul nu s-a tinut de cuvînt. Au fost numai promisiuni. ÃŽntîlniri similare a avut si domnul deputat Tãrîtã, însã si dînsul a obtinut numai promisiuni. Din pãcate, firmele de constructii s-au adresat deja instantei de judecatã si, din cît am înteles, au si cîstigat procesul. Situatia de la Neamt nu este singura. La nivelul întregii tãri existã cinci astfel de proiecte, iar din cunostintele mele doar unul a primit ceva bani. Sperãm cã pînã la urmã o vom scoate la capãt“, a declarat deputatul Ioan Munteanu. Maria Petrariu, primãrita comunei Vînãtori-Neamt nu si-a pierdut nici ea speranta. „Sînt promisiuni si sperãm sã o sã ne ajute cu fondurile necesare atît pentru plata datoriilor, cît si pentru continuarea investitiei“. Noua Scoalã de arte si meserii din Vînãtori Neamt ar fi fost unica din judet dacã lucrãrile ar fi fost finalizate. Proiectul prevedea construirea unui campus scolar, a unei pensiuni, ferme, bloc cu locuinte pentru profesori etc. Situatia înregistratã la Vînãtori este cunoscutã la Inspectoratul Scolar Neamt, dar institutia nu poate veni în ajutorul autoritãtilor locale. „Regret cã se întîmplã ceea ce se întîmplã la Vînãtori. Lucrarea a fost începutã în alt mandat, într-o perioadã în care nu se anticipa criza ce avea sã vinã. Inspectoratul este o verigã între comunitatea localã, scoli si Ministerul Educatiei. Noi nu alocãm fonduri. Acestea se dau de la minister prin hotãrîre de Guvern. Situatia de la Vînãtori nu este unicã în tarã. Din pãcate, sînt multe cazuri cînd lucrãrile au stagnat din lipsã de fonduri cu care sã poatã fi continuate. Personal nu pot promite nimic pentru dezamorsarea situatiei, întrucît deciziile nu se iau pe plan local. Am discutat si eu la minister, m-au sunat unii dintre parlamentarii din judet, dar cu toate insistentele, nu am reusit sã dezmortim lucrurile”, a declarat inspectorul general Luminita Vîrlan.

Articol afisat de 3966 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective