Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Ianuarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Filmul de Piatra nu-i  de nasu’ provincialilor

Filmul de Piatra nu-i de nasu’ provincialilor

Andrei Dãscãlescu, organizatorul festivalului, dupã ce a obtinut 600 de milioane vechi de la autoritãtile nemtene, a declarat cã a preferat ca manifestarea sã fie promovatã de media centralã • în CJ, Cristian Livescu, a declarat cã festivalul nu are identitate • Monitorul nu va mai relata nimic despre aceastã manifestare •

Festivalul Filmul de Piatra, ajuns la editia 3.0, va debuta astãzi, 5 ianuarie, începînd cu ora 19.30. Iubitorii de filme scurte vor avea posibilitatea sã urmãreascã 55 de proiectii, care vor fi jurizate de cãtre Ana Ularu, Andi Vãsluianu, Irina Nistor, Aurelian Nica, Virgiliu Mãrgineanu si Ticu Lãcãtusu. Conform declaratiilor fãcute de cãtre regizorul Andrei Dãscãlescu, director al festivalului, vor rula filme la categoriile Fictiune, Animatie, Experimental, Videoclip, Documentar sau Extrem, dar în program au fost prinse si concerte (Partizan, URMA, Electric Fence), petreceri multimedia, o întîlnire-eveniment cu Draga Olteanu Matei si scurtmetraje de la alte manifestãri. „Filmul de Piatra îsi propune sã descopere si sã premieze, la fiecare început de an, cele mai bune filme de scurtmetraj create exclusiv în România si Republica Moldova“, a spus Andrei Dãscãlescu (foto), cel care a cerut sprijin financiar de la Consiliul Judetean Neamt în valoare de 75.000 de lei (a primit 25.000), pentru organizarea festivalului. 35.000 de lei i-au fost alocati si de la bugetul municipalitãtii pietrene, iar 17.000 de lei provin de la Centrul National al Cinematografiei. „Este o sumã micã, cu care se face un festival mare“, a mai spus Dãscãlescu, cel care sperã cã în editiile viitoare va avea la dispozitie sume mai mari.

Consilierii, sceptici în privinta succesului manifestãrii

Asa cum era si firesc, pentru a primi finantare de la bugetul judetului, la sedinta de CJ în cadrul cãreia s-au dat banii a venit si Andrei Dãscãlescu. Pesedistii au ascultat prezentarea fãcutã de directorul festivalului, referitoare la editiile anterioare, si nu au gãsit doar cuvinte de laudã despre Filmul de Piatra. Dãscãlescu a spus cã pînã acum, festivalul s-a bucurat de mare apreciere din partea publicului, în salã fiind circa 5.000 de spectatori, iar mediatizarea s-a fãcut la cote înalte, prin intermediul posturilor radio si TV de nivel national. „Cred cã sînt niste inadvertente în ceea ce spuneti. Anul trecut, CJ nu a dat fonduri pentru acest festival, dar ni se solicitã asta acum si pentru a da bani trebuie sã stim care va fi destinatia lor. ÃŽn prezentarea fãcutã de Andrei Dãscãlescu se spune cã ar fi singurul festival de acest gen din Piatra Neamt, dar vreau sã spun cã mai existã asa ceva. Si mã refer la Festivalul Punguta cu doi bani, reluat din primãvarã. Apoi, în prezentarea care ne e adresatã se spune cã ati avut la editiile anterioare cîte 5.000 de spectatori, ori din ceea ce stiu eu, sãlile unde s-au fãcut proiectiile au fost goale! Este notabil efortul fãcut pentru sprijinirea filmului, avînd în vedere cã s-au organizat douã editii pînã acum, dar din pãcate festivalul nu are identitate. Plus cã acordati numeroase premii, pentru multe sectiuni, dar nu existã o identitate precisã. Si mi se pare cam piperatã si promovarea. Dati 130 de milioane pentru un spot si 107 milioane pentru promovare... “, a declarat, destul de acid, pesedistul Cristian Livescu. Ajuns la microfon, Andrei Dãscãlescu a spus cã la toate editiile de pînã acum (au mai fost patru, avînd în vedere cã se numãrã în general cu jumãtãti de mãsurã), sala de proiectie a fost plinã ochi: „Festivalul acesta este singurul de acest gen din România. Este unul autohton. Ne-am deschis doar cãtre autori din România si Republica Moldova. Identitatea manifestãrii am cãutat s-o creãm raportîndu-ne la national, prin nenumãrate sectiuni. De data aceasta am avut un numãr record de filme care s-au înscris pentru festival. Au fost peste trei sute, din care am ales 55. Este foarte important acest aspect!“.

O chestiune de bun simt

Dupã aceste mici întepãturi s-a acordat festivalului suma de 25.000 de lei, bani cu care organizatorii îsi propun sã-l individualizeze în contextul cinematografic actual ca fiind singurul festival dedicat tinerilor cineasti si scurt-metrajelor, premiind fiecare element al filmului. Editia 3.0 se va desfãsura la sala Calistrat Hogas a Consiliului Judetean, iar intrarea la toate programele este liberã, cu exceptia festivitãtii de închidere, la care intrarea se face pe bazã de invitatie sau acreditare. Monitorul de Neamt oferã cititorilor sãi pentru ultima datã informatii despre festival, avînd în vedere cã directorul evenimentului a precizat în conferinta de presã de ieri cã a preferat ca manifestarea sã fie promovatã de cãtre media centralã - presã scrisã, radio si tv, desi la întîlnirea de ieri nu veniserã jurnalisti din afara judetului. Si mai facem precizarea cã presei locale, sau cel putin Monitorului, nu i s-a cerut sã fie partener media al evenimentului. De ce? Nu stim si nici nu am dorit sã aflãm. Considerãm cã era o chestiune elementarã de bun simt din partea organizatorilor în conditiile în care la editiile trecute am relatat pe larg despre festival. Poate pentru cã nu se taxeazã o paginã de ziar cu suma de 35.000 de euro!!!, cît a spus cã ar fi trebuit sã dea, dacã patronii din Bucuresti nu ar fi cu inimã largã atunci cînd e vorba de sprijinit un eveniment cultural din provincie - un oras care va deveni turistic doar datoritã echipei de la Filmul de Piatra! Altfel, succes participantilor. Iar organizatorilor le sugerãm sã invite la conferintele de presã partenerii din media centralã pentru a le prezenta succesul fulminant al festivalului.

Articol afisat de 2191 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective