Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Ianuarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Nu voi tolera faptele de coruptie si indisciplinã“

„Nu voi tolera faptele de coruptie si indisciplinã“

Pe 1 februarie se împlinesc 8 luni de cînd Politia Rutierã are sef nou. Nemtean la origini, ofiterul a renuntat la functia de sef al Politiei Rutiere Harghita pentru cea de la Neamt si spune cã a luat aceastã decizie pentru cã a vrut sã fie mai aproape de casã si de cei dragi. Absolvent a douã facultãti, Institutul Politehnic Iasi (1990) si Facultatea de Drept (2004) si a trei studii postuniversitare, ofiterul detine si un titlu stiintific de doctor în domeniul expertizãrii accidentelor rutiere. Are o experientã de 20 de ani în munca de politie, din care 15 în sectorul rutier. A fost pe rînd sef al Biroului Rutier din cadrul Politiei Miercurea Ciuc, adjunct al Politiei Miercurea Ciuc, iar din 2004 a detinut functia de sef al Serviciul Rutier Harghita. Iar de pe 1 iunie 2010 a venit la Neamt.

Reporter: Au trecut aproape 8 luni de cînd ati preluat noua functie. A fost greu sã lãsati Harghita pentru Neamt, profesional vorbind?
Cezar Asandei: Nu a fost nici greu, nici usor. Venirea la Neamt a fost o provocare din punct de vedere profesional, dacã luãm în calcul cã la Neamt complexitatea fenomenului rutier este diferitã de cea din Harghita. Valorile de trafic sînt mai mari cu 30%, iar dinamica evenimentelor rutiere este mai complexã si mult mai mare fatã de Harghita cu toate cã lungimea retelelor rutiere este aproximativ egalã. Si parcul auto si numãrul de conducãtori auto sînt superioare celor din Harghita.
Rep.: Care sînt principalele probleme pe care le-ati identificat?
C.A.: Încã de la venire am avut ca principal obiectiv cunoasterea evidentei operative, în sensul identificãrii cauzelor generatoare de accidente, a categoriilor de participanti la trafic implicate, pentru a-mi permite localizarea lor în timp si spatiu ca fenomen. Toate acestea pentru a putea canaliza eforturile pentru combaterea cauzelor si reducerea numãrului de accidente. Aceasta este prioritatea noastrã principalã.
Rep.: S-a spus, si nu o datã, cã în Neamt prezenta politistilor în stradã este de multe ori excesivã...
C.A.: Cetãtenii trebuie sã înteleagã cã fiecare politist conteazã. Un poitist în plus pe stradã la un moment dat poate conta foarte mult. E un factor pozitiv în ceea ce priveste disciplinizarea traficului. Trebuie sã se înteleagã acest lucru. Este vorba de atitudinea pe care o ai fatã de lege, de educatie.

„Sînt multumit de faptul cã noii mei colegii au înteles cã trebuie sã fim o echipã“

Rep.: Conducãtorii auto din Piatra Neamt si nu numai ei nu agreazã deloc acele actiuni organizate în zona trecerilor pentru pietoni...
C.A.: Vreau sã vã spun cã acest tip de actiuni se desfãsoarã în toatã tara. Se actioneazã cu aparatul radar pentru a putea furniza probe în instantã, în cazul în care se contesã procesul verbal. Astfel de activitãti sînt binevenite si vreau sã precizez cã, în Neamt, neacordarea de prioritate pietonilor se aflã pe locul trei în topul cauzelor generatoarte de accidente, dupã viteza excesivã sau neadaptatã si traversãrile neregulamentare. Acest lucru ne determinã sã luãm mãsuri.
Rep.: Cum ati fost primit în noul colectiv?
C.A.: A fost usor. Experienta de 20 de ani în politie si cea de sef timp de sapte ani la Serviciul Rutier Harghita si-au spus cuvîntul. Existã respect reciproc. Mã bucur cã am gãsit un colectiv închegat si profesionist, oameni pe care îi respect ca si politisti. Pãstrãm o relatie strict profesionalã. Nu am avut si sper sã nu avem conflicte. Trebuie sã constientizeze cã trebuie sã fim corecti si cinstiti, sã respectãm cetãteanul în stradã. Sînt multumit cã de cînd am venit nu am avut nici un politist cercetat pentru fapte de coruptie si nici sesizãri în acest sens nu au fost. Sper sã rãmînã la fel, îi controlãm, îi monitorizãm. Sînt multumit de faptul cã noii mei colegii au înteles cã trebuie sã fim o echipã. Îi simt cã sînt alãturi de mine si vor sã facem ceva împreunã. În concluzie, sînt multumit de colectiv, de potentialul pe care îl au politistii rutieri, oameni bine pregãtiti, cu initiativã.
Rep.: Ce planuri de viitor aveti?
C.A.: Am identificat acele zone cu risc rutier ridicat, inclusiv cauzele generatoare de accidente rutiere pe toate segmenetele de drum. Avem analize serioase si pe baza lor o sã ne concentrãm. Activitãtile pe care le vom desfãsura vor fi dirijate spre aceste puncte negre, asa cum le numim noi, iar actiunile vor viza combatera acelor cauze care duc la producerea de accidente.
Rep.: Un mesaj pentru colegi?
C.A.: Ca sef, le cer corectitudine, fermitate si intrasigentã, pentru cã trebuie sã stie cã nu voi tolera faptele de coruptie si indisciplinã. Sã aplice legea fatã de toti cetãtenii în mod egal. Anul trecut nu au fost probleme si sper ca acestea sã nu aparã nici în acest an.
Rep.: Pentru participantii la trafic...
C.A.: Le cer tuturor sã respecte normele rutiere, indiferent de calitatea de participant la trafic. Le sugerez sã sesizeze de fiecare datã institutia atunci cînd iau cunostintã de comiterea, de cãtre un lucrãtor, a vreunei fapte de coruptie sau comportament necorespunzãtor, însã sã nu o facã calomnios. Trebuie sã înteleagã fiecare cã Politia Rutierã este în stradã sã protejeze viata si bunurile cetãtenilor. Scopul nostru nu este numai acela de a aplica sanctiuni. Siguranta cetãteanului este principala prioritate.

Articol afisat de 2710 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective