Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Februarie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SPÃLARE DE BANI SI EVAZIUNE FISCALÃ

SPÃLARE DE BANI SI EVAZIUNE FISCALÃ

• o grupare infractionalã înfiinta firme, se pare doar pentru a da „tunuri“ • în unele cazuri patroni erau persoane care nu aveau nici un venit • „afacerile“ erau ulterior derulate de altii • unul din membrii retelei era unic împuternicit pentru a scoate banii de la bancã • anchetatorii vorbesc de un prejudiciu estimat a 150 de miliarde de lei vechi •

Procurorii din cadrul Biroului teritorial Neamt al DIICOT au destructurat un grup infractional care actiona în domeniul economic. ÃŽn dimineata zilei de 31 ianuarie 2012, anchetatorii au descins la sase adrese din Piatra Neamt, în urma perchezitiilor ridicînd mai multe documente. Simultan au fost retinuti si nouã membri ai grupului organizat. Ieri dupã amiazã sase persoane au putut pleca acasã de la Parchet, avînd însã interdictia de a pãrãsi tara. Alti trei au ajuns la Tribunal, cu propunere de arestare pereventivã. Cu totii sînt acuzati de aderare la un grup infractional organizat, spãlare de bani si evaziune fiscalã. Judecãtorii urmau a decide dacã-i aresteazã pe Andrei Pãrpãutã, de 37 de ani, din Piatra Neamt, dar care locuieste în Dumbrava Rosie, Alexandru Andrei, de 24 de ani si Maricel Anton, de 43 de ani, ambii din Piatra Neamt. Conform actelor de urmãrire penalã faptele au avut loc în perioada 2009-2011, cînd acuzatii, în diverse forme de participare, ar fi înfiintat o sumedenie de societãti comerciale. Numai cã firmele nu erau niciodatã pe numele învinuitilor, iar ca titulari de afacere erau alese persoane din anturajul învinuitilor. La toti agentii economici astfel înfiintati au avut loc activitãti comerciale fictive, în urma cãrora patronii nu au avut de cîstigat destul de putin. ÃŽn schimb, cei din grupul infractional s-au ales cu o grãmadã de bani. De altfel administratorii erau de carton, pentru cã de toate „operatiunile comerciale“ se ocupau altii.

Numai unul mergea la bancã

Pentru ca nu cumva patronii din acte sã scape la „borcanul cu miere“, acuzatii si-au luat mãsuri de precautie. Pãrpãutã a devenic unic împuternicit în relatiile firmelor cu bãncile. De altfel a fost vorba numai de retrageri de numerar, bani din tranzactiile fictive prin care altii au fost pãcãliti, iar statul a fost fraudat cu miliarde de lei. Dupã ce Pãrpãutã scoatea numerar, banii erau împãrtiti cu ceilalti membri. Cînd pe una din firme asa zisa activitate era finalizatã, intra în scenã Maricel Anton. Acesta avea rolul de a cãuta persoane cu venituri reduse, sau care proveneau din famii dezorganizate. Pe acestea le convingea ulterior sã preia firmele, cu activ si pasiv. Trebuie spus faptul cã cei din grupul infractional au înfiintat o parte din firme pe numele unor persoane cu afectiuni fizice, sau cei care nu aveau nici un fel de venit. „Activitatea grupului infractional a avut loc timp de circa doi ani, în perioada 2009-2011, iar deocamdatã în cauzã avem numai un prejudiciu estimat, care se cifreazã la 15 milioane de lei ron (150 miliarde de lei vechi - n.r.). Pînã acum au fost identificate 45 de societãti comerciale pe care s-a lucrat, dar ancheta este la început si urmeazã ca cercetãrile sã fie extinse pentru identificarea tuturor firmelor care au intrat în acest circuit financiar“, a declarat procurorul Cezar Talpãu, seful DIICOT Neamt. De mentionat este faptul cã parteneri de afaceri au fost atît firme din Neamt, cît si din alte judete. Pãrpãutã s-a „acoperit“ legal în relatiile cu bãncile, împuternicirile lui fiind autentificate notarial.

Maricel Anton, personaj pitoresc si controversat

Nici unul dintre învinuiti nu a recunoscut acuzele aduse. Toti s-au apãrat afirmînd cã intentia lor a fost de a ajuta administratorii firmelor implicate în relatiile cu bãncile. Numai Pãrpãutã mai are antecedente, o condamnare din anul 2005 pentru înselãciune. De departe, cel mai celebru din grup este Maricel Anton. Personaj controversat si acuzat de diverse matrapazlîcuri, acesta a devenit cunoscut mai ales dupã ce si-a lãsat nevasta timp de un an la morgã. Tînãr si în putere, s-a însurat din interes cu o septuagenarã. Dupã sase ani de mariaj femeia a decedat la începutul anului 2009, în spital. Anton a tinut corpul la morgã timp de un an si a îngropat corpul abia în februarie 2010. Atunci a sustinut cã si-a visat nevasta, iar ea i-ar fi dat acordul pentru a o îngropa.

Articol afisat de 2990 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective