Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Martie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Strãinãtatea face cu ochiul la 21 de medici

Piata muncii în domeniul medical este una dintre cele mai active de la noi, cadrele medicale, fie cã e vorba de medici, fie cã e vorba despre asistenti medicali, fiind la mare cãutare printre angajatorii strãini. Acestia îsi doresc sã atragã specialisti din lumea medicalã româneascã, deoarece existã profesionisti bine cotati si recunoscuti. Pe de altã parte, angajatorii oferã salarii atractive si un mediu de lucru corect, ce functioneazã dupã reguli clare, bazate exclusiv pe criterii de seriozitate si performantã. Punînd în balantã avantajele si dezavantajele, an de an, mii de cadre medicale din România, în special tineri, aleg sã plece în strãinãtate si sã profeseze fie pe termen scurt, fie pentru perioade mai lungi de timp. Cei mai multi care lasã România pentru alte meleaguri sînt medicii care abia au terminat studiile si care îsi fac cu greu loc în sistemul sanitar românesc, ei fiind la coada grilei de salarizare, dar si a promovãrilor.
Situatia este similarã si în Neamt, numai cã numãrul celor care pleacã sau vor sã plece de aici este foarte mic comparativ cu cei care rãmîn. De exemplu, o statisticã întocmitã de Colegiul Medicilor din România aratã cã pe parcursul anului trecut, 21 de medici din Neamt au fãcut cerere pentru obtinerea certificatelor de conformitate care le permite sã lucreze în Occident. Numãrul acestor solicitãri este foarte mic totusi, avînd în vedere cã în judet existã aproximativ 800 de doctori si mai ales cã din cei 21 au plecat mai putin de o treime. Specializãrile cele mai cãutate în Occident sînt medicina de familie, chirurgia dar si terapia intensivã. În alte judete, numãrul doctorilor interesati de plecarea în strãinãtate este ceva mai mare. Capitala conduce detasat cu peste 700 de medici interesati, urmatã de judetul Timis cu aproximativ 400 de cereri de certificate. Celelalte centre universitare, cu densitate mare de tineri, sînt de asemenea în fruntea clasamentului. Moldova însã este cam spre coadã. Astfel, la Suceava au cerut astfel de certificate 26 de medici, la Botosani 12, la Vaslui 22, iar bãcãuanii par a fi multumiti de ceea ce au în tarã, doar 8 doctori fiind dispusi sã plece în lumea largã.

Articol afisat de 1386 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective