Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Martie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pîrtia de la Durãu - nu mor caii cînd vor cîinii

Pîrtia de la Durãu - nu mor caii cînd vor cîinii

• CJ nu se lasã si vrea pîrtie unde si-a propus, într-o zonã nesigurã din masiv • pentru asta doreste sã schimbe componenta si conducerea Consiliului Stiintific, care îi sînt potrivnice • profesorul universitar Ion Iordache sustine principiul „nu mor caii cînd vor cîinii“ • primarul de Ceahlãu se întîlneste luni cu mitropolitul, vrînd sã stabileascã o colaborare prin care refacã o veche pîrtie, functionalã cîndva, pe terenul Bisericii n

Interese, planuri mãrete, legi invocate sau ignorate, o naturã care ar putea fi aspru rãnitã, turisti care nu-s, dar se numãrã ca venind rîuri-rîuri în statiune si lipsa locurilor de distractie si de petrecere a timpului liber de cãtre acestia, sînt cîteva dintre ingredientele amestecate într-un proiect care se vrea a se realiza în Durãu: pîrtia de schi. Trec lunile, anii, iar cei care trebuie sã se punã de acord pentru realizarea pîrtiei nu reusesc sã se punã de acord pentru ca într-o iarnã nu foarte îndepãrtatã pîrtia sã geamã de schiori. Pînã acum au fost doar schimburi de replici între reprezentantii Consiliului Judetean si cei ai Consiliului Stiintific, primii dornici de a face pîrtia într-o zonã total neagreatã de cei din urmã. De curînd, autoritãtile judetene au descoperit ac de cojocul opozantilor: au fãcut demersuri la Ministerul Mediului pentru a cãpãta cadru legal în baza cãruia sã schimbe componenta Consiliului Stiintific si pe seful acestui for, în spetã profesorul universitar Ion Iordache. Vicepresedintele CJ, Mircea Pintilie, invocã unele precizãri din regulamentul de functionare a Consiliului Stiintific, sustinînd cã printr-un ordin de ministru mai pot fi inclusi doi membri în Consiliul Stiintific (astfel s-ar schimba optiunea majoritãtii), si acelasi document poate permite schimbarea presedintelui, al cãrui mandat a expirat de doi ani. „Mandatul actualului presedinte s-a încheiat de acum doi ani, el avînd o valabilitate de 4 ani. (...) Trebuie sã reusim sã facem acest proiect, care nu va afecta flora si fauna din Parcul National Ceahlãu, pentru cã dacã vom defrisa 10 hectare de teren, asta va reprezenta un procent de 0,8% din suprafata totalã a parcului, si aici includem si schitul de sus. Iar nouã ne permite legislatia europeanã sã intervenim pe un procent de pînã la 5% din aria parcului“, a spus vicele Pintilie.
Calculele autoritãtilor judetene nu bat deloc cu cele ale reprezentantilor Consiliului Stiintific, nici mãcar atunci cînd sînt amenintati cu schimbarea. „Nici vorbã sã existe posibilitatea schimbãrii componentei Consiliului Sitintific asa... cã vor Pintilie si unii de la Salvamont. Mesajul meu este sã nu îsi batã joc de notiunea de «stiiintã», cu care ei nu au nici o treabã. ÃŽi rog sã nu profaneze acest termen! Ei vor cu orice pret sã scape de mine! Eu nu-s bãtut în cuie si nici de neînlocuit, dar cînd le spun cã nu se poate face pîrtie unde vor ei, sub Toaca, si cu oprire lîngã o crîsmã, nu vorbesc de nebun! Eu am cãrti, am studii fãcute acolo, supraveghez zona de pe vremea cînd era «parc natural» si nu «parc national». ÃŽi sfãtuiesc prieteneste pe cei de la Consiliul Judetean sã scape de povara aceasta - Parcul National Ceahlãu - cãci e o cãciulã prea mare pentru ei. Sã ia cei de la Ministerul Mediului administrarea, cãci asa ar fi firesc! Plus cã în acest an expirã termenul de administrare a parcului de cãtre Consiliul Judetean! Nu pot întelege de ce insistã atît de mult sã intre într-o zonã protejatã, dacã li se spune de ani de zile cã nu le este permis! De ce vor cu orice pret sã distrugã ceva...?“, a declarat presedintele Consiliului Stiintific, profesorul universitar Ion Iordache.

O pîrtie mai micã, solutia de compromis

Cam sãtule de vãzut cum se paseazã mingea de la unii la altii si la Durãu nu se întîmplã nimic, autoritãtile locale ale comunei Ceahlãu au decis sã caute o împãciuire cu Mitropolia, stãpînã pe pãdure cît vezi cu ochii în zonã, si împreunã sã punã la punct o pîrtie micã. Astfel, luni, 26 martie, primarul Costicã Schiopu se va întîlni cu mitropolitul Moldovei si Bucoviei, Prea Sfintitul Teofan, cu care va discuta despre cum sã facã un astfel de proiect viabil. „Mã preocup sã realizãm o pîrtie de schi într-o zonã în care legea ne permite. Nu umblãm asa prin pãduri si ne alegem un loc într-o arie protejatã pentru care Ministerul Mediului a transmis nenumãrate rãspunsuri cã nu poate fi amenajat pentru pîrtie. Luni voi discuta cu mitropolitul Teofan, sã vedem dacã nu putem împreunã sã reamenajãm pîrtia care existã deja. Pînã va fi gata altã pîrtie, sã o punem la punct pe asta, chiar dacã e mai scurtã de doi kilometri. Consiliul Local Ceahlãu are un studiu de fezabilitate, agreat initial de Consiliul Judetean si apoi dezaprobat din interese politice. Dacã aceste interese nu i-ar fi fãcut pe cei din CJ sã îsi schimbe optiunea, acum aveam pîrtie în Durãu. Bunã, rea, aveam ceva! Si ar fi functionat si scaunele, ajungeam de sub cabana Fîntînele pînã la lac. Dar cine stie, poate vor veni alti oameni, cu alte viziuni... Trebuie sã se înteleagã cã turismul nu poate sta numai în crîsmã, are nevoie de diverse variante de petrecere a timpului liber. Lacul nostru, desi îl iubim, ne înnebuneste uneori pentru cã bãietii destepti exploateazã apa si coada lacului ajunge pînã spre Buhalnita. Ce sport nautic poti practica în conditiile acestea? Lacul trebuie pãstrat la o anumitã cotã, dar cînd totul e politizat si politica dicteazã în toti si în toate, iatã ce avem! Si ne mirãm de ce pleacã tineretul din tarã! Am auzit cã oameni importanti din Consiliul Judetean vor sã schimbe Consiliul Stiintific. Dar acolo sînt profesori universitari, sînt minti luminate, nu-s te miri ce... Revenim ca pe vremuri, cînd unul le stia pe toate! Pentru constructia bisericii de pe Ceahlãu am dat de 18 ori cu subsemnatul la toate institutiile statului si acolo nu s-a tãiat un copac! Dar cred cã vor sã ne aducã în situatia de a veni la serviciu si sã stãm cu ochii pe ceas, sã stim cînd sã plecãm acasã. Nu mai putem facem nimic, cã se pricep altii în locul nostru. Ãsta da progres al României! Sã-i schimbãm pe toti cei care ne încurcã: de la Consiliul Stiintific, de la Bisericã, Mitropolie! Schimbãm tot si facem cum vrem! Ei nu înteleg cã le vor sãri toate ONG-urile în cap dacã se apropie de zonã, de rezervatie! Dar sã-si asume faptele dacã asta vor!“, a spus primarul Costicã Schiopu. Pîrtia de pe terenul Mitropoliei, pe care Consiliul Local Ceahlãu vrea s-o doteze, este în Poiana Cailor.

Articol afisat de 1859 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective