Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2012
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Mai 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„FAPTE DE ARME“ CU DOI POLITISTI

• doi oameni ai legii au pretins bani de la un patron pentru a închide ochii la unele nereguli • omul le-a dat 287 de lei, dar politistii au cerut si cîte un plin pentru masinile personale • dupã denunt patronul a fost continuu sicanat • anchetatorii au pus sechestru pe salariile acuzatilor •

Doi oameni ai legii de la Politia Piatra Neamt s-au ales cu dosare penale si au calitatea de inculpati, acuzati fiind de luare de mitã. Este vorba de agentul principal Constantin Cãtãlin Trifescu, de 29 de ani si agentul Ionut Zamã, de 26 de ani. Totul a plecat de la un control în trafic ce a avut loc pe 25 octombrie anul trecut, cînd au tras pe dreapta masina unei firme de transport marfã. Oamenii legii au gãsit mai multe nereguli, fapt pentru care soferul si-a anuntat angajatorul. ÃŽn jurul orei 4 dimineata denuntãtorul a venit la fata locului, respectiv zona puntii de la strand, pe strada Bistritei. Politistii i-au explicat cã semiremorca masinii de la firma lui circula în afara perioadei de valabilitate a inspectiei tehnice si nu era plãtitã rovinieta. Au mai spus cã trebuie sã decupleze semiremorca si sã-i retinã documentele autovehicului. I-a fost adus la cunostintã faptul cã în total va fi obligat la plata unei sume de circa 11.000 de lei ron, adicã 110 milioane de lei vechi. Debitul ar fi fost format din din 2.000 de lei pentru lipsa ITP, 4.000 de lei pentru lipsa rovinietei, plus 5.000 de lei, cu titlu de despãgubiri pentru Compania Nationalã de Drumuri. Simultan, Ionut Zamã a început sã completeze procesul verbal. Atunci denuntãtorul a încercat sã obtinã clementa oamenilor legii si le-a explicat cã firma nu stã chiar pe roze si cã dacã-l scot din „circuit“ nu-si mai poate onora comenzile. Zamã a dat de înteles cã este dispus sã nu constate abaterile, dar acest lucru nu va fi gratuit. Asa cã patronul a scos din buzunar toti banii pe care-i avea, 287 de lei noi. Conform actului de inculpare politistul Zamã ar fi sustinut cã suma este neîndestulãtoare în raport cu sanctiunea pe care putea sã o încaseze si i-a sugerat cã echitatabil ar fi un procent de 10% din cuantum. ÃŽn discutie, Zamã s-ar fi arãtat indignat de faptul cã denuntãtorul i-a oferit si bancnote de 1 leu, ocazie cu care i-a cerut foloase suplimentare. Aflînd despre furnizorul de combustibil al patronului i-au pretins sã suporte contravaloarea umplerii rezervoarelor pentru masinile personale. Si pietreanul a acceptat, iar pentru a le dovedi acest lucru patronul s-a dus la benzinãria cu pricina si a vorbit cu lucrãtorul, cãruia i-a spus cã atunci cînd vor veni politistii sã le dea la fiecare cîte 20 de litri de combustibil, în contul firmei sale. Denuntãtorul s-a întors la politisti, le-a confirmat afacerea fãrã sã le spunã cã le diminuase „cota“. A fost momentul în care patronul si-a recuperat actele si a scãpat de proces verbal si amendã.

Filmati de camerele de luat vederi

Imediat dupã ce s-au despãrtit de patron politistii au mers la statie, ocazie cu care au aflat cã au de luat numai cîte 20 de litri de combustibil. S-au reîntors cu masinile personale putin dupã ora 6, Trifescu cu o Dacia Logan si Zamã cu un Chevrolet Lacetti si au luat ce li se „cuvenea“. Din cele cinci camere de supravegere de la benzinãrie numai trei functionau, iar acestea l-au surprins pe Trifescu si partial pe Zamã. Patronul nu a stat cu mîinile în sîn si a doua zi si-a fãcut ITP-ul, a achitat rovinieta, dupã care i-a reclamat pe cei doi oameni ai legii. Ancheta a stabilit faptul cã învinuitii nu au înregistrat oficial nici un act de sesizare sau constatare a contraventiei în ce-l priveste pe denuntãtor. La audieri, politistii au negat faptele. Initial au sustinut cã nu-l stiu nici pe pietrean, nu cunosc firma pe care o conduce, apoi au revenit cu noi amãnunte. Trifescu a declarat cã în vara lui 2011 patronul i-ar fi adus balast la casa pãrintilor contra sumei de 500 de lei. Marfa nu era în regulã, a refuzat-o, urmînd ca patronul sã-i dea 300 de lei si sã pãstreze contravaloarea transportului de 200 de lei. Nu a ridicat balastul de la poarta lui si a amînat succesiv restituirea banilor pînã pe 25 octombrie. Atunci i-ar fi propus sã stingã datoria alimentînd în contul firmei sala masina lui Trifescu. Zamã ar fi avut ceva combustibil, asa cã fiecare si-a pus 20 de litri, urmînd ca Zamã sã-i restituie banii lui Trifescu. Acesta ar mai sustinut cã la benzinãrie ar fi semnat fisa de magazie a patronului în contul cãruia a luat benzina, lucru neconfirmat deoarece au plecat din statie imediat ce au alimentat. Anchetatorii au stabilit cã numai Trifescu avea atributii rutiere, iar acesta a sustinut cã în noaptea în care a avut loc incidentul nu a întocmit actele necesare pentru denuntãtor pentru cã nu avea formularele la el, si desi putea chema un echipaj de la Rutier, i-a cerut patronului sã intre în legalitate.

Martorul politistilor, tot un politist

Pe parcursul urmãririi penale anchetatorii au interceptat convorbirile inculpatilor. Pe 5 noiembrie, Trifescu a vorbit cu patronul si a lãsat sã se înteleagã cã asteaptã încã onorarea întelegerii, arãtîndu-se supãrat cã primise numai 20 de litri. Zamã a achiesat atunci cînd patronul i-a spus cã nu a putut asigura decît un plin. Pietreanul le-a spus anchetatorilor cã a formulat denuntul pentru cã fusese umilit de cei doi politisti. A arãtat cã ulterior, diferite institutii i-au venit în control si a depus la dosar înscrisuri doveditoare. ÃŽn plus, patronul a fost abordat de alti politisti pentru a-si retrage plîngerea. Pentru a-l decredibiliza, inculpatii au adus un martor de la care denuntãtorul ar fi luat de mai mult timp 4.000 de lei si nu i-a mai restituit. Anchetatorii au stabilit cã martorul era si el tot un politist, care a formulat plîngere penalã împotriva patronului la Politia Piatra Neamt abia pe 1 aprilie 2012. Se pare cã nici pînã acum aceasta nu a fost înregistratã cu numãr unic la parchet „aspect ce indicã practici sicanatorii“, dupã cum se aratã în actul de inculpare. Denuntãtorul cere de la inculpati contravaloarea combustibilului, în total 234 de lei. Pentru recuperarea banilor procurorii au dispus sechestru asigurator pe bunurile învinuitilor, iar mãsura a fost comunicatã IPJ pentru instituirea sechestrului pe salarii.

Articol afisat de 3081 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective