Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2012
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iunie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BRACONIERI PE LAC? NICI VORBÃ!

BRACONIERI PE LAC? NICI VORBÃ!

Lacul Bicaz si roz-bombonul cu miros de peste



• pe lacul Bicaz nu se întîmplã nimic necurat • braconieri existã, dar sînt obstructionati de politisti • acestia confiscã plase si elibereazã pestele în lac • actiunile împotriva braconajului se desfãsoarã conform unui plan bine stabilit • acestea sînt aspectele principale care reies dintr-un comunicat al Politiei • Domnul X a fost identificat de pescari ca fiind Cristian Sfermas, presedintele AVPS Bradul • desi nu gestioneazã un petec din lac, Sfermas este agreat de politistii care fac controale • pescarii spun în continuare cã se braconeazã si cã existã pensiuni care oferã retete pe bazã de peste prins ilegal în lac •

Articolul publicat la sfîrsitul sãptãmînii trecute în cotidianul Monitorul a stîrnit vii polemici printre pescari. Multi dintre acestia ne-au contactat ca sã ne confirme încã o datã cã pe lacul Bicaz se braconeazã, inclusiv cu complicitatea autoritãtilor. Mai mult decît atît, personajul denumit de noi „Domnul X“, care apare într-un filmulet în timp ce manevra niste plase de pescuit dintr-o barcã, a fost identificat de mai multe persoane. Una dintre acestea este Raul Papalicef, vicepresedinte al AVPS Lupul Cenusiu, asociatie care gestioneazã o parte din lacul Bicaz. „Personalul angajat al AVPS Neamt, cei ai Regiei Nationale a Pãdurilor, cît si foarte multi pescari au identificat atît ambarcatiunea si numele celor care au utilizat-o la data efectuãrii filmãrii. Este vorba de Cristian Sfermas, presedintele AVPS Bradul Neamt (cel care în filmare scotea plasele) si domnul Dascãlu Tomitã, lucrãtor al politiei Transporturi Feroviare. Ambarcatiunea cu cei doi a trecut în data de 8, în jurul orei 11, prin dreptul punctului control de la Debarcaderul Ceahlãu. Conform declaratiilor angajatilor RNP, ambarcatiunea a stationat pe scule (n.n - a stat în zona plaselor montate), încã de la ora 2, în zona Bistricioara. Ca urmare a sesizãrilor fãcute de cãtre pescari, dl. Sfermas este de mai mult timp în atentia serviciului de pazã a AVPS Lupul Cenusiu, fapt adus la cunostinta organelor de cercetare penalã. Cristian Sfermas a mai fost gãsit si în data de 12 mai 2012 de personalul de pazã la pontonul dumnealui, situat în satul Secu, pescuind ciprinide în plinã perioadã de prohibitie, împreunã cu subofiterul Adrian Zaharia, din cadrul Biroului de combatere a delictelor silvice si alte persoane, fapt adus la cunostinta IJP Neamt prin adresa nr. 167/14-05-2012. Avînd în vedere aceastã stare de fapt vom înainta o plîngere penalã împotriva domnilor Sfermas si Dascãlu Tomitã, cît si o sesizare asupra activitãtii lor“, a declarat Raul Papalicef, care a precizat cã a înaintat deja o plîngere la IGPR. Facem precizarea cã la sfîrsitul sãptãmînii trecute, Cristian Sfermas declara cã în cazul în care a fost filmat de cineva pe lac în timp ce manevra plase, nu bracona, ci scotea plasele braconierilor. Presedintele AVPS Bradul a respins categoric orice acuzatie de braconaj.

Întrebãri adresate IJP Neamt

La sfîrsitul sãptãmînii trecute am înaintat IJP Neamt sã ni se rãspundã la o serie de întrebãri legate de modul în care sînt gestionate actiunile de control pe lacul Bicaz si nu numai. „ÃŽn ce conditii se desfãsoarã controalele privind combaterea braconajului piscicol pe lacul Bicaz? Existã vreun protocol în acest sens, iar dacã existã ce prevede acesta? Cine mai participã la aceste controale în afara de lucrãtorii de politie? Cîte controale au fost efectuate în ultimele 4 luni si cu ce rezultate? Cîte plase au fost confiscate si cît peste a fost gãsit (cîte adrese s-au fãcut cãtre Protan în vederea preluãrii pestelui gãsit mort în plasele de pescuit ale braconierilor?). Dacã au fost gãsite plase, acestea au fost introduse în camera de corpuri delicte? ÃŽn data de 8 iunie a avut loc o actiune a politistilor pe lacul Bicaz, pe linia combaterii braconajului? Dacã da, care au fost rezultatele si cine a participat la aceastã actiune? Cîte solicitãri au fost fãcute în acest an cãtre administratorul lacului Bicaz (Directia Silvicã Neamt) si gestionarul AVPS Lupul Cenusiu, în vederea realizãrii unor actiuni de control pe lacul Bicaz? ÃŽn ce calitate Cristian Sfermas, presedintele AVPS Bradul, face, împreunã cu lucrãtorii de politie, actiuni de control pe lacul Bicaz? La cîte astfel de actiuni a participat Cristian Sfermas în acest an si în ce calitate? Astfel de actiuni de control pot fi efectuate de politisti fãrã ca acestia sã poarte uniformã? Poate fi folositã o barcã particularã în cadrul unor astfel de controale?“, se arãta în adresa pe care Monitorul a înaintat-o Politiei Neamt.

Actiuni ca la carte, plase confiscate, numai cã braconierii-s cam putintei

Prompt, Biroul de presã al IJP Neamt ne-a remis rapid rãspunsul la solicitare. Concluzia pe care o poti trage, citind pozitia politistilor, este aceea cã pe lacul Bicaz fenomenul denumit braconaj este bine stãpînit. S-au confiscate sute de plase (n.r. - cazuri slab mediatizate, dacã ele au existat într-adevãr) si eliberate zeci de kilograme de peste. Asa am aflat cã existã si un plan comun intitulat „Stop Braconajului 2012“. Pe hîrtie, totul sunã mai mult decît interesant, însã realitatea de pe teren spune cu totul altceva. Si o sã ne rezumãm în a spune doar cã poti cumpãra oricînd peste de la cei care întind ilegal plase pe lac. Dar acesta este un subiect asupra cãruia vom reveni. „Controalele privind combaterea braconajului piscicol pe luciul de apã al lacului Izvorul Muntelui se desfãsoarã de cãtre politistii Biroului Judetean Politie Transporturi Neamt si ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Neamt - Serviciul Ordine Publicã Neamt în baza Legii (...), cît si în baza Planului comun de actiune „Stop Braconajului 2012”(...) ori de cîte ori este nevoie, în functie de datele si informatiile detinute la nivelul institutiei. La nivelul Biroului Politie Transporturi Neamt sînt întocmite protocoale de cooperare pentru prevenirea si combatere a braconajului piscicol cu Agentia Nationalã pentru Pescuit si Acvaculturã(ANPA), AVPS „Bradul” Piatra Neamt si AJVPS Neamt, singura asociatie care nu a semnat protocol de cooperare cu B.J.P.T. Neamt fiind AVPS „Lupul Cenusiu”. La nivelul IPJ Neamt sînt întocmite protocoale de cooperare pentru prevenirea si combaterea braconajului piscicol cu ANPA, AVPS Roman, AVPS Bradul, AVPS Zimbrul si AJVPS Neamt. Singura asociatie care nu a semnat protocol de cooperare cu IPJ Neamt este AVPS Lupul Cenusiu. ÃŽn aceste protocoale se prevede cã asociatiile mentionate mai sus vor asigura sprijin prin personalul propriu si vor pune la dispozitie ambarcatiuni ori alte categorii de suport logistic pentru executarea activitãtilor comune, de prevenire si combatere a braconajului piscicol. Totodatã se stipuleazã cã reprezentantii institutiilor implicate se angajeazã sã actioneze în comun si independent, pentru prevenirea si combaterea braconajului piscicol. La aceste activitãti, pe lîngã politisti, pot participa reprezentanti ai asociatiilor vînãtorilor si pescarilor sportivi de pe raza judetului, voluntari cît si personal de specialitate din cadrul institutiilor ce au atributiuni pe aceastã linie“.

„ÃŽn plasele confiscate nu a fost gãsit peste mort“

„Cu ocazia actiunilor si controalelor desfãsurate de politistii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice, în anul 2012, au fost instrumentate 3 dosare penale, în care au fost cercetate 14 persoane. Au fost ridicate în vederea confiscãrii 177 plase de pescuit. A fost identificatã cantitatea de 30 kg peste care a fost redatã mediului natural (...). Politistii Biroului Judetean de Politie Transporturi Neamt, în anul 2012, au efectuat 5 actiuni, 10 controale, 12 patrulãri cu ambarcatiunea. Au instrumentat un dosar penal în care au fost cercetate 2 persoane. Au fost identificate 8 plase de pescuit, însumînd 135 metri liniari si a fost gãsitã cantitatea de 6 kg de peste, acesta fiind redat mediului natural. ÃŽn plasele descoperite în apa lacului nu a fost gãsit peste mort, astfel cã în toate situatiile produsul piscicol a fost eliberat în mediul natural, conform procedurilor legale, nefiind necesarã întocmirea de solicitãri cãtre Protan“.

Mega-actiune antibraconaj

Desi în convorbirea cu reporterii de la Monitorul, Cristian Sfermas nu-si amintea dacã a participat sau nu la o actiune pe lac în urmã doar cu cîteva zile, politistii au fãcut precizarea de rigoare: da, a fost o actiune, cu forte care au actionat si pe apã si pe uscat. „ÃŽn zilele de 7 si 8 iunie a avut loc o actiune organizatã de BJPT Neamt pe linia prevenirii, combaterii si descoperirii actelor de braconaj piscicol pe lacul Izvorul Muntelui, interval în care pe acest curs de apã era instituitã prohibitia. Efectivele angrenate au fost distribuite în echipe, care au actionat atît pe luciul de apã cu ambarcatiuni, cît si pe cãile de acces spre si dinspre malurile lacului, cu autoturisme, pentru interceptarea si depistarea persoanelor suspecte. La actiune au participat si lucrãtori din cadrul Biroului Transporturi Neamt, împreunã cu presedintele Asociatiei de Vînãtoare si Pescuit Bradul, în baza protocolului de colaborare încheiat cu aceastã asociatie. Cu aceastã ocazie au fost descoperite 5 plase de pescuit atît cu fir monofilament, cît si textil, în care a fost gãsitã cantitatea de 4 kg de peste, ce a fost redatã mediului acvatic. Nu au fost constatate infractiuni sau contraventii, iar plasele de pescuit recuperate au fost distruse în comisie, activitate pentru care s-a întocmit proces verbal. Nici Directia Silvicã Neamt si nici AVPS Lupul Cenusiu nu au solicitat sprijinul Biroului Transporturi privind activitatea de prevenire si combatere a braconajului piscicol. De asemenea, precizãm cã Biroul Transporturi nu a primit vreodatã sesizãri din partea acestor institutii cu privire la actele de braconaj piscicol ce se comit pe raza de activitate a acestora, desi în anii anterior, dar si în prezent politistii, în punctele Bistricioara si Ceahlãu, în repetate rînduri au descoperit atît plase de pescuit si au depistat în flagrant persoane suspectate de braconaj, aspecte care au fãcut obiectul unor dosare penale solutionate prin Parchetul Bicaz. Aceeasi situatie se înregistreazã si la nivelul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Neamt. (...). Presedintele AVPS Bradul a sprijinit activitatea Politiei, în unele actiuni si controale efectuate pe lac, în calitate de reprezentat al AVPS Bradul (...). ÃŽn cadrul misiunilor executate de cãtre politisti, acestia actioneazã atît civil cît si în uniformã, în functie de specificul si natura activitãtilor desfãsurate. Avînd în vedere specificul activitãtilor desfãsurate pe linia prevenirii si combaterii braconajului piscicol, se pot folosi ambarcatiuni apartinînd institutiei, cît si unor persoane fizice sau juridice“, se mai aratã în comunicatul remis redactiei de cãtre IJP Neamt. Analizînd rãspunsul oferit de IJP Neamt, s-ar putea spune cã totul functioneazã perfect, iar problemele care ne-au fost sesizate de mai multi pescari nu existã.

Nota Redactiei: Asteptãm în continuare sprijinul pescarilor sportivi care ne pot pune la dispozitie probe care indicã faptul cã pe lacul Bicaz se braconeazã. Reamintim cã, în editia din 16 iunie 2012, cotidianul Monitorul de Neamt si Roman publica un amplu articol intitulat „Filmulet bombã, oameni „grei“ acuzati de fãrãdelegi pe lacul Bicaz - DOMNUL X, BRACONIERUL“. ÃŽn ancheta jurnalisticã prezentam o serie de aspecte ciudate care se petrec pe luciul acumulãrii. Pentru cei care n-au citit articolul le recomandãm sã acceseze site-ul cotidianului (www.monitorulneamt.ro) la data mentionatã (16 iunie). Tot acolo se poate viziona filmuletul în care se vede clar cã douã persoane mestereau ceva la o plasã de pescuit.

Articol afisat de 2369 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective