Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Iulie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Hot de paltin cret turnat politistilor

Hot de paltin cret turnat politistilor

• un muresean a fost prins în flagrant, în timp ce încãrca într-o autoutilitarã cantitatea de 5 metri cubi de paltin cret • lemnul, folosit la fabricarea instrumentelor muzicale, se vinde si cu 2.000 de euro/mc • politistii au stabilit prejudiciul la 8.000 de lei • individului i s-a întocmit dosar penal •

Un bãrbat, de 49 de ani, din comuna Hodoc, judetul Mures, este cercetat penal de politistii nemteni sub aspectul comiterii infractiunii de tãiere ilegalã de arbori. La mijloc este vorba de sustragerea unei cantitãti de 5 metri cubi de paltin. Si nu orice fel de paltin, ci paltin cret, arbore folosit la fabricarea instrumentelor muzicale. Cunoscãtorii spun cã un metru cub din aceastã specie poate ajunge si la 2.000 de euro. Culmea este cã, în urmã cu 3 ani, în pãdurile Gîrcinei au fost depistate alte trei persoane care sustrãgeau paltin cret, una dintre ele fiind tot din Hodoca. Cel mai probabil, marfa urma sã ajungã la o fabricã de instrumente muzicale, însã pînã în prezent politistii nu au reusit sã afle care este filiera mafiei paltinului. Noua capturã de paltin cret tãiat ilegal a fost realizatã în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie. Politistii Sectiei de Politie Ruralã Bicaz au fost sesizati, în jurul orei 1,45, prin 112, despre faptul cã în punctul Balta Strajei, situat pe raza comunei Tarcãu, se aflã o autoutilitarã în care se încarcã lemn. Ajunsi la fata locului, politistii l-au depistat pe mureseanul Ioan I., de 49 ani, care se„chinuia“ cu marfa provenitã din tãieri ilegale. Politistii au dispus ridicarea în vederea confiscãrii a cantitãtii de 5 metri cubi de lemn, în valoare de 8.000 de lei si predarea în custodia Ocolului Silvic Brates. De asemenea, individului i s-a întocmit dosar penal.
În urmã cu mai bine de trei ani, tot ca urmare a unei informatii furnizate de un binevoitor, politistii au prins în flagrant un grup de hoti care se ocupa cu furtul si comercializarea paltinului cret. Actiunea a avut loc în noaptea de 12/13 aprilie 2009, cînd au fost depistati Ionel F., de 40 de ani, din Hodoc, judetul Mures, Vasilicã G., de 24 de ani si Neculai G., de 35 de ani, ambii din Pipirig, care au tãiat, fãrã drept, 7 arbori, respectiv 4 paltini si 3 fagi nemarcati, dintr-o pãdure din apropiere de Gîrcina. Investigatiile au indicat cã arborii din specia paltin au fost tãiati pentru a fi valorificati în vederea confectionãrii de instrumente muzicale. Valoarea prejudiciului a fost de 10.955,19 lei. Si atunci ca si în cazul capturii de la Tarcãu, evaluarea a fost fãcutã conform stas-ului Directiei Silvice Neamt, în conditiile în care pe piata neagrã valoarea paltinului cret este mult mai mare. Cã afacerea este mai mult decît profitabilã o demonstreazã ce s-a întîmplat ulterior. Individul din Mures, cãruia i s-a întocmit dosar penal, s-a deplasat dupã cîteva zile la Directia Silvicã si a cumpãrat, cu banuã' jos, paltinul confiscat de politisti. Ce-i drept, putini stiu cã paltinul cret reprezintã unul dintre cele mai scumpe produse ale pãdurilor nemtene. Paltinul cret face parte din categoria paltinului de munte, însã are fibra ondulatã. Aceste fibre ondulate sau crete, cum mai sînt denumite, dau o rezonantã specialã, arborele fiind cãutat de cei care fabricã instrumente muzicale. Se spune cã un paltin cret poate fi gãsit la o mie de arbori. De aceea, cei care cutreierã pãdurile în cãutarea valorosului material, ciopîrtesc copacii în depistarea fibrei. Politistii cunosc foarte bine fenomenul, însã mare lucru nu au putut face pînã în prezent. Si asta, pentru cã hotii beneficiazã de protectie la nivel înalt. În plus, transporturile de paltin cret sînt foarte greu de depistat, traficantii folosind, de regulã, autoutilitare închise.
Unul dintre dosarele grele, privind mafia paltinului cret, a fost întocmit în urmã cu mai multi ani de politistii tîrgnemteni.

Articol afisat de 4033 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective