 Hot de paltin cret turnat politistilor
• un muresean a fost prins în flagrant, în timp ce încărca într-o autoutilitară cantitatea de 5 metri cubi de paltin cret • lemnul, folosit la fabricarea instrumentelor muzicale, se vinde si cu 2.000 de euro/mc • politistii au stabilit prejudiciul la 8.000 de lei • individului i s-a întocmit dosar penal •
Un bărbat, de 49 de ani, din comuna Hodoc, judetul Mures, este cercetat penal de politistii nemteni sub aspectul comiterii infractiunii de tăiere ilegală de arbori. La mijloc este vorba de sustragerea unei cantităti de 5 metri cubi de paltin. Si nu orice fel de paltin, ci paltin cret, arbore folosit la fabricarea instrumentelor muzicale. Cunoscătorii spun că un metru cub din această specie poate ajunge si la 2.000 de euro. Culmea este că, în urmă cu 3 ani, în pădurile Gîrcinei au fost depistate alte trei persoane care sustrăgeau paltin cret, una dintre ele fiind tot din Hodoca. Cel mai probabil, marfa urma să ajungă la o fabrică de instrumente muzicale, însă pînă în prezent politistii nu au reusit să afle care este filiera mafiei paltinului. Noua captură de paltin cret tăiat ilegal a fost realizată în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie. Politistii Sectiei de Politie Rurală Bicaz au fost sesizati, în jurul orei 1,45, prin 112, despre faptul că în punctul Balta Strajei, situat pe raza comunei Tarcău, se află o autoutilitară în care se încarcă lemn. Ajunsi la fata locului, politistii l-au depistat pe mureseanul Ioan I., de 49 ani, care se„chinuia“ cu marfa provenită din tăieri ilegale. Politistii au dispus ridicarea în vederea confiscării a cantitătii de 5 metri cubi de lemn, în valoare de 8.000 de lei si predarea în custodia Ocolului Silvic Brates. De asemenea, individului i s-a întocmit dosar penal.
În urmă cu mai bine de trei ani, tot ca urmare a unei informatii furnizate de un binevoitor, politistii au prins în flagrant un grup de hoti care se ocupa cu furtul si comercializarea paltinului cret. Actiunea a avut loc în noaptea de 12/13 aprilie 2009, cînd au fost depistati Ionel F., de 40 de ani, din Hodoc, judetul Mures, Vasilică G., de 24 de ani si Neculai G., de 35 de ani, ambii din Pipirig, care au tăiat, fără drept, 7 arbori, respectiv 4 paltini si 3 fagi nemarcati, dintr-o pădure din apropiere de Gîrcina. Investigatiile au indicat că arborii din specia paltin au fost tăiati pentru a fi valorificati în vederea confectionării de instrumente muzicale. Valoarea prejudiciului a fost de 10.955,19 lei. Si atunci ca si în cazul capturii de la Tarcău, evaluarea a fost făcută conform stas-ului Directiei Silvice Neamt, în conditiile în care pe piata neagră valoarea paltinului cret este mult mai mare. Că afacerea este mai mult decît profitabilă o demonstrează ce s-a întîmplat ulterior. Individul din Mures, căruia i s-a întocmit dosar penal, s-a deplasat după cîteva zile la Directia Silvică si a cumpărat, cu banuă' jos, paltinul confiscat de politisti. Ce-i drept, putini stiu că paltinul cret reprezintă unul dintre cele mai scumpe produse ale pădurilor nemtene. Paltinul cret face parte din categoria paltinului de munte, însă are fibra ondulată. Aceste fibre ondulate sau crete, cum mai sînt denumite, dau o rezonantă specială, arborele fiind căutat de cei care fabrică instrumente muzicale. Se spune că un paltin cret poate fi găsit la o mie de arbori. De aceea, cei care cutreieră pădurile în căutarea valorosului material, ciopîrtesc copacii în depistarea fibrei. Politistii cunosc foarte bine fenomenul, însă mare lucru nu au putut face pînă în prezent. Si asta, pentru că hotii beneficiază de protectie la nivel înalt. În plus, transporturile de paltin cret sînt foarte greu de depistat, traficantii folosind, de regulă, autoutilitare închise.
Unul dintre dosarele grele, privind mafia paltinului cret, a fost întocmit în urmă cu mai multi ani de politistii tîrgnemteni.
|