Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iulie 2012
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

243 de locuri libere în licee

• din păcate, nu are cine să le ocupe decît într-o mică măsură • clasele rămase fără efective se regăsesc în 14 unităti • 120 de elevi din alte judete au ales să fie liceeni în Neamt • cea mai mare medie a unui „străin“ este 9,52 • vine din Iasi si a ales „Roman Vodă“ • cel mai slab admis din Neamt are media 3,94 •

Liceele nemtene s-au dovedit si în acest an prea ofertante în comparatie cu puterea de absorbtie a candidatilor. După prima sesiune de admitere computerizată, care a lăsat pe dinafară 13 absolventi de gimnaziu din judet, 243 de locuri n-au fost ocupate de viitori liceeni, motiv pentru care locurile vor fi scoase pentru a fi ofertate în următoarele două sesiuni de admitere. Chiar si asa, ocupanti pentru toate dintre ele nu vor fi găsiti. Cele 243 de locuri se găsesc în 14 licee din judet, cele mai multe de la sate. La Borca se mai găsesc 25 de locuri libere, cît de-o clasă, la Petru Poni Roman - 23, la Pipirig 19, iar la Săbăoani 19. Printre profilele care s-au dovedit neatractive se numără contructii, instalatii si lucrări publice; electric; materiale de constructii; industrie textilă si pielărie; agricultură; mecanică; matematică-informatică si fabricarea produselor din lemn.

120 de liceeni de „import“

Pentru anul scolar 2012-2013, planul de scolarizare prevede 4.424 de locuri pentru clasa a IX-a în liceele nemtene. După prima admitere computerizată, au fost ocupate 4.184 de locuri. Pe patru dintre acestea au venit elevi cu media zece pe linie, o absolventă a Scolii nr. 3 Piatra Neamt, doi absolventi de la Vasile Conta Tîrgu Neamt si o absolventă a Liceului Comercial Spiru Haret Piatra Neamt. Un elev de la Vasile Conta, care a terminat tot cu zece si gimnaziul si cele două teze de la evaluarea natională, va studia în alt judet. Anul acesta, cea mai mică medie la admitere este 3,49. Elevul a ales să îsi continue studiile la Liceul Tehnologic Dămuc, el provenind de la Scoala Telec - Bicazu Ardelean. Copilul respectiv a primit nota 1 la evaluarea natională, pe ambele lucrări, si a terminat gimnaziul cu media 5,94. Dintre căzutii nemteni, cea mai mare medie este de 5,75 si apartine unui elev de la Scoala Piatra Soimului. De altfel, multi dintre cei 13 respinsi ai acestei sesiuni sînt elevi care provin de la această unitate de învătămînt, care nu au bifat suficiente clase cît să fie declarati admisi. Ultima medie de respins este 3,94 si apartine unui copil de la Scoala Tolici, comuna Petricani. Conform situatiei oficiale de după admiterea de la finele săptămînii trecute, în judetul Neamt au intrat în rîndul liceenilor 120 de copii care au urmat cursurile gimnaziale în Iasi, Bacău, Vrancea, Bucuresti sau Suceava. Singurul elev din Capitală care a ales să facă liceul în Neamt a preferat Colegiul National Roman Vodă. Aceeasi unitate de învătămînt a fost aleasă si de un elev din Iasi, care se dovedeste a fi cel mai bun dintre toti cei 120 din „import“. El a ocupat un loc, devenind romanvodist cu media 9,52. La polul opus, cea mai mică medie a unui absolvent de gimnaziu admis din alt judet este 4,33. Pentru că nu toti elevii care au participat la admitere au completat un număr suficient de optiuni care să le asigure un loc în liceu, treisprezece copii nemteni au ratat înscrierea. Si dintre cei care au crescut în alte judete si au vrut să facă liceul în Neamt sînt unii care au picat, cum este cazul unei absolvente de la Scoala Mircesti, judetul Iasi, nerepartizată cu media 5,8.

Din nou admitere în licee

Candidatii din seria curentă, precum si cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani pînă la data începerii cursurilor anului scolar 2012-2013 si care nu au fost admisi la liceu în sesiunea de zilele trecute, sînt asteptati să facă formalitătile pentru admitere săptămîna aceasta. În perioada 16-20 iulie se completează fisele de optiuni de către cadidatii care nu au participat la prima repartizare, cei rămasi nerepartizati după prima etapă a admiterii si de către cei care au fost respinsi la liceele care organizează probe de aptitudini. „Fisele completate, în original, stampilate si semnate, vor fi depuse de către directorii unitătilor de învătămînt la Comisia Judeteană de la Colegiul National de Informatică, în cursul acestei săptămîni“, a declarat profesor Liliana Georgescu, presedinte al Comisiei judetene de admitere. Pentru candidatii care au fost repartizati si refuză să mai participe, directorii scolilor se vor asigura că părintii acestora au dat o declaratie în acest sens. După prima etapă, din Neamt au fost respinsi 13 elevi, acestora urmînd să li se alăture altii care nu s-au înscris imediat după încheierea cursurilor din iunie.

Articol afisat de 1857 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective