Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Iulie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Escrocherii de 75 de miliarde

• cîtiva din membrii unei grupãri infractionale au fost deferiti justitiei • pentru restul, cercetãrile continuã • prin cinci firme statul a fost fraudat cu circa 75 miliarde vechi • dintr-un singur cont al unei firme s-au retras 1,5 milioane noi prin 165 de operatiuni succesive • anchetatorii au apreciat cã a fost vorba de tranzactii fictive pentru diminuarea dãrilor la stat •

Procurorii din cadrul DIICOT Neamt au finalizat urmãrirea penalã si au dispus inculparea lui Andrei Pãrpãutã, de 37 de ani, din Piatra Neamt, considerat liderul unei grupãri specializate în evaziune fiscalã si spãlare de bani. Simultan cu acesta vor ajunge în fata judecãtorilor de la Tribunalul Neamt si Stefan Ionut Tendeleu, de 27 de ani, Marcel Alexandru Nastasã, de 23 de ani, Ovidiu Lupu Cel Mare, de 26 de ani si Georgiana Nastasã, de 21 de ani, toti din Piatra Neamt. În sarcina acestora sînt retinute infractiunile de constituire sau aderare la grup infractional organizat, evaziune fiscalã si complicitate la aceastã faptã, precum si spãlare de bani si complicitate la faptã, în diverse forme de participatie. Conform actelor de urmãrire penalã anchetatorii ar fi pus ochii pe activitãtile lui Pãrpãutã încã de anul trecut, suspectîndu-l de infractiuni economice. Din probatoriu a rezultat cã învinuitii erau exponentii unei grupãri specializate de criminalitate organizatã specializatã în spãlarea banilor proveniti din infractiuni economice, iar faptele au avut loc timp de trei ani, în perioada 2008-2011. Folosind firme înregistrate pe numele unor persoane din anturajul lor, inculpatii au desfãsurat activitãti economice fictive de ordinul sutelor de mii de lei, iar banii transferati în contul acestor operatiuni nereale erau scosi în numerar de Pãrpãutã. Pentru a nu fi trasi la rãspundere, la final facturile erau distruse, iar firma era cesionatã sau închisã.

Doritorii de „tunuri“, cãutati prin judetele vecine

Ca mod de operare, administratorul firmei folositã în activitatea infractionalã trebuia sã caute alti patroni din Neamt, Bacãu, Iasi sau Galati, interesati sã lucreze pe lîngã lege. Erau fãcute facturi pe tranzactii nereale de ordinul sutelor de mii de lei noi, se fãceau plãti prin conturile firmelor implicate, iar banii erau scosi în numerar si restituiti patronilor care intrau în joc. Pãrpãutã a tinut totul sub control, avea drepturi depline asupra conturilor bancare, gestiona si dispunea destinatia banilor. Cînd era pericol, ori firma era putredã de datorii, o înstrãina cãtre persoane mediocre, cu sume modice. Anchetatorii au gãsit patroni cu multe firme care nu aveau nici un fel de venit sau erau cu afectiuni psihice. Grupul actiona în mod organizat, iar activitatea era structuratã pe paliere, liderul incontestabil fiind Pãrpãutã. Acesta stabilea ce firme vor fi înfiintate si cine le va conduce, iar altii se ocupau de cei dispusi sã preia „mortul“ la finele afacerii. Practic prin circuitele financiar-contabile fictive statul a fost fraudat prin micsorarea bazei de calcul a dãrilor. Banii obtinuti astfel urmau a fi „spãlati“prin diferite circute bancare pentru a fi reintroduse în circuitul economic. Concret, Pãrpãutã a lucrat astfel pe cinci firme pe care le controla direct. Pentru prestatia sa el avea un comision între 10 si 25% din suma tranzactionatã. Oamenii legii au descoperit cã tot el a emis facturile în format electronic, toate fiind identice. Una din firmele folosite, Normandia Agricola, era scriptic condusã de Lupu Cel Mare, dar în baza procurii, Pãrpãutã exercita atributiile de administrator. Din ianuarie 2010 si pînã în august 2011 Pãrpãutã a efectuat tranzactii fictive de 7,9 milioane ron paguba în dauna statului trece de 3 milioane, din tva si impozit pe profit.

Alte firme, prejudicii uriase

Procurorii spun cã liderul grupãrii a retras 1,5 milioane noi prin 165 de tranzactii succesive la una din bãncile cu care lucra Normandia, si 1,28 milioane prin 119 operatiuni succesive la altã unitate. De la aceasta s-a mai scos peste un milion prin operatiuni cu cardul. ÃŽn total, Normandia a retras din conturile bancare 5,1 milioane noi într-un an si opt luni. Ulterior firma a fost cesionatã cãtre Marcel Alexandru Nastasã si Georgiana Nastasã, care nu l-au vãzut la ochi pe administratorul de drept, Lupu Cel Mare. La fel s-a lucrat si pe firma Autocar, aministratã initial de Tendeleu. ÃŽn perioada ianuarie 2008 - aprilie 2010 firma a achizitionat bunuri si servicii taxabile cu cota de 19% de 15,8 milioane ron deducînd tva de peste 3 milioane. Din totalul tranzactiilor efectuate prejudiciul a fost stabilit la 1,75 milioane, iar Tendeleu a declarat cã toatã activitatea comercialã a fost coordonatã de Pãrpãutã. Prin firma Trivalux statul a fost pãgubit cu circa 1,5 milioane noi, prin acelasi „modus oprandi“. La fel s-a procedat pe Tuberias SRL, reprezentatã initial de Tendeleu, paguba fiind de 604.538 lei noi. Altã firmã controlatã de Pãrpãutã a fost Orhella 123, pentru care prejudiciul este de 564.194 lei. Anchetatorii au apreciat cã pe toate aceste firme au avut loc operatiuni fictive sub aspectul furnizorilor bunurilor sau serviciilor, iar acestea au fost interpuse artificial în circuitul comercial, pentru sustragerea de la plata dãrilor. Pentru ate fapte ale acelorasi inculpati, dar si împotriva altor persoane cauza a fost disjunsã si ancheta continuã. Cu exceptia lui Pãrpãutã, care are antecedente penale, ceilalti inculpati au stat departe de belele pînã acum. Fiscul este parte civilã în procesul penal cu contravaloarea prejudiciului cauzat de inculpati, 7,49 milioane de lei ron (74,9 miliarde de lei vechi).

Articol afisat de 2520 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective