Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2012
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 August 2012
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Tigane, la usa ta, bate Politia!

Tigane, la usa ta, bate Politia!

├Änceput special de zi, joi, 30 august, pentru cei ce locuiesc ├«n cartierul V├úleni 2, ├«n special etnici tigani. Mutate de mai putin de o lun├ú ├«n zon├ú, zeci de familii de tigani au fost vizitate c├«nd ├«nc├ú nu se cr├úpase de ziu├ú, de c├útre mascati, politisti locali si viceprim├úrita Monica Anton, pentru a se vedea cum p├ústreaz├ú bunurile care le-au fost date de poman├ú de prim├úrie. S├«nt cei care au fost mutati de pe strada Muncii, pentru c├ú acolo au distrus totul. ├Äntruc├«t existau informatii c├ú ar fi fost sparte unele locuinte pentru a se fura ceea ce exist├ú ├«n interiorul lor si c├ú s-au spart geamuri, fortele de ordine si reprezentanti ai prim├úriei au pus la punct detaliile raziei. Plecarea s-a f├úcut la 5.30 si, desi erau vreo zece grade ├«n termometre, frigul se simtea puternic. ├Än circa 15 minute se ajunge ├«n V├úleni 2. Pe drum, nici tipenie de om. Lumea dormea, cocosii erau si ei muti, c├«inii nu scoseser├ú nasurile din custi. Aproape de destinatie, pe drum ne ├«nt├«lnim cu trei etnici. Negri. Negri de nu li se vedea fata ├«n ├«ntuneric. Ne d├úm cu p├úrerea cam ce program au si dup├ú cum erau echipati, mai mult mizau pe vreo pleasc├ú. Nu p├úreau c├ú merg la munc├ú. Mai mergem putin si vedem ├«nc├ú doi, ce purtau haine reflectorizante, fiind ├«n costumatia de serivicu de la Salubritas. Mergeau ap├úsat, cu capul ├«ntre umerii ridicati, parc├ú vr├«nd s├ú ├«nfrunte b├úrb├úteste frigul. Ajungem ├«n cartier. Mai multi politisti cu caschete, c├«tiva care dau ordine, doi-trei civili, cagulati si viceprim├úrita formeaz├ú un semicerc, stabilindu-se ce si cum. Monica Anton, ├«mbr├úcat├ú ├«ntr-o costumatie roz-frez, cu ochelari de soare asortati peste p├úrul blond, avea s├ú simt├ú „dintii“ celor 10 grade si v├«ntul. Se formeaz├ú trei echipe, fiecare av├«nd de puricat c├«te o latur├ú a „U“-ului ├«n care s├«nt dispuse constructiile inaugurate la ├«nceput de iunie.

Un mos înlemnit de spaimã

Unul dintre politisti ├«si intr├ú ├«n rol si loveste cu bastonul ├«n prima us├ú. „Deschide! Politia!“. Trec c├«teva minute de asteptare. Zeci de ochi stau proptiti pe us├ú si la un moment dat se deschide. S├«ntem cu totii martori la o aparitie ca de vis: un mos, care abia avea grai, apare ├«n tocul usii. B├útr├«nul poart├ú un c├úmesoi lung p├«n├ú deasupra genunchiului, care las├ú s├ú se vad├ú niste picioare albe, subtiri. Se sperie at├«t de r├úu c├«nd vede mascatii, ├«nc├«t genunchii ├«ncep s├ú ├«i tremure ca ├«n desene animate. Parc├ú ti-i si mil├ú de el, dar regula-i regul├ú: mosul e luat la ├«ntreb├úri - cum ├«l cheam├ú, dac├ú e titular de contract, cine mai st├ú cu el... A ├«ng├úimat ce-a putut, a c├úutat s├ú ia de dup├ú o perdea niste pantaloni, dar ├«i era asa de team├ú, c├ú nu mai putea sta ├«ntr-un picior ca s├ú ├«l bage pe cel├úlalt ├«n cracul n├údragilor. Politistii completeaz├ú un proces verbal cum c├ú e totul ├«n ordine si pleac├ú. Mosul, tulburat, r├úm├«ne ├«n us├ú crucit. Ce-o fi fost ├«n mintea lui... La a doua locuint├ú, aceleasi b├út├úi ├«n us├ú. Un tol tesut ├«n stative ├«mbr├úca sc├úrile de la intrare. Spatiul e nelocuit, asa c├ú se merge mai departe. La a treia garsonier├ú se repet├ú faza. Politistii, ajutati de lanterne se uit├ú pe geam s├ú vad├ú cum arat├ú interiorul: „N-au v├«ndut nimic! E acolo soba, se vede si chiuveta... Cine stie dac├ú n-or fi v├«ndut cada!“ - e concluzia politistilor. Buf-buf ├«n alt├ú us├ú. Ca s├ú bat├ú, oameni legii au dat deoparte o perdea ce are menirea de a-i ap├úra pe proprietari de muste! Chiriasul, b├únuind ce i se va ├«nt├«mpla pentru c├ú auzise zgomotele anterioare, a aprins o lum├«nare. Intr├úm ├«n├úuntru. O duhoareee... Iesim! Mirosea si mai ├«nainte, dar de data asta a fost prea de tot! O etnic├ú rom├ú ├«si etaleaz├ú pijamaua sexi, semi-transparent├ú. Se pl├«nge c├ú e ├«ntuneric la ei ├«n cartier si s├ú le fac├ú cineva lumin├ú! D├úm din cap c├ú are dreptate si ne bucur├úm de r├úcoarea diminetii. La o locuint├ú se face proces verbal c├ú fusese usa fortat├ú. „Ci s├« faci, dom├ú' politist, dac├ú ├«s r├úi? O vinit s├ú furi! Cini s├« bag├«, dac├« o vinit noaptea s├« iei soba s├« ghiveta? I ├«ntuneric a dracu s├« nu s├« bag├« nimini! ├Äti puni m├«na ├«n chept s├« ti omoar├«! Dac├« n-avem curent s├« noi! Am vide cini fur├« s├« am interveni...!“, spune tiganca despre incidentul de acum vreo trei nopti.

„Tig├úneal├ú“ cu doi intrusi

Nu exist├ú cas├ú ├«n V├úleni 2 ├«n care s├ú nu sad├ú ├«n vitrine zeci de bibelouri. Proprietarii le-au c├úrat dup├ú ei pe oriunde au ajuns. Si s-au plimbat oleac├ú, dac├ú avem ├«n vedere c├ú unii s├«nt acum la a patra cas├ú primit├ú de la prim├úrie. Doar c├ú la actualele locuinte nu au curent. Problema e destul decomplicat├ú, pentru c├ú ei ar trebui s├ú pl├úteasc├ú racordarea, plus facturile curente, ceea ce nu le pic├ú deloc bine. Asa c├ú deocamdat├ú, frigiderele tin pe ele vaze cu flori artificiale, televizoarele au mileuri crosetate si toate formeaz├ú mobila din cas├ú. ├Än fata unei locuinte, un etnic gr├úsut, cu un fel de balaur colorat tatuat pe un um├úr, priveste sfid├útor. „Ce-i? Ce vreti? Umbl├ú ├«n pantaloni scurti si face glume pe seama ziaristilor, a celor ce stau zgribuliti. „Dac├ú vi-i frig acum, la iarn├ú ce-o s├ú faceti? C├ú la noi va ├«ngheta totul bocn├ú!“, ne transmite peste um├úr. Arat├ú actele, demonstreaz├ú c├ú e cinstit si ├«si aprinde o tigar├ú pe prispa casei. Ca s├ú ├«i priasc├ú, ziua st├ú pe o banc├ú pe care a pus un pres. Are si o m├úsut├ú, pe care ├«si tine cafeau si tig├úrile. Nu mai are chef de somn, asa c├ú urm├úreste cum decurge razia. Cei pe la care trecuser├ú mascatii, se culcaser├ú ├«napoi. Autorit├útile ├«si continu├ú drumul si ajung la o locuint├ú unde g├úsesc dou├ú perosane care nu aveau ce c├úuta acolo. Un el si o ea, ├«n mijlocul c├úrora tr├úieste Limonas, o javr├ú cu ochi ca de drac. ├Äncepe „tig├úneala“ si explic├ú, ├«n timp ce partenerul ei st├útea ├«n pat, c├ú a ajuns acolo pentru c├ú le-a dat chiriasilor de drept apartamentul lor si c├ú vor s├ú fac├ú un schimb. Nu prea s├«nt crezuti, arat├ú si o semn├útur├ú de la notar, cum c├ú au g├«nduri curate vizavi de mutare, dar li se explic├ú faptul c├ú documentele ├«ncheiate de ei n-au nici o valoare. Femeia, cu o claie de p├úr r├úv├úsit├ú, ├«nceac├ú s├ú-l potoleac├ú pe Limonas, ├«n vreme ce b├úrbatul, cu un „F├ú├ú" scurt, face ordine ├«n cas├ú si spune autorit├útilor c├ú pleac├ú. N-are chef de discutii... Dup├ú us├ú str├újuia o furc├ú cu o coad├ú asa de lung├ú, c├ú nu ├«nc├úpea pe vertical├ú, si chiar ne trece prin minte c├ú ar putea pune m├«na pe ea. Dar e prea mult├ú politie, asa c├ú prindem curaj si d├úm cu blitz-ul aparatului foto. „D├ú-m├ú la ziar, c├ú doar de asta s├«nteti buni!“. Ne-ar mai zice vreo dou├ú, dar nu e momentul potrivit. Limonas se suise voiniceste ├«n mijlocul celui de-al doilea pat din camer├ú si st├útea cu urechile ciulite. R├úm├«ne stabilit c├ú t├«n├úra familie ├«si ia calabal├«cul si p├úr├úseste imediat ├«nc├úperea.

„Mai bine la pusc├úrie dec├«t aici!“

La urm├útoarea locuint├ú, chiriasa luase m├útura si cur├úta sc├úrile. Puf├úia pe ici, pe colo, c├ú doar veneau oaspeti... Un c├útel putin mai mare dec├«t un pumn, se juca de mama focului cu un PET de juma de litru si f├úcea mare g├úl├úgie. „U├ú├ú├ú├ú├ú, hai c-o vinit!“, strig├ú femeia c├útre b├úrbat. Si nu apuc├ú bine cei ce f├úceau razia s├ú se apropie, c├ú etnicii au ├«nceput: „Mai bine la pusc├úrie dec├«t aici! N-avem curent, n-avem lumin├ú, n-avem bani! ├Äncepe scoala si n-au copilasii cum ├«nv├úta! Vrem s├ú pl├útim salonat contractul la curent! Am dat 50 de lei, dar de unde s├ú d├úm 500!? S├ú ne ia salonat!“, strigat o locatar├ú. O alta, care a iesit de sub o culme unde erau ├«ntinse rufe de copil mic, a ├«ng├úimat ceva legat de distanta fat├ú de oras si c├ú nu exist├ú mijloc de transport s├ú vin├ú la cantina social├ú, s├ú-si ia m├«ncarea pe care i-o d├ú statul. C├«tiva metri mai departe, un b├úrbat cu initiativ├ú si-a f├úcut un tarc ├«n fata casei si a montat acolo un godin. ├Än vreme ce unii vecini de-ai s├úi erau luati la verificat, el a dat drumul la furnal. Fum gros si ├«mprejur lume mult├ú, astept├«nd s├ú se fac├ú o cafelut├ú. C├«teva oale r├úm├úseser├ú murdare de cu sear├ú. Printre cei luati la puricat se afl├ú si o familie de rom├óni. Sotul lucreaz├ú ├«n oras si zi de zi pleac├ú la ora 5. Sotia, cu o operatie foarte grea la un picior, umbl├ú prin p├úduri dup├ú coarne, zmeur├ú, mure si ce mai poate fi v├«ndut la piat├ú, pentru un ban cinstit. Si va merce si la ciuperci, dac├ú va ploua. Povestile femeii ├«ti fac p├úrul m├úciuc├ú. Cu lacrimi siroind pe obraji ne povesteste cum seara, de cum se face ├«ntuneric, ├«ncuie usa si se teme ├«n casa ei, pentru c├ú vecinii vin si dau cu pumnul ├«n geam, cu picioarele ├«n pereti. Mai zice c├ú nu poate l├úsa nimic afar├ú, pentru c├ú dispare ├«n secunda urm├útoare. Este ├«ngijorat├ú c├ú la iarn├ú nu va avea unde tine lemnele, pentru c├ú locuintele n-au vreo anex├ú sau alt spatiu. La ├«ntoarcere, patru mascati au sarcin├ú s├ú-i „umfle“ pe cei doi tineri care st├úteau ilegal. Au auzit pasii ap├úsati ai oamenilor legii si s-au echipat c├«t ai zice „peste“. El, tantos, ├«si pusese sacou peste o malet├ú asortat├ú si a iesit la plimbare cu m├«inile ad├«nc b├úgate ├«n buzunarele pantalonilor. Femeia ├«nc├ú mai flutura actele „legale“. ├Äsi pune poseta pe um├úr si ne arat├ú c├ú pleac├ú cu picioarele goale, ├«n slapi. E momentul ├«n care partenerul realizeaz├ú c├ú e descult ├«n tenisi si are pretentia de a-si lua sosete. Asa c├ú revine ├«n cas├ú, ia ciorapii si iese. Deschide portiera unei Dacii si, pe scaunul soferului, ├«ncepe s├ú se ├«ncalte tacticos, spre disperarea mascatilor care-l asteptau. Dau asigur├úri c├ú pleac├ú, dar posibil s├ú n-o fac├ú. Limonas r├úm├úsese ├«n cas├ú.

„Cu mine si-au g├úsit nasul!“

Viceprimarul Monica Anton s-a tinut b├úrb├úteste si a verificat al├úturi de mascati toate locuintele. La final le-a transmis scurt: „Cu mine si-au g├úsit nasul! Cine stric├ú, pl├úteste! Si va fi evacuat f├úr├ú mil├ú! Astfel de razii vor mai avea loc, pentru c├ú nu vreau s├ú se ├«nt├«mple si aici cum s-a ├«nt├«mplat ├«n strada Muncii. Parc├ú au trecut termitele pe acolo! Au distrus tot. Nu li se mai poate tolera asa ceva. Nu voi accepta s├ú distrug├ú bunul public!“. Si ├«n timp de viceprim├úrita ├«si formula mesajul, c├«teva femei au ├«nceput s├ú strige: „Ne m├ún├«nc├ú ursul aici! Ne pap├ú bau-bau! Am v├úzut lupul cum umbl├ú pe l├«ng├ú noi!“. La c├«tiva metri, doi cai suri rodeau din iarba pe care proprietarii le-o puseser├ú ├«n c├úrut├ú de cu sear├ú. Apoi am observat c├ú soarele apuca s├ú se iteasc├ú. Si, ├«n c├«teva minute, mingea de aur a mai luminat chipurile celor care asteptau plecarea „oaspetilor“.

Articol afisat de 2201 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective