Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 8 Septembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dinescu-show - „Amintiri din comunism“

Dinescu-show - „Amintiri din comunism“

• dacã anul trecut momentul a fost unul spumos, încãrcat cu muzicã, arome de tãrii de vinuri abil distilate si spectaculoasã etalare de virtuti artistice, de astã datã atmosfera a fost ceva mai domoalã • totusi, nici la aceastã editie nu a lipsit de pe standuri „Vinul lui Dinescu“ •

Joi seara, în prima zi a celei de a doua editii a Tîrgului de carte „Libris Neamt“ 2012, unul dintre cele mai asteptate evenimente a fost, cum, de altfel era previzibil, întîlnirea cu poetul Mircea Dinescu, sub genericul - comercial, trebuie sã recunoastem - „Dinescu show“. Si dacã anul trecut momentul a fost unul spumos, încãrcat cu muzicã, arome de tãrii de vinuri abil distilate si spectaculoasã etalare de virtuti artistice - chiar amatoristice, dar tocmai din aceastã pricinã interesante si inedite - de astã datã atmosfera a fost ceva mai domoalã. Dinescu însusi a fost un pic mai flasc; sau mai lax. Nu stiu care dintre expresii este cea mai potrivitã, dar adevãrul este - cum îndeobste se spune cînd nu vrem sã riscãm - undeva la mijloc. ÃŽn orice caz, este sigur, a evitat aproape ostentativ realitatea actualã, al cãrei comentator fervent se dovedeste a fi în alte ocazii. Lucru, în mare parte de înteles, dacã tinem seama de faptul cã poetul a fost invitatul de onoare al unei actiuni culturale. Si care, totusi, oricît de specioasã s-ar dovedi nu poate fi desprinsã total de angrenajul social si economic al urbei nemtene si implicit al întregii tãri. De remarcat faptul cã nici la aceastã editie nu a lipsit de pe standuri „Vinul lui Dinescu“.

Cel mai iubit dintre pãmînteni

Asa cum se cuvenea, criticul Cristian Livescu, în scurta alocutiune în calitate de amfitrion, a subliniat dimensiunile poetice, sociale si revolutionare ale invitatului de onoare: „Poetul Mircea Dinescu este o personalitate binecunoscutã, îi cunoasteti foarte bine activitatea si, în urma întîlnirii de anul trecut, mi-am permis sã-i dedic asa un eseu pe care l-am publicat în revista «Antiteze» si în care observam cã a scris mai multe poezii înainte de revolutie decît dupã, cînd a scris mai ales pamflete grele, care sãptãmînal apar în revista pe care o conduce, «Catavencii». Poezia sa a cunoscut o devenire interesantã prin racordarea la valorile democratiei. Aceste lucruri nu trebuie uitate.“ Si aici, Cristian Livescu face apel în mai multe rînduri la continutul fulminant al interviului din februarie 2008 din „Liberation“ si evident prezintã sucint volumul aflat în lansare absolutã la Piatra Neamt: „Iubirea mea sã scoatã tãri din crizã. O sutã de poezii de dragoste“.

Mobilã si durere

Observ, nu fãrã malitie cã dizertatia poetului începe cu repudiatul „deci“, dar trec cu vederea aceastã neglijentã lingvisticã ce la el dã bine.
„Am avut curaj sã-mi cînt poeziile, ceea ce nu cred cã s-a mai întîmplat în literatura românã si, mai mult decît atît am scos si un disc. Viata noastrã este atît de complicatã încît cred cã acordãm foarte putin timp poeziei; nu numai eu ca autor, dar si cititorii. Dacã înainte de ã'89 lumea dãdea nãvalã la librãrii, pentru cã era asa un sindrom în virtutea cãruia lumea stãtea la coadã si la brînzã, si la peste, si la librãrii. Lumea se aseza si nici nu întreba ce se dã: brînzã sau carner sau peste. La librãrii ce se dã? Marin Preda sau Nichita Stãnescu sau Marin Sorescu. Tirajele cãrtilor de poezie înainte de ã'89 erau uriase fatã de ce se întîmplã acum. Si eu am avut la Cartea Româneascã un tiraj de douãzeci de mii de exemplare. Acum un poet dacã are cinci sute sau o mie de exemplare se considerã a fi un mare suces. Astãzi cartea a devenit, din pãcate, un obiect de lux si diversitatea culturii ãsteia de consum a schimbat directia. Pe vremuri, cînd tinerii se însurau, pãrintii trebuiau sã le cumpere mobilã. Care mobilã însemna pat, dulap si bibliotecã. Biblioteca era absolut obligatorie. Si atunci evident cã lumea cumpãra cãrti ca sã umple golul acela. Eu însumi, mi-aduc aminte, am fãcut la fel. Prin anii ã'80, nu stiu cine a avut ideea sã se dea bonurile acelea valorice de o sutã de lei. M-am dus la o librãrie si cu suta de lei am cumpãrat douãzeci de cãrti din «Biblioteca pentru toti». Asa am avut eu prima bibliotecã la vîrsta de zece ani. Cum ar putea astãzi fiul unui lãcãtus mecanic sã se poatã duce într-o zi cu mama lui de mînã sã ia douãzeci de cãrti dintr-o librãrie? Lucru de neînchipuit astãzi într-o familie modestã. ÃŽn fine, asta-i viata... ÃŽnainte, pînã si ideea de poezie pãrea o chestie de mare curaj, presa pãrea suprarealistã... Lumea cãuta fictiune, prozã, sopîrlele din poezii... “
Si dã exemplul Anei Blandiana cu Motanul Arpagic. Neuitînd sã facã referire la satisfactia presupusã a lui Ion Iliescu, de pildã, care s-ar fi regãsit în acest personaj pentru copii. Nevinovat în aparentã, dar plin de tîlcuri ascunse si aluzii la Ceausescu, evident.

Puterea cuvîntului si melancolia mãgarului

„Aceastã putere a cuvîntului a dispãrut dupã 1989“ afirmã Dinescu. „Toatã lumea scrie ce vrea, se-njurã pe toate posturile, ierarhiile valorice s-au spulberat, meseria de scritor s-a pipernicit... Nu mai au importantã. Pe vremea aia scriitorii erau cineva. Acum, sigur, e mai important sã fii fotbalist, sau politician, sau om de afaceri. ÃŽmi amintesc cîte fete frumoase erau la întîlnirile cu scriitorii...“
Ia seama la reactiile unor stimabile doamne din primele rînduri, trecute de prima tinerete, si simte nevoia sã nuanteze: „Nu cã aici n-ar fi doamne frumoase, asa de vîrsta mea, cãrora le-am dedicat versurile din cartea precedentã.“
ÃŽntre timp, trece la obiect: „Am îndrãznit sã scot o antologie cu poezii de dragoste care poartã acest titlu «Iubirea mea sã scoatã tãri din crizã».“
Comentînd valoric fotografia de pe coperta a patra, poetul simte nevoia sã facã apologia mãgarului: „Puii de mãgarii sînt extraordinari de simpatici. Spre deosebire de mînji, care sînt extraordinari de veseli, si de iezi, care sar cîte doi metri, puiul de mãgar este melancolic de cum se naste“.

Fericirea femeilor

Între douã poezii pe care le recitã intercaleazã alte amintiri, în cea mai mare parte hazoase, din vremuri mai de demult, cum ar fi aceea cu asa zisa desfiintare a cenzurii hotãrîtã într-o sedintã de birou a Comitetului Central si care avea sã se dovedeascã a fi un simplu bluff.
Si evident a urmat o exemplificare spumoasã despre integrarea scriitorului în viata fierbinte a industriei comuniste: „O fabricã cheamã dupã o altã fabricã, sau cum poate fi rezolvatã fericirea femeilor cu ajutorul industriei grele într-un orãsel din estul Europei.“
Evocînd începuturile literare, de prin 1971, dezvãluie cîte ceva din istoria nescrisã a lumii literare din acele timpuri, prin amintiri despre Ion Negoitescu, Stefan Augustin Doinas sau Marin Preda.

Elogiu si initiere

ÃŽn final se trece la dezbateri, si de astã datã - în ciuda unui exercitiu asimilat de cãtre o parte a constiintei culturale publice nemtene - sînt hotãrît sã mã abtin. De altã pãrere fiind, poetul Mihai Hanganu este singurul ce are curajul de a înfrunta statura consacratã a lui Dinescu, printr-o nevinovatã sarjã amicalã versificatã. ÃŽn ciuda asteptãrilor, poetul nu pare impresionat de elocinta liricã si aluzivã a confratelui întru poezie si trece mult prea abrupt peste elogiul circumstantial. ÃŽn cele din urmã, coplesit de blitz-uri si de fraze mãgulitoare, Dinescu se pune pe scris dedicatii adresate admiratorilor: „Cu stimã, consideratie si respect, cele mai bune gînduri, din toatã inima, pentru Samurache si Frãsînica“. Si asa mai departe...

Articol afisat de 2168 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective