Au apãrut intoxicatiile de toamnã cu ciuperci
• douã familii din zona Romanului au ajuns la spital intoxicate cu bureti • medicii se asteaptã ca numãrul acestor cazuri sã creascã • medicii atrag atentia nemtenilor sã fie precauti atunci cînd nu cunosc ciupercile si îi sfãtuiesc insistent sã nu le dea copiilor • Toamna lungã si frumoasã a fãcut ca pãdurile judetului sã fie pline de tot soiul de bureti. Asa se face cã prin piete sau la coltul strãzii vînzãtorii ambulanti îsi expun ciupercile peste tot, spre deosebire de toamna trecutã cînd astfel de mãrfuri erau raritãti. Cele mai frecvente soiuri culese sau cumpãrate sînt ghebele, folosite în fel si chip de gospodinele nemtene. Din pãcate, unii le-au confundat cu alte soiuri de bureti otrãvitori, motiv pentru care au ajuns la spital. Primele cazuri de intoxicatii care au ajuns la spital în aceastã toamnã au fost înregistrate joi, 25 octombrie, în zona Romanului. Astfel, joi seara, în jurul orei 21.00, Ambulanta a primit un apel de la o familie din anexa orasului Roman, Nicolae Bãlcescu. Era vorba despre doi soti, ambii de 29 de ani, si de fiica lor, în vîrstã de 6 ani. Cei trei au mîncat joi dupã amiazã ciuperci, iar spre searã au început sã se simtã foarte rãu. Cu totii acuzau stãri de vomã, greatã, dureri puternice de cap etc. Cadrele medicale de la Ambulantã i-au stabilizat, dupã care i-au dus pe toti la Spitalul Roman unde au rãmas internati. Cîteva ore mai tîrziu, pe la 3 dimineata, un alt echipaj al Ambulantei a fost solicitat pentru o problemã similarã în comuna Ion Creangã. O femeie de 40 de ani si fiica ei de 17 ani se intoxicaserã si ele dupã ce au mîncat niste ciuperci culese chiar de ele. Ambele se simteau foarte rãu, avînd pe lîngã simptomele digestive si ameteli si stãri de pierdere a constientei. Pacientele au rãmas de asemenea internate în unitatea sanitarã romascanã. Sînt primele cazuri de intoxicatii cu ciuperci din toamna aceasta, dar medicii cred cã este posibil ca numãrul cazurilor sã creascã în perioada urmãtoare. Tocmai de aceea atrag atentia nemtenilor sã fie precauti atunci cînd nu cunosc ciupercile si îi sfãtuiesc insistent sã nu le dea copiilor, nici mãcar pe cele care sînt sigure, deoarece este un aliment indigest, greu tolerat de cei mici.
Anul trecut, în toamnã, intoxicatiile cu ciuperci au fost o raritate, fapt explicabil si din cauza lipsei de „materie primã“. ÃŽn schimb, în primãvara lui 2012 au fost mai multe cazuri, unele chiar foarte grave. Astfel, în luna mai, doi copii, de 10 si 6 ani, din comuna Valea Ursului au ajuns în comã la spital dupã ce au mîncat niste ciuperci din pãdure fripte pe plitã.
|