Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 7 Noiembrie 2012
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Proiectul „Educatie pentru mediu, educatie pentru sănătate“, derulat la Scoala Bicazu Ardelean, se apropie de final

Proiectul „Educatie pentru mediu, educatie pentru sănătate“, derulat la Scoala Bicazu Ardelean, se apropie de final

• managerul de proiect, profesor Marcela Duculescu, a trecut în revistă avantajele implementării a două proiecte ecologice în Scoala Bicazu Ardelean • copiii din această scoală si din cele sase unităti partenere în proiect au acum altă viziune asupra naturii si asupra a ceea ce înseamnă protectia mediului înconjurător • directorul Scolii Bicazu Ardelean, profesorul Cornel Duculescu, a tinut să aducă multumiri tuturor cadrelor didactice din unitate pentru implicarea de care au dat dovadă pe timpul derulării proiectelor •

Scoala cu clasele I-VIII Bicazu Ardelean este angrenată în derularea celui de-al doilea proiect ecologic consecutiv finantat de Administratia Fondului pentru Mediu, intitulat „Educatie pentru mediu, educatie pentru sănătate”, proiect aprobat de către Comisia de Evaluare a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) la data de 5 aprilie 2011 si care se apropie cu pasi repezi de final. Lansarea oficială a proiectului a avut loc la data de 5 august anul trecut, o zi importantă cuprinsă în calendarul evenimentelor ecologice, cînd în întreaga lume se sărbătoreste Ziua Internatională a Grădinilor Zoologice si Parcurilor. Pe lîngă elevii de la Bicazu Ardelean, proiectul a implicat, în calitate de parteneri în activităti, elevi ai altor sase unităti scolare din localitătile limitrofe complexului montan Ceahlău - Lacul Izvorul Muntelui: Tasca, Bicaz (liceu), Hangu, Poiana Teiului, Ceahlău si Grinties, unele dintre aceste activităti fiind relatate si în paginile cotidianului Monitorul de Neamt si Roman.

Teluri atinse

Obiectivul general al proiectului „Educatie pentru mediu, educatie pentru sănătate“ este cresterea gradului de informare, educare si constientizare a elevilor si populatiei adulte din localitătile aflate în zonă, privind importanta si necesitatea protectiei mediului înconjurător. Din această temă generală se desprind cîteva obiective specifice, precum: cresterea gradului de informare, educare si constientizare al elevilor din localitătile aflate în jurul masivului Ceahlău, asupra importantei si modalitătilor de protectie a naturii; crearea premiselor pentru dezvoltarea în rîndul elevilor a unui comportament civic în vederea protectiei mediului înconjurător; cresterea gradului de informare, educare si constientizare a populatiei din localitătile aflate în jurul masivului Ceahlău, asupra importantei si modalitătilor de păstrare a sănătătii naturii si a modului de gestionare a deseurilor; promovarea actiunilor de protectie a mediului desfăsurate în cadrul proiectului prin intermediul mass-media.

Concluzii ale managerului de proiect, profesor Marcela Duculescu

Profesor Marcela Duculescu, manager de proiect, a declarat la finalul celor doi ani de muncă despre activitătile pe care le-a coordonat: „Proiectul nostru se află în stadiul final. O analiză sintetică asupra etapelor anterioare evidentiază un parcurs conform obiectivelor si activitătilor desfăsurate atît pe perioada vacantelor elevilor, cît si în paralel cu activitatea instructiv-educativă. Pentru a avea o imagine mai clară asupra activitătilor desfăsurate sub sloganul «Împreună pentru natură!», as grupa aceste activităti pe cîteva domenii raportate la obiectivele specifice ale proiectului, astfel: activităti de informare, educare si comunicare privind mediul si importanta mediului pentru elevi“. În cadrul acestei categorii de activităti au fost elaborate materiale informative, precum brosuri, pliante, care au fost distribuite elevilor si persoanelor adulte, suporturi de curs pentru actiunile de instruire pe teme ecologice a elevilor din grupul tintă. În toate scolile implicate în proiect au fost prezentate cursuri cu tematică ecologică, sustinute de persoane competente în domeniul biologiei, ecologiei, sau în domenii tangente, cadre didactice sau specialisti, amintindu-i aici pe inspectorul de biologie al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt - profesorul Ion Bălan, pe domnul profesor de la Scoala Bicazu Ardelean - Sorin Ciucanu, pe domnul doctor Gheorghe Lalău fost sef al Administratiei Parcului National Ceahlău. „Alt tip de activităti din proiect sînt cele de igienizare si ecologizare pe raza localitătilor cuprinse în aria noastră de activitate. Au fost organizate Marsuri ale curăteniei cu ocazia evenimentelor cuprinse în calendarul ecologic, de exemplu cu ocazia Zilei Mondiale a Curăteniei (23 septembrie). Pe data de 12 mai anul curent a avut loc o amplă actiune de ecologizare a traseelor turistice care pornesc de la Durău, Izvorul Muntelui, Neagra (Tasca), Bicazu Ardelean si converg la Cabana Dochia pe platoul înalt al masivului, corelată cu proiectul Ministerului Educatiei, Cercetării, Tineretului si Sportului în parteneriat cu Asociatia Viitorul în zori, intitulat Letă's do it România, la care au participat elevi ai tuturor scolilor din zonă. A fost o actiune de mare anvergură, în care timpul frumos, voia bună si hărnicia si-au dat mîna, iar întîlnirea tuturor pe platoul din fata cabanei a stîrnit bucurie si emotie. De asemenea, nu pot trece cu vederea faptul că, aflati în tabăra de la Sulina, din toamna aceasta, o întîmplare fericită a făcut să cunoastem cîtiva reprezentanti ai cunoscutei organizatii ecologice Salvati Dunărea si Delta, ocazie cu care împreună am întreprins o actiune de ecologizare în sectorul nordic al plajei Sulina, fiind răsplătiti cu diplome, tricouri si sepci avînd inscriptionate însemnele Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunării“, ne-a mai spus managerul proiectului.

„Sînt multumită pentru că prin caracterul multidisciplinar al activitătilor, obiectivele propuse au fost îndeplinite“

Prin activitătile de informare, educare si constientizare a populatiei din localitătile cuprinse în proiect s-a acordat o importantă deosebită acestei categorii de demersuri, realizînd si distribuind afise si bannere cu mesaje ecologice care au fost postate în locuri vizibile în toate unitătile scolare si în intravilanul localitătilor participante în proiect. „Ca element de noutate pentru noi as putea spune, îl constituie panoul cu display video montat în centrul comunei Bicazu Ardelean, derulînd imagini făcute de către profesori si elevi în cursul desfăsurării proiectului, însotite de mesaje de promovare a respectului fată de natură, imagini ce vor fi expuse si după finalizarea proiectului. Impactul acestui panou este remarcabil nu numai asupra grupului tintă al proiectului, ci si asupra participantilor la traficul rutier de pe DN 12 C, al celor care străbat comuna noastră pe traseul Gheorgheni - Piatra Neamt“, am mai aflat de la profesoara Marcela Duculescu. Organizarea de tabere si excursii cu tematică ecologică a reprezentat un alt obiectiv din proiect. „Cu sigurantă aceste tabere rămîn punctele forte ale proiectului, în cadrul cărora elevii au primit informatii referitoare la flora si fauna montană, dar si a Deltei Dunării, la ecosistemele specifice celor două entităti geografice, la importanta protectiei mediului. Amintesc faptul că aceste tabere s-au desfăsurat la Durău si la Sulina în două editii estivale să spun asa, una în anul 2011 si cealaltă în anul 2012, antrenînd cîte 60 de participanti (50 de elevi si 10 însotitori), cu durate de cîte cinci zile si patru nopti la Durău si sapte zile si sase nopti la Sulina. Sînt multumită pentru că prin caracterul multidisciplinar al activitătilor din programul acestora, obiectivele propuse au fost îndeplinite, personalitatea copiilor se situează acum pe o treaptă superioară atît în plan moral, cît si în ceea ce presupune constientizarea privind protectia mediului în care trăim si că reusita acestora constituie o experientă comună, o punte de legătură sufletească între generatii, respectiv între profesorii si elevii nostri“, a mai precizat managerul de proiect.

Activităti de promovare si diseminare a rezultatelor proiectului

În afară de activitătile de informare, educare si constientizare a populatiei - afise, bannere, panoul cu diplay - coordonatorii proiectului au încercat si reusit promovarea si diseminarea rezultatelor demersului, prin realizarea paginii web - site-ul proiectului, prin actualizarea permanentă a acestuia (www.scoalabicazuardelean.ro). „Au fost publicate în presa locală articole referitoare la importanta protectiei mediului din zona masivului Ceahlău si la activitătile din proiect, activităti mediatizate si de postul Radio Iasi în cadrul emisiunii Prin Moldova. A apărut primul număr al revistei de ecologie din cadrul proiectului, urmînd să apară si cel de-al doilea în această lună, cu articole si interviuri pe teme de protectia mediului si informatii despre activitătile desfăsurate, alături de care au fost editate calendare cu tematică ecologică, în format A3, policrome, distribuite la toate scolile si la institutii publice. Toate acestea, la care se adaugă o serie de materiale inscriptionate - pixuri, tricouri, sepci, hanorace, rucsacuri, distribuite tuturor elevilor participanti în activitătile proiectului, au contribuit la dezvoltarea interesului si a responsabilitătii elevilor pentru mentinerea unui mediu echilibrat, pentru dezvoltarea unui comportament civic de protectie a mediului înconjurător. În etapa finală în care ne aflăm, vom inscriptiona si vom distribui elevilor si profesorilor din scolile partenere, reprezentantilor autoritătiilor locale, DVD-uri cu continut educativ si informativ asupra mediului si importantei protectiei mediului, precum si materiale audio-vizuale realizate în cursul proiectului. Prin toate actiunile noastre cred că am reusit să redăm elevilor întelegerea importantei abordării naturii si a modului cum trebuie să pătrundem în ea. A iubi natura nu înseamnă doar dorinta de a fi în mijlocul ei, ci si a actiona în folosul acesteia, a milita pentru ca în nici un fel să nu fie afectată de actiunile noastre. Gratie acestui proiect am făcut un pas mare pe tărîmul constientizării privind necesitatea protectiei mediului din orizontul local si apropiat“, a mai adăugat profesoara Duculescu.

Succesul n-ar fi fost atît de mare dacă nu se implicau ceilalti dascăli ai scolii

Profesor Cornel Duculescu, directorul Scolii Bicazu Ardelean, este de părere că după două proiecte implementate în unitatea pe care o reprezintă, a avut ocazia de a vedea că este seful unui colectiv unit, dispus să lucreze pentru binele unitătii de învătămînt si în special al elevilor. „Consider că cel mai mare cîstig al proiectului este acela că elevii, în special cei de vîrsta gimnaziului, au devenit mai responsabili si mai încrezători, au învătat să respecte natura. Pentru ei, prietenia cu natura este un deziderat izvorît dintr-o necesitate imperioasă, avînd la bază o gîndire si un comportament ecologic care trebuie format încă din copilărie. În acest sens educatia copiilor începe din familie, se continuă sistematic în scoală si trebuie continuată si în afara scolii. De aceea, consider că este foarte important să facem front comun pentru o educatie ecologică serioasă si profundă care să ne dea speranta unui trai sănătos, într-un mediu curat, asa cum este titulatura proiectului nostru. Sîntem în zona de finis a proiectului «Educatie pentru mediu, educatie pentru sănătate» si vreau să-mi exprim multumirea atît în nume personal, cît si în numele colegilor mei, pentru desfăsurarea în bune conditii a activitătilor desfăsurate pînă în momentul de fată. Copiii nostri sînt mult mai încrezători, mai bogati sufleteste si cu un simt al responsabilitătii fată de natură mult mai puternic, după experienta acumulată în urma acestor activităti. Ei etalează mult mai multă atentie fată de natură, au un comportament superior fată de mediul în care trăiesc. Au înteles că trăiesc pe un tărîm privilegiat, înzestrat cu tot ceea ce natura ne poate oferi: diversitatea unui relief armonios, deasupra căruia arcul carpatic formează osatura pământului românesc, cu Dunărea si Marea Neagră la îngemănarea cărora s-a zămislit paradisul inegalabil al Deltei Dunării. Sînt bucuros să constat că prin derularea pînă în prezent a acestui proiect cu tematică ecologică, raportat la un spatiu relativ extins, dominat de falnicul Ceahlău, am putut oferi elevilor nostri o lectie de viată, o mostră a ceea ce presupune respectul fată de natura înconjurătoare. Apreciez implicarea colegilor mei în desfăsurarea proiectului, a echipei de proiect prin experienta căpătată în domeniul managementului proiectelor de mediu, experientă dobîndită anterior prin implementarea precedentului proiect «Educatie sănătoasă pentru un mediu sănătos» pe parcursul anului 2010, ceea ce se reflectă pozitiv în prezentul demers al unitătii noastre scolare. Pentru că protejarea naturii reprezintă axul central al politicilor de mediu din România, în calitate de membră a Uniunii Europene, iar legislatia din România este armonizată cu cea a Uniunii Europene si trebuie respectată cu strictete, în pofida unor tentative de eludare a acesteia de către unii potentati ai vremurilor noastre postdecembriste. Este tocmai rolul nostru, al slujitorilor învătămîntului, de a fi implicati în necesara educatie a tinerei generatii în spiritul respectului fată de natură si implicarea sa efectivă în actiuni privitoare la protectia naturii înconjurătoare“, a declarat direcotrul Cornel Duculescu. La Scoala Bicazu Ardelean, educatia ecologică a căpătat în ultimii ani conotatii majore si datorită sprijinului acordat de comunitatea locală în frunte cu primarul Constantin Ioan Bîrsan si al Consiliului Local prin aprobarea alocării cotei de cofinantare a bugetului proiectului, fără de care acesta ar fi fost zadarnic.

Articol afisat de 1632 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(SIMONA TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective