Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2012
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 7 Noiembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Proiectul „Educatie pentru mediu, educatie pentru sãnãtate“, derulat la Scoala Bicazu Ardelean, se apropie de final

Proiectul „Educatie pentru mediu, educatie pentru sãnãtate“, derulat la Scoala Bicazu Ardelean, se apropie de final

• managerul de proiect, profesor Marcela Duculescu, a trecut în revistã avantajele implementãrii a douã proiecte ecologice în Scoala Bicazu Ardelean • copiii din aceastã scoalã si din cele sase unitãti partenere în proiect au acum altã viziune asupra naturii si asupra a ceea ce înseamnã protectia mediului înconjurãtor • directorul Scolii Bicazu Ardelean, profesorul Cornel Duculescu, a tinut sã aducã multumiri tuturor cadrelor didactice din unitate pentru implicarea de care au dat dovadã pe timpul derulãrii proiectelor •

Scoala cu clasele I-VIII Bicazu Ardelean este angrenatã în derularea celui de-al doilea proiect ecologic consecutiv finantat de Administratia Fondului pentru Mediu, intitulat „Educatie pentru mediu, educatie pentru sãnãtate”, proiect aprobat de cãtre Comisia de Evaluare a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) la data de 5 aprilie 2011 si care se apropie cu pasi repezi de final. Lansarea oficialã a proiectului a avut loc la data de 5 august anul trecut, o zi importantã cuprinsã în calendarul evenimentelor ecologice, cînd în întreaga lume se sãrbãtoreste Ziua Internationalã a Grãdinilor Zoologice si Parcurilor. Pe lîngã elevii de la Bicazu Ardelean, proiectul a implicat, în calitate de parteneri în activitãti, elevi ai altor sase unitãti scolare din localitãtile limitrofe complexului montan Ceahlãu - Lacul Izvorul Muntelui: Tasca, Bicaz (liceu), Hangu, Poiana Teiului, Ceahlãu si Grinties, unele dintre aceste activitãti fiind relatate si în paginile cotidianului Monitorul de Neamt si Roman.

Teluri atinse

Obiectivul general al proiectului „Educatie pentru mediu, educatie pentru sãnãtate“ este cresterea gradului de informare, educare si constientizare a elevilor si populatiei adulte din localitãtile aflate în zonã, privind importanta si necesitatea protectiei mediului înconjurãtor. Din aceastã temã generalã se desprind cîteva obiective specifice, precum: cresterea gradului de informare, educare si constientizare al elevilor din localitãtile aflate în jurul masivului Ceahlãu, asupra importantei si modalitãtilor de protectie a naturii; crearea premiselor pentru dezvoltarea în rîndul elevilor a unui comportament civic în vederea protectiei mediului înconjurãtor; cresterea gradului de informare, educare si constientizare a populatiei din localitãtile aflate în jurul masivului Ceahlãu, asupra importantei si modalitãtilor de pãstrare a sãnãtãtii naturii si a modului de gestionare a deseurilor; promovarea actiunilor de protectie a mediului desfãsurate în cadrul proiectului prin intermediul mass-media.

Concluzii ale managerului de proiect, profesor Marcela Duculescu

Profesor Marcela Duculescu, manager de proiect, a declarat la finalul celor doi ani de muncã despre activitãtile pe care le-a coordonat: „Proiectul nostru se aflã în stadiul final. O analizã sinteticã asupra etapelor anterioare evidentiazã un parcurs conform obiectivelor si activitãtilor desfãsurate atît pe perioada vacantelor elevilor, cît si în paralel cu activitatea instructiv-educativã. Pentru a avea o imagine mai clarã asupra activitãtilor desfãsurate sub sloganul «ÃŽmpreunã pentru naturã!», as grupa aceste activitãti pe cîteva domenii raportate la obiectivele specifice ale proiectului, astfel: activitãti de informare, educare si comunicare privind mediul si importanta mediului pentru elevi“. ÃŽn cadrul acestei categorii de activitãti au fost elaborate materiale informative, precum brosuri, pliante, care au fost distribuite elevilor si persoanelor adulte, suporturi de curs pentru actiunile de instruire pe teme ecologice a elevilor din grupul tintã. ÃŽn toate scolile implicate în proiect au fost prezentate cursuri cu tematicã ecologicã, sustinute de persoane competente în domeniul biologiei, ecologiei, sau în domenii tangente, cadre didactice sau specialisti, amintindu-i aici pe inspectorul de biologie al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt - profesorul Ion Bãlan, pe domnul profesor de la Scoala Bicazu Ardelean - Sorin Ciucanu, pe domnul doctor Gheorghe Lalãu fost sef al Administratiei Parcului National Ceahlãu. „Alt tip de activitãti din proiect sînt cele de igienizare si ecologizare pe raza localitãtilor cuprinse în aria noastrã de activitate. Au fost organizate Marsuri ale curãteniei cu ocazia evenimentelor cuprinse în calendarul ecologic, de exemplu cu ocazia Zilei Mondiale a Curãteniei (23 septembrie). Pe data de 12 mai anul curent a avut loc o amplã actiune de ecologizare a traseelor turistice care pornesc de la Durãu, Izvorul Muntelui, Neagra (Tasca), Bicazu Ardelean si converg la Cabana Dochia pe platoul înalt al masivului, corelatã cu proiectul Ministerului Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului în parteneriat cu Asociatia Viitorul în zori, intitulat Letã's do it România, la care au participat elevi ai tuturor scolilor din zonã. A fost o actiune de mare anvergurã, în care timpul frumos, voia bunã si hãrnicia si-au dat mîna, iar întîlnirea tuturor pe platoul din fata cabanei a stîrnit bucurie si emotie. De asemenea, nu pot trece cu vederea faptul cã, aflati în tabãra de la Sulina, din toamna aceasta, o întîmplare fericitã a fãcut sã cunoastem cîtiva reprezentanti ai cunoscutei organizatii ecologice Salvati Dunãrea si Delta, ocazie cu care împreunã am întreprins o actiune de ecologizare în sectorul nordic al plajei Sulina, fiind rãsplãtiti cu diplome, tricouri si sepci avînd inscriptionate însemnele Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunãrii“, ne-a mai spus managerul proiectului.

„Sînt multumitã pentru cã prin caracterul multidisciplinar al activitãtilor, obiectivele propuse au fost îndeplinite“

Prin activitãtile de informare, educare si constientizare a populatiei din localitãtile cuprinse în proiect s-a acordat o importantã deosebitã acestei categorii de demersuri, realizînd si distribuind afise si bannere cu mesaje ecologice care au fost postate în locuri vizibile în toate unitãtile scolare si în intravilanul localitãtilor participante în proiect. „Ca element de noutate pentru noi as putea spune, îl constituie panoul cu display video montat în centrul comunei Bicazu Ardelean, derulînd imagini fãcute de cãtre profesori si elevi în cursul desfãsurãrii proiectului, însotite de mesaje de promovare a respectului fatã de naturã, imagini ce vor fi expuse si dupã finalizarea proiectului. Impactul acestui panou este remarcabil nu numai asupra grupului tintã al proiectului, ci si asupra participantilor la traficul rutier de pe DN 12 C, al celor care strãbat comuna noastrã pe traseul Gheorgheni - Piatra Neamt“, am mai aflat de la profesoara Marcela Duculescu. Organizarea de tabere si excursii cu tematicã ecologicã a reprezentat un alt obiectiv din proiect. „Cu sigurantã aceste tabere rãmîn punctele forte ale proiectului, în cadrul cãrora elevii au primit informatii referitoare la flora si fauna montanã, dar si a Deltei Dunãrii, la ecosistemele specifice celor douã entitãti geografice, la importanta protectiei mediului. Amintesc faptul cã aceste tabere s-au desfãsurat la Durãu si la Sulina în douã editii estivale sã spun asa, una în anul 2011 si cealaltã în anul 2012, antrenînd cîte 60 de participanti (50 de elevi si 10 însotitori), cu durate de cîte cinci zile si patru nopti la Durãu si sapte zile si sase nopti la Sulina. Sînt multumitã pentru cã prin caracterul multidisciplinar al activitãtilor din programul acestora, obiectivele propuse au fost îndeplinite, personalitatea copiilor se situeazã acum pe o treaptã superioarã atît în plan moral, cît si în ceea ce presupune constientizarea privind protectia mediului în care trãim si cã reusita acestora constituie o experientã comunã, o punte de legãturã sufleteascã între generatii, respectiv între profesorii si elevii nostri“, a mai precizat managerul de proiect.

Activitãti de promovare si diseminare a rezultatelor proiectului

ÃŽn afarã de activitãtile de informare, educare si constientizare a populatiei - afise, bannere, panoul cu diplay - coordonatorii proiectului au încercat si reusit promovarea si diseminarea rezultatelor demersului, prin realizarea paginii web - site-ul proiectului, prin actualizarea permanentã a acestuia (www.scoalabicazuardelean.ro). „Au fost publicate în presa localã articole referitoare la importanta protectiei mediului din zona masivului Ceahlãu si la activitãtile din proiect, activitãti mediatizate si de postul Radio Iasi în cadrul emisiunii Prin Moldova. A apãrut primul numãr al revistei de ecologie din cadrul proiectului, urmînd sã aparã si cel de-al doilea în aceastã lunã, cu articole si interviuri pe teme de protectia mediului si informatii despre activitãtile desfãsurate, alãturi de care au fost editate calendare cu tematicã ecologicã, în format A3, policrome, distribuite la toate scolile si la institutii publice. Toate acestea, la care se adaugã o serie de materiale inscriptionate - pixuri, tricouri, sepci, hanorace, rucsacuri, distribuite tuturor elevilor participanti în activitãtile proiectului, au contribuit la dezvoltarea interesului si a responsabilitãtii elevilor pentru mentinerea unui mediu echilibrat, pentru dezvoltarea unui comportament civic de protectie a mediului înconjurãtor. ÃŽn etapa finalã în care ne aflãm, vom inscriptiona si vom distribui elevilor si profesorilor din scolile partenere, reprezentantilor autoritãtiilor locale, DVD-uri cu continut educativ si informativ asupra mediului si importantei protectiei mediului, precum si materiale audio-vizuale realizate în cursul proiectului. Prin toate actiunile noastre cred cã am reusit sã redãm elevilor întelegerea importantei abordãrii naturii si a modului cum trebuie sã pãtrundem în ea. A iubi natura nu înseamnã doar dorinta de a fi în mijlocul ei, ci si a actiona în folosul acesteia, a milita pentru ca în nici un fel sã nu fie afectatã de actiunile noastre. Gratie acestui proiect am fãcut un pas mare pe tãrîmul constientizãrii privind necesitatea protectiei mediului din orizontul local si apropiat“, a mai adãugat profesoara Duculescu.

Succesul n-ar fi fost atît de mare dacã nu se implicau ceilalti dascãli ai scolii

Profesor Cornel Duculescu, directorul Scolii Bicazu Ardelean, este de pãrere cã dupã douã proiecte implementate în unitatea pe care o reprezintã, a avut ocazia de a vedea cã este seful unui colectiv unit, dispus sã lucreze pentru binele unitãtii de învãtãmînt si în special al elevilor. „Consider cã cel mai mare cîstig al proiectului este acela cã elevii, în special cei de vîrsta gimnaziului, au devenit mai responsabili si mai încrezãtori, au învãtat sã respecte natura. Pentru ei, prietenia cu natura este un deziderat izvorît dintr-o necesitate imperioasã, avînd la bazã o gîndire si un comportament ecologic care trebuie format încã din copilãrie. ÃŽn acest sens educatia copiilor începe din familie, se continuã sistematic în scoalã si trebuie continuatã si în afara scolii. De aceea, consider cã este foarte important sã facem front comun pentru o educatie ecologicã serioasã si profundã care sã ne dea speranta unui trai sãnãtos, într-un mediu curat, asa cum este titulatura proiectului nostru. Sîntem în zona de finis a proiectului «Educatie pentru mediu, educatie pentru sãnãtate» si vreau sã-mi exprim multumirea atît în nume personal, cît si în numele colegilor mei, pentru desfãsurarea în bune conditii a activitãtilor desfãsurate pînã în momentul de fatã. Copiii nostri sînt mult mai încrezãtori, mai bogati sufleteste si cu un simt al responsabilitãtii fatã de naturã mult mai puternic, dupã experienta acumulatã în urma acestor activitãti. Ei etaleazã mult mai multã atentie fatã de naturã, au un comportament superior fatã de mediul în care trãiesc. Au înteles cã trãiesc pe un tãrîm privilegiat, înzestrat cu tot ceea ce natura ne poate oferi: diversitatea unui relief armonios, deasupra cãruia arcul carpatic formeazã osatura pãmântului românesc, cu Dunãrea si Marea Neagrã la îngemãnarea cãrora s-a zãmislit paradisul inegalabil al Deltei Dunãrii. Sînt bucuros sã constat cã prin derularea pînã în prezent a acestui proiect cu tematicã ecologicã, raportat la un spatiu relativ extins, dominat de falnicul Ceahlãu, am putut oferi elevilor nostri o lectie de viatã, o mostrã a ceea ce presupune respectul fatã de natura înconjurãtoare. Apreciez implicarea colegilor mei în desfãsurarea proiectului, a echipei de proiect prin experienta cãpãtatã în domeniul managementului proiectelor de mediu, experientã dobînditã anterior prin implementarea precedentului proiect «Educatie sãnãtoasã pentru un mediu sãnãtos» pe parcursul anului 2010, ceea ce se reflectã pozitiv în prezentul demers al unitãtii noastre scolare. Pentru cã protejarea naturii reprezintã axul central al politicilor de mediu din România, în calitate de membrã a Uniunii Europene, iar legislatia din România este armonizatã cu cea a Uniunii Europene si trebuie respectatã cu strictete, în pofida unor tentative de eludare a acesteia de cãtre unii potentati ai vremurilor noastre postdecembriste. Este tocmai rolul nostru, al slujitorilor învãtãmîntului, de a fi implicati în necesara educatie a tinerei generatii în spiritul respectului fatã de naturã si implicarea sa efectivã în actiuni privitoare la protectia naturii înconjurãtoare“, a declarat direcotrul Cornel Duculescu. La Scoala Bicazu Ardelean, educatia ecologicã a cãpãtat în ultimii ani conotatii majore si datoritã sprijinului acordat de comunitatea localã în frunte cu primarul Constantin Ioan Bîrsan si al Consiliului Local prin aprobarea alocãrii cotei de cofinantare a bugetului proiectului, fãrã de care acesta ar fi fost zadarnic.

Articol afisat de 1895 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(SIMONA TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective