Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ATENTAT SUB „SUPRAVEGHEREA“ POLITISTILOR

ATENTAT SUB „SUPRAVEGHEREA“ POLITISTILOR

• anchetatorii au realizat sute de minute de interceptãri telefonice între indivizii care au pus la cale atentatul cu bombã împotriva lui Bogdan Mararu • Daniel Pãdurariu, considerat ca fiind cel care a coordonat actiunea, nu recunoaste nimic, însã îl trãdeazã convorbirile avute cu „subalternii“ sãi • Pãdurariu i-ar fi promis 50.000 de euro lui Cosmin Irinel Lãcãtus pentru reusita actiunii • de teamã sau pentru a nu se implica, Lãcãtus l-a angajat pe Cristofor Emil, care, la rîndu-i, i-a „angajat“ pe Popa Ovidiu si Petricã Jitaru • bomba a fost pusã de Popa, iar Lãcãtus si Jitaru au pãzit zona • cei cinci au fost arestati preventiv • locuintele lor au fost perchezitionate, iar anchetatorii au ridicat noi probe •

Interceptãrile telefonice realizate în dosarul privind atentatul cu bombã care avea scop uciderea lui Bogdan Mararu, au scos la ivealã amãnunte mai mult decît interesante. Pe baza interceptãrilor telefonice, dar si a celorlalte investigatii realizate, anchetatorii au reusit sã-si facã o idee despre modul în care grupul infractional a actionat. Mai rãmîne de vãzut ce l-a împins pe Daniel Pãdurariu sã coordoneze o astfel de actiune. Anchetatorii bãnuiesc, însã nu au probe suficiente, cã în spatele lui Pãdurariu se aflã o altã persoanã, dusman declarat al familiei Mararu. Lucrurile par destul de simple în acest sens, însã probele existente nu duc, cel putin deocamdatã, spre personajul respectiv. În acest sens încã se lucreazã, însã anchetatorilor le va fi destul de greu sã afle de la Daniel Pãdurariu cine i-a comandat asasinatul. De altfel, Pãdurariu nici nu recunoaste implicarea sa în acest caz, desi probele existente, în special interceptãrile telefonice, îl incrimineazã. Cei care au lucrat la dosar afirmã cã Pãdurariu este cel care a coordonat actiunea împotriva lui Bogdan Mararu.

Cum a început totul?

În toamna anului trecut, politistii nemteni au obtinut o informatie extrem de valoroasã care avertiza cã împotriva lui Bogdan Mararu se pune la cale un atentat cu bombã. Dosarul a fost înregistrat la IJP Neamt, dupã care informatia a fost adusã rapid la cunostinta procurorilor DIICOT care au si coordonat ancheta. Imediat au fost cooptati specialisti de la SRI, DGIPI si Directie de Operatiuni Speciale care au început sã-l monitorizeze, inclusiv telefonic, pe Daniel Pãdurariu. Din sutele de minute de convorbiri interceptate a reiesit cã Pãdurariu se cunostea de ceva vreme cu Cosmin Irinel Lãcãtus, din Tîrgu Ocna, pe care îl întîlnise în Italia. Lãcãtus stã de 12 ani în Italia unde, dupã cum a declarat anchetatorilor, ar face afaceri cu masini. Lui i-ar fi propus Pãdurariu sã se ocupe de atentat. I-a fost promisã si o sumã de bani în caz de reusitã, respectiv 50.000 de euro. Lãcãtus a acceptat oferta, însã dupã ce a analizat-o cu atentie a ajuns la concluzia cã este prea riscant sã o punã el în practicã. În acest sens a cãutat o altã persoanã, dispusã sã colaboreze si a gãsit-o. Este vorba de Emil Cristofor, din Tîrgu Ocna, un individ cu o bogatã activitate infractionalã. Ideea de a face un ban frumos i-a surîs si lui Cristofor, însã si acesta a considerat cã este prea riscant pentru el sã se implice direct, asa cã a cãutat niste colaboratori. I-a gãsit pe amicii sãi din Tîrgu Ocna, Petricã Jitaru si Ovidiu Popa, ultimul eliberat din penitenciar anul trecut. Lãcãtus a primit bomba, spun oamenii legii, de la Pãdurariu, însã cel din urmã nu recunoaste. Astfel, cei patru executanti au venit la Piatra Neamt în mai multe rînduri, cu scopul de a monitoriza activitatea de zi cu zi a tintei Mararu. Au vrut sã afle programul acestuia, dar si masina pe care o foloseste. Existã voci care spun cã cei patru au fost cazati la un hotel din oras, unde ar fi stat cîteva zile bune. Astfel au aflat cã masina pe care o conducea de obicei Bogdan Mararu era în service si cã acesta folosea un Range Rover, tot proprietatea sa. Dupã ce au obtinut toate datele, infractorii au revenit la Bacãu unde au pus la cale planul de bãtaie. Au hotãrît sã actioneze înainte de sãrbãtori, cînd Lãcãtus a si venit din Italia special pentru acest lucru. Îmbarcati în autoturismul Volkswagen Passat, condus de Lãcãtus, Popa, Jitaru si o tînãrã, care s-a dovedit ulterior cã nu stia ce au de gînd sã punã la cale cei trei, au venit la Piatra Neamt. Numai cã în ultima clipã, infractorii au renuntat, fiindu-le teamã pentru cã pe traseu se întîlniserã cu mai multe echipaje de politie.

„Am pus o bombã“

Au revenit la Bacãu si au reconceput planul. Cu totii au stabilit ca datã de actiune noaptea de 10 spre 11 ianuarie. ÃŽmbarcati în acelasi Volkswagen Passat, cu numere provizorii de România, Lãcãtus, Jitaru si Popa au revenit la Piatra Neamt decisi sã-si ducã planul la bun sfîrsit. Au parcat în apropierea blocului în care locuieste Bogdan Mararu, iar dupã cîteva minute, timp în care au filat zona, Ovidiu Popa a coborît din masinã cu bomba la purtãtor. S-a dus singur la masina lui Bogdan Mararu, iar sub „supravegherea“ politistilor, a amorsat-o. A amplasat pachetul, ce continea dispozitivul explozibil C4 sub masinã si a legat firul declansator la roatã. Scopul era acela ca în momentul în care masina se punea în miscare bomba sã explodeze. La putin timp dupã ce a amplasat bomba, echipele de politisti, care au filmat toatã actiunea, si-au intrat în rol. O echipã a intervenit si i-a retinut pe Lãcãtus si Jitaru, care se aflau în masinã, iar o alta l-a imobilizat pe Popa. Asupra acestuia a fost gãsit un cutit cu buton. ÃŽntrebat ce cãuta acolo, Popa a rãspuns senin cã a pus o bombã sub masina lui Bogdan Mararu si cã dispozitivul explodeazã la plecarea masinii. Cei trei au fost condusi la sediul DIICOT Neamt, unde în scurt timp au fost adusi si Emil Cristofor si Daniel Pãdurariu. Cu exceptia ultimului, primii patru au avut o atitudine de recunoastere partialã a faptelor comise. Asupra lui Popa si Jitaru, politistii au gãsit 140 de grame de „iarbã“ care urmeazã sã fie dusã la expertizã pentru a se stabili dacã este sau nu canabis asa cum bãnuiesc politistii. De altfel, lîngã masina în care cei trei au stat o perioadã, anchetatorii au gãsit mai multe chistoace... dubioase. ÃŽn timp ce suspectii erau audiati, la locuintele lor politistii fãceau perchezitii adunînd probe utile instrumentãrii dosarului.

Arestati pentru fapte deosebit de grave

În cursul zilei de sîmbãtã, cei cinci suspecti au fost prezentati la Curtea de Apel Bacãu cu propunere de arestare preventivã. Propunerea a fost fãcutã la o instantã superioarã din pricina gravei acuzatii de terorism. Dupã ce au analizat probele prezentate de procurori, instanta bãcãuanã a emis pe numele lui Daniel Pãdurariu, Irinel Cosmin Lãcãtus, Ovidiu Popa, Petricã Jitaru si Emil Cristofor mandate de arestare preventivã pentru o perioadã de 29 de zile. Ei sînt acuzati de tentativã la omor calificat, la distrugere calificatã, acte de terorism si constituire de grup infractional organizat. În paralel, procurorii continuã cercetãrile, urmînd ca în dosar sã fie audiate mai multe persoane. Specialistii sînt de pãrere cã dacã bomba amplasatã sub masina lui Bogdan Mararu ar fi fost detonatã, totul în jur, pe o razã de aproximativ 350 de metri ar fi fost distrus si cu sigurantã ar fi existat victime si din rîndul locuitorilor din zonã. Bogdan Mararu este fratele lui Gheorghitã Mararu care, în noiembrie 2010, a fost ucis cu focuri de armã de Cristian Chilat, zis Falãu. Anchetatorii au mai stabilit cã cei cinci infractori, pe lîngã amplasarea bombei, mai aveau sarcina de a incendia o salã de jocuri mecanice, ce apartine lui Bogdan Mararu si magazinul Onym, din centrul orasului Piatra Neamt, care apartine Oanei Vicol. Onym-ul a mai fost incendiat de persoane necunoscute în noiembrie 2010, cu o zi înainte de asasinatul din Cafe Latino. În ceea ce-l priveste pe Daniel Pãdurariu, de 43 de ani, din Alexandru cel Bun, se poate spune cã a mai avut si alte probleme penale cu familia Mararu. La începutul anului 2008 a fost retinut si inculpat pentru incendierea unui imobil al lui Mararu, fapte care au avut loc în noaptea de 23/24 aprilie 2006. Dupã doi ani de procese, în cazul lui Pãdurariu s-a dovedit cã proba ADN care îl incrima nu a fost relevantã, asa cã învinuitul a fost achitat.

Bogdan Mararu multumeste anchetatorilor

ÃŽntr-un comunicat de presã, Bogdan Mararu multumeste autoritãtilor pentru modul în care au actionat si au reusit sã-i împiedice pe suspecti sã-si ducã la bun sfîrsit actul criminal. De asemenea, Bogdan Mararu s-a arãtat nemultumit de faptul cã în media a fost vehiculatã apartenenta familiei sale la un asa zis clan mafiot. „(...) Membrii familiei Mararu doresc sã multumeascã reprezentantilor IGPR, DIICOT, DGIPI si SRI pentru profesionalismul de care au dat dovadã si ajutorul acordat. ÃŽn al doilea rînd, membrii familiei Mararu doresc sã nu afecteze derularea anchetei prin oferirea de declaratii presei privitoare la acest eveniment. (...) ÃŽn cadrul mai multor emisiuni TV si radio, familia Mararu a fost catalogatã drept «clan mafiot», «clan de interlopi», etc. iar evenimentul a fost prezentat ca fiind o «rãfuialã de mafioti». Asemenea afirmatii sînt jignitoare si nemeritate. Pãrintii fratilor Mararu sînt oameni simpli, în vîrstã, cu frica lui Dumnezeu, care nu au creat niciodatã probleme în comunitatea din care fac parte. Sotiile fratilor Mararu, inclusiv sotia defunctului Mararu Gheorghe, la fel ca orice mamã, doresc liniste pentru a-si creste copii. Restul membrilor familiei Mararu, respectiv fratii Bogdan si Rãzvan, nu desfãsoarã activitãti «mafiote» si nu au constituit si nu conduc «un clan de interlopi». Acestia nu sînt implicati sau cercetati în nici un dosar pentru sãvîrsirea de infractiuni. Asocierea membrilor familiei Mararu cu imaginea unui clan mafiot care desfãsoarã activitãti specifice mafiei, respectiv trafic de persoane, trafic de droguri, trafic de arme etc. afecteazã în special dezvoltarea minorilor, cei care frecventeazã unitãtile scolare fiind marginalizati sau supusi unui factor de stres ridicat datoritã comentariilor fãcute la adresa lor ca urmare a comentariilor din mass-media“, se aratã, printre altele, în comunicatul de presã semnat de Bogdan Mararu.

Articol afisat de 2963 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective