Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VIATA LUI MARARU - 15.000 DE EURO

VIATA LUI MARARU - 15.000 DE EURO

• în cazul asasinatului dejucat, ucigasii au fost tocmiti cu doar 7.000 de euro • numai dacã Bogdan Mararu murea, suma crestea la 15.000 de euro • asa se aratã în decizia judecãtorilor de la Curtea de Apel Bacãu care i-au arestat pe învinuiti • acuzatii au vrut sã închirieze o masinã, dar era prea scumpã si trebuiau sã lase un act •

Judecãtoriii de la Curtea de Apel Bacãu au fãcut publicã sentinta prin care s-a dispus arestarea preventivã a membrilor grupãrii care ar fi trebuit sã-l ucidã pe pietreanul Bogdan Mararu. Conform încheierii de sedintã, nici unul dintre învinuiti nu a dorit sã dea declaratii judecãtorilor, ci doar au sustinut cã-si mentin declaratiile date în fata organelor de urmãrire penalã. ÃŽn cauzã este vorba de Daniel Pãdurariu, din comuna Alexandru cel Bun, considerat liderul grupãrii, plus bãcãuanii Cosmin Irinel Lãcãtusu, Ovidiu Popa, Petricã Jâtaru si Emil Cristofor. Din probele administrate, judecãtorii au stabilit cã procurorii DIICOT Neamt s-au sesizat la data de 2 ianuarie 2013 cã, pe fondul unor tensiuni mai vechi, Daniel Pãdurariu a decis sã se rãzbune si sã-l ucidã pe Bogdan Mararu. Pentru a-si duce planul la îndeplinire, Pãdurariu ar fi fãcut rost de încãrcãtura explozibilã în decembrie 2012. Era vorba de un „un dispozitiv exploziv artizanal care urma sã fie montat sub masina pãrtii vãtãmate în vederea distrugerii autoturismului si suprimãrii vietii pasagerilor“, dupã cum se aratã în decizia magistratilor bãcãuani.

Pusi în gardã de puterea dispozitivului exploziv

ÃŽn aceeasi încheiere de sedintã se mai aratã cã Pãdurariu ar fi oferit celor care s-ar fi încumetat sã încerce sã-l ucidã pe Mararu cîte 7.000 de euro, iar dacã victima murea, suma crestea la 15.000 de euro. „Pentru a evita sã fie identificat si tras la rãspundere penalã P.D. (Pãdurariu) l-a contactat pe L.C.I (Lãcãtus), persoanã de încredere, cerînd sã-i gãseascã douã persoane dispuse sã monteze dispozitivul exploziv contra sumei de 7.000 de euro, sub autoturismul pãrtii vãtãmate, M.B.A (Mararu Bogdan Anton). Din actele de urmãrire penalã rezultã cã la data de 27 decembrie 2012 la solicitarea lui L.C.I, inculpatul C.E (Cristofor) împreunã cu P.O (Popa) s-au deplasat în Piatra Neamt. Cei doi s-au întîlnit cu P.D. si au discutat cu privire la modalitatea concretã de ucidere a pãrtii vãtãmate M.B.A, prin amplasarea unui dispozitiv exploziv artizanal sub masinã. Inculpatii P.O si C.E au fost de acord sã punã în practicã propunerea de suprimare a vietii pãrtii vãtãmate în maniera propusã de P.D în schimbul primirii sumei de 7.000 de euro, sumã ce era majoratã la 15.000 de euro dacã se producea decesul lui M.B.A. Suma în cauzã urma a fi plãtitã celor doi de cãtre inculpatul P.D, dupã ce avea loc explozia si în functie de rezultatul obtinut“, se aratã în decizia judecãtorilor. Pe baza datelor din dosar, magistratii au mai stabilit faptul cã misiunea ucigasilor tocmiti nu se limita numai la uciderea lui Mararu, ci ar fi trebuit urmatã de incendierea a douã spatii comerciale. „Cu aceeasi ocazie P.D le-a cerut inculpatilor sã incendieze douã spatii comerciale din municipiul Piatra Neamt ce apartineau unor apropiati ai lui M.B.A. Pentru aceste activitãti infractionale inculpatii P.O. si C.E. urmau a fi remunerati separat cu suma de 1.000 de euro, plãtitã tot de inculpatul P.D.“, se aratã în acelasi document. Cum Popa si Cristofor au fost de acord sã treacã la fapte, Pãdurariu i-a adus si i-a plimbat prin Piatra Neamt, le-a arãtat unde locuieste Mararu si locul unde parcheazã masina, dar le-a arãtat si cum functioneazã dispozitivul exploziv, atrãgîndu-le atentia asupra faptului cã acesta este foarte puternic si cã „pe lîngã distrugerea masinii pãrtii vãtãmate va avea ca rezultat si uciderea pasagerilor“, dupã cum se aratã în încheierea de sedintã. Privitor la incendierea celor douã spatii comerciale se aratã: „P.D le-a spus inculpatilor cã vor avea nevoie de un ciocan cu care sã spargã geamul de la vitrinã si de cantitateade 5 litri de benzinã pe care sã o arunce în interior pentru a avea garantia cã spatiul va fi distrus de flãcãri. De asemenea, le-a cerut inculpatilor ca în noaptea în care vor monta dispozitivul sã-si închidã telefoanele mobile si sã evite zona centralã a orasului pentru a nu fi filmati de camerele de supraveghere. Dupã ce le-a fãcut acest instructaj si le-a dat acel dispozitiv P.D i-a dus la o pensiune si le-a plãtit camera“.

Prima încercare a fost un esec

Judecãtorii au mai arãtat cã în perioada 28-30 decembrie 2012, Popa si Cristofor au venit de mai multe ori în oras pentru tatonarea terenului . Pe 30 decembrie, avînd bomba asupra lor, au venit sã-si punã planul în aplicare, dar cum masina lui Mararu nu era în parcare, au plecat decisi sã se întoarcã dupã Anul Nou. ÃŽntre 30 decembrie si 9 ianuarie cei patru acuzati s-au întîlnit în mod repetat cu Pãdurariu, au venit în mai multe rînduri în Piatra Neamt si au stabilit cum sã amplaseze dispozitivul ucigas sub masinã astfel încît acesta sã nu scape cu viatã. ÃŽn zilele de 9 si 10 ianuarie Lãcãtus, Popa si Jâtaru au convenit cu Pãdurariu ca dispozitivul sã fie montat în noaptea urmãtoare, deoarece masina lui Mararu era acasã. „Tot cu aceastã ocazie ei au discutat privitor la închirierea unui autoturism pe care sã-l foloseascã în noaptea comiterii atentatului pentru a nu fi identificati de organele de urmãrire penalã. Inculpatul P.D. a contactat mai multe persoane cu scopul de a închiria o masinã, însã acest lucru nu s-a realizat deparece pretul era foarte mare si trebuiau sã lase garantie un act de identitate“, se mai aratã în sentintã. Pe 10 ianuarie, Lãcãtus, Popa si Jâtaru au venit în Piatra Neamt avînd dispozitivul exploziv cu ei, s-au întîlnit cu Pãdurariu care le-a spus cã nu a putut face rost de masinã asa cum promisese, luîndu-se decizia ca toatã treaba sã fie fãcutã cu masina lui Lãcãtus. Tot atunci Pãdurariu le-a cerut „sã nu stationeze anterior comiterii faptei în apropierea locuintei pãrtii vãtãmate, întrucît ar putea crea suspiciuni acesteia, iar M.B.A si-ar fi putut lua mãsuri de precautie“, se mai aratã în document.

Au stat douã ore nemiscati în masinã

ÃŽn noaptea de 10/11 ianuarie Lãcãtus, Popa si Jâtaru au venit în Piatra Neamt si au ajuns la 500 de metri de locuinta lui Mararu în jurul orei 23.30. Au parcat si „pentru a nu fi observati inculpatii au oprit motorul si nu s-au mai miscat pînã în jurul orei 1.30. Apoi a coborît P.O., a mers pe stradã pentru a supraveghea zona si a vedea dacã poate amplasa dispozitivul fãrã a fi vãzut de locatari“, spun judecãtorii. ÃŽn jurul orei 2 a mai fãcut un rond pentru supraveghere si abia la ora 2.20 a plecat cu bomba sub brat cãtre masina lui Mararu. A montat dispozitivul care avea circa 1.000 de grame de explozibil, legînd un fir textil la roata fatã dreaptã a masinii. Cînd au vrut cu totii sã plece, au fost sãltati de fortele de ordine. La perchezitie asupra lor s-au gãsit 150 de grame de canabis despre care Lãcãtus a spus cã-i apartin si cã drogul l-a achizitionat la Bacãu, pentru consum propriu. Chiar dacã rezultatul urmãrit de infractori nu s-a produs, asta nu i-a împiedicat pe magistratii din cadrul Curtii de Apel Bacãu sã dispunã arestarea pentru toti cei cinci învinuiti. „Probele administrate pînã în prezent si aflate la dosarul cauzei pot convinge un observator obiectiv cã inculpatii ar putea fi autorii faptelor de care sînt învinuiti, iar acestea pot întruni elementele constitutive ale infractiunilor pentru care se desfãsoarã urmãrirea penalã, respectiv de constituire a unei grupãri infractionale, instigare la distrugere, instigare la omor calificat, nerespectarea regimului materialelor explozive, tentativã de distrugere, tentativã la omor calificat, acte de terorism. Contrar apãrãrilor inculpatilor, instanta retine cã aceste indicii sînt suficiente pentru a justifica luarea fatã de inculpati a mãsurii arestãrii preventive“, se aratã în încheierea de sedintã.

Rãmîn dupã gratii

Vom reveni în edita de mîiine a cotidianului cu noi amãnunte despre acest caz, cum functiona dispozitivul exploziv si cine avea cunostintele necesare pentru a-l face functional. Reamintim cã atentatul terorist a fost dejucat de oamenii legii, iar procurorii din cadrul DIICOT Neamt erau cu ochii pe grupare încã înainte de Sãrbãtorile de iarnã. Cert este cã Daniel Pãdurariu a fãcut rost de bombã, dar a cãutat pe altcineva pentru a face treaba murdarã. În cele din urmã s-a ajuns la o grupare de cinci persoane, iar bomba a fost amplasatã sub masina lui Bogdan Mararu în noaptea de 10/11 ianuarie 2013. Imediat au intrat pe fir oamenii legii care i-au retinut pe atentatori. Genistii chemati de la Bucuresti au reusit sã dezasambleze încãrcãtura fãrã probleme. Întregul incident a fost urmãrit cu sufletul la gurã nu numai de pietreni, ci de tot românul care avea timp sã stea la televizor. Cei cinci, în frunte cu Daniel Pãdurariu, liderul grupãrii, au fost arestati sîmbãtã 12 ianuarie, iar ieri erau prezenti la Înalta Curte de Casatie si Justitie unde se judeca recursul împotriva mãsurii privative de libertate. Instanta supremã a decis ca ei sã rãmînã dupã gratii.

Articol afisat de 2260 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective