Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Februarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MARARII SI UN   ASASIN FEROCE

MARARII SI UN ASASIN FEROCE

• basarabeanul Vitalie Proca, cel care a fost plãtit sã-l suprime pe Puiu Mironescu, are la activ crime oribile • cînd avea 17 ani a ucis douã persoane în scop de jaf si a fost condamnat pe viatã • a iesit din penitenciar dupã 12 ani • mai are la activ douã tentative de asasinat, victimele, un bancher rus si pietreanul Mironescu, scãpînd cu viatã • „tinta“ Puiu Mironescu a fost ratatã • Proca este arestat la Moscova •

Vitalie Proca, basarabeanul angajat de fratii Rãzvan si Bogdan Mararu pentru a-l ucide pe rivalul Puiu Mironescu, are la activ mai multe fapte de acest gen. Judecãtorii de la Tribunalul Bucuresti au arãtat în încheierea de sedintã de la arestarea fratilor Mararu, cã în cauzã a fost vorba de un contract de asasinat, o întelegere care respecta mai multe reguli. Instigatorii angajeazã un executant, de regulã din strãinãtate, prin intermediari. Totul se face în asa fel încît pãrtile sã nu poatã fi legate între ele, iar fapta are loc în baza unui „contract“. Judecãtorii au vorbit de un „contract-tip“, fãrã o detaliere excesivã a comenzii, dar instigatorii pun la dispozitia ucigasului plãtit tot ce are nevoie. ÃŽn cazul de fatã, fratii Mararu l-au ales pe Vitalie Proca (foto), de peste Prut. Acesta are deja la activ o condamnare pe viatã pentru omor, plus douã tentative de asasinat ratate, la Londra si Bucuresti.

Condamnat pe viatã cînd era minor

Vitalie Proca are acum 33 de ani, dar pe cînd avea 17 ani, a ucis douã persoane în scop de jaf. Fapta a avut loc în 1997, de Crãciun. Proca, împreunã cu alte douã persoane, a intrat în casa familiei Enache, din raionul Criuleni, Republica Moldova. În încãpere erau un bãrbat, trei femei si un copil de doi ani si jumãtate. Tîlharii au venit dupã bani si au atacat victimele cãrora le-au aplicat mai multe lovituri cu tevi metalice. Pentru a da de valori, Proca a torturat una din femei. Dupã ce a lovit-o cu teava de metal, i-a legat mîinile si a strîns-o de gît, iar mai apoi a ars-o cu fierul de cãlcat. De spaimã si de durere victima a lesinat, iar Proca a crezut cã aceasta a murit. Atacatorii au luat din casã bani si bunuri de circa 18.500 de lei moldovenesti, echivalentul a 1.100 de euro. În urma atacului, douã persoane, un bãrbat si o femeie, au decedat. Proca a fost prins de autoritãtile de peste Prut, iar pentru faptele sale, în 1998, a fost condamnat la închisoare pe viatã. În loc sã rãmînã dupã gratii pînã la sfîrsitul zilelor, Vitalie Proca a beneficiar de clementa judecãtorilor. În martie 2010 instanta supremã din Republica Moldova i-a redus pedeapsa. Din detentie pe viatã sanctiunea fost preschimbatã în 20 de ani de închisoare. Dupã ce a executat 12 ani, a fost eliberat conditionat. Tot cînd era minor, în 1997, Proca a fost prins de politisti cu un pistol artizanal construit de el. Din douã bucãti de teavã metalicã el si-a fãcut o armã, sub formã de stilou, pentru care gãsise si douã gloante.

Douã tentative de asasinat în jumãtate de an

Nu a durat mult dupã ce a iesit de dupã gratii si Proca si-a cãutat iar „de lucru“. Sau a fost cãutat. El este principalul suspect al autoritãtilor judiciare britanice în cazul tentativei de omor asupra bancherului rus German Gorbuntov, de 46 de ani. Fapta a avut loc în martie 2012, la Londra, într-un cartier select. Bancherul tocmai cobora dintr-un taxi în fata blocului si a fost împuscat de la micã distantã, în stomac, în piept si în cap. Chiar dacã asupra victimei s-au tras sase gloante, aceasta a avut puterea de a se tîrî în scara blocului, unde a fost protejat de rama usii de la intrare. Acest lucru i-a salvat viata, agresorul nereusind sã dea lovitura de gratie. Pentru a-l putea salva pe bancher, medicii i-au indus coma si au intervenit chirurgical de mai multe ori. La jumãtate de an de la acest incident, în noiembrie 2012, pe acelasi tipar a avut loc un alt eveniment, de aceastã datã la Bucuresti. Pe 26 noiembrie, în cartierul Vitan, victimã a fost Rãzvan Isãilã. Asupra lui s-au tras mai multe gloante, dintr-o masinã cu geamuri fumurii înmatriculatã în Bulgaria. Atacul s-a realizat cu o mitralierã Kalasnikov, iar cînd asasinul si-a dat seama cã victima nu a murit a coborît din masinã si cu un pistol Makarov a executat mai multe focuri de la micã distantã. Tînãrul a fost salvat de faptul cã glontul care ar fi trebuit sã-i strãpungã inima s-a oprit în telefonul mobil pe care-l avea în buzunarul de la piept.
Abia la începutul acestui an s-a aflat cã responsabil de faptã este Vitalie Proca, care fusese angajat de fratii Mararu sã-l ucidã pe Puiu Mironescu. Rãzvan Isãilã a cãzut nevinovat, pentru cã locuia în acelasi bloc cu Mironescu, ambii aveau aceeasi constitutie, acelasi tip de masinã cu aceeasi terminatie de litere. Dupã atac, Proca a abandonat armele si a plecat din Capitalã cu un microbuz si a trecut vama în Rebublica Moldova a doua zi. Pe 17 ianuarie 2013 Parchetul Bucuresti a început urmãrirea penalã împotriva lui Proca pentru tentativã de omor calificat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. A doua zi a fost emis mandat de arestare în lipsã si mandat european de arestare. Proca a fost prins la Moscova, autoritãtile române cerînd extrãdarea sa. Si fratii Mararu au ajuns dupã gratii, pe 13 februarie, tot din dispozitia Tribunalului Bucuresti. Nu a scãpat nici Puiu Mironescu, fiind arestat în aceeasi zi, dar de Curtea de Apel Bacãu, pietreanul fiind considerat liderul grupãrii care a atentat la vita lui Bogdan Mararu pe 11 ianuarie, cînd sub masina sa a fost montatã o bombã.

Articol afisat de 2147 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective