Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 2 Martie 2013
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cine este domnul Dan Vasile Constantin?

Am cunoscut multi oameni politici la viata mea, dar ceea ce se ├«nt├«mpl├ú ast├úzi ├«n judetul Neamt, ├«n cadrul unui grup care a luat puterea, este de necrezut, de neconceput! M├ú ├«ntreb unde vom ajunge? Deseori aud ├«n popor afirm├«ndu-se: „nu te pune cu cei multi si... c├ú au mintea odihnit├ú“. O fi, nu zic ba, dar nu-i mai putin adev├úrat c├ú s├«nt si oameni politici ce nu pot fi pusi ├«n aceeasi „oal├ú“.
De c├«nd am redevenit cet├útean cu o anumit├ú pozitie ├«n conducerea spitalului, am constatat faptul c├ú unii neinstruiti (s├ú m├ú exprim elegant) ├«ncearc├ú, dar nu vor reusi, s├ú deturneze activitatea conducerii spitalului de la lege. Am spus-o si o repet, noua conducere nu „apleac├ú urechea“ la doleantele unui individ sau ale unui grup de interese. Legea este cea care dicteaz├ú noii conduceri ce are de f├úcut. Pe aceast├ú tem├ú se poate comenta mult dar, cum eu s├«nt un tip mai pragmatic ├«n probleme de politic├ú si administratie, voi relata cele tr├úite ├«n preajma unor consilieri judeteni si unor asa zisi oameni ce se autonumesc ├«n CA al Spitalului Piatra Neamt si nu numai! Iat├ú faptele:
1. Recent, spitalul a avut un CA format din oameni competenti ce ajutã directia spitalului ca prin demersurile fãcute sã aducã pe linia de plutire un management neperformant lãsat mostenire de conducerile anterioare, fãrã ca cineva sã-si asume responsabilitatea. Sã reamintim faptul cã Ministerul Sãnãtãtii, cu ani în urmã, a mai achitat datorii, dar nimeni nu a plãtit nimic! De data aceasta cred cã organele abilitate sã facã control vor evidentia în concluzii cine sînt cei ce si-au bãtut joc de fondurile spitalului si vor dispune mãsuri în consecintã.
2. Atunci c├«nd treburile spitalului o luaser├ú pe calea cea bun├ú, unii membri ai CJ au g├úsit benefic├ú schimbarea CA al spitalului. Ne-am trezit cu o echip├ú, av├«nd ├«n frunte un utecist cu vechi state, as spune chiar cu apuc├úturi dictatoriale, numit Dan Vasile Constantin, ├«nsotit de un director DSP cu o mare calitate: are o flexibilitate deosebit├ú a coloanei vertebrale ├«n fata factorilor politici, c├ú doar-doar si-o mentine functia si o doamn├ú dr. C├úiescu, despre care se zvoneste c├ú ├«n scurt timp va fi sefa unui nou serviciu de s├ún├útate la CJ! Ultimii doi, s├«nt membri ├«n CA ale spitalelor din judet, dar ├«n mod deosebit al Spitalului Judetean de vreo sase ani si au avut prin alternant├ú si functia de presedinte al acestui consiliu. M├ú ├«ntreb, care a fost contributia acestor personaje cu functii ├«n S├ún├útate at├«t timp c├«t spitalul a ajuns ├«n starea de disfunctionalitate ├«n care l-am g├úsit? Judecati si dvs! Cei trei citati mai sus au venit s├ú schimbe abuziv, f├úr├ú explicatii sau motivare, dou├ú doamne, dr. Gr├údinaru si dr. Pipirigeanu, adev├úrate profesioniste ├«n domeniu, fiindu-ne de mare ajutor ├«n luarea unor m├úsuri benefice bunei function├úri a spitalului. At├«t directorul DSP, pe numele lui Morenciu, c├«t si dna dr. C├úiescu au tutelat cheltuirea banilor spitalului f├úr├ú chibzuial├ú si responsabilitate. De altfel, domnul Constantin a afirmat ├«n cadrul CA c├ú acest consiliu nu are nici o responsabilitate! Usor se poate constata c├ú avem „abonati de profesie“ ├«n comisii si comitete ceea ce m├ú face s├ú strig: Cinste lui Caragiale c├úci este valabil si ├«n ziua de azi, c├ú de, tot a trecut el prin Piatra Neamt.
3. Numirea consilierilor judeteani ├«n CA al spitalului trebuia s├ú ├«ndeplineasc├ú o norm├ú obligatorie cerut├ú de Legea 95/2006 cu modific├úrile ulterioare, care la art. 186 al.2 lit.b, consfinteste: „doi reprezentanti numiti de CJ ori de CL, dup├ú caz, din care unul s├ú fie economist. Scurt si la obiect. Norma se impune si nu se discut├ú. ├Äntrebat fiind, domnul a avut un z├«mbet greu de caracterizat.

3. ├Än leg├útur├ú cu modul cum s-a schimbat CA la spital, am ├«ncercat s├ú m├ú adresez consilierilor judeteni ├«n sedinta din 20.02.2013, respect├«nd conditiile cerute de regulamentul de desf├úsurare a sedintelor de consiliu (cerere adresat├ú vicepresedintelui, dna. Emilia Arcan, ├«nscrierea la diverse etc.). Dar, surpriz├ú! Dna. Emilia Arcan s-a retras ├«mpreun├ú cu domnul Constantin si un colonel ajuns consilier, ├«ntr-o camer├ú al├úturat├ú. La c├«teva minute, cei trei au ap├úrut ├«n sal├ú si s-a deschis sedinta. Convins fiind c├ú sedinta va fi condus├ú de dna. Emilia Arcan, aleas├ú presedint├ú de sedint├ú, am constatat c├ú de fapt Constantin a fost cel ce a condus sedinta dup├ú bunul lui plac. Si-a pus omul care s├ú-l propun├ú ca presedinte al comisiei de concurs pentru functia de manager al Spitalului Piatra Neamt, pe nimeni altul dec├«t pe acel colonel. C├«nd sedinta a ajuns la capitolul diverse, presedinta a supus la vot cererea subsemnatului de a-mi expune punctul de vedere. Constantin a s├úrit ca ars, afirm├«nd c├ú nu am dreptul acesta si c├ú el nu-mi recunoaste calitatea de reprezentant al presedintelui CJ!? Deoarece majoritatea alesilor nu cunosc regulamentul de desf├úsurare a sedintelor de consiliu, doresc s├ú le reamintesc art.42, al.2, lit.b unde se afirm├ú: „presedintele consiliului, respectiv vicepresedintele care prezideaz├ú sedinta, va da cuv├«ntul consilierilor, invitatilor, precum si persoanelor care particip├ú din proprie initiativ├ú la sedint├ú, ├«n ordinea solicit├úrii, nimeni neput├«nd lua cuv├«ntul dac├ú nu ├«i este acordat“. Nici vorb├ú de vot, era decizia presedintelui care trebuia s├ú-mi dea cuv├«ntul conform solicit├úrii f├úcute ├«n prealabil. Mi s-a pus pumnul ├«n gur├ú ├«nainte ca vreunul din ei s├ú aib├ú curiozitatea s├ú afle ce as fi avut de spus. Oare cei mai multi dintre consilieri nu cunosc faptul c├ú Spitalul Judetean face parte integrant├ú din politica statului rom├ón privind siguranta national├ú si, de ce nu, siguranta cet├úteanului?

4. Analizînd critic situatia, îi aduc la cunostintã domnului Constantin cã este ignorant în ale legii si cã mi-a încãlcat dreptul meu fundamental de cetãtean si nu numai de reprezentant oficial, luîndu-mi dreptul - libertatea de exprimare, drept inviolabil, prevãzut de art. 30 din Constitutie. La aceasta se mai adaugã si normele europene cum ar fi: a). Pactul International privind Drepturile Civile si Politice (ratificat de România prin Decretul 212/1974, intrat în vigoare la 03.01.1976 si b). Declaratia Universalã a Drepturilor Omului. Abuzurile consilierului Constantin creeazã un raport juridic între faptã si prejudiciu (în cazul meu, privare de un drept), aspect ce-l voi folosi la momentul potrivit. Totusi, în cadrul CJ, sînt si consilieri ce cunosc regulamentul de desfãsurare a sedintelor, ce-i drept - foarte putini si pe aceastã cale doresc sã le multumesc celor doi consilieri si în special domnului Cristian Tomulet, care le-a explicat celor multi cã am dreptul sã-mi sustin punctul de vedere în fata consiliului si nu este necesarã procedura de vot. Avînd în vedere calitatea de consilier al PSD a domnului Constantin si greutãtile fãcute spitalului în privinta administratiei, îmi permit ca cetãtean al acestui judet cu vechi state de serviciu profesional si administrativ, sã vã întreb domnule Presedinte al PSD Neamt, Ionel Arsene, chiar nu vã intereseazã soarta Spitalului Judetean? Evident, întrebarea este retoricã si am convingerea cã vã intereseazã, fapt pentru care vã revine obligatia sã analizati atitudinea consilierilor dvs. într-o emisiune televizatã, împreunã cu subsemnatul, în asa fel încît populatia judetului sã constate adevãrata situatie a spitalului. Sub semnãtura dnei. Arcan Emilia a reusit sã dezorganizeze activitatea Spitalului Judetean, activitate ce pornise pe un drum cu rezultate bune. Ca un personaj cu bun renume, sper sã rãspundeti provocãrii ce v-o adresez. Astept rãspunsul d-voastrã.

P.S.: ├Än toat├ú aceast├ú luare de pozitie am folosit pentru Dan Vasile Constantin apelativul „domnul“ desi se cuvenea s├ú folosesc altul, din alte vremuri, ├«n ton cu o functie avut├ú.

Articol afisat de 4054 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dr. Octavian HUIANU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective