Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Martie 2013
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primari trădati   de consilieri

Primari trădati de consilieri

• consilierii judeteni si-au luat cu vîrf si îndesat batjocura de la primarii din Neamt, cam toti supărati că au primit bani cu tîrîita • ciuca bătăilor a fost Dan Constantin, care a sustinut un amendament în baza căruia unor primării li s-au luat bani pentru a fi dati altora • Primăria Piatra Neamt a iesit în cîstig • ciudat a fost că democrat-liberalii din CJ au votat „împotriva“ unora dintre proprii primari •

Bugetul judetean a fost din nou împărtit pe criterii politice, fără a se tine cont de nevoile reale ale unor comunităti din Neamt. Aceasta este principala concluzie a celor care au asistat ieri la sedinta de consiliu judetean. Fiind invitati la sedintă, primarii din Neamt au avut „plăcerea“ să vadă în direct cum se fac jocurile. Iar ceea ce au văzut i-a nemultumit pe multi. Altii, în special de la PDL, au fost de-a dreptul surprinsi să-si vadă proprii consilieri judeteni votînd să li se taie din banii ce li s-ar fi repartizat dacă ar fi fost adoptată propunerea presedintelui CJ. N-a fost însă să fie si s-au trezit că li se iau bani, prin votul consilierilor PDL, USL si PP-DD, unii dintre cei prezenti remarcînd că municipiului Piatra Neamt i-a fost suplimentată suma initială. S-au aruncat vorbe grele, s-a vorbit chiar de treceri de la un partid la altul, chiar la vîrful unor formatiuni politice, însă concluzia a fost succint trasă de un ales local: „La CJ Neamt e mai rău ca la CL la tară“. Dacă aceasta e concluzia corectă, puteti judeca si dumneavoastră urmărind filmul evenimentelor de ieri.

Scandal, mare scandal

Doar pumnii împărtiti în public au lipsit de la sedinta de Consiliu Judetean de joi, 6 martie. În rest, consilierii si primarii s-au certat precum chiorii sau mai bine zis au fost batjocoriti cum n-au crezut ei că vor fi vreodată. Si cei care i-au pus la zid sînt primarii, datorită cărora ei sînt acum cu mandate. Scandalul a apărut de la bani. S-a împărtit pe unităti administrative cota de 20% provenind din repartizarea unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe localităti, pentru anul 2013. De la forma initială a proiectului a apărut un amendament care a fost sustinut de liderul consilierilor PSD, Dan Vasile Constantin. De parcă ar fi stiut ce urmează, presedintele Tărâtă a început să citească repartizarea sumelor pe comune, din 2009 încoace. Apoi a cerut să se monitorizeze fiecare consilier despre modul în care va vota bugetul de anul acesta, numai că pînă la a se ajunge la vot au trecut două ceasuri. Au fost două ore de scandal care nu fusese anticipat ca putînd ajunge la asa amploare, desi se astepta lumea că vor fi discutii pe seama împărtirii banilor. S-a spus de la început că nu sînt bani cîti ar vrea primarii să primească, dar cînd s-a vorbit despre unele sume luate de la unele primării si date altora, pe criterii politice, alesii locali vizati de pierderea fondurilor si-au iesit din minti.

Au rămas cu scandalul

Primul care a sărit a fost Ion Rotaru, care a urlat la propriu. Unii consilieri au încercat să îl potolească, spunîndu-i că bani pentru Sanatoriul Bisericani, pentru care el cerea fonduri cu disperare ca să termine santierul deschis de vreo doi ani, ar trebui să vină din toate judetele care îsi trimit pacienti la noi. Rotaru a precizat că din 3.170 de pacienti în 2012, din Neamt erau 3.038, o mică diferentă provenind din alte zone: „Nu-mi spune mie nimeni ce să vorbesc si cînd! Dumneavoastră, consilierii, sînteti aici datorită nouă. Nu-i corect să luati bani de la Alexandru cel Bun ca să le dati altora! Eu nu cer bani pentru mine, cer bani ca să termin un santier, ca să pot rezolva treburile comunei! Vă dau cuvîntul meu de onorare că vă aduc la sediu la PSD o sută de bolnavi! Eu sînt nebun cînd nu mi se dă dreptate!“. Un alt primar, luat prin suprindere de tot scandalul din CJ, a spus: „Ce e aici e băscălie! Ati organizat un circ la care ne-ati adus să asistăm! Puneti primarii să se lupte între ei si nu ati adoptat o pozitie corectă!“. Presedintele Tărâtă insista cu precizarea că trebuie ascultati si primarii, pentru că sînt primii interesati de cum vor decurge lucrurile în judet în acest an si accentua faptul că el doreste o împărtire echitabilă a bugetului, fără a se tine cont de culoarea politică. „La CJ Neamt e mai rău ca la un consiliu local de la tară!“, a spus un alt primar, cînd n-a mai suportat să vadă cum alesii locali tipau după bani, iar Dan Constantin explica la microfon, asezîndu-se în fata sălii. Ieri a primit atîtea vorbe dulci de la primarii care s-au văzut cu bugetul alocat initial subtiat, că la un moment dat nici nu si-a mai sustinut punctul de vedere. De cîteva ori si-a iesit din pepeni primarul Petrică Schiopu de la Bîrgăoani, care, după ce si-a manifestat dezamăgirea fată de sărăcia din comuna sa, a întrebat retoric de ce au mai fost chemati primarii, pentru că discutiile nu erau deloc constructive. „Veniti la tară, domnilor consilieri, să vă judece omul simplu! Să vedem cum le explicati că le-ati luat cei 33,5 lei de persoană care li se cuveneau!“.

Primari extrem de supărati

Presedintele Tărâtă le-a dat crezare celor supărati si a sustinut că se văd diferentele după culoarea politică, unii de la USL fiind avantajati. „De ce să fie condamnati oamenii din Stefan cel Mare? Dati-mă pe mine afară, nu îi pedepsiti pe ei! Aveti ce aveti cu mine, că sînt portocaliu, dar comuna de ce să sufere?“, a spus Sorin Ouatu. Mare scandal mare a făcut Vasile Iliută, primarul de Borlesti. Desi initial i se repartizase suma de 1,4 miliarde de lei vechi, a mai rămas cu o sută de milioane de lei vechi, restul ajungînd la alte administratii locale. „Cade scoala pe copii la Borlesti! Am 3.700 de familii în comună, am adus cele mai multe voturi pentru consilieri. Eu nu am arierate din bun simt, dar am cheltuieli nedecontate, am atîtea de făcut!“, a spus Iliută. Primarul de Pîncesti, supărat din acelasi motiv, l-a întrebat pe Dan Constantin dacă stie unde este această comună. Apoi s-a plîns de faptul că două grupe de grădinită functionează într-un grajd. „Chiar dacă sînt membru UNPR, reprezint comuna care a adus cel mai mare procent în favoarea PSD la alegeri. Asta chiar nu contează? Am primit o sută de milioane, bani care trebuie împărtiti pe patru, cîte trimestre avem. Cum să functionezi în halul ăsta?“. Tăios a fost si primarul de Tarcău, Iulian Găină, dar bomboana pe colivă a fost pusă de Adrian Diaconu, de la Cordun. El nu a primit nici un leu de la această împărteală, arătîndu-si dezaprobarea fată de calculul matematic că la o populatie de cîteva mii de locuitori, cu 33,5 lei pe cap de locuitor, cît s-a stabilit la împărtirea bugetului în judet, nu a primit nici o letcaie. După 21 de ani de primărie, Diaconu a spus că stie să se descurce singur si că nu spera în fonduri de la judet, dar se astepta la o cît de mică atentie. A tras cu toate tunurile si Alexandru Drăgan, de la Tasca si nu s-au sfiit să se plîngă nici primari care au o experientă de cîteva luni. După atîtea împunsături s-a ajuns la vot si amendamentul USL, cu împărtirea care i-a nemultumit pe multi dintre primari, a trecut cu 26 de voturi pentru si împotrivirea celor sase uneperisti si a lui Dan Arnăutu. Presedintele Tărâtă nu i-a avut alături decît pe colegii de partid si un viitor exclus din legislativ.

Articol afisat de 2495 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective