Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Martie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primari trãdati   de consilieri

Primari trãdati de consilieri

• consilierii judeteni si-au luat cu vîrf si îndesat batjocura de la primarii din Neamt, cam toti supãrati cã au primit bani cu tîrîita • ciuca bãtãilor a fost Dan Constantin, care a sustinut un amendament în baza cãruia unor primãrii li s-au luat bani pentru a fi dati altora • Primãria Piatra Neamt a iesit în cîstig • ciudat a fost cã democrat-liberalii din CJ au votat „împotriva“ unora dintre proprii primari •

Bugetul judetean a fost din nou împãrtit pe criterii politice, fãrã a se tine cont de nevoile reale ale unor comunitãti din Neamt. Aceasta este principala concluzie a celor care au asistat ieri la sedinta de consiliu judetean. Fiind invitati la sedintã, primarii din Neamt au avut „plãcerea“ sã vadã în direct cum se fac jocurile. Iar ceea ce au vãzut i-a nemultumit pe multi. Altii, în special de la PDL, au fost de-a dreptul surprinsi sã-si vadã proprii consilieri judeteni votînd sã li se taie din banii ce li s-ar fi repartizat dacã ar fi fost adoptatã propunerea presedintelui CJ. N-a fost însã sã fie si s-au trezit cã li se iau bani, prin votul consilierilor PDL, USL si PP-DD, unii dintre cei prezenti remarcînd cã municipiului Piatra Neamt i-a fost suplimentatã suma initialã. S-au aruncat vorbe grele, s-a vorbit chiar de treceri de la un partid la altul, chiar la vîrful unor formatiuni politice, însã concluzia a fost succint trasã de un ales local: „La CJ Neamt e mai rãu ca la CL la tarã“. Dacã aceasta e concluzia corectã, puteti judeca si dumneavoastrã urmãrind filmul evenimentelor de ieri.

Scandal, mare scandal

Doar pumnii împãrtiti în public au lipsit de la sedinta de Consiliu Judetean de joi, 6 martie. În rest, consilierii si primarii s-au certat precum chiorii sau mai bine zis au fost batjocoriti cum n-au crezut ei cã vor fi vreodatã. Si cei care i-au pus la zid sînt primarii, datoritã cãrora ei sînt acum cu mandate. Scandalul a apãrut de la bani. S-a împãrtit pe unitãti administrative cota de 20% provenind din repartizarea unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe localitãti, pentru anul 2013. De la forma initialã a proiectului a apãrut un amendament care a fost sustinut de liderul consilierilor PSD, Dan Vasile Constantin. De parcã ar fi stiut ce urmeazã, presedintele Tãrâtã a început sã citeascã repartizarea sumelor pe comune, din 2009 încoace. Apoi a cerut sã se monitorizeze fiecare consilier despre modul în care va vota bugetul de anul acesta, numai cã pînã la a se ajunge la vot au trecut douã ceasuri. Au fost douã ore de scandal care nu fusese anticipat ca putînd ajunge la asa amploare, desi se astepta lumea cã vor fi discutii pe seama împãrtirii banilor. S-a spus de la început cã nu sînt bani cîti ar vrea primarii sã primeascã, dar cînd s-a vorbit despre unele sume luate de la unele primãrii si date altora, pe criterii politice, alesii locali vizati de pierderea fondurilor si-au iesit din minti.

Au rãmas cu scandalul

Primul care a sãrit a fost Ion Rotaru, care a urlat la propriu. Unii consilieri au încercat sã îl potoleascã, spunîndu-i cã bani pentru Sanatoriul Bisericani, pentru care el cerea fonduri cu disperare ca sã termine santierul deschis de vreo doi ani, ar trebui sã vinã din toate judetele care îsi trimit pacienti la noi. Rotaru a precizat cã din 3.170 de pacienti în 2012, din Neamt erau 3.038, o micã diferentã provenind din alte zone: „Nu-mi spune mie nimeni ce sã vorbesc si cînd! Dumneavoastrã, consilierii, sînteti aici datoritã nouã. Nu-i corect sã luati bani de la Alexandru cel Bun ca sã le dati altora! Eu nu cer bani pentru mine, cer bani ca sã termin un santier, ca sã pot rezolva treburile comunei! Vã dau cuvîntul meu de onorare cã vã aduc la sediu la PSD o sutã de bolnavi! Eu sînt nebun cînd nu mi se dã dreptate!“. Un alt primar, luat prin suprindere de tot scandalul din CJ, a spus: „Ce e aici e bãscãlie! Ati organizat un circ la care ne-ati adus sã asistãm! Puneti primarii sã se lupte între ei si nu ati adoptat o pozitie corectã!“. Presedintele Tãrâtã insista cu precizarea cã trebuie ascultati si primarii, pentru cã sînt primii interesati de cum vor decurge lucrurile în judet în acest an si accentua faptul cã el doreste o împãrtire echitabilã a bugetului, fãrã a se tine cont de culoarea politicã. „La CJ Neamt e mai rãu ca la un consiliu local de la tarã!“, a spus un alt primar, cînd n-a mai suportat sã vadã cum alesii locali tipau dupã bani, iar Dan Constantin explica la microfon, asezîndu-se în fata sãlii. Ieri a primit atîtea vorbe dulci de la primarii care s-au vãzut cu bugetul alocat initial subtiat, cã la un moment dat nici nu si-a mai sustinut punctul de vedere. De cîteva ori si-a iesit din pepeni primarul Petricã Schiopu de la Bîrgãoani, care, dupã ce si-a manifestat dezamãgirea fatã de sãrãcia din comuna sa, a întrebat retoric de ce au mai fost chemati primarii, pentru cã discutiile nu erau deloc constructive. „Veniti la tarã, domnilor consilieri, sã vã judece omul simplu! Sã vedem cum le explicati cã le-ati luat cei 33,5 lei de persoanã care li se cuveneau!“.

Primari extrem de supãrati

Presedintele Tãrâtã le-a dat crezare celor supãrati si a sustinut cã se vãd diferentele dupã culoarea politicã, unii de la USL fiind avantajati. „De ce sã fie condamnati oamenii din Stefan cel Mare? Dati-mã pe mine afarã, nu îi pedepsiti pe ei! Aveti ce aveti cu mine, cã sînt portocaliu, dar comuna de ce sã sufere?“, a spus Sorin Ouatu. Mare scandal mare a fãcut Vasile Iliutã, primarul de Borlesti. Desi initial i se repartizase suma de 1,4 miliarde de lei vechi, a mai rãmas cu o sutã de milioane de lei vechi, restul ajungînd la alte administratii locale. „Cade scoala pe copii la Borlesti! Am 3.700 de familii în comunã, am adus cele mai multe voturi pentru consilieri. Eu nu am arierate din bun simt, dar am cheltuieli nedecontate, am atîtea de fãcut!“, a spus Iliutã. Primarul de Pîncesti, supãrat din acelasi motiv, l-a întrebat pe Dan Constantin dacã stie unde este aceastã comunã. Apoi s-a plîns de faptul cã douã grupe de grãdinitã functioneazã într-un grajd. „Chiar dacã sînt membru UNPR, reprezint comuna care a adus cel mai mare procent în favoarea PSD la alegeri. Asta chiar nu conteazã? Am primit o sutã de milioane, bani care trebuie împãrtiti pe patru, cîte trimestre avem. Cum sã functionezi în halul ãsta?“. Tãios a fost si primarul de Tarcãu, Iulian Gãinã, dar bomboana pe colivã a fost pusã de Adrian Diaconu, de la Cordun. El nu a primit nici un leu de la aceastã împãrtealã, arãtîndu-si dezaprobarea fatã de calculul matematic cã la o populatie de cîteva mii de locuitori, cu 33,5 lei pe cap de locuitor, cît s-a stabilit la împãrtirea bugetului în judet, nu a primit nici o letcaie. Dupã 21 de ani de primãrie, Diaconu a spus cã stie sã se descurce singur si cã nu spera în fonduri de la judet, dar se astepta la o cît de micã atentie. A tras cu toate tunurile si Alexandru Drãgan, de la Tasca si nu s-au sfiit sã se plîngã nici primari care au o experientã de cîteva luni. Dupã atîtea împunsãturi s-a ajuns la vot si amendamentul USL, cu împãrtirea care i-a nemultumit pe multi dintre primari, a trecut cu 26 de voturi pentru si împotrivirea celor sase uneperisti si a lui Dan Arnãutu. Presedintele Tãrâtã nu i-a avut alãturi decît pe colegii de partid si un viitor exclus din legislativ.

Articol afisat de 2706 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective