Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Martie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Analizele nemtenilor, douã paie la trei mãgari

Analizele nemtenilor, douã paie la trei mãgari

• luna aceasta CJAS a alocat pentru investigatiile de laborator doar 2,4 miliarde de lei vechi • suma a fost împãrtitã între 18 laboratoare, motiv pentru care a ajuns doar cîteva zile •

Serviciile medicale sînt gratuite în tara noastrã. Asa spune legea, asa spun si oficialitãtile din domeniu care clameazã cã sãnãtatea e gratuitã. Din pãcate, asta este doar o teorie de care se pot bucura extrem de putini asigurati medical, pachetul gratuit al serviciilor fiind accesibil celor care sînt mai iuti de picior ori care au mai mult noroc. Cel mai bun exemplu în acest sens stã în ultima vreme situatia analizelor medicale. De circa un an, aproape este imposibil ca un pacient sã-si poatã face analize atunci cînd are nevoie. De cele mai multe ori omul este nevoit sã-si facã programãri pentru urmãtoarele 2-3 luni, dupã cum prinde loc, iar dacã are o urgentã, plãteste. La fel stau lucrurile si cu radiografiile, tomografiile sau RMN-urile. Pentru cã banii sînt extrem de putini, ajung doar pentru cîteva astfel de investigatii, motiv pentru care majoritatea covîrsitoare a bolnavilor plãteste tot.
Bugetul publicat recent de Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt pentru luna martie explicã foarte clar de ce nu ajung banii de analize. Astfel, statul a alocat luna aceasta celor 18 furnizori de investigatii paraclinice (analize si investigatii radiologice) cu care are contract suma totalã de 2,4 miliarde de lei vechi, din care 1,75 sînt pentru analize de laborator iar 658 de milioane de lei vechi au fost pentru servicii de imagisticã, adicã ecografii, tomografii sau teste de Rezonantã Magneto-Nuclearã (RMN). Sumele sînt foarte mici comparativ cu numãrul extrem de mare de pacienti cu afectiuni cronice si tocmai de aceea în acest moment nu se mai fac aproape nicãieri investigatii gratuite. Cea mai mare sumã a primit-o luna aceasta un laborator din Piatra Neamt, fiind vorba despre 341 de milioane de lei vechi, iar pe locul doi a fost o firmã din Roman.
Pentru tomografii, unicul furnizor din judet a primit doar 130 de milioane de lei vechi, la fel ca si pentru RMN, unde vorbim tot de o singurã firmã în judet. Avînd în vedere cã pretul unei astfel de investigatii, fie ea tomograficã, fie RMN, este de circa 5-10 milioane de lei vechi, este clar cã au putut beneficia de astfel de investigatii maximum 20 de bolnavi luna aceasta. Rãmîne de vãzut cum vor sta lucrurile în aprilie, dar indiferent de buget, categoric multi bolnavi vor rãmîne pe dinafarã.

Articol afisat de 1318 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective