Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Martie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SCENARII SOCANTE DE ASASINAT

SCENARII SOCANTE DE ASASINAT

MIRONESCU VS. MARARU

• Dumitru Mironescu si aghiotantii lui au fost trimisi în judecatã pentru cã au atentat la viata lui Bogdan Mararu • la audieri inculpatul nu a recunoscut fapta • ceilalti învinuiti au arãtat în amãnunt cum trebuiau sã decurgã lucrurile • au stiut cã trebuie sã ucidã, iar tentatia banului a fost prea mare • unul din cei care a montat bomba a sustinut cã i s-a cerut sã-l decapiteze pe Mararu în plinã stradã, caz în care ar fi fost plãtit mai bine •

Procurorii din cadrul Biroului teritorial Neamt al DIICOT au finalizat urmãrirea penalã si au dispus trimiterea în judecatã a grupãrii care a intentionat sã-l ucidã pe Bogdan Mararu la începutul acestui an, prin amplasarea unui amestec exploziv sub masinã. Rivalul lui Mararu, Dumitru Mironescu, de 39 de ani si Daniel Pãdurariu, de 44 de ani, sînt acuzati de constituire a unei grupãri infractionale, acte de terorism, instigare la omor calificat si la distrugere plus nerespectarea regimului materiiilor explozive. Executantii din Tîrgu Ocna, Ovidiu Popa, de 31 de ani, Emil Cristofor, de 29 de ani, Cosmin Irinel Lãcãtus, de 32 de ani si Petricã Jâtaru, de 34 de ani, au în plus acuzele de tentativã de omor si distrugere, iar unii si detinere de droguri. Ei au fost implicati în fapta care a avut loc în noaptea de 10/11 ianuarie 2013, cînd Popa, Lãcãtus si Jâtaru au fost prinsi în flagrant în timp ce montau sub masina lui Bogdan Mararu un amestec exploziv care ar fi trebuit sã ucidã tinta la cea mai micã miscare a masinii. Dacã atentatul ar fi avut loc, bomba ar fi ucis toti ocupantii masinii si ar fi creat pagube de o razã pe 350 de metri. „ÃŽn fapt, în sarcina inculpatilor Mironescu Ioan Dumitru si Pãdurariu Daniel se retine cã au constituit o grupare infractionalã, instigînd membrii grupãrii în scopul suprimãrii vietii pãrtii vãtãmate M.B., oponent pe plan local al inculpatului Mironescu. ÃŽn acest scop, inculpatul Mironescu a procurat si predat inculpatilor un dispozitiv exploziv improvizat, avînd greutatea de circa 1.000 grame. Dispozitivul era perfect functional si apt de a detona si continea un amestec de produse chimice din categoria materiilor si amestecurilor explozive, care se regãsesc în mod uzual în compozitia explozivilor de tipul dinamitelor“, se aratã în comunicatul DIICOT.

Omor la comandã

În acutul de inculpare se aratã istoricul atentatelor care au avut loc din 2005 încoace, precum si ura dintre cele douã grupãri, una condusã de fratii Mararu, cealaltã de Mironescu. Fiecare avea ca obiectiv suprimarea celuilalt, totul acutizîndu-se dupã uciderea lui Gheorghe Mararu, în noiembrie 2010. Procurorii au mai arãtat cum în noiembrie anul trecut fratii Bogdan si Nicolae Mararu au angajat un asasin plãtit, pe basarabeanul Vitalie Proca, care ar fi trebuit sã-l ucidã pe Mironescu. Numai cã Proca a ratat tinta si a împuscat un necunoscut, care a scãpat cu viatã. Mironescu a stiut cã el era urmãrit si s-a exprimat chiar într-o convorbire telefonicã din 24 ianuarie 2013.
Mironescu: Acuã' o trebuit sã mã mut cã o fãcut ãstia nu stiu ce legãturi la televizor cã o tras în alã din Vitan aicea stii...
V: Da, stiu.
Mironescu: Si în masinã...
V: Stiu, stiu, am vãzut la stiri, stiu, stiu.
Mironescu: Avea si MIR la masinã, nu cu Y.
V: Da, MIR, avea MIR la masinã si culoarea albastrã exact ca a ta, identicã, identicã, si MIR.
Mironescu: ... Si m-am mutat, am douã sãptãmîni de cînd m-am mutat.

ÃŽn urma acestui incident Mironescu a decis sã-l suprime pe Bogdan Mararu si a comandat asasinarea rivalului. L-a cãutat pe Daniel Pãdurariu si i-a spus sã rezolve treaba în asa fel încît sã nu-l implice în nici un fel. Initial Pãdurariu nu a vrut, dar Mironescu l-a amenintat spunîndu-i cã are un fiu, care cãlãtoreste mult, si oricînd poate avea un „accident“. Fortat de împrejurãri, Pãdurariu a achiesat, urmînd ca atentatul sã aibã loc în perioada cît Mironescu era la Bucuresti, tocmai pentru a nu fi legat de acest incident. Dacã totul ar fi reusit executantii ar fi primit 30.000 de euro, bani pe care la momentul acela se pare cã Mironescu nu-i avea. La începutul lunii decembrie 2012, la domiciliul lui Pãdurariu a venit o persoanã necunoscutã care i-a predat amestecul exploziv. Pãdurariu i-a gãsit pe restul membrilor grupãrii, le-a explicat cum functioneazã bomba si ce trebuie sã facã cu ea. Atentatul ar fi trebuit sã aibã loc înainte de Sãrbãtorile de iarnã, dar masina lui Mararu a lipsit din parcare cîteva zile, asa cã totul a fost amînat. O vreme bomba a stat în podul casei lui Cristofor si a fost vãzutã de sotie, care l-a amenintat cã va anunta Politia.

Atentatorii nu aveau bani pentru închirierea unei masini

Desi li se promisese suma de 30.000 de euro, atentatorii nu aveau 6,5 milioane vechi pentru a scoate o masinã din service si a veni la Piatra Neamt pentru a amplasa bomba. Anchetatorii au interceptat o discutie între Ovidiu Popa si Emil Cristofor, ce a avut loc pe 3 ianuarie 2013. Ovidiu Popa: Ce facem... facem un drum disearã încolo?
Emil Cristofor: Pãi nu stiu, na, vedem.
O.P: M-o sunat ãsta iar. Da i-am zis cã n-ai putut tu sã mergi, c-ai avut niste treabã acasã, cu femeia...
E.C: Da? Pãi stai oleacã... nu stiu dacã merge masina ... eu îs aicea... nici nu stiu cum plec.
O.P: Na, i-am zis cã n-avem masinã.
O.P: A, i-am zis si luã' ãsta de masinã, si o zis cã-l sunã pe Irinel. Sã ne dea masina lui din service. Ar fi bun a dracului aia.
E.C: Da, trebuie 6 milioane jumate s-o scoatã“.

Pãdurariu l-a turnat pe Mironescu

Chiar dacã initial nu au fost prinsi decît ceilalti membri ai grupãrii, pãrea cã nimic nu-l leagã pe Mironescu pe atentat. El a declarat cã nici nu-si aminteste dacã a fost acasã la Pãdurariu, cã este un om liber si poate merge oriunde. Totusi Pãdurariu a spus cã Mironescu a comandat atentatul, a procurat dispozitivul exploziv si urma sã asigure finantarea atentatului. A povestit cum a fost spus la presiuni, l-a gãsit pe Lãcãtus care a vrut sã facã treba pentru 30.000 de euro. „Mironescu a început sã facã presiuni, în sensul cã mi-a spus ca pînã de sãrbãtori sã rezolv problema si în acele împrejurãri mi-a spus cã va trimite un bãrbat care care îmi va aduce un amestec exploziv pe care sã-l montãm sub masina lui Mararu Bogdan. (...) Persoana aceasta, pe care nu o cunosc, mi-a arãtat si mi-a explicat cum se monteazã capsa, firele si întrerupãtorul pe dispozitivul exploziv. (...) Urma ca Mironescu, dupã ce deceda Mararu, sã vinã el, sau o altã persoanã, la domiciliul meu si sã aducã banii promisi, respectiv 30.000 de euro. (...). L-am perceput pe Mironescu ca fiind foarte hotãrît sã îl ucidã cu orice pret pe Bogdan Mararu, si cred cã Bogdan Mararu este la fel de determinat sã îl omoare pe Mironescu, mai ales dupã ce a aflat de atentatul cu bombã“, a declarat Pãdurariu în timpul anchetei.

O altã variantã, decapitarea lui Mararu în plinã stradã

Cel care trebuia sã monteze efectiv bomba a fost Ovidiu Popa. Acesta a sustinut în fata anchetatorilor cã Pãdurariu i-ar fi comunicat cã persoana vizatã a „deranjat“ foarte tare pe cineva de la Bucuresti însã, pentru protectia respectivului, nu-i poate oferi mai multe amãnunte. I-a mai spus cã „plata va fi fãcutã de persoana respectivã, din Bucuresti, la circa o sãptãmînã de la eveniment, întrucît nu poate risca sã se afiseze pe raza municipiului Piatra Neamt“, dupã cum se aratã în actul de inculpare. Pe 25 decembrie a fost contactat de Cristofor, care i-a spus cã bomba existã si este depozitatã în podul casei lui Lãcãtus, fiind ascunsã în fundul cosului de fum. Au mers împreunã acolo „a venit Cristofor dupã aproximativ cinci minute cu un rucsac de culoare verde si mi-a arãtat bomba“, a spus Popa în timpul anchetei. Ulterior Pãdurariu a fost cel care i-a explicat lui Popa cum trebuie sã monteze bomba pentru ca aceasta sã explodeze si sã producã efectul scontat. „Mentionez faptul cã Pãdurariu Daniel mi-a propus mai multe variante de executare a tintei, respectiv decapitarea acestuia prin utilizarea unui cutit în stradã, sau amplasarea unui dispozitiv sub masinã. Prima variantã ar fi fost plãtitã dublu, respectiv 30.000 de euro. Nu am acceptat aceastã variantã propusã de Pãdurariu de a omorî cu cruzime tinta“, a spus Popa în fata anchetatorilor. Acestea sînt numai fragmente din declaratiile a cîtorva dintre inculpati. Vom reveni în editia de mîine a cotidianului nostru cu alte detalii despre modul în care ar fi trebuit sã aibã loc atentatul, precum si despre modul în care ceilalti coinculpati l-au perceput pe Mironescu. Acesta era dornic sã se rãzbune pe cei din familia Mararu si nu ar fi tinut cont dacã victime ar fi cãzut copiii întrucît „si acestia reprezintã un potential pericol“. Asta deoarece el intentiona sã ucidã „tot ce începe cu litera M“. Mironescu a fost perceput de cei din anturajul lui, ori de cei care l-au cunoscut numai accidental, ca fiind însetat de rãzbunare „dînd dovadã de un cinism fantastic“.

Articol afisat de 2651 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective