Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Aprilie 2013
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„GROPARUL“ SPITALULUI

„GROPARUL“ SPITALULUI

• disputele dintre membrii CA al SJU Neamt si sefii unitătii sanitare au atins cote maxime • „Consider că domnul Constantin, care n-ar trebui să vorbească de legalitate, nu doreste binele spitalului. Practic, cred că vrea să fie numit groparul spitalului, nu-si doreste acreditarea spitalului si atentează efectiv la sănătatea nemtenilor“, a declarat medicul Ioan Lazăr • presedintele CA spune că se va amîna concursul de la spital • doctorul Lazăr si-a depus dosarul de înscriere • se vehiculează că Lucian Ciobotaru ar putea fi numit manager •

Spitalul Judetean Neamt a devenit în ultima vreme scena unui război deschis între sefii unitătii sanitare si sefii Consiliului de Administratie, substratul acestui conflict, steril si păgubos, fiind disputele politice. Războiul cu pricina a atins miercuri, 10 aprilie cote maxime, plouînd cu acuzatii si cu decizii contradictorii. Ieri a avut loc o sedintă de CA unde ar fi trebuit să se stabiliească valoarea coplătii percepute la SJU dar si data concursului pentru ocuparea postului de manager. În privinta coplătii existau unele diferende de la precedenta sedintă cînd s-au propus mai multe sume, 10 lei de către sefii spitalului, opt lei de către presedintele CA, Dan Vasile Constantin si cinci lei de către alti membri. Pentru că nu s-au înteles, s-au reîntîlnit miercuri, 10 aprilie pentru a stabili clar suma. Valoarea taxei s-a decis acum la cinci lei, numai că au apărut neîntelegeri referitoare la data aplicării. „Am stabilit să percepem taxa de 5 lei la externare dar fac precizarea că va fi amînată timp de 2 săptămîni deoarece nu există infrastructura necesară. Taxa nu va fi percepută de asistentele sefe, ci de către o casierie centrală iar în acest moment nu există, de aceea o amînăm“, a declarat Dan Vasile Constantin, presedintele CA.
În replică, doctorul Ioan Lazăr, director medical, spune că se va percepe taxa de luni, cel tîrziu. „Suma este într-adevăr de cinci lei dar nu văd ce infrastructură este necesară. Avem tot ce ne trebuie pentru a putea încasa banii, astfel încît cred că de luni, vom aplica taxa“, a spus doctorul Lazăr.

Uite concursul, nu-i concursul

Disputele s-au acutizat cînd a venit vorba despre organizarea concursului pentru postul de manager al spitalului. În mod normal, Consiliul Judetean ar fi trebuit să organizeze acest concurs pînă pe 20 martie, dată la care expira mandatul interimar al managerului Ioan Lazăr. Nu s-a întîmplat asta si atunci presedintele CJ a prelungit mandatul managerului. CA de la spital a stabilit luna trecută că se va organiza concursul pe 17 aprilie, pe 10 aprilie fiind ultima zi de depunere a dosarelor. Între timp, Prefectura a atacat decizia presedintelui Tărâtă de a-i prelungi mandatul dr. Lazăr. În paralel, presedintele comisiei de concurs de la Spitalul Judetean, pesedistul Dan Vasile Constantin, a demisionat din functie invocînd faptul că regulamentul după care ar trebui să se desfăsoare nu este tocmai legal, chiar dacă a fost corect pe vremea ex-presedintelui Pruteanu, prin 2010, si pe baza lui s-au desemnat doi directori de spital. Demisia lui Constantin a fost îmbrătisată de presedintele Tărâtă în sedinta de CJ de sîmbătă, 6 aprilie, dar cu cîtă usurintă i-a fost acceptată, cu atîta greutate s-a căutat găsirea unui înlocuitor pentru pesedist, lucru care n-a fost posibil. Pentru că nu s-a putut alege un alt presedinte al comisiei, consilierii judeteni neîntelegîndu-se în privinta acestui aspect, subiectul a rămas în aer, întelegîndu-se că s-ar fi amînat concursul. În consecintă, în sedinta de ieri a CA de la Spitalul Judetean s-a discutat si despre stabilirea unei noi date de concurs, fiind vehiculat un termen pe la jumătatea lunii mai. Pentru că nu s-a ajuns la o întelegere, subiectul a fost amînat pentru o sedintă ulterioară. „Pentru concurs nu s-a stabilit o dată. Sînt multe decizii si acte contestate, aflate pe la diverse institutii si instante care trebuie să le verifice din punct de vedere al legalitătii si nu putem organiza concursul pînă nu avem rezultatele respective. De aceea am decis amînarea concursului pînă vom avea toate răspunsurile“, a precizat seful CA, Dan Vasile Constantin. Doctorul Ioan Lazăr a declarat că organizarea concursului este legală, motiv pentru care a tinut cont de ultima zi de înscriere si si-a depus dosarul miercuri, 10 aprilie. „Mi-am depus dosarul miercuri dimineată (n.r.- ieri) la ora 9.30 si sper ca acest concurs să aibă loc, în ciuda politicienilor care au mutat războiul politic în Sănătate. Consider că domnul Constantin, care n-ar trebui să vorbească de legalitate, nu doreste binele spitalului. Practic, cred că vrea să fie numit groparul spitalului, nu-si doreste acreditarea spitalului si atentează efectiv la sănătatea nemtenilor. Am cerut punctul de vedere al juristilor în legătură cu organizarea acestui concurs si sper să nu fie nici un fel de probleme. Fac ce trebuie pentru pacienti, pentru nemteni, numai pentru anumiti politicieni nu, deoarece îsi doresc doar functii si degringoladă“, a spus directorul medical al SJU.

Doctorul Ciobotaru, iar sef la spital?

În paralel cu acest conflict, un alt război se dispută si între Prefectură si CJ, tot pe tema spitalului. Practic, Prefectura a dat aviz de nelegalitate deciziei presedintelui Tărâtă de a-i roti pe directorii Lazăr si Juncu, numindu-l manager pe doctorul Juncu si director medical pe Lazăr, sperînd că schimbarea ar aduce legalitatea necesară. Prefectura crede că această modificare este în afara legii, ambii sefi fiind membri ai unui comitet director iesit din cele 6 luni de interimat. Din acest motiv, presedintele CJ a fost somat să facă alte numiri la sefia SJU Neamt, termenul limită fiind 12 aprilie, în caz contrar Prefectura atacînd decizia în Contencios, moment în care cei doi doctori nu vor mai putea ocupa vreo functie de conducere. Ieri se vehicula deja că ar putea ajunge din nou manager, ca urmare a unei decizii a sefului CJ, doctorul Lucian Ciobotaru. Acesta a mai condus spitalul, fiind pus acolo de PDL în ianuarie 2012. A fost schimbat de Tărâtă, care a cerut pentru asta un control de la Ministerul Sănătătii. Ulterior, Ciobotaru a demisionat dar a fost luat drept consilier al presedintelui CJ pe probleme de sănătate. Acum are sanse să revină în fruntea spitalului nemtean, cel putin pînă la organizarea unui nou concurs. Asta dacă între timp nu se va răzgîndi seful CJ, care a declarat că sînt excluse alte schimbări în conducerea spitalului, chiar si la somatia prefectului.

Articol afisat de 1352 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective