Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Aprilie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„GROPARUL“ SPITALULUI

„GROPARUL“ SPITALULUI

• disputele dintre membrii CA al SJU Neamt si sefii unitãtii sanitare au atins cote maxime • „Consider cã domnul Constantin, care n-ar trebui sã vorbeascã de legalitate, nu doreste binele spitalului. Practic, cred cã vrea sã fie numit groparul spitalului, nu-si doreste acreditarea spitalului si atenteazã efectiv la sãnãtatea nemtenilor“, a declarat medicul Ioan Lazãr • presedintele CA spune cã se va amîna concursul de la spital • doctorul Lazãr si-a depus dosarul de înscriere • se vehiculeazã cã Lucian Ciobotaru ar putea fi numit manager •

Spitalul Judetean Neamt a devenit în ultima vreme scena unui rãzboi deschis între sefii unitãtii sanitare si sefii Consiliului de Administratie, substratul acestui conflict, steril si pãgubos, fiind disputele politice. Rãzboiul cu pricina a atins miercuri, 10 aprilie cote maxime, plouînd cu acuzatii si cu decizii contradictorii. Ieri a avut loc o sedintã de CA unde ar fi trebuit sã se stabilieascã valoarea coplãtii percepute la SJU dar si data concursului pentru ocuparea postului de manager. ÃŽn privinta coplãtii existau unele diferende de la precedenta sedintã cînd s-au propus mai multe sume, 10 lei de cãtre sefii spitalului, opt lei de cãtre presedintele CA, Dan Vasile Constantin si cinci lei de cãtre alti membri. Pentru cã nu s-au înteles, s-au reîntîlnit miercuri, 10 aprilie pentru a stabili clar suma. Valoarea taxei s-a decis acum la cinci lei, numai cã au apãrut neîntelegeri referitoare la data aplicãrii. „Am stabilit sã percepem taxa de 5 lei la externare dar fac precizarea cã va fi amînatã timp de 2 sãptãmîni deoarece nu existã infrastructura necesarã. Taxa nu va fi perceputã de asistentele sefe, ci de cãtre o casierie centralã iar în acest moment nu existã, de aceea o amînãm“, a declarat Dan Vasile Constantin, presedintele CA.
ÃŽn replicã, doctorul Ioan Lazãr, director medical, spune cã se va percepe taxa de luni, cel tîrziu. „Suma este într-adevãr de cinci lei dar nu vãd ce infrastructurã este necesarã. Avem tot ce ne trebuie pentru a putea încasa banii, astfel încît cred cã de luni, vom aplica taxa“, a spus doctorul Lazãr.

Uite concursul, nu-i concursul

Disputele s-au acutizat cînd a venit vorba despre organizarea concursului pentru postul de manager al spitalului. ÃŽn mod normal, Consiliul Judetean ar fi trebuit sã organizeze acest concurs pînã pe 20 martie, datã la care expira mandatul interimar al managerului Ioan Lazãr. Nu s-a întîmplat asta si atunci presedintele CJ a prelungit mandatul managerului. CA de la spital a stabilit luna trecutã cã se va organiza concursul pe 17 aprilie, pe 10 aprilie fiind ultima zi de depunere a dosarelor. ÃŽntre timp, Prefectura a atacat decizia presedintelui Tãrâtã de a-i prelungi mandatul dr. Lazãr. ÃŽn paralel, presedintele comisiei de concurs de la Spitalul Judetean, pesedistul Dan Vasile Constantin, a demisionat din functie invocînd faptul cã regulamentul dupã care ar trebui sã se desfãsoare nu este tocmai legal, chiar dacã a fost corect pe vremea ex-presedintelui Pruteanu, prin 2010, si pe baza lui s-au desemnat doi directori de spital. Demisia lui Constantin a fost îmbrãtisatã de presedintele Tãrâtã în sedinta de CJ de sîmbãtã, 6 aprilie, dar cu cîtã usurintã i-a fost acceptatã, cu atîta greutate s-a cãutat gãsirea unui înlocuitor pentru pesedist, lucru care n-a fost posibil. Pentru cã nu s-a putut alege un alt presedinte al comisiei, consilierii judeteni neîntelegîndu-se în privinta acestui aspect, subiectul a rãmas în aer, întelegîndu-se cã s-ar fi amînat concursul. ÃŽn consecintã, în sedinta de ieri a CA de la Spitalul Judetean s-a discutat si despre stabilirea unei noi date de concurs, fiind vehiculat un termen pe la jumãtatea lunii mai. Pentru cã nu s-a ajuns la o întelegere, subiectul a fost amînat pentru o sedintã ulterioarã. „Pentru concurs nu s-a stabilit o datã. Sînt multe decizii si acte contestate, aflate pe la diverse institutii si instante care trebuie sã le verifice din punct de vedere al legalitãtii si nu putem organiza concursul pînã nu avem rezultatele respective. De aceea am decis amînarea concursului pînã vom avea toate rãspunsurile“, a precizat seful CA, Dan Vasile Constantin. Doctorul Ioan Lazãr a declarat cã organizarea concursului este legalã, motiv pentru care a tinut cont de ultima zi de înscriere si si-a depus dosarul miercuri, 10 aprilie. „Mi-am depus dosarul miercuri dimineatã (n.r.- ieri) la ora 9.30 si sper ca acest concurs sã aibã loc, în ciuda politicienilor care au mutat rãzboiul politic în Sãnãtate. Consider cã domnul Constantin, care n-ar trebui sã vorbeascã de legalitate, nu doreste binele spitalului. Practic, cred cã vrea sã fie numit groparul spitalului, nu-si doreste acreditarea spitalului si atenteazã efectiv la sãnãtatea nemtenilor. Am cerut punctul de vedere al juristilor în legãturã cu organizarea acestui concurs si sper sã nu fie nici un fel de probleme. Fac ce trebuie pentru pacienti, pentru nemteni, numai pentru anumiti politicieni nu, deoarece îsi doresc doar functii si degringoladã“, a spus directorul medical al SJU.

Doctorul Ciobotaru, iar sef la spital?

În paralel cu acest conflict, un alt rãzboi se disputã si între Prefecturã si CJ, tot pe tema spitalului. Practic, Prefectura a dat aviz de nelegalitate deciziei presedintelui Tãrâtã de a-i roti pe directorii Lazãr si Juncu, numindu-l manager pe doctorul Juncu si director medical pe Lazãr, sperînd cã schimbarea ar aduce legalitatea necesarã. Prefectura crede cã aceastã modificare este în afara legii, ambii sefi fiind membri ai unui comitet director iesit din cele 6 luni de interimat. Din acest motiv, presedintele CJ a fost somat sã facã alte numiri la sefia SJU Neamt, termenul limitã fiind 12 aprilie, în caz contrar Prefectura atacînd decizia în Contencios, moment în care cei doi doctori nu vor mai putea ocupa vreo functie de conducere. Ieri se vehicula deja cã ar putea ajunge din nou manager, ca urmare a unei decizii a sefului CJ, doctorul Lucian Ciobotaru. Acesta a mai condus spitalul, fiind pus acolo de PDL în ianuarie 2012. A fost schimbat de Tãrâtã, care a cerut pentru asta un control de la Ministerul Sãnãtãtii. Ulterior, Ciobotaru a demisionat dar a fost luat drept consilier al presedintelui CJ pe probleme de sãnãtate. Acum are sanse sã revinã în fruntea spitalului nemtean, cel putin pînã la organizarea unui nou concurs. Asta dacã între timp nu se va rãzgîndi seful CJ, care a declarat cã sînt excluse alte schimbãri în conducerea spitalului, chiar si la somatia prefectului.

Articol afisat de 1563 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective